Jump to content


Photo
- - - - -

Kolači


  • Please log in to reply
168 replies to this topic

#16 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 07 January 2008 - 22:12

Da li neko zna neki jednostavni recept za kuvano zito?
Ja sam moj negde zaturio a ovo sto nalazim na internetu je neupotrebljivo.

...

Zito (Koljivo).

Koljivo vuce poreklo iz daleke proslosti: kuvana psenica namenjena je zastitniku porodice i kuce, tj. mitskom pretku (agrarna zrtva) - pa su je preko "mrtvackog kulta" starih Grka - tzv. "panspermija" dusama pokojnika, prihvatili i prilagodili stari Sloveni.
Nekada je to bila cinija (glinena ćasa) sa kuvanom psenicom (uz dodatak aromaticnih zacina), zacinjena medom, blago prelivena vinom i sa zabodenom vostanom svecicom.

Kasnije se to pod uticajem "varosana" modifikovalo. Kuvana psenica ce mlela, dodavali su se orasi, prah secer, zacini. Pravile se kuglice (stedljivost, da se alavom gostu kaze - uzmite jos jednu!).

Tajna dobrog zita je ... u orasima i suvoci. To je "varoska" varijanta.
Uzeti zito i orahe (ociscene) u odnosu 1 : 0,5. Na 1 kg zita - 0,5 kg oraha.

- Zito (krupna psenica "belija") dobro oprati i skuvati. Ne sme da se raskuva! Procediti i osusiti.
Starinska varijanta: svez stolnjak na sto, pa razastrti zito dok se ne osusi; moderna varijanta: staviti u veci metalni "djevdjir" i u rernu na 50'C, koja se povremeno ukljuci. Paziti da ne gori!

- Samleti kuvano zito. Samleti ociscene orahe. Pomesati, dodati vanilin-secer, zasladiti prema ukusu (manje, vise), dodati malo-malo struganog orasceta (!) - dobro sve izmesati.
Sto je zito suvlje - to je bolje!

- Ako je za domace trosenje - formirati na vecem tanjiru u obliku brdasca, pokriti povrsinu rubova tanjira cistom salvetom i posuti prah secerom (kroz sito!). Ukloniti salvetu sa tanjira. Lopaticom za kolace seci i staviti svakom u tanjiric. Moze i vise puta.

- Ako vam dolaze gosti - malo vise truda. Od gotove mase formirati kuglice, posuti prah secerom i stavljati u one papirice za sitne kolace. Poredjati na tanjir - posluzavnik.

To je to.

...
  • 0

#17 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 07 January 2008 - 22:23

Kao što sam obećala pre par dana, evo recepta za najbolji slatkiš na svetu:

BROWNIES

Potrebno:
• 180 g putera + 5 g za podmazivanje pleha
• 180 g čokolade sa 70 % kakaa
• 80 g mekog brašna (+ pola kesice praška za pecivo)
• 40 g kakao praha
• 50 g bele čokolade (iseckati na kockice otprilike 8mm)
• 50 g mlečne čokolade (iseckati na kockice otprilike 8mm)
• 3 velika jaja
• 270 g žutog šećera


a) 180gr. tamne čokolade izlomiti i zajedno sa puterom isečenim na kockice istopiti na pari polako mešajući. Zatim ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.

b) U medjuvremenu uključite rernu na 180 stepeni a na dno pleha stavite papir za pečenje. Ne znam jel ga ima u Srbiji, ovde je prosto nezamislivo peći bez njega. (To su rolne masnog papira, prodaju se uz folije za domaćinstvo i alufolije. Ali ako imate dobru neprijanjajuću tepsiju, valjda može i bez toga.)

c) Jaja i šećer dobro umutite mixerom (da se masa udvostruči i pobeli), dodati u to puter s čokoladom (u medjuvremenu ohladjen) i lagano mešati dok god ne dobijete homogenu masu (sad već bez miksera da se održi vazdušasta struktura).

d) Direktno nad činijom sad prosejte brašno + prašak za pecivo + kakao, sve promešat laganim pokretimai i na kraju dodati iseckanu mlečnu i belu čokoladu

e) Nalijte testo u pleh i nekom plastičnom varjačom "grebite" tamo vamo da se testo ravnomerno rasporedi.

f) Pecite odprilike 25 minuta na 180 stepeni. Poznaćete da je gotovo kad korica počne da liči na paus papir.

g) Sačekajte da se potpuno ohladi pre sečenja.



