Jump to content


Photo
- - - - -

Fudbal u Srbiji je umro.


  • Please log in to reply
1171 replies to this topic

#1156 taliesin

taliesin
  • Members
  • 20,379 posts

Posted 22 February 2017 - 23:39

Svaki nas klinac dok prodje kroz toplog zeca sastavljenog od alavih i nerazumnih roditelja, nezainteresovanih i korumpiranih trenera mladjih kategorija, lopovskih klubova, odjucerasnjih menadzera sa zavidnim mafijaskim iskustvom i slicnih lepota srpskog fudbala, pretvori se sasvim prirodno i ocekivano u sebicnog i nevaspitanog retarda koji je tu samo da mazne neku lovu na brzinu i pobegne sto je moguce ranije u inostranstvo da bi radio ono sto zna - igrao fudbal i izbegavao da misli o bilo cemu drugom. Traziti od tih klinaca da kroz tu torturu prodju neoseteceni je besmisleno isto onoliko koliko je besmisleno traziti postenog politicara u ovom srpskom politickom mulju. Jednostavno te samelje truli sistem od kuce, preko skole, ulice, mesta za izlazak, klubova. Gde god se okrenes vidis samo bedu morala a od tebe se ocekuje da se ponasas ne znam kako zrelo i pametno.

 

Retki su slucajevi poput Grujicevog cije je kucno vaspitanje bilo toliko jako i besprekorno da nista nije uspelo da ga izbaci iz vinkla. To je u Srbiji redak, redak izuzetak, nije ni blizu pravila.


Edited by taliesin, 23 February 2017 - 00:40.

  • 3

#1157 lajavi_krelac

lajavi_krelac
  • Members
  • 3,950 posts

Posted 23 February 2017 - 00:11

Matic je zadnji vezni. Zbog igraca kao on, niko ne ide da gleda fudbal. Ako je Tadic bolji od ovih onda ce da zaigra u kubu bar na nivou Juventusa, Intera, Sitija itd.. i da bude standardan. Trenutno u Southamptonu ulazi sa klupe. Odigrao jednu dobru utakmicu ima ukupno NULA trofeja i NULA velikih takmicenja. A nije da mu je tek 20 godina. Vec je zreo igrac.

 

 

O cemu mi pricamo. Nenad Mrtvijas fudbaler najuren iz kineske cvajte. On ni tamo ne moze da igra. A u Zvezdi ga zovu legenda. Nema dalje momci, nema dalje.

Matić jeste zadnji vezni ali trenutno u PL-u ima 6 asistencija dok je najbolji po tom pitanju De Bryne sa 9. Kažem trenutno, ovo će se promeniti ali toliko o tome da je samo da kvari igru. Dolaskom Kantea koji je baš takav tip igrača na koga si mislio, razbijač i radilica, Matić može malo i opuštenije da odigra i u kreativnom smislu. Ima i tehniku i osećaj za loptu tako da on meni nije tipičan zadnji vezni, iako po poziciji gde igra to jeste. 

 

Tadić neće igratu u takvim klubovima ali neki naši igrači igrali su a nisu baš zaslužili i pokazali se loše. Meni klub odavno nije reper da procenim da li je neki igrač jak individualno ili ne. Tadić je baš igrač zbog koga se dolazi na stadione, takav je tip igrača, lucidan. Ove sezone se dosta toga izdešavalo, oslabljen tim, njegove povrede, nov trener jbg pali su i zajedno sa klubom i njegova forma je povučena na dole. 


  • 0

#1158 Napster

Napster
  • Members
  • 77 posts

Posted 23 February 2017 - 00:19

Najbolje fudbalere na ovim prostorima imaju Hrvati pa prosto niko recimo nema igraca kao sto je Luka Modric a vidimo da se njima pojavljuju uvek neki novi klinci tako da stalno imaju jaku reprenzentaciju. Mi smo sa druge strane godinama prozvodili dobre stopere i igrace u odbrani ali kreatora nismo imali i cak sad taj Tadic nije kreator iako je izuzetan igrac. Potrebna je akademija, skola i pravi trenutak za odlazak vani da bi taj fudbalski put imao zeljeni pravac. Zvezda je nekad imala najbolju skolu i sistem ali je to davno uruseno a nesto slicno radi Dinamo sada, naravno sa svojim monopolistickim pravima na igrace ali oni uvek imaju klince za prodaju ali pazite njihovi klinci kad osu vecina postanu igraci i igraju, pa oni su Eduarda doveli sa 15,16 godina i napravili igraca.


