Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Nekretnine u Srbiji


  • Please log in to reply
16002 replies to this topic

#7771 bpprr

bpprr
  • Members
  • 765 posts

Posted 15 August 2013 - 22:11

Wow ne mogu da verujem da Stepa vec ovako izgleda:

Naselje-Stepa-Stepanovic-18.jpg
Naselje-Stepa-Stepanovic-28.jpg
Naselje-Stepa-Stepanovic-29.jpg

http://www.telegraf....ole-grade-pumpu


ŽITELJI STEPE STEPANOVIĆA: Otpadaju kvake, nemamo struju, umesto škole grade pumpu!
Ono što je trebalo da bude "beogradsko naselje za ogled i ugled" prema rečima žitelja Stepe pretvorilo se u pravi horor-film. Čitavu ujdurmu, saznajemo, pravi Građevinska direkcija Srbije




Foto: Marko Todorović

Skoro čitavo naselje “Stepa Stepanović” podignuto na mestu nekadašnje kasarne “4. juli” je useljeno, a stanari (koji su jedva skupili neku crkavicu da mahom na kredit kupe nove stanove) ne prestaju da se suočavaju sa skandaloznim problemima.


Nemaju struju, otpadaju im sobne kvake, voda iz kuhinjskih slavina šiklja na sve strane, pucaju im WC šolje, otpadaju krila ugradnih elemenata, ne mogu da otvore ulazna vrata na zgradama…

Ono što je trebalo da bude “naselje za ogled i ugled”, kako ga je kupcima svojevremeno predstavio investitor – Građevinska direkcija Srbije, prema rečima tamošnjih, žitelja pretvorilo se u mizanscen pravog horor-filma. U njihove reči i sami se uveravamo pri prilasku Voždovačkom naselju.

Napukle fasade otkrivaju “kvalitet” gradnje, koja se uglavnom oslanja ni manje ni više nego na – šper ploču i plastične, umesto gvozdenih cevi.

U okolini pustoš zatrpana đubretom. Na jednoj od njih, primećujemo bager… Nešto se sprema.

Foto: Marko Todorović

- I to šta? – revoltirano nas dočekuju stanovnici ovog naselja:

- Umesto obećane dve osnovne škole, dve predškolske ustanove, Depandansa, Doma zdravlja i poslovno-komercijalnog objekta sa svim potrebnim sadržajima za snabdevanje, ovde će nići benzinska pumpa s pretakalištem za tečni naftni gas i kavez za prodaju gasa u plinskim bocama!

Uz uzgrednu napomenu da u neposrednom okruženju postoje čak četiri benzinske pumpe, čitavu ujdurmu, saznajemo, pravi Građevinska direkcija Srbije, i to zarad novčane koristi onih koji u ovom naselju neće živeti.

- Investitor je nezakonito promenio prvobitni projekat, koji je predočavan kupcima stanova prilikom potpisivanja ugovora – objašnjava predsednik Udruženja stanara naselja “Stepa Stepanović”, Željko Milošević i dodaje:

- Javnu parcelu razbili su na šest manjih i preimenovali ih u ”komercijalne”. Tad se iznenada pojavila i priča o izgradnji benzinske pumpe na mestu gde je trebalo da budu Dom zdravlja, tržni centar i škole. Naš utisak je da se zemljište naselja koristi kako bi se stekla finansijska dobit, a na štetu interesa stanara naselja.

Foto: Marko Todorović

Željkov komšija Zoran Božanić dodaje da je Građevinska direkcija Srbije preimenovala javnu parcelu u komercijalnu kako bi se stekli uslovi za njenu prodaju privatnom licu.

Pritom su se ogradili od čitave malverzacije time što su naveli kako se na toj parceli planira izgradnja objekta u čijem će prizemlju biti smeštena “jedinica primarne zdravstvene zaštite”.

- Problem je, međutim, što pod tim pojmom može da se podrazumeva i izgradnja privatne ambulante, a naselju je neophodan Dom zdravlja – kategoričan je Božanić objašnjavajući uzgred da po zakonu čak ni ambulanta ne može da se gradi na komercijalnoj parceli.

Foto: Marko Todorović

Novu parcelizaciju zemljišta Građevinska direkcija Srbije izvela je naprasno i tajno.

- Treba li naša deca da rastu pored benzinske pumpe i pretakališta za tečni naftni gas? Da smo znali da će nam to uraditi ne bismo kupili ovde stanove – u priču se uključuje i Biljana Savić, koja je među prvima kupila stan u ovom naselju.

- Pored toga što će rasti u nezdravoj atmosferi, treba li da dodam i da će podizanje ove pumpe znatno sniziti tržišnu vrednost stanova na ovoj lokaciji čime ćemo direktno biti oštećeni.