Kod 'braunisa' važi pravilo "manje je više", t.j. lako se prepali a ništa ne fali da ostane sočnije. Osnovni recept je bez seckane bele i mlečne čokolade, ali to je fora kanadjanina koji je objavio ovaj recept. Lepo izgleda a i zanimljivo je kad naletite na kockice unutra.
Brownies važe za jedan od najomiljenijih slatkiša širom sveta. Kao što bi neko rekao, to je ustvari čokolada premaskirana u kolač. Kad savladate ovaj osnovni recept mogucnosti su beskrajne. Na primer, možete ih praviti sa sušenim brusnicama ili sušenim višnjama.
I kao uvek, da ponovim, recept nije komplikovan, to samo ja opširno objašnjavam :rolleyes:

Attached Files


  • 0

#18 slepa_koka

slepa_koka
  • Members
  • 669 posts

Posted 07 January 2008 - 23:55

...

Zito (Koljivo).

Koljivo vuce poreklo iz daleke proslosti: kuvana psenica namenjena je zastitniku porodice i kuce, tj. mitskom pretku (agrarna zrtva) - pa su je preko "mrtvackog kulta" starih Grka - tzv. "panspermija" dusama pokojnika, prihvatili i prilagodili stari Sloveni...

To je to.
...

Hvala Kinik!
To je to.
  • 0

#19 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 08 January 2008 - 00:08

...

Zito (Koljivo).

Koljivo vuce poreklo iz daleke proslosti: kuvana psenica namenjena je zastitniku porodice i kuce, tj. mitskom pretku (agrarna zrtva) - pa su je preko "mrtvackog kulta" starih Grka - tzv. "panspermija" dusama pokojnika, prihvatili i prilagodili stari Sloveni.

...


Ja tu agrarnu žrtvu mnogo volem, naročito u poslastičarnici u Sremskoj, sa pravim šlagom koji oni tradicionalno imaju!
  • 0

#20 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 08 January 2008 - 12:18

Odličan topik! :huh:
Htedoh ja da ga otvorim nego nešto nikako.



Evo doprinosa za početak, jedan od mojih omiljenih kolača a jako se lako pravi:

4 cela jajeta, 6 kašika šećera, 2 nastrugane štangle čokolade, 200g suvog grožđa, 200g iseckanih oraha, 6 kašika brašna promešati i ispeći u rerni na 220c.


Inače u mom okruženju se zove "srušen kolač", jerbo sam sa nekih 4-5 godina srušila pleh sa stola :rolleyes:
  • 0

#21 sta dalje

sta dalje
  • Members
  • 1,987 posts

Posted 09 January 2008 - 14:13

ja ništa ne znam al volim da jedem :rolleyes:

isto. jedino palacinke znam da pravim, ali ne znam dal se to racuna u kolace.

favoriti:
ginger cookies,


e to sam pravila :) ...ehm, hocu reci...kupili smo vec gotovo testo i sacekali da se odledi :huh: , onda ga lepo razvukli i pravili razne oblike sa onim modlicama (valjda se tako zove). taj deo posla je bas bio interesantan. ali nije ni to bas tek tako. treba posle paziti koliko se peku da ne bi bili ni mekani ni preterano res...

btw, super je topic, valjda i ja naucim nesto da pravim zahvaljujuci vama (a slatkise obozavam!).
  • 0

#22 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 09 January 2008 - 20:40

Razmišljam ja juče o tome da ja, sa mojih 20 godina iskustva u kuhinji, verovatno ne kapiram da mladji naraštaj nije tako spretan i da moji komplikovani recepti mogu da uplaše one koji znaju da naprave samo prženice i palačinke.
I eto, u to ime, setih se najlakšeg recepta na svetu! Iako je jednostavan, ne zaostaje u pohvalama, naročito ga voli muški pol. A usput, savet devojkama, moje iskustvo govori da muškarci najbolje reaguju na jednostavne kolače koje je pravila njihova baba.
Nostalgija, emocije.... čuda čine...
E pa, da skratim, ovo je pravi pravi način da za deset minuta napravite čudo:


PATIŠPANJ SA VIŠNJAMA

* 150 g oštrog brašna
* 150 g mekog brašna
* 150 g prah šećera (i još malo za posipanje)
* 1 prašak za pecivo
* 80 g putera
* 3 jaja
* 2 dl jogurta
* 1 vanil šećer
* 500 g višanja

Priprema:
0. Uključite rernu na 175 stepeni (priprema kolača traje taman toliko koliko i grejanje rerne)
1. Pomešajete meko i oštro brašno zajedno sa praškom za pecivo. Lagano istopite puter (najbolje da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi pre nego što počnete sa pripremom kolača).
Umešajte puter sa šećerom, jajima i jogurtom. Odozgo lagano umešajte smesu brašna i praška za pecivo. Na kraju dodajte i odkoštene višnje.
2. Pleh veličine 35 × 25 cm namažite malo puterom (Ili uljem) i pospite brašnom, sipajte testo i ravnomerno rasporedite.
3. Pecite otprilike 20 minuta, sačekajte da se ohladi, pospite prah šećerom (kroz cediljku) i isecite na komade po želji.

