Jump to content


Photo

Kakav bi danas bio Djindjićev stav u vezi statusa Kosova?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
174 replies to this topic

#166 Steamroller

Steamroller
  • Members
  • 3,177 posts

Posted 20 December 2007 - 18:26

Trlja baba lan, da joj prodje dan... , a dan prolazi li, prolazi. I to bez nebeskog potpisa :rolleyes: .


Sta bi od one velike zurke 10. decembra koju si toliko obecavao na forumu?

#167 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 20 December 2007 - 18:59

Ironija u ovom slucaju nije nikakav moj bezobrazluk vec ismejavanje tvoje gluposti i nepoznavanju istorije. Nije se zacuditi tvojoj generaciji koja je umesto stvarnog objektivnog znanja posla od isisavanja raznih "dogadjanja naroda" i petnaestog izdanja "Knjige o Milutinu", Beckovica, Cosica, Bogdanovica i stigla do Ljusica ili Nacionalnog stroja. Histerija nije isto sto i historija.Zato je i ambasador Cobel, istoricar po profesiji, onako nimalo diplomatski dao do znanja da je istorija drugacije vidjena od pravih, nauci odanih znanstvenika.
Preporucio sam ti Feliksa Kanica i njegovu Srbiju I i II. Inace veliki prijatelj Srbije i Srba. Zato je i knjiga bila toliko hvaljena. Ali on ne precutkuje ono sto tvoji stvaraoci Velike Srbije rado guraju pod tepih.Na primer Veliku seobu Srba pod Arsenijem. Citaj od 436 strane pa ces videti da medju vama nakostresenih nacionalista ima nekadasnjih Arnauta koji su se asimilovali i postali veci Srbi nego sto bi ti sanjao da to budes.



Nisam procitao Kanitza ali cim prije cu je nabaviti i procitati...a oko istorije cu ti reci ovo prijatelju,....mog dedu koji je Srpski Makedonac iz okoline Kicheva je samo Godpod spasao kada su mu Arnauti tamo 190 i neke upali u kucu i poklali 11 clanova familije, jedini je on preziveo jer se vracao od ovaca i kad je video sta se desava popeo na drvo. Onda je peske presao put od Kiceva do Skoplja gde je njegova tetka drzala piljarnicu i odatle otisao u Srbiju na skole.
Ovo ti pricam iz druge ruke, sto je on pricao mom ocu a moj otac meni. Poklani su jer su odbili da prodaju nekom Arnautskom begu ovce, kucu i okucnicu i odu iz Kiceva. Ovaj je dolazio dva puta u kucu i nudio novce, kad je drugi put odlazio iz kuce rekao je "ili drum ili noz". I bilo je ovo drugo.
Tom istom Arnautu je otac mog dede sa dva starija sina 8 meseci pre spasao ovce od vukova u planini. I njegovog sina i jos dvojicu drugih Arnauta.
E sad, u kontekstu ovoga, u kontekstu onoga sto je pisao Nusic kao vicekonzul u Pristini, u kontekstu cinjenice da je za vreme WWII "eksplodirao" san o velikoj Albaniji, a onda su se Albanci ( isto kao i Hrvati) skrili od uloge "porazenog" preko ulaska u SFRJ i uvodjenja komunistickog rezima u Albaniju, ja prijatelju Albancima nista vise ne verujem. A narocito mi je gadno da progutam price o "represiji nad neduznim Kosovarima" .
Kosovo ste dobili, ovako ili onako, i to nije sporno, bar sto se mene tice, ja od pocetka tvrdim i tvrdicu samo jedno, da to nije kraj Albanskog pitanja i da se Albanci, Kosovari, time zadovoljiti. Te da cemo mi videti jos ratova sa Albancima. E sad, dal gresim , a daj boze da gresim, i zbog nas i zbog vas, ne znam, ... vreme ce pokazati....

#168 Gjergji

Gjergji
  • Members
  • 6,202 posts

Posted 20 December 2007 - 19:22

Sta bi od one velike zurke 10. decembra koju si toliko obecavao na forumu?


Od 10-dec. ide zurka svake subote. I ti si doborodosao. Ali prvo da naucis lekciju Prizrenske Lige.

#169 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 20 December 2007 - 19:25

..kada su mu Arnauti..


