Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Nekretnine u Srbiji


  • Please log in to reply
16002 replies to this topic

#2806 Gordon

Gordon
  • Members
  • 433 posts

Posted 16 August 2010 - 20:56

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 21:38) <{POST_SNAPBACK}>
Gordi,Gordi frusty.gif
Nemoj da me razocaravas sad kad smo uspostavili hemiju. rolleyes.gif
Dakle ,drzim da si pomesao linkove pa poslao pogresan,vezan za smanjenje poreza na kapitalnu dobit,a ne ono o cemu pricamo.Znas li o cemu pricamo Gordi?Da ti pomognem,ipak smo drugari,jedno je porez na kapitalnu dobit ,a nesto sasvim drugo porez na prihod ostvaren od devizne stednje gradjana,napominjem devizne stednje,jer je prihod ostvaren od dinarske stednje neoporezovan.
idemo dalje...


laugh.gif

Evo, pročitaj npr. ovde šta kaže banka:

http://www.kbcbanka....tvo/stednja.htm

i ova napomena:

"Porez na kapitalnu dobit od kamata obračunava se u skladu sa važećim zakonskim propisima"

Evo ga zakon, pročitaj. Ulepšao sam ti dan čoveče. Bogatiji si za barem 50 evra mesečno, zaslužio sam piće rolleyes.gif
  • 0

#2807 kontrol

kontrol
  • Banned
  • 830 posts

Posted 16 August 2010 - 21:16

QUOTE (Gordon @ 16.08.2010, 21:56) <{POST_SNAPBACK}>
laugh.gif

Evo, pročitaj npr. ovde šta kaže banka:

http://www.kbcbanka....tvo/stednja.htm

i ova napomena:

"Porez na kapitalnu dobit od kamata obračunava se u skladu sa važećim zakonskim propisima"

Evo ga zakon, pročitaj. Ulepšao sam ti dan čoveče. Bogatiji si za barem 50 evra mesečno, zaslužio sam piće rolleyes.gif

E ovo je vec bolje Gordi,uplasio sam se da mesas stvari,link koji si postavio nije bio pravi.

Edited by kontrol, 16 August 2010 - 21:17.

  • 0

#2808 kontrol

kontrol
  • Banned
  • 830 posts

Posted 16 August 2010 - 21:20

QUOTE (Gordon @ 16.08.2010, 20:04) <{POST_SNAPBACK}>
  


Van nedelje štednje zvučnije/ stabilnije banke danas nude kamatu od 6+% godišnje (bruto, ili 5.4% neto) na ovolike iznose deponovane i oročene na više godina, recimo 3 godine, plus dobijaš kamatu svakog meseca.

U nedelji štednje npr. ove godine moći ćeš da nađeš ozbiljne banke u kojima ćeš imati najmanje 6.5% kamate NETO. Ako misliš da će kamate otići na dole, iskoristiš sad priliku, oročiš na 3 godine i nema šta da brineš. Ja sam tako jedne godine oročio na jednom računu za 9.5% bruto, na duži period. I evo i danas kupim isti kajmak. rolleyes.gif




??? Nedelja štednje se dešava uvek u istom periodu godine. Kada oročiš u jednoj nedelji štednje, nema šta da čekaš sledeći put nedelju štednje. Svi racionalni ljudi koji su imali nešto veći kapital za štednju su ukapirali kvaku još pre par godina. Sačekali su nedelju štednje, i sada svake godine ili svakih x godina obnavljaju oročenje.

Samo jednom je potrebno sačekati nedelju štednje. Npr. u januaru imaš keš - oročiš na 6 meseci (kamata se neznatno razlikuje od kamate za godišnje oročenje), pa onda u nedelji štednje oročiš ponovo sa većom kamatom. Da ne pominjem da neke banke nude i "oročenje do nedelje štednje" - sa kamatama koje su skoro jednake kamatama koje se daju za godišnje oročenje.