  • 0

#1159 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 23 February 2017 - 00:59

pošto je topik Fudbal u Srbiji je umro u Arhivi, postovi sa FKCZ su prebačeni Reprezentaciju. moram da priznam da mi je bio zanimljiv ceo blok, nema nikakvog razloga brisati ih, ali im nije mesto na FKCZ. slobodno ovde nastavite sa pričom, bar za sada...

 

vraćen topik. :)


Edited by barracuda, 27 February 2017 - 11:11.

  • 0

#1160 pierre van hooijdonk

pierre van hooijdonk
  • Banned
  • 9,326 posts

Posted 23 February 2017 - 01:07

'Fudbal u Srbiji je umro' umro. Nice


  • 0

#1161 Bugl Khan

Bugl Khan
  • Members
  • 3,557 posts

Posted 23 February 2017 - 18:39

Znači Hrvatska izbacuje bolje igrače jer je HNL namješten i jer Hrvatska ima puno bolju infrastrukturu. O kakvoj mi to infrastrukturi pričamo i kako namještenost lige pomaže u razvoju igrača? Btw, di se mogu vidjet ti podaci da je HNL najnamještenija liga u Europi? Iskreno, svašta sam čuo o nogomatnim mafijašima u Hr. ali da su razlog što se štancaju talenti još nisam čuo.


Edited by Bugl Khan, 23 February 2017 - 18:39.

  • 1

#1162 lajavi_krelac

lajavi_krelac
  • Members
  • 3,950 posts

Posted 23 February 2017 - 22:14

Ma to nema u podacima i UEFA je nedavno izašla sa pričom da je kod nas takođe sve regularno što se takmičenja tiče pa retko ko veruje u to. :D Ali da je to razlog što izbacujete dobre igrače teško.. mislim jednostavno ste dobri i to je to. I pre ste bili dobri i sad isto tako. I pre ste imali igrače po Realu, Barceloni i sad ih imate i imaćete ih. Jednostavno ide vas fudbal ma kakvo stanje u hrvatskoj javnosti bilo po pitanju toga i mišljenja. 

 

Jeste Mamić glavni tamo i tačno je da drži Dinamo tu gde jeste trenutno ali pre svega on po meni prodaje igrače zbog toga jer su dobri i to ostali klubovi vide i prate. Plus vi sada ne zauzimate mesto igrača van EU tako da i to igra neku ulogu. Ali prvenstveno pare što uzima za takve igrače uzima jer su vam igrači dobri a drugo pokazali ste se neborjano puta da vredi izdvojiti veliki novac za vašeg igrača. 

 

Mi po samom kvalitetu nismo blizu vama, ali nas dodatno unazađuje i taj prostački mentalitet koji krasi naše igrače da kad dođu na reprezentativna okupljanja ponašaju se kao da su na odmoru posle naporne sezone. Ne mogu samo da krivim igrače za to, jer kakav savez imaju i kakve su prilike u celoj zemlji (recimo da državu boli uvo da se obračuna sa huliganima i da nam je državamo jasno stavila do znanja da su huligani jači od držav) nije ni čudo što su takvi ali ima i njihove krivice takođe. I nekad su debelo zakazali i zabrljali. Ali s druge strane ima i trenutaka kad ih javnost osuđuje a realnost nije takva.

 

Ne plasiranje na SP jeste neuspeh i tu nema dalje, ali eto recimo kad smo bili s vama u grupi, bili smo još i sa Belgijom i svako realan bi video da je to vrlo teška grupa za nas. Naravno da smo nekim čudom mogli da se plasiramo, uvek postoji šansa, ali realno je bilo da nam je zapala teška grupa i da nismo mogli bolje. Osim tog glupiranja protiv Makedonije u gostima ja mislim da smo korektno odigrali u skladu sa našim mogućnostima sve ostale tekme.

 

Jbg sad i na ove kv. za EP smo se takođe izglupirali jer smo trebali bar treći da budemo i igramo te kvalifikacije al opet malo fudbaleri malo stvari van terena i dobili smo šta smo dobili. 

 

Vi niste imali takve ispade i čini mi se da je vašoj državi ipak malo više stalo da vidi fudbalsku reprezentaciju na većem takmičenju i dodajmo kvalitet igrača i taman dovoljno za plasman. 