Saveti:

a) Ovo je provereni recept za patišpanj, a to čime ćete ga "napuniti" je na vama. Ja ga najčešće pravim sa višnjama, ali isto tako i sa mešavinom "šumsko voće", ili samo borovnicama, seckanom čokoladom i orasima, rendanim jabukama i cimetom, kandiranim voćem i suvim groždjem, brusnicama.... itd, itd...)

b) Isti recept može da se napravi i u plehu za mafine (pleh sa rupama), sa i bez papirnih korpica.

c) Fora sa prah šećerom je jednostavna. Ako nemate Dr.Oetkerovu kutijicu sa mrežastim poklopcem koja služi za sejanje še
ćera, uzmite bilo kakvu teglu, stavite u nju prah šećer i šipku vanilije (ili par kesica vanil šećera), sačekajte par dana da se prah šećer namiriše od vanile i čuvajte za posipanje kolača. Običnom cetkom za cedjenje čaja ćete napraviti magiju - zagrabite tom cetkom prah šećer i poprašite preko kolača. Nastaće trenutak sladostrašća - ravnomerni tanki sloj prah šećera, kao iz snova! :rolleyes:

Attached Files


Edited by wegga, 09 January 2008 - 21:17.

  • 0

#23 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 09 January 2008 - 20:45




zaimeboga, prestanite :vodanausta:
  • 0

#24 slepa_koka

slepa_koka
  • Members
  • 669 posts

Posted 09 January 2008 - 20:54

zaimeboga, prestanite :vodanausta:

Pocelo je pocelo.
Tek ce da vidis sta ti ja spremam. :rolleyes:

Edited by slepa_koka, 09 January 2008 - 20:55.

  • 0

#25 sta dalje

sta dalje
  • Members
  • 1,987 posts

Posted 09 January 2008 - 21:56

[size=2][i]Razmišljam ja juče o tome da ja, sa mojih 20 godina iskustva u kuhinji, verovatno ne kapiram da mladji naraštaj nije tako spretan i da moji komplikovani recepti mogu da uplaše one koji znaju da naprave samo prženice i palačinke.


ma cuti, ni moje iskustvo u kuhinji nije tako kratko. 10 god zivim van roditeljskog doma, ali slatkise ne znam da pravim. a za to je kriva moja mama koja ih nije nikad pravila (mrzelo je), a imala je mnogo dobar izgovor: "sta ce ti to, sam secer. jednog dana, kad budes starija i metabolizam ti se bude usporio ces mi biti zahvalna sto se nisi navukla na slatkise" :rolleyes: . izvlacenje cisto.
da mi nije decka ne bih ja ni palacinke naucila valjano da pravim (on naucio iz knjige za kuvanje) :huh:

PATIŠPANJ SA VIŠNJAMA


e ovo zvuci bas lako. moram i ja od neceg da pocnem. ovako samo zderem cokolade u ogroomnim kolicinama jer imam nenormalnu potrebu za slatkim.
  • 0

#26 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 10 January 2008 - 08:13

Pocelo je pocelo.
Tek ce da vidis sta ti ja spremam. :huh:

kolko kalorija, da čujem :rolleyes:
  • 0

#27 slepa_koka

slepa_koka
  • Members
  • 669 posts

Posted 10 January 2008 - 20:58

kolko kalorija, da čujem :huh:

Kalorije se ne čuju, kalorije se osecaju u ustima i ispod ruke. :)
Pocecu ovaj post zlobnom slikom sa 2 megatona kalorija.
Posted Image
Predposravljam da si prezivela pa cu nastavim.
Ali prvo moram da ispricam pricu, a da bi ti bilo interesantnije uzmi nesto za grickanje.

Svaki dobar recept i ima svoju istoriju:

U svakoj porodici kada se nakupe problemi onda se uvode neka nova pravila.
Verovatno da je tad bilo vise problema kada smo se odlucili ( ja i moja supruga ) za uvodjenje "paketa".
Jedna od stavki "paketa je bila zabrana kupovanja slatkisa. Medjutim paket je imao i olaksavajuce mere,
slatkisi su mogli da se proizvode svojerucno, a materjal za kolace bio bi uvek na raspolaganu u dovoljnim kolicinama.
Klinci razmahali tako da je svaki drugi dan bio neki kolac u rerni. Ali nije islo sve idealno. Najmladji nekako nije uspevao da napravi nesto sto je za upotrebu i onda je moja supruga priskocila u pomoc. Iskombinovala je jedan rscept sa drugim, izbacila
operacije koje nisu tako bitne (npr. prvo ubiti belanac pa onda dodati zumanac...) neke satojke izbacija, neke smanjila...
i spao je super kolac. Vremenom se recept usavrsavo tako da je moj najmladji sin postao najveci expert za taj kolac.
Dugo smo taj kolac imali najmanje jednom nedeljno, ali na kraju mom sinu udarila slava u glavu i sada ako hocemo taj kolac mora da platimo 5€. Derikoza. :rolleyes:
Sta da se radi, niko ne ume to da napravi kao on.