Čudo da ovo ne znaš, kao veliki štediša rolleyes.gif

Moja računica ne samo da nije nategnuta, nego sam računao samo sa 6% neto kamate. Ako u nedelji štednje ne budeš našao ovakvu ponudu, dođi i reci mi da sam te slagao.

Znači, sačekaš nedelju štednje, oročiš na 3 godine sa mesečnom isplatom kamate i bićeš u debelom plusu barem te naredne tri godine.

Tako.


  Ali Gordi nisi demantovao moju pocetnu tvrdnju,vec zamagljujes poznatim stvarima,bespotrebno pises ogroman post o necemu sto nismo govorili.Dakle nisi demantovao  moju pocetnu tvrdnju o TRENDU,a trend je da se kamate smanjuju.Slazes se?


Pozdrav


  • 0

#2809 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 16 August 2010 - 21:25

Treba pratiti kretanje deficita u evrozoni, stanje u nemačkoj ekonomiji i politici (ima najveći uticaj, procentualno a i inače), disciplinu u sprovođenju mera štednje, stabilnost EU - u celini i parcijalno, naročito u PIGS.

Izvršiti diversifikaciju para u više banaka - najviše uložiti u one koje imaju u ugovoru predviđenu mogućnost bezuslovnog razoročenja i u one koje daju najveće kamate, nebitno da li su im matice u PIGS ili ne (ako krene po zlu, to onda uopšte nije bitno jer su banke povezane kao creva). Tokovi novca su vrhovni zakon i sve ostalo, pa i visoka politika, se tome podređuje. Banke će učiniti sve da ne propadnu, ako treba države će uvesti i neke ekstra poreze, naknade, namete i razna davanja samo da bankarski sistem opstane. Možda opet obračunati kamatu unapred i platiti taj porez od 10% jer pasti neće sigurno, a mogao bi npr. u 2011. čak i porasti (jer država krizira).

Sada, a i u bliskoj budućnosti, štednja se više isplati od izdavanja stana. Kirije padaju brže od cene kvadrata jer je cena kvadrata veoma žilava i troma kada treba da padne, a izuzetno hitra i nervozna kada treba da skoči. Uporedio bi je sa radom amortizera - točak očas posla skoči gore, ali se zato veoma polako vraća, i uvek se vrati. Bili smo svedoci takvog procesa 94. i 95. Veoma dobra analogija je sa ona sa zakonima tehnike - treba posmatrati energetske tokove: velika snaga u datom intervalu vremena daje veliku energiju. Neka snaga bude npr. cena stanova, a vreme broj realizacija. 2007. i 2008. potrošila se velika energija u kupovinama. Sada je cena još uvek velika, ali realizacija zanemarljiva tako da se sada troši mnogo manje energije nego pre. Dakle, ja smatram da se prethodnih godina utrošilo više energije nego što se akumuliralo tako da sada nailazi period kada će cene biti možda čak i niže u odnosu na realnu ekonomsku snagu sve dok se taj energetski bilans ne uravna (to je taj famozni efekat balona - snaga pa i energija skače i pada, a kada se nađe neka srednja vrednost u dužem intervalu vremena jasno je da je ona u potpunosti u skladu sa realnim BDP) Kod nas je poseban slučaj što je taj BDP rastao više zbog rasprodaje nego zbog proizvodnje. Proizvodnja crkla, rasprodaja završena, u balonskoj kupovini do sada potrošeno više energije nego što čak i tako nabildovani BDP daje i šta nas čeka? Pa mislim da je sve jasno.

Banke i razni drugi lobiji pritiskaju da cene ostanu visoke koliko god je to moguće (svoj doprinos daje i država u službi banaka svojim raznim subvencijama) jer tako štite svoje hipoteke kao jedine garancije za date kredite. Na taj način svi mi koji plaćamo porez dajemo jedan deo i za te namene, plaćamo paknove i diskove kočnica koje usporavaju taj pad. Dobro je dok banke vode politiku jer to obezbeđuje stabilnost. Ako bi politika ponovo preuzela banke, e onda ova cela moja analiza nema nikakvog značaja.


