Jump to content


Photo
- - - - -

Srbija - Mleko - Salford


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
28 replies to this topic

#1 Rastko

Rastko
 • Members
 • 4,352 posts

Posted 19 December 2007 - 10:52

Tema se bavi ozbiljnom diskusijom o pitanju postojanja ozbiljne (ili pak slabe) konkurencije na tržištu proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji. U Srbiji se u poslednje vreme dosta priča o nerealno visokim cenama, maržama, ili s druge strane nerentabilnoj ili preskupoj proizvodnji.

Ne dovodi se u pitanje pravo svakog proizvođača da slobodno utvrđuje cenu mleka. Takođe, izvesno je da na tržištu dobavljača sirovog mleka postoji faktički kartel i fiksiranje cena, bilo da fiksiranje dolazi kao rezultat administrativne ili pak samostalne odluke. Tako će biti i na taj deo procesa ne možemo uticati i ova tema se time ne bavi.

Kao potrošači, možemo primetiti izvesne varijacije u ceni, ali i kvalitetu mleka. Ako je potrebno otvarati karte, a pod uslovom da time ne ugrožavamo pojedina pravila foruma, moje preferencije su Šabačka mlekara (mleko, jogurt, sirni namazi), Imlek (Viva jogurt), Valetta (mleko, sirevi - naročito mozarella) i neki kiosk kod Kalenića sa prirodnijim ukusom svih tih mlečnih tvari (koji preferiram uprkos njenim standardima bakteriološke ispravnosti).

Konkretno, zanima me da li je neko upoznat sa strukturom troškova u proizvodnji mleka (nabavna cena sirovog mleka, obrada, transport, ambalaža ali i dodatna vrednost za mlekare kroz preradu u mlečne proizvode). Odatle bismo mogli da krenemo kako bismo videli da li je konkurencija negde u tom procesu slaba, pa samim tim da li postoji prostor da dođe do zloupotrebe dominantnog položaja ili do organizovanja kartela.

Ovaj topic se ne bavi političkim pitanjima konkurencije, Komisije i sličnim pitanjima. Naročito bih želeo da izbegnemo pričljivce kojima je jedini cilj veliki broj postova uz nick. Ako nemate šta da kažete, u redu je.

#2 headhunter

headhunter
 • Members
 • 6,690 posts

Posted 26 January 2008 - 20:56

evo refresh :rolleyes:

Prodajemo najskuplje mleko u celoj Evropi

SUBOTICA - Naše cene su najveće u regionu i Evropi i zbog toga su nam zalihe ogromne. Svi navodi medija i kampanje koji su vođene proteklih meseci na račun mlekarske industrije, a pogotovo mlekara u sistemu „Salforda“, pod čijim okriljem se nalazimo i sami, u potpunosti su tačni - rekao je juče Dušan Grujić, generalni direktor „Subotičke mlekare“, otvarajući stručni sastanak sa 90 kooperanata proizvođača mleka. On je naveo da zbog visokih cena „Subotička mlekara“ ima na zalihama milion litara mleka.

Grujić je priznao da „Subotička mlekara“ ne može da proda svoje proizvode zbog visokih cena.
- Trenutno stanje je vrlo problematično, jer „Subotička mlekara“, kao i ostale veće mlekare u zemlji, gomila zalihe. Trenutno imamo milion litara mleka na zalihama, s tendencijom da se one uskoro povećaju na dva-tri miliona, što je veoma zabrinjavajuće. U nekoliko navrata sam lično pokušao da skrenem pažnju da ne smemo da „divljamo“ sa cenama, jer će nam se to obiti o glavu i ovo što se sada dešava presedan je u odnosu na stanje u proteklih 15 godina - kaže Grujić. On navodi i da zalihe od prethodna dva meseca zauzimaju ogroman prostor u pogonima, koji postaju pretesni. Grujić kaže da bi im jedino mogao da pomogne izvoz.
- Da bismo došli do mogućnosti izvoza, potrebno je još dosta vremena, jer nijedna mlekara u Srbiji nema izvoznički broj. Mi jedini u Srbiji imamo sve sertifikate i komisija Ministarstva poljoprivrede konstatovala je da možemo da koristimo izvoznički broj. Međutim, kako ćemo prodavati naše proizvode kada su najskuplji. Sve zemlje stimulišu izvoz, dok je nama 2007. godine ukinuta stimulacija. U novembru 2007. godine smo zaustavili izvoz i više nismo konkurentni čak ni u jednoj od zemalja bivše Jugoslavije. Molim vas da veoma ozbiljno shvatite ovu situaciju i odustanete od bilo kakvog zahteva za povećanja cene sirovog mleka, jer proizvodi od mleka i mleko se veoma, veoma loše prodaju - poručio je proizvođačima mleka direktor „Subotičke mlekare“.

izvor : blic

#3 Rastko

Rastko
 • Members
 • 4,352 posts

Posted 30 January 2008 - 14:47

Salford ima monopol u otkupu mleka
10:22 | Izvor: B92
Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije utvrdila da Salford ima monopolski položaj na tržištu otkupa mleka i da ga zloupotrebljava.