Nakon što su (uzaludno) uložili brojne žalbe na nov urbanistički projekat, kupci stanova su zatražili da se organizuje javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda.

Foto: Marko Todorović

U prvi mah, predsednik Komisije Tomislav Đorđević potvrdio je da nema ništa protiv toga da sednica bude javna. No, ubrzo se, kako saznajemo, predomislio.

- Prvo su držali u tajnosti kada će biti organizovana sednica, da bi nas pola sata pre njenog početka obavestili da možemo da dođemo da se vidimo s gospodinom Đorđevićem – priča Božanić.

- On nije hteo da čuje ni kako se zovemo, a kamoli šta drugo… Kasnije smo doživeli još jedan šok. Bilo je to kad nam je gospođa iz Sekretarijata za urbanizam rekla da ima snimljen razgovor s nama i da će nam pustiti šta smo i kada rekli! Zar je moguće da se u državnoj instituciji snimaju razgovori? – pita se Božanić.

Shvativši da će naselje u kojem žive definitivno biti ništa više od velike spavaonice, stanovnici naselja su rešili da nakon obraćanja vlasti “pravdu” zatraže na ulici.

Foto: Marko Todorović

- Prvo ćemo se obratiti gradonačelniku i predsedniku Vlade, a onda ćemo krenuti u proteste. Jednostavno nemamo drugog izbora! – kaže Božanić za Telegraf.


Edited by bpprr, 15 August 2013 - 22:46.

  • 0

#7772 alexnikolic

alexnikolic
  • Members
  • 2,741 posts

Posted 15 August 2013 - 22:34

Znam da nije lepo, ali meni je ovo nevidjeno duhovito.. Sprdacina  :rotflmao:


  • 0

#7773 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 15 August 2013 - 23:34

...- Umesto obećane dve osnovne škole, dve predškolske ustanove, Depandansa, Doma zdravlja i poslovno-komercijalnog objekta sa svim potrebnim sadržajima za snabdevanje, ovde će nići benzinska pumpa s pretakalištem za tečni naftni gas i kavez za prodaju gasa u plinskim bocama!

 

Meni nije jasno kako domaći kupci i dalje nasedaju na ovakve gluposti. U medijima je spomenuto mnogo slučajeva onih koji su kupovali nepostojeće stanove, ili ih je investitor prevario obećavajući kule i gradove, a onda ostavio praznu livadu ili, ako imaju sreće, poluzavršenu zgradu sa praznim oknom za lift i slično. To što je neko obećao usmeno može da se okači mačku o rep. Zaista ne znam koliko je pojedincu potrebno da nauči prostu stvar - platiš ono što vidiš, a ne ono o čemu ti pričaju bajke.


Edited by DJ_Vasa, 15 August 2013 - 23:38.

  • 0

#7774 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 16 August 2013 - 13:23

Evo danas jedan clanak u blicu,za strucnjake koji se razumeju u nekretnine. Pre nekoliko godina sam postovao(drugi nik?!) da se balon (u ovom slucaju nekretnina) obicno izduva u roku od 7 godina za 70-80%. Zbog opustene monetarne politike FED-a i ostalih vaznih centralnih banaka ispumpavanje balona ocigledno traje duze.

http://www.blic.rs/V...-samo-1800-evra


  • 0

#7775 bpprr

bpprr
  • Members
  • 765 posts

Posted 16 August 2013 - 18:11

Sa drugog foruma komentari na Stepu:

 

ocekivac

Ovo je od pocetka bila macka u dzaku, neko je hteo to da vidi a neko ne. Nas nekoliko je pisalo o apsurdima prilikom ideje, izgradnje i prodaje ovih stanova ali sta reci. Sto reko Kusta, tako vam je to pa vi vidite (sta cete).
Sta se sad poziva na siru akciju, protestovanje? Ajde ja da pozovem na siru akciju da se spasimo svi domacih i belosvetskih vucibatina i da domacinski vodimo sopstvenu zemlju, ali to nije kul.
Sad kulirajte u Stepi, bez prevoza, vrtica, skola, doma zdravlja, trznog centra, a prvo su obecavali i toplu vodu i podrume i parkove i jeftinu cenu. Platili ste debelu cenu i kupili gomilu problema. "Zar nikad neces porasti, mali veseljace!"

Edited by bpprr, 16 August 2013 - 18:12.

  • 0

#7776 niki

niki
  • Members
  • 154 posts

Posted 16 August 2013 - 20:03

Moze svasta da se prica, ali u ovom trenutku Stepa je i dalje best buy u gradu, postoji scenario da imas kes u dzepu i upecas neku hitnu prodaju pod uslovom da svi koji se "profesionalno"time bave u gradu bas u tom trenutku nemaju kesa.

