Broj zvezdica je licni utisak, maksimalno pet.
MOKA TORTA*****
Kora: umutiti 10 zumanaca sa 250 g secera, dodati 250 g mlevenih oraha, 2 kasike prezli i sneg od 10 belanaca. Podmazati pleh i posuti ga brasnom i peci na umerenoj temperaturi 35-40 minuta. Ohladjenu koru preseci na pola.
Fil: 300 g margarina umutiti sa 250 g secera u prahu, dodati 1 vanilin secer, postepeno dodavati 2 soljice jake crne kafe (ohladjene) ili 1 kasiku Nescafe razmucene sa kasikom mleka. Mutiti dok margarin i secer ne upiju kafu i fil ne pobeli. Filom spojiti dve kore, premazati tortu sa svih strana i ukrasiti. Poseban ukras mogu biti polutke oraha.
Ciganska torta**
(ne znam otkud naziv, recept je iz jednog velikog kuvara na nemackom jeziku po imenu “Jugoslovenska kuhinja”; nadam se da naziv nije uvredljiv ; vise je kolac nego klasicna torta, jer nema fil; naizgled nespojivi ukusi: cokolada, limun, marmelada...)
Tamna kora: umutiti 150 g margarina sa 150 g secera, dodati 100 g otopljene cokolade, mutiti smesu, zatim dodati 7 zumanaca, 150 g mlevenih badema, 100 g izmrvljenog keksa i sneg od 7 belanaca. Peci u podmazanom plehu oko 50 minuta na 180-200 stepeni.
Svetla kora: umutiti 140 g margarina sa 70 g secera, dodati sok i koru 1 limuna, 1 zumance, malo soli, 170 g brasna. Peci u podmazanom plehu.
Crnu koru preseci na pola, premazati sa 50 g marmelade od kajsije, odozgo staviti celu svetlu koru, preko nje 50 g marmelade od kajsije i na kraju drugi deo crne kore. Preliti glazurom.
Glazura: otopiti 120 secera u 6 kasika vode, dodati 120 g otopljene cokolade, 50 g margarina, prohladiti i preliti tortu.
Ako se zeli drugaciji ukus, tortu poprskati nekim vocnim likerom.
Sladoled torta*****
Kora: 10 belanaca umutiti sa 10 kasika secera, dodati 10 kasika brasna i 1 prasak za pecivo. Izruciti u pleh odgovarajuce velicine, prethodno ga podmazati uljem i posuti brasnom. Peceno je kad na cistom i suvom nozu zabodenom u koru ne ostaje trag testa.
Fil od cokolade: u ½ l mleka kuvati 2 pudinga od cokolade.
Fil od vanile: u ½ l mleka kuvati 2 pudinga od vanile.
Umutiti 2 margarina (ukupno 500 grama) sa 10 zumanaca i 10-12 kasika secera, pola pomesati sa ohladjenim pudingom od cokolade, a pola sa ohladjenim pudingom od vanile. Tamniji fil ide dole, a svetliji gore. Po zelji se mogu kombinovati drugi ukusi pudinga.
Ukrasiti sa 2 kesice slaga. Ohladiti u frizideru.
Prilicno se jednostavno i brzo pravi, ukus je odlican, jedini problem je pronaci odgovarajuci pleh. Moze se praviti i u nekoj serpi, recimo dubine 10 cm, precnika 27 cm (ali je i dalje su malo deblji slojevi fila i sama kora), ali tad je samo problem izvaditi prvo parce, ostalo ide bez problema.
Baba-Olgina torta*****
Istopiti 100 grama secera sa 0,5-1 kasikom vode, kad dobije svetlosmedju boju umesati 150 grama oraha, izruciti na podmazan tanjir da se prohladi. Istucati ili krupno samleti na masni za meso (ostaviti nekoliko kasika za ukrasavanje torte). Izmesati to sa 50 grama suvog grozdja, 1 kasikom brasna, 1,5 kasikom mlevene "Plazme", 1,5 kasikom meda i 1 kasikom secera. Dodati tome umucen sneg od 5 belanaca i smesu izruciti u podmazan i brasnom posut tiganj (ko voli neki drugi oblik...). Peci na 250 stepeni.
Preseci na pola (donji deo staviti gore jer bude ravan).
Fil: na pari kuvati 5 belanaca sa 100 grama secera, kad pocne da se zgusnjava dodati 1-1,5 rebro cokolade, 1/2 kesice vanilin secera, prohladiti, dodati 1,5 kasike meda i 200 grama umucenog margarina.