Ugovori sa proizvođaćima su takvi da guše konkurenciju
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije utvrdila je da Denjub fuds grupa, vlasnik četiri mlekare u Srbiji, kojom upravlja investicioni fond Salford, ima monopolski položaj na tržištu otkupa mleka sa 47,4 odsto i da ga svojim ponašanjem zloupotrebljava, kaže za B92 predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović.

Smatra se da jedna kompanija ostvaruje monopol na tržištu ukoliko ima udeo veći od 40 odsto.

U rešenju dostavljenom predstavnicima Denjub fuds grupe se navodi da su svoj položaj iskoristili i zloupotrebili na dva načina – nametanjem nepravednih uslova poslovanja i diskriminacijom proizvođača kroz uslove ugovora, objasnila je Marković Bajalović.

Ona objašnjava da Komisija u svom petomesečnom istraživanju položaja Salforda nije mogla da se bavi time da li su otkupne cene mleka odgovarajuće jer bi to vodilo ka regulisanim cenama, ali da su zato ispitivali ugovorne odnose i utvrdili da taj investicioni fond nameće određene uslove poslovanja koji su štetni za primarne proizvođače i mlekare.

Najveći problem je određivanje kvaliteta i bakteriološke ispravnosti mleka, koju jedino određuju mlekare, dok proizvođači nemaju nikakav uticaj na to i zbog čega su sumnjali da su dobijali manje novca nego što bi trebalo shodno kvalitetu njihovog mleka, navodi ona.

Marković-Bajalović je kazala da je Salfordu dat rok od 30 dana da promeni uslove ugovaranja i dostavi dokaze da je sproveo mere koje je Komisija izrekla u rešenju, dok na udeo mlekara na tržištu otkupa Komisija ne može da utiče.

Prema njenim rečima, jedini način da monopol u otkupu mleka koji ima Salford bude razbijen jeste da u trenutku kada taj investicioni fond bude prodavao mlekare, one budu prodate pojedinačno, odnosno različitim vlasnicima“, ocenila je predsednica Komisije za zaštitu konkurencije.


Među merama Komisije je i ta da se proizvođačima omogući da traže nezavisne analize kvaliteta mleka. Pravo na to sada ima samo Salford, a od ovih analiza direktno zavisi i otkupna cena.

„Tražimo da parametri za utvrđivanje otkupnih cena (ali i za utvrđivanje kvaliteta mleka i stimulacija), budu unapred poznati i transparentni. Na osnovu nalaza jednog holandskog stručnjaka utvrdili smo da bi cena koja pokriva troškove proizvodnje, ili koja bi bila isplativa za proizvođače, trebalo da bude 0,44 evra. Ona je dosad bila i do 40 odsto niža, što ukazuje na nepovoljan položaj u kome su se nalazili primarni proizvođači“, kaže Marković-Bajalović.

Jedna od mera koje je izrekla Komisija za zaštitu konkurencije je i promena načina raskida ugovora s dobavljačima, jer se pokazalo i gušenje konkurencije zato što je Salford od primarnih proizvođača tražio da im podnose izveštaj o konkurenciji i njihovoj ponudi.

Denjub fuds grupa je u vlasništvu britanskog Nju vorld velju fonda, kojim upravlja investicioni fond Salford. U njenom sastavu su četiri mlekare - beogradski Imlek i mlekare u Subotici, Zaječaru i Zemunu.

Denjub fuds: Komisija nije imala odgovarajuće podatke


Direktor za korporativne poslove Denjub fuds grupe (Danube foods Groupe) Rade Pribićević izjavio je da Salford nije monopolista na tržištu otkupa mleka i da je izveštaj Komisije, kojim se to tvrdi, zasnovan na neodgovarajućim podacima.

On objašnjava da je Komisija došla do učešća Salforda od 47,4 odsto na taj način što je uzela podatak Ministarstva poljoprivrede o količinama otkupljenog i premiranog mleka, a ne zvanični podatak o ukupnim proizvedenim količinama mleka u Srbiji.

