...Da li neko zna neki jednostavni recept za kuvano zito?
Ja sam moj negde zaturio a ovo sto nalazim na internetu je neupotrebljivo.
Zito (Koljivo).
Koljivo vuce poreklo iz daleke proslosti: kuvana psenica namenjena je zastitniku porodice i kuce, tj. mitskom pretku (agrarna zrtva) - pa su je preko "mrtvackog kulta" starih Grka - tzv. "panspermija" dusama pokojnika, prihvatili i prilagodili stari Sloveni.
Nekada je to bila cinija (glinena ćasa) sa kuvanom psenicom (uz dodatak aromaticnih zacina), zacinjena medom, blago prelivena vinom i sa zabodenom vostanom svecicom.
Kasnije se to pod uticajem "varosana" modifikovalo. Kuvana psenica ce mlela, dodavali su se orasi, prah secer, zacini. Pravile se kuglice (stedljivost, da se alavom gostu kaze - uzmite jos jednu!).
Tajna dobrog zita je ... u orasima i suvoci. To je "varoska" varijanta.
Uzeti zito i orahe (ociscene) u odnosu 1 : 0,5. Na 1 kg zita - 0,5 kg oraha.
- Zito (krupna psenica "belija") dobro oprati i skuvati. Ne sme da se raskuva! Procediti i osusiti.
Starinska varijanta: svez stolnjak na sto, pa razastrti zito dok se ne osusi; moderna varijanta: staviti u veci metalni "djevdjir" i u rernu na 50'C, koja se povremeno ukljuci. Paziti da ne gori!
- Samleti kuvano zito. Samleti ociscene orahe. Pomesati, dodati vanilin-secer, zasladiti prema ukusu (manje, vise), dodati malo-malo struganog orasceta (!) - dobro sve izmesati.
Sto je zito suvlje - to je bolje!
- Ako je za domace trosenje - formirati na vecem tanjiru u obliku brdasca, pokriti povrsinu rubova tanjira cistom salvetom i posuti prah secerom (kroz sito!). Ukloniti salvetu sa tanjira. Lopaticom za kolace seci i staviti svakom u tanjiric. Moze i vise puta.
- Ako vam dolaze gosti - malo vise truda. Od gotove mase formirati kuglice, posuti prah secerom i stavljati u one papirice za sitne kolace. Poredjati na tanjir - posluzavnik.
To je to.
...