'ajd ako vec insistiras da zoves coveka turskim imenom, zovi ga korektnim, Arnavut a ne onaki srBski, arnaut! :rolleyes: i ja cu poceti da govorim o srbima kao o Sırp-ima.

#170 Gjergji

Gjergji
  • Members
  • 6,202 posts

Posted 20 December 2007 - 20:00

Ostaje samo otvoreno pitanje kada je steinsfild sisao sa drveta.

Ma silazi on svaki dan, kad mu ponestane hrane. Gore-dole, kao sto je Bajaga nekoc pevao.

#171 Lorenz

Lorenz
  • Banned
  • 5,827 posts

Posted 20 December 2007 - 20:03

Svakome iole upućenijem u istorijske prilike balkanskih naroda je ovakva zamena teza potpuno providna. Evo pojašnjenja za one manje upućene šta je to Prva prizrenska liga i kako je nastala.



Kako je mogla nastati "Velika Albanija" kad nje tada nije ni bilo, ni male ni velike?

Ali moze ovako kad vec postoji drzava, mada tada jos mala,u odnosu na danasnju, ali i tada sa velikim apetitima:


ILIJA GARASANIN (1812.-1874.)

Ilija Garasanin jedan je od najaktivnijih srpskih politicara XIX veka. Bio je ministar u vise ministarstava dinastije Obrenovica i dinastije Karadjordjevica, pa vec ta cinjenica pokazuje njegovu politicku snalazljivost. Glasovit je postao po svom "Nacertaniju" koje je nastalo 1844. godine, ali je objavljeno mnogo kasnije. U svom "Nacertaniju" on je napravio plan za stvaranje Velike Srbije u koju bi ukljucio, ne samo one zemlje koje su nekada pripadale Srbiji, nego i one za koje je Garasanin smatrao da trebaju pripasti Srbiji. Za ostvarenje tih planova Garasanin je znao da Srbija treba pomoc susjednih zemalja pa je pri tome racunao da ce zemlje Balkana biti oslabljene rusenjem Turskog Imperija, sto ce omoguciti Srbiji da se lakse "docepa odredjenih teritorija.

U tom "Nacertaniju" on kaze: "Srpska drzava koja je vec srecno pocela, no koja se rasprostirati i ojacati mora, ima svoj osnov i temelj tvrdi u carstvu srpskom 13-ga i 14-ga stoljetija i u bogatoj i slavnoj srpskoj istoriji. Po istoriji ovoj zna se da su srpski carevi poceli bili grckom carstvu mah otimati i skoro bi mu konac ucinili te bi tako na mesto propadseg istocno-rimskog carstva srbsko-slavensko carstvo postavili i ovo naknadili. Car Dusan silni primio je vec grb carstva grckog. Dolazak Turaka prekinuo je ovu promenu i preprecio je ovaj posao za dugo vreme, no sad, posto je sila turska slomljena i unistena tako reci, treba da pocne isti onaj duh dejstvovati, prava svoja na novo traziti, i prekinuti posao na novo nastaviti.

Ovaj temelj i ove osnove zidanja carstva srbskog valja dakle sad od razvalina i nasutina sve vecma cistiti i osloboditi, na vidik izneti, i tako na ovako tverdom i stalnom istoriceskom fundamentu novo zidanje opet preduzeti i nastaviti."






A jedan upucenijiH od tebe u istoriju ovako prikazuje tu represiju:


VASA CUBRILOVIC

Vasa Cubrilovic napisao je memorandum za Stojadinovicevu vladu kome predlaze putove u rjesavanju albanskog problema. Rodjen je u Bosanskom Grahovu i bio je jedan od najmladjih sudionika u atentatu na Franju Ferdinanda u Sarajevu. Bio je istoricar i clan Srpske akademije nauka. U svom memorandumu za posrbljavanje Kosova kritizira kolonizaciju toga prostora poslije Prvog svjetskog rata kada su naseljavani pripadnici bivse srpske vojske kako bi se iseljavalo albansko stanovnistvo. Stoga u svom memorandumu, upucenom 7. marta 1937. godine, vladi Milana Stojadinovica, predlaze metode fizickog izgona albanskog stanovnistva s Kosova u Albaniju. To je zapravo jedno planirano i dobro razradjeno etnicko ciscenje.