Pribićević kaže da je ukupno otkupljeno 739 miliona litara mleka od čega je Salford otkupio 380 miliona litar. On, međutim, tvrdi da je prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji u 2007. proizvedeno 1,6 milijardi litara mleka.

„To znači da Komisija u svojoj analizi nije uzela u obzir polovinu tržišta proizvodnje mleka i zbog toga je njen nalaz da je Salford monoplista pogrešan", ocenio je Pribićević i istakao da mlekare nisu otkupile svu količinu proizvedenog mleka, već da je deo završio za ličnu potrošnju gazdinstava i proizvođača. On tvrdi i da je mnogo više od 739 miliona litara mleka završilo u otkupu.

Prema njegovim rečima, Salford će detaljno analizirati izveštaj Komisije i sasvim sigurno će predložiti rešenja na osnovu toga, kao i da će postupiti po odlukama Komisije.

Salford će ipak pokrenuti upravni postupak pred Vrhovnim sudom, protiv Komisije, u zaštiti svojih prava, jer smatra da Komisija za zaštitu konkurencije nije u razmatranje uzela odgovarajuće podatke.

Komisija iduće nedelje o monopolu u prodaji mleka

Komisija za zaštitu konkurencije odlučivaće iduće nedelje da li Denjub fuds (Danube foods) grupa ima monopolski položaj na tržištu u prodaji mleka u Srbiji i da li ga zloupotrebljava, rečeno je agenciji Beta u Komisiji.

Postupak utvrđivanja tržišnog udela mlekara u vlasništvu Denjub fuds grupe trajao je nekoliko meseci.

"Odluka će biti saopštena kad bude dostavljena Denjub fuds grupi", najavila je predsednica Komisije Dijana Marković-Bajalović.

Od sredine prošle godine cene mleka i mlečnih proizvodi su nekoliko puta menjane, zbog čege je Komisija odlučila da ispita da li postoji monopol u proizvodnji tih prehrambenih namirnica.

#4 pobednik

pobednik
 • Banned
 • 1,403 posts

Posted 30 January 2008 - 19:19

opet tvoja agencija ne uzima tacne podatke?

Ovo vec postaje simptomaticno...
Njih ili neko vuce za nos ili stvarno nista ne znaju.

Sad ce opet da krene prica o relevantnom trzistu...

Samo kako ce da objasne nepoznavanje cinjenice da vec vise od 2 godine na otkupu proizvodjači znaju koliko je kvalitetno mleko koje su doneli i koliko ce da dobiju za njega?

Bar su naucili da ne izlaze u javnost pre nego sto je odluka i doneta i dostavljena, kao sto je to bio slucaj ranije.

Ne kazem da Salford nije monopolista, vec da ovakva objasnjenja i odluke komisije postaju smesni...

Ako je tacan podatak loji su objavili iz Salforda, onda je ovo jos jedan pucanj u prazno...

#5 pravda4

pravda4
 • Members
 • 5 posts

Posted 30 January 2008 - 20:00

opet tvoja agencija ne uzima tacne podatke?

Ovo vec postaje simptomaticno...
Njih ili neko vuce za nos ili stvarno nista ne znaju.

Sad ce opet da krene prica o relevantnom trzistu...

Samo kako ce da objasne nepoznavanje cinjenice da vec vise od 2 godine na otkupu proizvodjači znaju koliko je kvalitetno mleko koje su doneli i koliko ce da dobiju za njega?

Bar su naucili da ne izlaze u javnost pre nego sto je odluka i doneta i dostavljena, kao sto je to bio slucaj ranije.

Ne kazem da Salford nije monopolista, vec da ovakva objasnjenja i odluke komisije postaju smesni...

Ako je tacan podatak loji su objavili iz Salforda, onda je ovo jos jedan pucanj u prazno...


Agencija je u turizmu, policiji i sl. to telo je Komisija, valjda toliko mozes da doprineses raspravi ako ti vec ostale stvari nisu jasne (sto nekako mozemo da opravdamo).
Komisija je uzela zvanicne podatke Ministartsva poljoprivrede (na osnovu isplacene premije) i podatke samih mlekara o ukupno otkupljenim kolicinama; utvrdjeno je trziste "otkup mleka od strane mlekara" sto tebi verovatno nece nista znaciti pa ces opet poceti sa pricom o 1,6 miliona litara proizvedenih, a ne 700-750 miliona litara otkupa mlekara od cega 47% Salford grupe, uz uzimanje u obzir da 2 sledece najvece mlekare koje vrse otkup u 2006. godini imaju manje od 7%.
Ukoliko se striktno uzme kao relevantno trziste iskljucivo RS, onda bi Salford imao 100% buduci da je to jedina mlekarska grupacija koja vrsi otkup na svakom delu teritorije Srbije.
Do sad sam samo citao tvoje nerazumevanja ali ... previse.