  • 0

#2810 kontrol

kontrol
  • Banned
  • 830 posts

Posted 16 August 2010 - 21:31

QUOTE (Batrović @ 16.08.2010, 18:13) <{POST_SNAPBACK}>
ne kontam...
kamate na štednju će biti manje...ok mož da bidne, ali....
banke nas "guraju" time na ulaganje u nekretnine.......cene stanova rastu zbog tražnje a banke time osiguravaju svoje već date kredite?

Iskreno Kontrole ako je ovo nivo poslovne politike banki onda bi sve odavno propale.



O kakvom nivou poslovne politike banaka ti pricas,prvo ne demantujes ozbiljno nista sto sam rekao,a onda svemu tome das znacaj poslovne politike banaka,sto je nesto sasvim drugo.

QUOTE (Batrović @ 16.08.2010, 18:13) <{POST_SNAPBACK}>
1. Šta će se to dogoditi na domaćem i svetskom finansijskom tržištu da novac pojeftini i da banke daju manje kamate?
2. Najveći broj štediša uopšte nije zainteresovan za nekretnine.Bilo što nema dovoljno novca, bilo što im ne treba nekretnina.
3. Najveći broj štediša daje pare u banku da im ne bi stojale kod kuće iz sigurnosnih razloga.
4. Kažeš da će banke sad par godina posle SEKE da krenu u novi krug spinovanja, da daju još mnogo kredita, kako bi stabilizovali cenu svojih hipotea....meni to liči na još jednu piramidu koja je prethodila seki i da to niko neće raditi. Okrutnost banaka je što će cediti ove koje su zgrabili bez imalo milosti i bez obzira na krizu. Što duže to bolje, a posle može i na "doboš"

Ajde Kontrole potrudi se malo više, please.


1.Dogodice se da nece imati vise kome da odobravaju kredite po ovako visokim kamatama na domacem trsistu,a o stranom znamo koliko su tamo "visoke" kamate.


2.To ti tako mislis ,pa percepujes da svi tako razmisljaju.

3.nekad bilo,sada sve manje.

4.Banke nisu fatalisti kako ih ti dozivljavas,a da su alave do krajnjih granica to je svima poznato i iscedice i suvu drenovinu,ali i tome dodje kraj i tada su spremne na fleksibilniji pristup,odnosno malo popustaju dizgine da se zrtve malo oporave ,pa onda jovo nanovo sisaju krv.To je staro koliko i bankarstvo.

Pozdrav


  • 0

#2811 kontrol

kontrol
  • Banned
  • 830 posts

Posted 16 August 2010 - 21:53

QUOTE (Gordon @ 16.08.2010, 20:26) <{POST_SNAPBACK}>
Jaooooo....šta ću sad. Ubi me u pojam Kontri, ne znam kako da ti odgovorim. Ček' da ipak probam.

Ono što si propustio da pročitaš u toj napomeni je sledeće:

"Prosečne cene nekretnina u EUR za Beograd, izračunate na osnovu oglasa objavljenih na sajtu "Imovina.net" od 16.08.2010"

Da ti objasnim šta ovo znači. Odeš u "Pretraživanje", izaberi Autokomandu, uzmi samo 2-sobne stanove da ne bude previše ponuda. Dobićeš 22 ponude.

Prosečna cena 1845 Eura/m2, kao što si lucino primetio - više od prosečne cene koja je sumirana u onoj tabeli (Cene nekretnina, prosečna cena za 2-sobne stanove je 1725 Eura/ m2).

E sad, uđeš u svaku od ove 22 ponude i vidiš da je od te 22 ponude, 10 ponuda objavljeno (obnovljeno)16.08. Ostale ponude su out-of-date, što bi ti rekao zastareli vlažni snovi.

Vlasnici sajta su ovo dobro napravili, tako da proseci cena koje daju jednom nedeljno ažurni, na sličan način na koji su ažurni oglasi u Halooglasima.