Pogledajmo kako je to zamislio Vasa Cubrilovic:

"Problem Arnauta u nasem nacionalnom i drzavnom zivotu nije postao juce. On je igrao veliku ulogu u nasem srednjevekovnom zivotu, ali od sudbonosne vaznosti postao je od konca 17 veka, kada se srpske mase iseljavaju prema severu iz nekadasnjih starih ratnih zemalja, a na njihova mesta dolaze albanski brdjani. Oni se postepeno spustaju sa svojih planina u plodne kotline Metohije i Kosova i nadiruci prema severu sire se u pravcu Zapadne i Juzne Morave; preko Sar planine spustaju se prema Pologu, a odatle prema Vardaru. Do 19 veka stvorio se na taj nacin albanski trougao, klin, koji se, oslanjajuci se na osnovicu Dobar-Rogozna na svoje etnicko zaledje duboko zabio u nase zemlje, dopro do Nisa i razdvojio nase stare raske zemlje od Makedonije i doline Vardara...

Ovaj albanski klin pocela je Srbija kresati jos u prvom ustanku, isterujuci najsevernija naselja albanska jos od Jagodine."


-------------------------------------

"4) Besumnje da je najglavniji uzrok neuspeha nase kolonizacije u tim predelima bio sto su najbolje zemlje ostale u rukama Arnauta. Jedini moguci nacin naseljavanja naseg elementa u masama u te predele bio je oduzimanje zemalja Arnautima. Posle rata to se lako moglo proterivanjem jednog dela Albanaca u Albaniju za vreme pobuna i kecacke akcije, neozakonjivanjem njihovih uzurpacija i otkupljivanjem begluka.
--------------------------------------------------------------------------------

"Onaj albanski blok oko Sare planine od ogromnog je znacaja i nacionalno-drzavnog i strategiskog za nasu drzavu. Vec smo pomenuli nacin njegovog postanka i njegovu vaznost za cvrsto vezivanje predela oko doline Vardara sa nasim starim zemljama. Najveca snaga srpske ekspanzije od pocetka stvaranja prve srpske drzave pa na ovamo, jos od 9 veka, lezala je uvek u kontinuitetu te ekspanzije i starih raskih zemalja u svim pravcima pa i prema jugu... Osigurati se moze u XX veku samo ona zemlja, koja je naseljena svojim vlastitim narodom; zato je imperativna duznost svih nas da tako vazne strategijske polozaje ne pustimo da u rukama drzi nama neprijateljski i strani elemenat. Zatim, sem toga bloka od 18 srezova, Arnauti i ostale nacionalne manjine u Juznim krajevima zive rastrkano, pa nisu tako opasni za nas nacionalni drzavni zivot. Nacionalizovati predele oko Sare planine znaci i za uvek ubiti svaku iredentu i za uvek osigurati drzavinu tih zemalja."


--------------------------------------------------------------------------------

"Arnaute je nemoguce suzbiti samo postupnom kolonizacijom; to je jedini narod koji je uspeo posljednjih hiljadu godina ne samo da se odrzi prema jezgru nase drzave, Raskoj i Zeti, nego i da na nasu stetu potisne nase etnicke granice prema Severu i Istoku. Dok se nasa etnicka granica poslednjih hiljadu godina pomerala na Severu do Subotice, na severo-zapadu do Kupe, Arnauti su nas potisnuli iz doline Skadra, nekadasnje Bodinove prestolnice iz Metohije i sa Kosova. Jedini nacin i jedino srestvo to je brutalna sila jedne organizovane drzavne vlasti, u cemu smo mi uvek bili iznad njih. Da od 1912. godine na ovamo nismo imali uspeha u borbi sa njima, krivica je do nas, jer tu vlast nismo kako treba iskoristili. O nekom njihovom nacionalizovanju u nasu korist ne moze biti ni govora. Protivno tome, u osloncu na Albaniju budi se njihova nacionalna svest, i ne rascistimo li stvari na vreme, za 20-30 godina imacemo jednu strahovitu iredentu ciji se tragovi vec opazaju a koja ce neminovno u pitanje dovesti sve nase posede na Jugu."