#6 Rastko

Rastko
 • Members
 • 4,352 posts

Posted 30 January 2008 - 21:01

Ovo vec postaje simptomaticno...
Njih ili neko vuce za nos ili stvarno nista ne znaju.

Ne kazem da Salford nije monopolista, vec da ovakva objasnjenja i odluke komisije postaju smesni...


Pošto si ovako snažno branio i Deltu (o čemu ne želim dalje da raspravljam) a sada jednako zdušno Salford, moram da ti se izvinim. Iskreno sam verovao da te srce vuče poslodavcu pa da ti je stav inspirisan tekućim računom, sada vidim da se radi o iskrenom stavu (mada potpuno laičkom).

Ostalih čitača radi, samo bih skrenuo pažnju da si ove komentare o neznanju Komisije napisao na osnovu vesti koju je preneo B92. Dakle, uzeo si a priori sledeće činjenice kao tačne: (1) da je predsednica Komisije u reč ponovila sadržinu odluke, (2) da je to novinar primio bez gubitka, (3) da je to potom preneto na sajt bez izostavljanja bitnih činjenica.

Znam da poštovanje ovih razumnih pravila (pročitam, razmislim, pa komentarišem) ne znači puno, i da veruješ da si vidovit, ili da su novinari savršeni komunikacioni kanali, ali to je razlog da se ja više ne upustim u raspravu sa tobom, jer su nam startne pozicije, kao što vidiš, potpuno odvojene. Više ne mogu verovati da ćeš pročitati odluku koju tvrdiš da si pročitao, da ćeš koristiti egzaktne argumente i kriterijume. Jednostavno ne mogu.

@Pravda4:

Ne poznajem te, ali imam najdobronamerniji savet - zaobilazi 'pobednika'. Prvo, on je potpuno vođen predrasudama, ne trudi se da ih razbije čitajući, jako površno analizira i sve to 'odokativno', pročita statistiku do polovine, a onda kad mu odgovoriš argumentima, kaže da radiš za komisiju. Bolje izbegni to, ljudi ne vole da čitaju ta prepucavanja a on je jako uporan.

#7 pravda4

pravda4
 • Members
 • 5 posts

Posted 31 January 2008 - 09:59

Pošto si ovako snažno branio i Deltu (o čemu ne želim dalje da raspravljam) a sada jednako zdušno Salford, moram da ti se izvinim. Iskreno sam verovao da te srce vuče poslodavcu pa da ti je stav inspirisan tekućim računom, sada vidim da se radi o iskrenom stavu (mada potpuno laičkom).

Ostalih čitača radi, samo bih skrenuo pažnju da si ove komentare o neznanju Komisije napisao na osnovu vesti koju je preneo B92. Dakle, uzeo si a priori sledeće činjenice kao tačne: (1) da je predsednica Komisije u reč ponovila sadržinu odluke, (2) da je to novinar primio bez gubitka, (3) da je to potom preneto na sajt bez izostavljanja bitnih činjenica.

Znam da poštovanje ovih razumnih pravila (pročitam, razmislim, pa komentarišem) ne znači puno, i da veruješ da si vidovit, ili da su novinari savršeni komunikacioni kanali, ali to je razlog da se ja više ne upustim u raspravu sa tobom, jer su nam startne pozicije, kao što vidiš, potpuno odvojene. Više ne mogu verovati da ćeš pročitati odluku koju tvrdiš da si pročitao, da ćeš koristiti egzaktne argumente i kriterijume. Jednostavno ne mogu.

@Pravda4:

Ne poznajem te, ali imam najdobronamerniji savet - zaobilazi 'pobednika'. Prvo, on je potpuno vođen predrasudama, ne trudi se da ih razbije čitajući, jako površno analizira i sve to 'odokativno', pročita statistiku do polovine, a onda kad mu odgovoriš argumentima, kaže da radiš za komisiju. Bolje izbegni to, ljudi ne vole da čitaju ta prepucavanja a on je jako uporan.