  • 0

#1163 Bugl Khan

Bugl Khan
  • Members
  • 3,557 posts

Posted 24 February 2017 - 02:03

Ma sve jasno. Htio sam rec da igrace izbacujemu usprkos tom sljamu, a ne zahvaljujuci njemu.
Sto se reprezentacije tice, ocito se radi o kombinaciji faktora, jedan od njih je i ta konstantnost koju spominjes. Navika pobjedjivanja, ili gubljenja s druge strane. Ma ispretresali ste sve na tu temu 100x vec.
  • 0

#1164 simple red white

simple red white
  • Members
  • 12,615 posts

Posted 26 February 2017 - 20:00

Da bi izbacio kvalitetnog igrača,moraš imati kvalitetne trenere: za pionire, juniore, omladince...koji neće uzimati pare od roditelja ili već ko zna koga da bi dete igralo, već će jedini kriterijum biti talenat.

Druga bitna stvar jeste obrazovanje i vaspitanje, svakako ne treba vaspitati dete u duhu kaldrme i splavova (kontrola stanja u školi je jako bitna).

I po meni, takođe bitna stvar u strategiji razoja fudbala jeste da se od pionira do seniora gaji  isti sistem igre /klubovi/ što će dovesti do lakšeg prelaska iz "razreda u razred".

Sve to bi dovelo do "proizvodnje" kalitetnih veznih igrača i ne samo veznih, već u svim linijama.


  • 2

#1165 The(wizard of)O.

The(wizard of)O.
  • Members
  • 6,852 posts

Posted 27 February 2017 - 17:46

U generaciji koja se na Novom Zelandu okitila titulom svetskog prvaka najbolji deo tima su bili vezni igraci/igraci manevra. 
I neki njihov dalji fudbalski razvoj pokazuje da je tu smesten ogroman potencijal.

Maksimovic,SMS,Grujic,Zivkovic,pa mozda i Gacinovic ili Ristic cak, su prava riznica naseg fudbala. 
Sad je kljucno pitanje - kako ce se transferisati u seniorsku konkurenciju,posebno u nas A tim? Tu je problem i tu obicno zapinje. 

I tu je,usudicu se da kazem,i najveca razlika izmedju nas i susjeda. 
Dok su nama mladi uzrasti sami sebi svrha i cilj,dotle u Hrvatskoj mlade selekcije sluze da stvore igrace za najbolju vrstu,gde ce i dati svoj puni doprinos. 
U Hrvatskoj je tako cesta praksa da se ponajbolji talenti iz HNL-a (realno iz Dinama) odmah guraju u A repku;cesto i u startnih 11. Pogledati pod primerima: Modric,Mandzukic ili skorije vreme Brozovic i Pjaca.

Uglavnom - ne stoji da nam u perspektivi manjka kreativnih igraca u nacionalnom timu,samo im treba dati prostor. Po mom skromnom sudu se sa nekima vec kasni,a nakon EP za U21 svi gorepomenuti moraju da dobiju kolektivnu prekomandu kod Muslina. 
 


Edited by TheObradovic, 27 February 2017 - 19:32.

  • 0

#1166 Napster

Napster
  • Members
  • 77 posts

Posted 27 February 2017 - 17:53

Mi smo dugo imali dobar kontinuitet u mladjim repkama. Pre novozelandjana U21 je nekoliko puta igrala zavrsnice evropskih prvenstava a imali smo i selekciju na Olimpijskim igrama. Ali kao sto neko rece iznad od tih igraca kasnije vrlo malo njih je napravilo ozbiljne karijere zato sto se dalje nisu razvijali kako treba, i tacno je Hrvatima mladi sluze samo kao prelaz za A tim i ne samo njima vecini ozbiljnih selekcija. Secam se recimo Milosa Marica koji je na tom jednom Euru razbio pa sadasnjeg direktora Napretka Miladinovica itd i evo sad primera novozelandjana, koliko njih je sad u A timu, bojim se da ne propustimo jos jednu dobru generaciju.


  • 0

#1167 lajavi_krelac

lajavi_krelac
  • Members
  • 3,950 posts

Posted 27 February 2017 - 22:34

Ako nešto treba uzeti iz ove titule sa omladinskog SP-a onda je to da svaka dobro organizovana ekipa može da igra dobro ne bitno to koliko je talentovana i da li igrači imaju vrhunske klupske karijere.