  Pa znam Gordi ,ali to je potpuno drugi padez i nema bas isti znacaj koji si ti nama prestavio.Ako bas hoces sad sam uradio ono sto si rekao ,odvojio sam sve 2-sobne stanove ,nove oglase ,na Autokomandi i prosecna cena je 1747e/m2 i opet je veca nego sto oni pisu ovde http://imovina.net/s...p;load=PRIPREMI gde kazu da je 1725e?m2.dakle mnogo ti je nategnuto ovo.Naime "najstariji" oglas je onaj objavljen 24.07.2010.godine,ostali su svi objavljeni u Avgustu 2010 i Gordi to su sve samo ne matori oglasi i ipak su kredibilni.Gordi,Gordi.

sto se tice Halo-oglasa ja sam uradio prvo sto mi je bilo najlakse i ispostavilo se da su cene mnogo vise nego ovde.uzmi ti pa racunaj ostalo,nema sanse ja vise da racunam jer sam pri nasumicnom odabiru lokacije pokazao tvrdnju,nisam je birao,OK manji je to uzorak ali hajde ti sad malo racunaj ja nemogu vise.

Mislim kakav je to kriterijum koji iskljucuje proslonedeljne oglase kao nekredibilne.Teoretski ove nedelje je mogao da se oglasi samo ovaj jedan po ceni od 1451e/m2 i da ispadne da je pala cena za 7 dana preko 20%.To bi bilo super samo je malo nerealno,dakle ova statistika je potpuno nepouzdana,vec ova druga koja podrazumeva sve oglase ,barem u poslednjih mesec dana.

Pozdrav

Edited by kontrol, 16 August 2010 - 22:18.

  • 0

#2812 Gordon

Gordon
  • Members
  • 433 posts

Posted 17 August 2010 - 06:15

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:16) <{POST_SNAPBACK}>
E ovo je vec bolje Gordi,uplasio sam se da mesas stvari,link koji si postavio nije bio pravi.


rolleyes.gif Ne Kontri, taj link koji sam postavio je pravi, odnosio se na porez na kapitalnu dobit koji se između ostalog primenjuje i na kamatu na štednju. Znači, juče si naučio 2 važne stvari:

- šta je to porez na kapitalnu dobit.
- porez na kapitalnu dobit a.k.a. porez koji se obračunava na kamatu na štednju je pao sa 20% na 10% početkom aprila ove godine, i pored tvog kiselog smeha. rolleyes.gif
  • 0

#2813 Gordon

Gordon
  • Members
  • 433 posts

Posted 17 August 2010 - 06:26

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:20) <{POST_SNAPBACK}>
Ali Gordi nisi demantovao moju pocetnu tvrdnju,vec zamagljujes poznatim stvarima,bespotrebno pises ogroman post o necemu sto nismo govorili.Dakle nisi demantovao moju pocetnu tvrdnju o TRENDU,a trend je da se kamate smanjuju.Slazes se?
Pozdrav


Ne samo da se slažem, nego sam to svojevremeno i sam rekao, a pored toga sam rekao da jedva čekam da kamate odu na normalan nivo zato što će to biti znak da postajemo normalna zemlja.

Kamate nisu više 10% kao što su bile 2008. To je bilo potpuno sumanuto i neodrživo. Zato su pametni ljudi to na vreme iskoristili pa su na više godina oročili štednju po tim kamatama. Meni je službenik jedne godine rekao "ma biće kamate i veće sledeće godine, nema potrebe da oročavate na više godina". Ja ga ne poslušah i na jednom računu i dan danas imam kamatu od tada. rolleyes.gif

Isto tako, kada dođe nedelja štednje ove godine, i kada bude bila ponuđena kamata od recimo 6.5% neto, uzmeš i oročiš štednju na 3 godine sa mesečnom isplatom kamate i - naredne 3 godine te ne zanima kako će se kretati kamate (a nadamo se da će ići dole tj. da će zemlja postajati polako stabilna).