Mozda mu pomognemo da razume razliku izmedju monopoliste i dominantnog privrednog drustva i zloupotrebe takvog polozaja, bar za pocetak, ali i svih ostalih osnovnih pretpostavki za diskusiju pa mozda i on nekome prenese jednom steceno pa nemamo vise nesuglasica oko osnovnih stvari, kako sa njim tako i sa svim ovim novinarima koji cas pisu antimonopolska komisija, cas agencija pa onda da je neko monopolista, da je trziste proizvodnje mnogo vece i sl... gluposti...

#8 pobednik

pobednik
 • Banned
 • 1,403 posts

Posted 31 January 2008 - 10:52

Mozda mu pomognemo da razume razliku izmedju monopoliste i dominantnog privrednog drustva i zloupotrebe takvog polozaja, bar za pocetak, ali i svih ostalih osnovnih pretpostavki za diskusiju pa mozda i on nekome prenese jednom steceno pa nemamo vise nesuglasica oko osnovnih stvari, kako sa njim tako i sa svim ovim novinarima koji cas pisu antimonopolska komisija, cas agencija pa onda da je neko monopolista, da je trziste proizvodnje mnogo vece i sl... gluposti...

Ne treba mi dodatno obrazlozenje, vec ocigledno vama.

Sta je dominantan polozaj jasno je definisano u zakonu, pa i to sta se karakterise kao zloupotreba istog.

Da li je agencija ili komisija apsolutno ne menja sustinu, jer se zna o kome se radi, a i zna se kako su formirani, po kojim kriterijumima i zasto su tu gde jesu (politika, spo , nesposobnost vlade - to su odgovori da se ne bi zbbunio).

Pogledaj odgovor Salforda, pa ako je tacno ono sto su naveli (ovu istu formulaciju sam napisao i u prethodnom postu) onda kazi da je i ovde sve ok.
proizvedeno toliko i toliko mleka. Otkupljeno toliko i toliko. Od toga premirano toliko i toliko(i samo taj podatak iskoristi komisija/agencija/ q...tz-palac sve jedno).

kako uposte komisija sada koristi podatke Milosavljevicevog ministarstva, kada je isti ocrnjen u prethodnom slucaju kao nek oko ne zna ni dve ovce da sacuva a kamoli neko ko zna da odredi sta je trziste i ko koliko ima ucesca. Pljuvana je i Privredna komora pa su sad podaci reprezentativni...

ili komisija uzima samo one podatke koji njoj idu u prilog? I samo one izvore tih informacija, koji joj se ucine da joj idu u prilog, a ostale blati i ocrni?

Kako ce uopste da objasne ono sto je izjalila Bajalovicka(ako je izjavila) da cena u otkupu litra mleka treba da bude 44 eurocenta (jer im je to reko neki strucnjak) i da moraju unapred da znaju proizvodjaci mleka koliko ce para dobiti? Da li zna kolika bi onda cena mleka i mlecnih preradjevina bila (Prostom racunicom oko 1,5 EUR litar mleka u prodavnici - sa ovim standardnim "srpskim " kvalitetom mleka, prevozom, preradom, ambalazom, zaradom maloprodavac od 10%,...)?Da li uopste zna kako se svuda u svetu i premira a i otkupljuje mleko? da li je cula (ili vi) za masne jedinice? Da li zna da se premira samo kvalitet , a ne kvantitet i da se samo to placa? da li zna da ako proizvodjac unapred zeli da zna koliko ce para da dobije, mora da ima sopstvenu laboratoriju? Da li zna da se na licu mesta(na otkupnom mestu) odmah utvrdjuje kvalitet mleka, tako da proizvodjac neposredno po predaji mleka zna koliko ce para da dobije?

i jos more pitanja, na koje tesko da cemo dobiti odgovor. A komisija ako utvrdjuje da li neko ZLOUPOTREBLJAVA monopolski polozaj, ovakve stvari mora da zna. jednostavno mora da zna kako funkcionise trziste...A rastko, ti si unikatan primerak... Samo toliko :rolleyes:

Edited by pobednik, 31 January 2008 - 10:59.


#9 NenadMM

NenadMM
 • Members
 • 212 posts

Posted 31 January 2008 - 11:37

Moje misljenje je da je komisija postupila ispravno. Bili su precizni odredivsi da Salford zloupotrebljava dominantnu poziciju na trzistu otkupa mleka. Primetite da se ne radi toliko o cenama koliko o ugovornim odnosima koji su stetni po male proizvodjace. Naprimer samo Salford moze da odredi kvalitet mleka koji mu je proizvodjac doneo, bez prava na second-opinion ili oni zahtevi za izvestaje o konkurenciji i tako dalje. Po meni takve stvari nisu fer i izmedju ostalog predstavljaju zloupotrebu dominantnog polozaja. Ako Salford, naprimer, to promeni - OK, ali to se od njih i trazi. Primetite da se od njih ne trazi da smanje cene.