 

Ova trenutna ekipa nema igrače svetske klase (ajde možda Matić), ali to nije ni bitno ako se igra požrtvovano i organizovano. Ima tu par dobrih igrača koji donose stabilnost i mogu da naprave prevagu ovo ostalo je bitno da ima ispred sebe neki plan i da se drži tog plana. Od izuzetnog je značaja imati grupu igrača koja se ponaša profesionalno i u reprezntaciji. Da zna svoje mesto u timu i da ima osvnovno poštovanje i poštovanje za trenera ma ko bio. 

 

A nas nažalost ne krasi baš takav mentalitet. A Markossov post lepo pokazuje i zašto.


Edited by dzone87, 27 February 2017 - 22:34.

  • 0

#1168 tsva

tsva
  • Members
  • 9,156 posts

Posted 27 February 2017 - 22:42

Matic nije igrac svetske klase ali je jako dobar na svojoj poziciji.

 

 

Sto se tice svetskih prvaka za Novog Zelanda, to je timski uspeh uz nekoliko veoma talentovanih individualaca. Ni blizu kvalitetna i talentovana kao Prosinecki, Boban, Suker, Mijatovic, Jarni itd...


  • 1

#1169 lajavi_krelac

lajavi_krelac
  • Members
  • 3,950 posts

Posted 28 February 2017 - 00:50

Pa sad, tu je negde mada ajde možemo da se složimo oko toga, na kraju krajeva zato sam i rekao "ajde možda". 

 

Što se tiče pomenutih igrača ne pamtim ih baš najbolje iskreno ali mislim da to ne treba da se upoređuje jer su 2 različita vremena i ovi sada igrači se neće razvijati u tom pravcu kao tadašnji, neće igrati fudbal na taj način. Ali generalno i tu se slažemo (za ovaj U20 uspeh) tim je tu bio presudan uz malo sreće naravno (za takav uspeh svakako da je potrebna). Što sam i rekao. Nema veze ako nam igrači ne igraju u najboljim klubovima Evrope ako se napravi dobar kolektiv. Naravno da ne treba očekivati same završnice takmičenja jer za to je ipak potreban taj ekstra talenat i kvalitet koji mi ne verujem da imamo čak ni sa ovom novodolazećom generacijom ali pristojno možemo da izgledamo, ali ništa bez ozbiljnosti u radu i zalaganja na terenu. Nemamo takav talenat, ja ga bar ne pamtim da smo ga ikada i imali, da možemo rutinski "od šale" da dobijamo iole pristojnije ekipe. Tu su se mnoge generacije zajebale pa gubile od Estonije recimo.


  • 0

#1170 tsva

tsva
  • Members
  • 9,156 posts

Posted 28 February 2017 - 01:04

Na zalost vecina tih momaka stagnira da ne kazem nazaduje. Malo se sad popravljaju ali do skora malo je ko i igrao standardno a liga nam je smesna. Cileanci pogotovo nosioci su imali dosta prvoligaskih utakmica u nogama. A liga je bila mnogostruko jaca. I bivsa druga liga je jaca bila nego sto je sada bilo koja od banana liga iz balkanskih kvazidrzava. A i sta ce ti ekstra talenat kad nema ko da ga razvija. Primer Grujica recimo. Da ne bi bruke od Kairata tesko da bi i zaigrao nego bi isao na pozajmice itd... Kazu nemamo novog Piksija. Neces ga ni imati jer batadjorina skola ne proizvodi fudbalere nego je vazno da imas garabite. Piksi bi recimo kod tzv Grofa bio sutnut na krilo jer mu fali kila. To je nivo fudbalskog znanja u Srbiji. Fudbalski strucnjak Pizon je oterao Misimovica al mu je Guma Bogdanovic bio zakletva. Pizonu treneru Pizon igrac bi ulazio 20 minuta pred kraj. Al zato Savio rajin baustelac bio standardan. Darko Lazovic nije mogao da vidi teren. Nebitno je da li u Srbiji ima talenta dok je struka ovoliko strucna. U Srbiji Mesi nikada ne bi postao fudbaler jer ni kao Babunski ne zna da odlozi loptu na stranu nego mucko djubre hoce dupli pas. Al zato za Skuletica 4 meleona a covek Rajino drvo u stilu Medjika™.


Edited by tsva, 28 February 2017 - 01:05.

  • 2