Tako da računica koju sam prethodno izneo ostaje više nego tačna, štednja+iznajmljivanje nekretnine će biti povoljnija varijanta onoliko dugo koliko želiš, tj. koliko dugo oročiš štednju. Čak i da ne oročiš na npr. 3 godine, kamata će još dugo godina biti veća od 4% neto, a sa 4% kamate štednja+iznajmljivanje se i dalje značajno više isplati od kupovine preskupih nekretnina kojima cene konstantno padaju.
  • 0

#2814 Gordon

Gordon
  • Members
  • 433 posts

Posted 17 August 2010 - 06:37

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
Pa znam Gordi ,ali to je potpuno drugi padez i nema bas isti znacaj koji si ti nama prestavio.Ako bas hoces sad sam uradio ono sto si rekao ,odvojio sam sve 2-sobne stanove ,nove oglase ,na Autokomandi i prosecna cena je 1747e/m2 i opet je veca nego sto oni pisu ovde http://imovina.net/s...p;load=PRIPREMI gde kazu da je 1725e?m2.dakle mnogo ti je nategnuto ovo.


Hajde uradi ponovo...i ponovo...i ponovo dok ne dođeš do prave, tačne cifre. 1747 nije prava cifra. Uradi to i u drugim delovima grada i kada nađeš onako velike nedoslednosti koje si edisonski prijavio, javi se opet.

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
Naime "najstariji" oglas je onaj objavljen 24.07.2010.godine,ostali su svi objavljeni u Avgustu 2010 i Gordi to su sve samo ne matori oglasi i ipak su kredibilni.Gordi,Gordi.

Mislim kakav je to kriterijum koji iskljucuje proslonedeljne oglase kao nekredibilne.Teoretski ove nedelje je mogao da se oglasi samo ovaj jedan po ceni od 1451e/m2 i da ispadne da je pala cena za 7 dana preko 20%.To bi bilo super samo je malo nerealno,dakle ova statistika je potpuno nepouzdana,vec ova druga koja podrazumeva sve oglase ,barem u poslednjih mesec dana.
Pozdrav


To se dešava kada izvodiš zaključke na prvu loptu.

Oglasi koji se osvežavaju svake nedelje su sveži. Oni koji su manje sveži se osvežavaju ređe. Ovi koji imaju datum osvežavanja pre 16.08. su objavljeni mnogo pre ovih koji imaju datum 16.08. Što je nekretnina starija to se ređe osvežava. To je njihov pametan način da uhvate trendove na tržištu a da ipak zadrže veliku bazu stanova. Naučićeš ti svašta ovde. rolleyes.gif


QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
sto se tice Halo-oglasa ja sam uradio prvo sto mi je bilo najlakse i ispostavilo se da su cene mnogo vise nego ovde.uzmi ti pa racunaj ostalo,nema sanse ja vise da racunam jer sam pri nasumicnom odabiru lokacije pokazao tvrdnju,nisam je birao,OK manji je to uzorak ali hajde ti sad malo racunaj ja nemogu vise.


Pera Perić je.... da ne ponavljam. Ja jesam računao dalje, na uzorku svih stanova na NBG sam uporedio poklapanje 2 izvora, i prosečne oglašene cene su praktično iste.

Edited by Gordon, 17 August 2010 - 06:37.

  • 0

#2815 vladaxy

vladaxy
  • Members
  • 201 posts

Posted 17 August 2010 - 07:50

Hipo banka i kompanija Delta su partneri u preduzeću „Blok 67 asošiejts” i gradnji i prodaji stanova u Belvilu.