Razlog zasto mislim da je cifra iz zavoda za statistiku manje relevantna od cifre koju je Komisija koristila u svojoj analizi je upravo kvalitet mleka. Mleko koje nije odgovarajuceg kvaliteta, a koje je bilo proizvedeno (sto belezi statistika) verovatno nije bilo kupljeno te se i nece naci medju kolicinama mleka "za koje je nesto placeno". Zato smatram da statisticki podatak nije adekvatan za ocenu dominantnosti na trzistu otkupa mleka. Na kraju krajeva, sam Salford kaze da je xyz bilo ukupno otkupljeno (sto je trziste) dok je proizvedeno vise - a ceo slucaj je o zloupotrebi dominantnog polozaja na trzistu otkupa mleka.

Nista strasno - za 30 dana Salford moze da promeni ugovore i da sprovede sve sto se od njih trazi i onda je sve u redu. Da li je mleko preskupo ili ne - to je druga prica.

#10 Rastko

Rastko
 • Members
 • 4,352 posts

Posted 31 January 2008 - 11:59

Mozda mu pomognemo da razume razliku izmedju monopoliste i dominantnog privrednog drustva i zloupotrebe takvog polozaja, bar za pocetak, ali i svih ostalih osnovnih pretpostavki za diskusiju pa mozda i on nekome prenese jednom steceno pa nemamo vise nesuglasica oko osnovnih stvari, kako sa njim tako i sa svim ovim novinarima koji cas pisu antimonopolska komisija, cas agencija pa onda da je neko monopolista, da je trziste proizvodnje mnogo vece i sl... gluposti...


Nemoj tako da razmišljaš. Nekima se ne može pomoći. On ima otpor ka svakome ko iznese stav drukčiji od njegovog. Potraži u arhivi ako te ne mrzi, sa mnom se raspravljao oko Delte, onda je došao jedan moj prijatelj, pobednik krenuo sa 'Vaše reference su poznate' a onda i po njemu pljunuo. Tad sam mislio da možda po zadatku brani Deltu, ali izgleda da nije tako. Njemu nije potrebno poznavanje materije, dovoljno mu je da napravi površnu recepciju bilo koje materije (verujem da čak i Wikipediu čita na prebir i preskok, a da knjige o ovoj materiji nikada nije otvorio) pa da krene da poliva po svim temama. Da skratim priču, nemoj pokušavati ništa s njim.

@ Pobednik

Drago mi je da si odustao od svog prethodnog posta u kome si napao odluku koju nisi ni pročitao. To je napredak. Ipak, tvoj post je napisan sa previše upitnika da bi imalo smisla odgovarati na to. Kad izneseš neku svoju konstataciju, možda ti odgovorim.

@ NenadMM

Ne mora da znači da je Komisija dobro postupila - mi ne znamo koliki su troškovi pojedinačnog ispitivanja mleka, ne znamo da li je ovim učinjen bilo kakav dodatni korak jer Salford možda i dalje može da nameće nepravedne uslove trgovine i tako zloupotrebljava dominantan položaj (pod pretpostavkom da ga ima). Ja sam u priličnoj meri protivnik ovakvih rešenja kojima se samo nalažu mere nekome - po meni je mnogo kvalitetnije kazniti nekoga i staviti mu do znanja da je skupo zloupoterbljavati položaj. To je američki sistem koji važi kod civilnih parnica a koji je EU preuzela u pravu konkurencije.

#11 pravda4

pravda4
 • Members
 • 5 posts

Posted 31 January 2008 - 12:23

Nemoj tako da razmišljaš. Nekima se ne može pomoći. On ima otpor ka svakome ko iznese stav drukčiji od njegovog. Potraži u arhivi ako te ne mrzi, sa mnom se raspravljao oko Delte, onda je došao jedan moj prijatelj, pobednik krenuo sa 'Vaše reference su poznate' a onda i po njemu pljunuo. Tad sam mislio da možda po zadatku brani Deltu, ali izgleda da nije tako. Njemu nije potrebno poznavanje materije, dovoljno mu je da napravi površnu recepciju bilo koje materije (verujem da čak i Wikipediu čita na prebir i preskok, a da knjige o ovoj materiji nikada nije otvorio) pa da krene da poliva po svim temama. Da skratim priču, nemoj pokušavati ništa s njim.