Kvalitet vise nego zadovoljavajuci(pri tome referentna tacka nisu nekretnine u Budimu ili Pesti nego od ovih secikesa investitora koji trenutno operisu u BG), mikroklima fenomenalna(ruza vetrova pod-Avalska), Telekomova optika do ulaza u stan, grejanje na utrosak, siroki trotoari i puno internih saobracajnica, bice tu infrastrukture(vrtici, skole, prodavnice...), odlicna struktura stanovnistva(ako se ko brine o tome u kom kraju ce mu odrastati deca), mogucnost kupovine garaznog mesta...moze li da bude i bolje-sigurno da moze, mogu li zavrsni radovi da budu bolji - sigurno da mogu..sve u svemu ko je kupio sebi stan d zivi u ovom naselju nije pogresio, ko je kupio kao investiciju-ko ce ga znati moze li i za koliko da se isplati. Trenutno ko je kupio lokal od 40kvm , cena oko 2000EUR proverite na www.gds.rs  moze da ga izdaje za 600EUR/mesecno-to ne znaci da ce moci isto tako i za 1 godinu...


  • 0

#7777 alexnikolic

alexnikolic
  • Members
  • 2,741 posts

Posted 16 August 2013 - 20:17

Moze svasta da se prica, ali u ovom trenutku Stepa je i dalje best buy u gradu, postoji scenario da imas kes u dzepu i upecas neku hitnu prodaju pod uslovom da svi koji se "profesionalno"time bave u gradu bas u tom trenutku nemaju kesa.

Kvalitet vise nego zadovoljavajuci(pri tome referentna tacka nisu nekretnine u Budimu ili Pesti nego od ovih secikesa investitora koji trenutno operisu u BG), mikroklima fenomenalna(ruza vetrova pod-Avalska), Telekomova optika do ulaza u stan, grejanje na utrosak, siroki trotoari i puno internih saobracajnica, bice tu infrastrukture(vrtici, skole, prodavnice...), odlicna struktura stanovnistva(ako se ko brine o tome u kom kraju ce mu odrastati deca), mogucnost kupovine garaznog mesta...moze li da bude i bolje-sigurno da moze, mogu li zavrsni radovi da budu bolji - sigurno da mogu..sve u svemu ko je kupio sebi stan d zivi u ovom naselju nije pogresio, ko je kupio kao investiciju-ko ce ga znati moze li i za koliko da se isplati. Trenutno ko je kupio lokal od 40kvm , cena oko 2000EUR proverite na www.gds.rs  moze da ga izdaje za 600EUR/mesecno-to ne znaci da ce moci isto tako i za 1 godinu...

 

Ovo nije neki sarkazam, ironija, sprdnja?


  • 8

#7778 Mali Radoica

Mali Radoica
  • Banned
  • 51 posts

Posted 16 August 2013 - 21:26

"(ruza vetrova pod-Avalska)"

 

Slicnu frazu sam cuo i za Belvil. Znaci ne verujem hahahahha....Kupite ovde stan, jer znate ovde se nalazi ruza vetrova i mikroklima je odlicna. Srbi su eto posle prodaje magle smislili i prodaju vetra...hahah ludnica, koji smo mi baroni.


  • 5

#7779 James007

James007
  • Members
  • 321 posts

Posted 16 August 2013 - 22:38

Trziste je reklo da je je to solidna kupovina obzirom da je manjih stanova ostalo malo. Uglavnom su ostali veci stanovi, 3.0 i 4.0.

Sve mane su trenutne, verujem da ce se to menjati u blizoj buducnosti.


  • 0

#7780 bpprr

bpprr
  • Members
  • 765 posts

Posted 16 August 2013 - 22:53

Trziste je reklo da je je to solidna kupovina obzirom da je manjih stanova ostalo malo. Uglavnom su ostali veci stanovi, 3.0 i 4.0.
Sve mane su trenutne, verujem da ce se to menjati u blizoj buducnosti.


Kao sto je trziste reklo da je Stepi umesto 2 skole, 2 vrtica, trznog centra i doma zdravlja potrebna benzinska pumpa i stanica za pretakanje tng? Stepa je tipican primer bait-and-switch.
  • 1

#7781 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 17 August 2013 - 14:59

Moze svasta da se prica, ali u ovom trenutku Stepa je i dalje best buy u gradu, postoji scenario da imas kes u dzepu i upecas neku hitnu prodaju pod uslovom da svi koji se "profesionalno"time bave u gradu bas u tom trenutku nemaju kesa.