Premazati donju koru, poklopiti gornjom i ukrasiti drugom polovinom fila i grilijasem. Osim toga ukrasi mogu biti polutke oraha, rendana cokolada, suvo grozdje...
DANSKI KOLAC*****
Kora: umutiti 150 g margarina sa 2 jajeta, odvojiti malo od te smese za premazivanje kore. U 5 kasicica vode staviti 40 g kvasca, tome dodati 250 g brasna i umucen margarin. Staviti u odgovarajuci pleh (ne treba ga podmazivati). Premazati odvojenom smesom od margarina i jaja.
Fil: 100 g suvog grozdja pomesati sa 75 g margarina koji je prethodno umucen sa 75 g secera. Filom premazati nepeceno testo, odozgo staviti tanke kriske 2-4 jabuke (da se “preklapaju”), posuti krupnim secerom i ispeci.
Naizgled tvrda i neslana kora, ali... mmmmmmmmmnjam.
Kuglice od kokosa ***
Umutiti 2 belanceta sa 100 grama secera, dodati 2 zumanceta, 100 grama kokosa, 50 grama mrvica (prezli) i ½ kesice praska za pecivo. Peci u podmazanom plehu dok ne porumene. Posuti secerom u prahu.
Neobican, slatko-slankast ukus.
Rolat od kokosa***
Crni fil: pomesati 300 grama mlevenog keksa “Petit Beurre” sa 200 grama secera u prahu, dodati 2,5 rebra otopljene cokolade i 1 solju jake crne kafe (hladne).
Beli fil: istopiti 100 grama margarina sa 100 grama secera, 4 kasike mleka, dodati 200 grama kokosa.
Crni fil “razviti” na celofan (prethodno ga pokvasiti da se fil ne bi lepio), preko njega “razviti” beli fil, pa ih polako uvijati u rolat. Ostaviti u frizider da se stegne.
Kiflice od kokosa****
1 margarin (250 g) umutiti sa
100 g secera dodati
2 jajeta i
200 g kokosa i
400 g brasna u koje je umesan
1 prasak za pecivo.
Od smese praviti kuglice velicine oraha (ili malo vece)
od kojih se onda prave kiflice (u obliku roscica).
Peku se na 250 stepeni u vec zagrejanoj pecnici i u plehu
ovlas podmazanom uljem dok ne porumene (ocenite sami ).
Kad se ohlade uvaljaju se u secer u prahu...
VALENTIN TORTA****
Kora:
250 gr brasna
250 gr meda
50 gr secera
50 gr maslaca ili margarina
2 jajeta
1 kesica vanilin secera
sok i korica ½ limuna
2 kasicice cimeta
1 kasicica samlevenih ili dobro istucanih karanfilica
3 kasicice praska za pecivo
2 kasike mleka
Fil:
4 kasike marmelade od kajsija
Za ukrasavanje:
50 gr strugane cokolade
Krem:
1 kesica pudinga od vanile
100 gr secera
½ l mleka
200 gr maslaca ili margarina
Med, secer i maslac polako rastopiti i staviti u posudu da se ohladi. Hladnoj masi dodati sok i koru ½ limuna i zacine. Brasno pomesati s praskom za pecivo i postepeno dodavati toj smesi. Ako je testo previse gusto umesati jos malo mleka, ali samo toliko da se testo tesko odvaja od kasike. Testo staviti u podmazan pleh za tortu (promera 24 cm) oblozen papirom za pecenje. Peci u sporetu na srednjoj temperaturi 40-50 minuta, a u elektricnom sporetu na temperaturi od 180 do 200° C oko 35-40 minuta. Pecenu tortu preseci na pola, donji deo premazati marmeladom od kajsija, pa preko marmelade staviti polovinu krema.
Priprema krema
Puding skuvati s ½ l mleka i 100 gr secera. Ohladiti. Pre nego sto se sasvimohladi dodati penasto umucen maslac ili margarin (da bi krema uspela ni maslac ni puding ne smeju biti prehladni, a puding ne sme biti suvise topao!). Sve dobro izmesati. Preostalom polovinom kreme premazati tortu sa svih strana i ukrasiti struganom cokoladom.
----------------------------
Pazite liniju!
Edited by FranziskaKafka, 30 December 2007 - 23:44.