@ Pobednik

Drago mi je da si odustao od svog prethodnog posta u kome si napao odluku koju nisi ni pročitao. To je napredak. Ipak, tvoj post je napisan sa previše upitnika da bi imalo smisla odgovarati na to. Kad izneseš neku svoju konstataciju, možda ti odgovorim.

@ NenadMM

Ne mora da znači da je Komisija dobro postupila - mi ne znamo koliki su troškovi pojedinačnog ispitivanja mleka, ne znamo da li je ovim učinjen bilo kakav dodatni korak jer Salford možda i dalje može da nameće nepravedne uslove trgovine i tako zloupotrebljava dominantan položaj (pod pretpostavkom da ga ima). Ja sam u priličnoj meri protivnik ovakvih rešenja kojima se samo nalažu mere nekome - po meni je mnogo kvalitetnije kazniti nekoga i staviti mu do znanja da je skupo zloupoterbljavati položaj. To je američki sistem koji važi kod civilnih parnica a koji je EU preuzela u pravu konkurencije.Nenade, Rastko (za tebe Pobednice nema srece, nemoj ni da citas posto ocigledno ono sto procitas ne razumes, idi igraj se negde)

Obojica ste u pravu ali pri tome treba uzeti nekoliko bitnih situacija.
Utvrdjeno relevantno trziste je "trziste otkupa mleka od strane mlekara", dakle u tako definisano trziste ne ulazi celokupna proizvodnja vec samo ono sto su mlekare u Srbiji otkupile u 2006. godini. Dakle ukupan otkup svih mlekara je bio oko 730 miliona (iako je procena da je proizvedeno 1,6 milijardi litara), od toga clanice Salford 340 miliona, najveci konkurent Salfordu oko 40 miliona (podaci statistike, Ministarstva poljoprivrede ali i zajednice svih mlekara su u ovom slucaju bili gotovo identicni po mom saznanju). Dakle, sivi tokovi nisu ni uzeti u obzir (prodaja direktno na pijacama, privatna prerada i prodaja mlecnih proizvoda i sl.) buduci da ne ulaze u definisano trziste, a to je OTKUP SIROVOG MLEKA MLEKARA.
Apsolutno se slazem da mera nije dovoljna, ali po mom shvatanju mera je nalozena kako bi se prestalo sa takvom praksom a u svakom slucaju ce biti i mora bit pokrenut prekrsajni postupak protiv Salforda, te ce prekrsajni sud odrediti kaznu; naravno US antitrust sistem bi bilo idealnije resenje, ali Srbija nije spremna za takvo nesto. Nadam se da ce se i udruzenja za zastitu potrosaca, onaj Savet za zastitu potrosaca pa u krajnjoj liniji i udruzenja stocara/poljoprivrednih proizvodjaca obratiti sudu i traziti naknadu stete i izgubljenu dobit koja im pripada, a sto bi dodatno opteretilo Salford, znatno snizila cenu koju su hteli da postignu ove godine pred prodaju i nadoknadio stetu upravo onima koji su trpeli zbog povrede. Private enforcement, uz maksimalne prekrsajne kazne, je svakako najbolji put prevencije za one koje misle da je poslovanje u Srbiji moguce uz eticko/poslovne principe 90'tih, na racun krajnjih potrosaca odnosno neorganizovanih grupa.

#12 NenadMM

NenadMM
 • Members
 • 212 posts

Posted 31 January 2008 - 12:53

Ne mora da znači da je Komisija dobro postupila - mi ne znamo koliki su troškovi pojedinačnog ispitivanja mleka, ne znamo da li je ovim učinjen bilo kakav dodatni korak jer Salford možda i dalje može da nameće nepravedne uslove trgovine i tako zloupotrebljava dominantan položaj (pod pretpostavkom da ga ima). Ja sam u priličnoj meri protivnik ovakvih rešenja kojima se samo nalažu mere nekome - po meni je mnogo kvalitetnije kazniti nekoga i staviti mu do znanja da je skupo zloupoterbljavati položaj. To je američki sistem koji važi kod civilnih parnica a koji je EU preuzela u pravu konkurencije.


Slazem se da je kaznjavanje finansijski bolja metoda - ali ovo moze da bude prvi korak, prema jednom trendu koji moze da bude pozitivan.