Kvalitet vise nego zadovoljavajuci(pri tome referentna tacka nisu nekretnine u Budimu ili Pesti nego od ovih secikesa investitora koji trenutno operisu u BG), mikroklima fenomenalna(ruza vetrova pod-Avalska), Telekomova optika do ulaza u stan, grejanje na utrosak, siroki trotoari i puno internih saobracajnica, bice tu infrastrukture(vrtici, skole, prodavnice...), odlicna struktura stanovnistva(ako se ko brine o tome u kom kraju ce mu odrastati deca), mogucnost kupovine garaznog mesta...moze li da bude i bolje-sigurno da moze, mogu li zavrsni radovi da budu bolji - sigurno da mogu..sve u svemu ko je kupio sebi stan d zivi u ovom naselju nije pogresio, ko je kupio kao investiciju-ko ce ga znati moze li i za koliko da se isplati. Trenutno ko je kupio lokal od 40kvm , cena oko 2000EUR proverite na www.gds.rs  moze da ga izdaje za 600EUR/mesecno-to ne znaci da ce moci isto tako i za 1 godinu...

 

 

Govoris o nekoj ruzi i mikroklimi. Jedina ruza koja tamo ima uticaj na mikroklimu je ova ispod posto je Stepa u poluindustrijskoj zoni. Stanovnici kazu da im se ponekad ozbiljno otvori apetit ;)

 

Attached File  ruza.jpg   11.6KB   18 downloads

 

 

Inace pre neki dan Velimir Ilic je dao i tacnu cifru kostanja naselja Stepa Stepanovic na televiziji.

 

Cena izgradnje sistemom "kljuc u ruke" je placena 380e/m2.

Ranije se pricalo o ceni od 450e/m2, ali tada je bio u planu toplovod i bolji kvalitet gradnje. Od toga se u medjuvremenu odustalo jer je interesovanje za kupovinu bilo neverovatno, pa su shvatili da ce moci da prodaju bilo sta za 1.290e/m2.

 

Cifra koja je placena gradu je 300e/m2 gde se grad obavezuje na izgradnju infrastrukture, vrtica, skola, rasvete, parkova,...

Rekao je da mu nije jasno zasto se Djilas sada cenka za jedan vrtic kada je GDS sama platila i uredjenje ulica, trotoara i rasvete. Grad je dobio milione evra, a nece da izgradi bas nista, jos uzima kredit za vrtic.


  • 2

#7782 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 17 August 2013 - 15:10

Željko Milošević, predsednik Udruženja stanara ovog naselja, za Danas objašnjava da je odluka o preparcelaciji i prenameni zemljišta predviđenog za dom zdravlja doneta na sednici gradskog Sekretarijata za urbanizam 6. avgusta, koja je bila zatvorena za javnost, uprkos tome što su stanari tražili da joj prisustvuju.

- Iste večeri kad je doneta odluka, došli su bageri i počeli da raščišćavaju zemljište i od tada rade svake noći brzinom koja nije viđena u izgradnji Stepe.

 

I najbolja izjava Ministra Velimira Ilica:

 

 

Čitavu zbrku mogao bi da preseče samo neko „stariji“ i od Direkcije i od Sekretarijata, ali resorni ministar Velimir Ilić ne zna ništa o celoj stvari.

 

- Ne verujem da je Direkcija to tražila (preparcelaciju i izbacivanje doma zdravlja). Možda su sami stanari tražili pumpu da se ne bi stvarale gužve. U svakom slučaju, niko ne može tek tako da izbaci dom zdravlja, a postoje propisi o tome koliko pumpi mora da bude na određeni broj stanovnika.

 

http://www.danas.rs/...?news_id=265986


  • 1

#7783 Martin Mystere

Martin Mystere
  • Members
  • 10,335 posts

Posted 17 August 2013 - 18:08

Inace, verovatno su stanari prvo trazili pumpu da bi onda mogli da pokrenu peticiju protiv nje...

Sta sve mozak politicara moze da smisli i izgovori, cccc...
  • 1

#7784 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 17 August 2013 - 22:01

Komentar na Stepu dao tvorac "energetski efikasnog naselja"

 

Attached File  ekolosko.jpg   21.78KB   7 downloads

 

 

http://www.telegraf....-od-investitora


  • 1

#7785 niki

niki
  • Members
  • 154 posts

Posted 17 August 2013 - 22:09

Spinovanje je uvek OK, pogotovu za virtuelne kupce... ko hoce stvarno da kupi stan, na teren bato pa gledaj...svakako da je u nekoj poluindustrijskoj zoni, daleko od idelanog. ali i daleko od toga da to pravi neki problem...ma ljudi naselje ce biti sasvim fino, ja tvrdim best-buy u BG trenutno za onoga ko kupuje stan za sebe...dajte neki kontra predlog gde moze da se pazari za za oko 1200eur po kvm bez PDV u gradu, pa da nastavimo diskusiju?


  • 0