Evo i recepta onako kako mi ga je preneo preko telefona, ne bas najboljim srpskim ali daleko boljim nego sto govori nas prestolonaslednik mada i moj sin govori 5 jezika na nivou maternjeg.

250 g margarina (moze i maslac ali moj sin preporucuje margarin)
2 case secera
2 jaja
izmickati* sve zajedno
Staviti jos dva jaja i izmickati
Sataviti 2 case brasna prasak za pecivo i vanilin secer i izmickati
Dodati jos:
200 g mlevenih lesnika ( moze i orasi ali bademi nisu bas najbolji )
1 casa mleka
5 kasike kakaoa npr. suchard expres ( to nije pravi kakao ali on to stavlja) pa izmuckati
Na kraju dodati jos
200 g crne cokokade iseckane na male kockice.

Staviti u dve forme kao na slici (mi koristimo plehane forme ) i peci oko 45 minuta u predhodno zagrejanoj rerni na 180°C
Normalno treba proverti da li je peceno pre vadjenja iz rerne.
Posted Image
*) izmuckati - izmesti mikserom
**) forme napuniti samo do pola jer prilikom pecenja to poraste ( primedba moja)

Eto to je bila ta tajna.

Ne preuzimam nikakvu odgovornost za nabacene kilograme upotrebom ovog recepta.
PS. Kolac iz uvodnog posta je omiljeni kolac moje cerke.

Edited by slepa_koka, 10 January 2008 - 21:07.

  • 0

#28 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 10 January 2008 - 21:12

Pocecu ovaj post zlobnom slikom sa 2 megatona kalorija.
Ali prvo moram da ispricam pricu, a da bi ti bilo interesantnije uzmi nesto za grickanje.

Ne preuzimam nikakvu odgovornost za nabacene kilograme upotrebom ovog recepta.

:faint:

zezam se, sjajna priča i navodi na isprobavanje :rolleyes:
  • 0

#29 slepa_koka

slepa_koka
  • Members
  • 669 posts

Posted 10 January 2008 - 21:52

:faint:

Zaboravio sam uz ovaj kolac ide i prosecco. :rolleyes:
Spumante di Vadobbiadene Sergio Mionetto
Posted Image

Edited by slepa_koka, 10 January 2008 - 21:56.

  • 0

#30 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 11 January 2008 - 22:08

KUGLICE

Ima li išta lakše nego napraviti čokoladne kuglice?
Ne peku se, mogu se iskoristiti načeti keksi i "ptiber" na kilo što nam je onomad donela tetka, varijacije su bezbrojne a nije vam potrebna nikakva poslastičarska veština. Još kad vam mama Wegga oda par tajni :rolleyes:

200gr mlevenih oraha
150gr prah šećera
150gr čokolade za kuvanje
150gr mlevenog keksa
1 jaje
1 kesica vanil šećera
3-4 kašike višnjevače (ili nekog drugog likera, može i rum)
kafena kašičica cimeta (ako pravite sa rumom) ili malo rendanog muškatnog oraščića (ako pravite sa višnjevačom)
Nesquick ili neki drugi instant kakao za "valjanje"

Istopiti čokoladu, ali ne na jakoj vatri. Najbolje stavite činiju sa nalomljenom čokoladom na radijator ili na pola minuta u mikrotalasnu. Trebalo bi da bude otopljena tek toliko da se da promešati kašikom. Dodati šećer i vanil šećer, jaje, liker i malo promešati da se sjedine sastojci.
Dodati mleveni keks i orahe a onda rukom mesiti dok ne dobijete masu kao plastelin, t.j. kao testo za lenju pitu i sl. Dlanovima valjati kuglice dok ne dobiju glatku staklastu površinu i odmah uvaljati u Nesquick (koji ste pre toga stavili u duboki tanjir - kao na slici). Foru sa instantnim kakaom je izmislila moja malenkost, nije mi se svidjalo kako su izgledale uvaljane u kokos ili orahe, a ovo otkrice je doprinelo prosto raskošnom izgledu, svetlo braon granule povuku vlagu iz kuglice i pretvore se u lepe gromuljice tamno braon boje. Po želji stavljati u minjon papiriće.

Varijante:
Ja stavim i 100 gr. seckanih oraha i 100 gr suvih brusnica. Ta kombinacija je boli glava. Brusnice popiju liker i ukus podseca na praline s višnjama.
Za one koji ne vole, može bez alkohola. Umesite sve pa ako je masa suva dodajte par kašika slatke pavlake, voćnog sirupa, ili još jedno jaje.

Attached Files


Edited by wegga, 11 January 2008 - 22:12.

  • 0