Troskovi pojedinacnog ispitivanja mleka se rade onda kada proizvodjac sumnja da mu nije adekvatno ocenjen kvalitet mleka. Moguce da mnogi to ne bi uvek koristili - ali sama cinjenica da tako nesto stoji na raspolaganju proizvodjacu je dobra.

Naravno, Salford ce pokusati da doskoci promenama kako bi za sebe izvukao sto bolju poziciju. I u toj fazi je dobro da se ima "finansijski model" kaznjavanja - jer ce da mere sta im se vise isplati. Nazalost mi smo daleko od takvog sistema, iz sadasnje perspektive, ali mislim da je trend dobar i to je bitno. E sad, sto se promene desavaju sporo - to je trece pitanje.

#13 pravda4

pravda4
 • Members
 • 5 posts

Posted 31 January 2008 - 13:18

Slazem se da je kaznjavanje finansijski bolja metoda - ali ovo moze da bude prvi korak, prema jednom trendu koji moze da bude pozitivan.

Troskovi pojedinacnog ispitivanja mleka se rade onda kada proizvodjac sumnja da mu nije adekvatno ocenjen kvalitet mleka. Moguce da mnogi to ne bi uvek koristili - ali sama cinjenica da tako nesto stoji na raspolaganju proizvodjacu je dobra.

Naravno, Salford ce pokusati da doskoci promenama kako bi za sebe izvukao sto bolju poziciju. I u toj fazi je dobro da se ima "finansijski model" kaznjavanja - jer ce da mere sta im se vise isplati. Nazalost mi smo daleko od takvog sistema, iz sadasnje perspektive, ali mislim da je trend dobar i to je bitno. E sad, sto se promene desavaju sporo - to je trece pitanje.Upravo, mogucnost provere nije stajala na raspolaganju proizvodjacima (analize mlekare su konacne), dok je PKB, kao najveci, imao izricito predvidjenu mogucnost provere.
Troskovi provere mm i mj su oko 3.500 dinara, a upravo u %mm i %mj je moguce manipulisati jer su oni najbitniji deo pri odredjivanu cene otkupa sirovog mleka.

#14 pobednik

pobednik
 • Banned
 • 1,403 posts

Posted 31 January 2008 - 13:33

da ne bih kvario vasu idilu- nije komisija utvrdila koliko je mleka otkupljeno, vec koliko je KVALITETNOG mleka otkupljeno od REGISTROVANIH proizvodjaca(ili poljoprivrednih imanja).

Ono sto je Nenad naveo kao dokaz jednostavno je standard industrije u Sqbiji. SVI otkupljivaci mleka imaju istu klauzulu u ugovorima, tako da se ne moze govoriti o nekom posebnom polozaju Salforda .

Od tebe Rastko ne ocekujem nikakve odgovore, jer kao i uvek mozes da das samo pogresne. Ili lazne, bas kao sto je to slucaj sa tvojim prijateljem.

Sad nastavite sa vasom idilom...

#15 pravda4

pravda4
 • Members
 • 5 posts

Posted 31 January 2008 - 14:07

da ne bih kvario vasu idilu- nije komisija utvrdila koliko je mleka otkupljeno, vec koliko je KVALITETNOG mleka otkupljeno od REGISTROVANIH proizvodjaca(ili poljoprivrednih imanja).

Ono sto je Nenad naveo kao dokaz jednostavno je standard industrije u Sqbiji. SVI otkupljivaci mleka imaju istu klauzulu u ugovorima, tako da se ne moze govoriti o nekom posebnom polozaju Salforda .

Od tebe Rastko ne ocekujem nikakve odgovore, jer kao i uvek mozes da das samo pogresne. Ili lazne, bas kao sto je to slucaj sa tvojim prijateljem.

Sad nastavite sa vasom idilom...pa ti nista ne razumes, cak ni "nemoj da citas", masu si glup ali ajde kupili ti mam i tata taj racunar i zatvorili te na gajbi pa mogu da razumem.
svi otkupljivaci nisu u istoj DOMINANTNOJ poziciji, mlekare otkupljuju svo proizvedeno mleko, kasnije se kroz baktrifugu to mleko prociscava, osim naravno mleko sa dodatkom vode, antibiotika i sl.
da bi razumeo teorijske osnove preporucujem> Ritter-a, Wish-a, Goyder-a, Nickpay-a, kad to lepo svaris javi da ti damo cinjenice pa da ih primenis na to sto si "razumeo" iz procitanog, do tad manje cackaj nos, vise citaj, pokusaj bar da razmisljas i postuj pravila roditelja da ne sedis predugo pred racunarom.