--------------------------------------------------------------------------------

"Vec smo rekli da je za nas efikasno iseljavanje Arnauta iz njihovog trougla samo u masi. A da dodje do masovnog iseljavanja, prvi uslov jeste stvaranje podesne psihoze. Ona se moze stvoriti na vise nacina.

Poznato je da muslimanske mase u opste vrlo lako podlezu uticaju, narocito verskom, da su lakoverne, cak i fanaticne. Zato je potrebno prvenstveno, za iseljavanje medju Arnautima pridobiti njihovo svestenstvo i prve ljude od uticaja, ili novcem ili pretnjama. Treba, sto pre naci agitatore, koji ce agitovati za iseljavanje narocito ako bi nam htela sama Turska da dade."



--------------------------------------------------------------------------------
Milosevica nije jos bilo ni u tragovima kada se pripremalo i primenjivalo ono sto ce i on samo nastaviti. Ponovo V. Cubrilovic:

"Drugo sredstvo bio bi pritisak drzavnog aparata. On treba da do krajnosti iskoristi zakone, da bi sto vise zagorcio opstanak Arnauta kod nas: globe, apsenja, nemilosrdno primenjivanje svih policijskih propisa, kaznjavanje sverca, sece suma, potrice, pustanje pasa, gonjenje na kuluk i sva ona druga srestva koja je u stanju da iznadje jedna prakticna policija. Privredno, ne priznavanje starih tapija, rad na katastru u svim predelima treba smesta obustaviti. Nemilosrdno uterivanje poreza i svih javnih i privatnih dugova; oduzimanje drzavnih ispasa, opstinskih ispasa, ukidanje koncesija, poslovnih dozvola za kafane, trgovine, zanate, oduzimanje monopolskih dozvola, isterivanje iz drzavne, privatne i samouprvne sluzbe, itd. - ubrzace iseljavanje. U verskim pitanjima Arnauti su najosetljiviji, pa ih i tu treba dobro darnuti. Moze se to postici sikanama svestenstva, krcenjem groblja



Komsije su trebali biti ukljuceni u drzavni plan. To se i odigralo. Ponovo, ali tada V. Cubrilovic:


I privatna inicijativa u tome pitanju moze mnogo uciniti. Nasim kolonistima po potrebi treba podeliti oruzje. U one predele treba plasirati staru cetnicku akciju i poverljivo je pomoci u njezinim zadacima. Narocito treba pustiti jedan talas Crnogoraca s brda da izazove masovni sukob sa Arnautima u Metohiji. Preko poverljivih ljudi ovaj sukob treba spremiti: dati mu maha sto ce biti tim lakse sto su Arnauti jace digli glavu, a ceo slucaj mirne duse treba pretstaviti kao sukob bratstva i plemena i po potrebi dati mu ekonomski karakter. U krajnjoj nuzdi mogu se izazvati i lokalne bune koje bi bile krvavo ugusene najefikasnijim sretstvima, no ne toliko vojskom koliko koloniatima, Crnogorskim plemenima i cetnicima.



Represija nad srpskim stanovništvom na području današnjeg Kosova i Metohije uslovila je iseljavanje oko 400.000 ljudi u Srbiju između 1878. i 1912. godine.

Kaze tvoj "izvor".

A evo sta hvali veliki istoricar:



Postoji jos jedno sretstvo koje je Srbija vrlo prakticki upotrebila posle 1878. godine, tajno palenje sela i arnautskih cetvrti po gradovima."


--------------------------------------------------------------------------------

"Kolonistima se, dakle, moraju osigurati svi zivotni uslovi za nekoliko godina, ako zelimo da oni tamo ostanu. Nemilosrdno treba gusiti svaku spekulaciju sa kucama i imanjima iseljenih Arnauta. Drzava mora zadrzati za sebe neograniceno pravo raspolaganja i pokretnina i nepokretnina vlasnika i smesta po njihovom odlasku naseljavati svoje koloniste. To treba ciniti s toga jer ce se retko gde dogoditi da ce se jednom krenuti citavo selo. U takva sela treba najprije ubacivati Crnogorce, kao ljude drske, nasrtljive, bezobzirne, koji ce svojim ispadima prisiliti ostatak Arnauta da se sele, a onda dovoditi i koloniste iz drugih krajeva."