QUOTE
Konkretno, istražitelje interesuje kako su projektovani troškovi, u trenutku kada je Hipo grupacija suočena sa vetom akcionara Grave odlučila da sama preuzme posao, porasli sa 150 na 237 miliona evra. Sporno je, takođe, zašto je prvobitno odobrenoj sumi dodato još 17,5 miliona evra koja im je namena


Za 260.000 kvadrata Belvila, prvobitni projektovani troškovi su bili 150 mil. eur tj. oko 580 EUR/kvm. Kad je Hypo preuzeo, odjednom troškovi rastu na 237 mil. eur ili 880 EUR/kvm. Kvalitet izgradnje je verovatno ostao na 580 EUR/kvm. Kvadrat i dalje prodaju po 1950 EUR + PDV i po njima "nemaju prostora za smanjenje cene". Kvadrat lokala je skoro 4.000 EUR/kvm.

Toliko o minimalnim troškovima gradnje i profitima građevinara...
  • 0

#2816 Batrović

Batrović
  • Members
  • 273 posts

Posted 17 August 2010 - 09:01

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:31) <{POST_SNAPBACK}>
O kakvom nivou poslovne politike banaka ti pricas,prvo ne demantujes ozbiljno nista sto sam rekao,a onda svemu tome das znacaj poslovne politike banaka,sto je nesto sasvim drugo.

...pa nisam ni pokušavao da te demantujem. Samo sam preformulisao tvoju misao da bih napravio uvod za moja pitanja.

QUOTE (kontrol @ 16.08.2010, 22:31) <{POST_SNAPBACK}>
1.Dogodice se da nece imati vise kome da odobravaju kredite po ovako visokim kamatama na domacem trsistu,a o stranom znamo koliko su tamo "visoke" kamate.
2.To ti tako mislis ,pa percepujes da svi tako razmisljaju.
3.nekad bilo,sada sve manje.
4.Banke nisu fatalisti kako ih ti dozivljavas,a da su alave do krajnjih granica to je svima poznato i iscedice i suvu drenovinu,ali i tome dodje kraj i tada su spremne na fleksibilniji pristup,odnosno malo popustaju dizgine da se zrtve malo oporave ,pa onda jovo nanovo sisaju krv.To je staro koliko i bankarstvo.

Pozdrav

1. ne daju banke samo stambene kredite. Daju i državi i privredi i potrošačke stanovništvu i namenske.... hoćeš da kažeš da će banke samoinicijativno da smanjuju obim poslovanja?
2. da, ja tako mislim, a mišljenje sam pored ostalog formirao i prema činjenici da je prosečan štedni ulog u bankama reda veličine nekoliko hiljada evra.
Ako imaš podatak da prosečan štediša ima takvih 10-20-30 pologa, iznesi ga. U suprotnom samo prazno oponiraš.
3. rolleyes.gif da,da ljudi baš vole da drže kintu u slamaricama, vodokotlićima, cipelama.....
4. zamenjuješ teze. Ja sam rekao da će banke da cede klijente pod kreditom, a ti si rekao kako će davati nove kredite, kako bi povećali tražnju za stanovima, tj. kako bi održali vrednost svojih hipoteka.

Da sumiramo:
DVA PUTA SAM TE PITAO ZAŠTO MISLIŠ DA JE NAREDNIH 6-9 MESECI POVOLJAN PERIOD ZA KUPOVINU?
Da te podsetim to je tvoja izjava.

NA PITANJE NISI ODGOVORIO.
  • 0

#2817 ilke_etf

ilke_etf
  • Members
  • 942 posts

Posted 17 August 2010 - 09:02

QUOTE (Gordon @ 15.08.2010, 14:54) <{POST_SNAPBACK}>
Pa kao što rekoh, javlja mi se potreba za većim i kvalitetnijim prostorom od onog u kojem sada živim. U onom trenutku kada budem bio prinuđen da pređem u takav prostor, ukoliko budem procenio da će cene dalje padati ili čak stagnirati, sledeći korak mi neće biti kupovina već iznajmljivanje odgovarajuće nekretnine.

