...
...
Prvi put sam išao u Poljsku, vlakom po maršruti preko Budimpešte (presjedanje), pa kroz Slovačku, preko Tatra u Krakow (presjedanje i noćenje) do Varšave, gdje je konačno došao kraj skoro trodnevnom mučenju.
Ono što me iznenadilo (osim ledenog buđenja na mađarsko-čehoslovačkoj granici u Komáromu/Komárnom, uz samu nuklearku) je nevjerojatan pejzaž poljskih oranica zasijanih makom. Tek u Varšavi, gdje nije bilo puno toga za jesti, ni u trgovinama, ni u restoranima, naučio sam nešto o fenomenu, čak kultu zvanom zawijaniec makowy. Makovnjača (koja je isto tako svojevrsni kult u Međimurju) bio je Poljacima znak, demonstracija ponosa. U zawijaniec makowy ili makowiec zawijany (Poljaci vole jezične kalambure) idu samo najkvalitetniji sastojci: najbolje bijelo brašno, vanilija, rum, puno jaja i naravno, mak.
Mak je (uz žitarice) jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, porijeklo se veže uz južnu i jugoistočnu Europu, te zapadnu Aziju. U referenci na flamanska (Passchendaele) polja makova, stilizirana rozeta u obliku maka (bulke) nosi se u znak spomena na poginule vojnike.