--------------------------------------------------------------------------------

"Imajuci u vidu sve gore izlozeno, nije slucajno da mi, prilikom raspravljanja problema kolonizacije na Jugu, polazimo sa stanovista da je jedini efikasni nacin resenja toga pitanja - raseljavanje Arnauta u masi. Postupna kolonizacija nije uspela ni kod nas, kao ni nigde na drugom mestu. Drzavna vlast, kad hoce da intervenise u korist svoga elementa u borbi oko zemlje moze da uspe samo onda, ako postupi brutalno. Inace, domorodac, ukorenjen u svome zavicaju, aklimatizovan, uvek je jaci od koloniste.



Tvoj rezime je samo "pitaj brata lazova":

Ne vidim što je albanskim forumašima problem da priznaju da naša dva naroda imaju suprotstavljene interese na Kosovu i Metohiji već vekovima. Možda zato što je jednostavnije opravdati separatističke porive Miloševićevom represijom? Verovatno ne biste imali simpatije javnog mnjenja u tutorskim državama kada biste otkrili prave ciljeve svoje borbe (projekat Velike Albanije) i kada biste ih zamarali krvavim istorijatom srpsko-albanskih odnosa u proteklih 150 godina. Aj, da to i nekako razumem, ali što prodajete nama muda za bubrege? Pa predugo se znamo da bi takve podvale mogle da prođu... :rolleyes:



#172 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 20 December 2007 - 20:18

Izgleda da ste opet pogresili temu. Ionako se ozbiljno razmisljam da zatvorim ovaj topik.

#173 Gjergji

Gjergji
  • Members
  • 6,202 posts

Posted 20 December 2007 - 20:26

Izgleda da ste opet pogresili temu. Ionako se ozbiljno razmisljam da zatvorim ovaj topik.

Potpuno se slazem sa tobom uz jednu malu primedbu glede trolovanja. Kad jedan pocne sa time to onda ide po automatici, narocito kad taj jedan (ili njih nekoliko) prosipa dezinformacije i istorijske falsifikate, u principu, sve vreme. Bilo bi zato dobro, bar po meni, da se autori takvih provokacija i primerno banuju na izvestan vremenski period. Imate vec zrele kandidate za to.

Poz

Edited by Gjergji, 20 December 2007 - 20:27.


#174 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 20 December 2007 - 20:42

Nije stvar samo da prosipaju gluposti nego kao papagaji ponavljaju Kostunicine ideje.Ako mi je vec do toga da cujem sta Vostunije ima da kaze onda cu da odem do DSS sajta pa da se naslusam Andreja Mladenovica .Mile Curcic je i pored nacionalistickih ispada barem imao svoje misljenje pa si sa covekom mogao da diskutujes.Ovde nema nikakve diskusije posto mozes da napises i da je car go a ekipa ima da ti uzvrati sa komentarom o postovanju rezolucije 1234 i legitimnosti odluka SB, bla bla bla
E sad sto se trolovanja i zatvaranja topika tice mozda neko moze ozbiljno da diskutje na temu sta bi mrtav covek radio da je ziv ali vecina nema talenta za to.
Ukratko trebali ste da zatvorite ovaj topic jos prvog dana.

#175 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 20 December 2007 - 20:57

Nije stvar samo da prosipaju gluposti nego kao papagaji ponavljaju Kostunicine ideje.Ako mi je vec do toga da cujem sta Vostunije ima da kaze onda cu da odem do DSS sajta pa da se naslusam Andreja Mladenovica .Mile Curcic je i pored nacionalistickih ispada barem imao svoje misljenje pa si sa covekom mogao da diskutujes.Ovde nema nikakve diskusije posto mozes da napises i da je car go a ekipa ima da ti uzvrati sa komentarom o postovanju rezolucije 1234 i legitimnosti odluka SB, bla bla bla
E sad sto se trolovanja i zatvaranja topika tice mozda neko moze ozbiljno da diskutje na temu sta bi mrtav covek radio da je ziv ali vecina nema talenta za to.
Ukratko trebali ste da zatvorite ovaj topic jos prvog dana.


Slazem se donekle sa tobom po ovom pitanju, mada nema smisla da branimo diskusiju o stavovima jedne vazne istorijske licnosti. No, moja procena je da je sve receno na ovu temu, a sve drugo bi bio trol, pa zatvaram topik.