Posted 04 July 2012 - 14:35
Srbija je oduvek kuburila sa racionalnoscu.
Ovo je zemlja gde nazalost caruju neobrazovanost, primitivnost, ostrascenost,iracionalnost i sl.,
za razliku od zapadnih zemalja gde dominiraju racionalnost i pragmatizam.
Tuzno je da ovde i srednja klasa i fakultetski obrazovani ljudi ne citaju, ne razmisljaju,
ne moze se videti covek sa knjigom na ulici,u kafeu, intelektualni kvalitet je jako los,
ne moze se razgovarati o umetnosti,filozofiji,politici,biznisu na jedan kvalitaten nacin.
Ako govorimo o kupovini ili prodaji nekretnina,ili investiranju uopste, onda su principi koje treba upotrebiti:
trezvenost, racionalnost,analiticnost,racunanje, prikupljanje sto veceg broja podataka,
crtanje grafikona,pravljenje tabela,hladna glava,strpljenje.(dobar primer su analize na stranici colliers-a,
narocite obratite paznju na makroekonomske parametre)
Umesto toga, mi imamo kuceterine od po par stotina kvadrata, uglavnom nezavrsene,
imamo gastarbajtere koji seoske komlpekse lece bacanjem novca na preskupe kuce i svadbe,
imamo "faktor tasta"-more mladih zena koje muzeve teraju na neracionalne kupovine nekretnina
samo da ne bi zivele sa tastom, imamo kriminalne arhitekte kojima je jedino bitna spoljasnja atraktivnost zgrade,
dok ih funkcija ne zanima i brdo slicnih primera.
Nedostatak racionalnosti, ili racio u sluzbi emocija(analize u sluzbi strasti i prepucavanja su lose analize-
pogledati sta je o razumu u sluzbi emocija pisao Dzon Stjuart Mil).
Svadjati se,pljuvati, biti primitivan,zapenusan ili zaludan je lako.
Tesko je biti kvalitetan,obrazovan,nacitan,vredan,civilizovan,uspesan i sl.
Sta bi covek pomislio da mu dodje neko i npr kaze:
"Hteo bih da vam budem investicioni savetnik, zivim u iznajmljenom stanu,
nemam devojku,zenu,decu,profesija me ne zanima,intelektualni,moralni i duhovni razvoj takodje,
sve su to gluposti, ja svoju zivotnu energiju trosim prepucavajuci se i nadgornjavajuci se na forumima,
mozete bez brige da mi prepustite upravljanje vasim kapitalom."
O razlici od 400evra izmedju strogradnje i novodgradnje:
Mislim da ova razlika nije arbitrarna i da je korektna(uzimajuci lokaciju u obzir naravno).
Naime, za renoviranje stana u starogradnji treba oko 200evra/m2. Kada bi na tu sumu dodali
i amortizaciju ili npr generalku lifta,novu fasadu, ulazna vrata zgrade, keramiku u ulazu, i brdo ostalih
radova, cene bi se vrlo priblizile. Mislim da starogradnja konkurise fino novogradnji, narocito sa faktorom
sigurnosti, a cesto ima dobar broj parametara koji su bolji nego u novogradnji, kao sto su zvucna izolacija
(ne uvek), raspored,kvalitet gradnje i sl.