Npr. kvalitetnijih 90 m2, u pristojnijem okruženju po sada oglašenim cenama košta 1500E/ m2, ili 135,000 Evra. Takav stan mogu da iznajmim za 400E da biram. Pri tome nema više onog šikaniranja od pre 2 godine kada je gazda mogao da te urniše zato što je potražnja bila sumanuta. Nova situacija je prilično edukovala ove ljude šta znači da možeš da nađeš one sa kojima možeš lepo da se dogovoriš (npr. investitore koji ne žele da prodaju nekretninu u bescenje, nego se radije odlučuju da je izdaju rolleyes.gif ). Ne kažem da je iznajmljivanje pesma, ali je situacija mnogo drugačija danas nego onomad.


E sad, 135000 E u banci jednako je 8500 E godišnje na kamatu, ili 700 E mesečno. 700 minus 400 jednako je 300E mesečno ili 3600 E godišnje - toliko sam dobar. Čak i da cene stagniraju, odnos kupovina-iznajmljivanje je toliko na strani iznajmljivanja da se debelo isplati, i isplatiće se dok cene nekretnina ne padnu tih 30%.

Na to sam mislio.


Nikada ne bih stavio 135000 E u banku na stednju. Stvaio bih jedino, kada bi imao u nepokretnostima mnooogo vise, pa das izbalansiram rizik.
Opekli su se drugi, necu i ja, neka hvala
  • 0

#2818 vbarac

vbarac
  • Members
  • 272 posts

Posted 17 August 2010 - 12:32

Pozdrav forumasima

Imam pitanje vezano za blok "Retenzije" na Novom Beogradu.

Sta "ljudi kazu" za te blokove - kvalitet zgrada, infrastrukture, stanova? Lokacija je fenomenalna, odrastao sam u blizini. Medjutim, gledajuci sam blok ne vidim sta je uzrok visokim cenama stanova u tom delu Novog Beograda.
  • 0

#2819 sumicus

sumicus
  • Members
  • 214 posts

Posted 17 August 2010 - 13:46

QUOTE (vbarac @ 17.08.2010, 13:32) <{POST_SNAPBACK}>
Pozdrav forumasima

Imam pitanje vezano za blok "Retenzije" na Novom Beogradu.

Sta "ljudi kazu" za te blokove - kvalitet zgrada, infrastrukture, stanova? Lokacija je fenomenalna, odrastao sam u blizini. Medjutim, gledajuci sam blok ne vidim sta je uzrok visokim cenama stanova u tom delu Novog Beograda.


Retenzijom se, u oglasima, najcesce, smatra oblast od ulice Dzona Kenedija ka Zemunu, do Bulevara Mihajla Pupina sa jedne strane i Dunava sa druge strane. Po mom misljenju, u tom bloku najbolja zgrada je tzv. "generalica" (bela fasada sa braon elementima), a zatim zgrade od crvene fasadne cigle duz ulice Prve Pruge. One sarene novije su po meni losije, i ne svidja mi se kvalitet zavrsnih radova u tim zgradama.

U "generalici" sam gledao jedan sjajan 2.5 stan od 75 m2 sa dve terase krajem prosle godine, ali cena je bila prejaka... trazili 144,000 EUR, cuo sam da je prodat za 139,000 EUR... pre 6-7 meseci.

Za ove kvalitetnije zgrade koje sam naveo cena je uvek visa nego u ostalima u kraju, e sad da li je opravdano prosudi sam... uglavnom vredi pogledati smile.gif
  • 0

#2820 barba

barba
  • Members
  • 222 posts

Posted 17 August 2010 - 14:09

QUOTE (vbarac @ 17.08.2010, 13:32) <{POST_SNAPBACK}>
Pozdrav forumasima

Imam pitanje vezano za blok "Retenzije" na Novom Beogradu.

Sta "ljudi kazu" za te blokove - kvalitet zgrada, infrastrukture, stanova? Lokacija je fenomenalna, odrastao sam u blizini. Medjutim, gledajuci sam blok ne vidim sta je uzrok visokim cenama stanova u tom delu Novog Beograda.


Sam si sebi odgovorio, "Lokacija je fenomenalna" smile.gif

  • 0