Jump to content


Photo
- - - - -

South-Stream-Pipeline


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
7 replies to this topic

#1 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 22 November 2007 - 17:47

Danas je u Kremlju svecano potpisan sporazum o projektu ciji je predmet izgradnja
gasovoda u duzini od 900 km. Gasovod bi ishao ispod Crnog Mora preko Bugarske
u Sloveniju,Italiju i Austriju. Sporazum su potpisali giganti Gazprom i ENI.
Svecanosti su prisustvovali i Vladimir Putin i Romano Prodi.

Projekt pod imenom South-Stream-Pipeline bi trebalo da josh vishe ucvrsti vec dominantnu
poziciju Rusije u snabdevanju Evrope energijom. Ovaj gasovod predvidja protok od 300 milijardi kubnih
metara gasa godisnje.

Da li ima nekih abera kojim putem ce ovaj gas iz Bugarske ici do Slovenije?

Lep pozdrav
Teja

#2 freshman

freshman
  • Members
  • 16 posts

Posted 22 November 2007 - 19:57

Koliko ja znam jos se ranije spominjalo Pančevo...

#3 No7

No7
  • Members
  • 3,108 posts

Posted 23 November 2007 - 00:51

Danas je u Kremlju svecano potpisan sporazum o projektu ciji je predmet izgradnja
gasovoda u duzini od 900 km. Gasovod bi ishao ispod Crnog Mora preko Bugarske
u Sloveniju,Italiju i Austriju. Sporazum su potpisali giganti Gazprom i ENI.
Svecanosti su prisustvovali i Vladimir Putin i Romano Prodi.

Projekt pod imenom South-Stream-Pipeline bi trebalo da josh vishe ucvrsti vec dominantnu
poziciju Rusije u snabdevanju Evrope energijom. Ovaj gasovod predvidja protok od 300 milijardi kubnih
metara gasa godisnje.

Da li ima nekih abera kojim putem ce ovaj gas iz Bugarske ici do Slovenije?

Lep pozdrav
Teja


Taj gasovod se racva u Bugarskoj i jedan krak ide preko Grcke pa ispod Jonskog mora(Otrant) na jug Italije a drugi bi trebao da zavrsi u Austriji.
Severni krak, Bugarska-Rumunija-Madjarska-Slovenija-Austrija

#4 samonapred

samonapred
  • Members
  • 206 posts

Posted 11 December 2007 - 21:37

Južni potok prolazi kroz Srbiju
15:12 -> 18:30 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Prema rečima ministra energetike Srbije Aleksandra Popovića, gasovod Južni potok će proći kroz Srbiju.

Sporazum podrazumeva izgradnju skladišta gasa Banatski Dvor, i strateško partnerstvo u NIS-u

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev uručio ministru Aleksandru Popoviću nacrt sporazuma kojim je predviđena zajednička izgradnja dela gasovoda Južni potok kroz Srbiju.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Popović, nacrt sporazuma se odnosi i na strateško partnerstvo Rusije i Srbije u izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, kao i strateško partnerštvo u modernizaciji Naftne industrije Srbije (NIS).

"Ovakav sporazum bi učinio Srbiju energetskim liderom u regionu jer činjenica da bi jedan krak Južnog potoka išao kroz našu zemlju obezbedio bi Srbiji velike prihode od tranzita, ali bi obezbedio i dugoročnu energetsku bezbednost ne samo gasom već i električnom energijom", kazao je Popović.

Ratifikovanjem i primenom tog sporazuma Srbija bi prema prečima ministra rudarstva i energerike Aleksandra Popovića postala energetski lider u regionu, jer bi izgradnja gasovoda Srbiji donela velike prihode i doprinela razvitku industrije i otvaranju novih radnih mesta. On je izrazio očekivanje da će sporazum biti usaglašen u narednih mesec dana i dodao da će dokument, na kome će možda biti izmena tokom razgovora, kada bude dostavljen parlamentu biti dostupan sudu javnosti.

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev je ocenio da bi potpisivanje sporazuma dovelo do novih kvalitetnih odnosa Rusije i Srbije.

Prema njegovim rečima, za stabilan razvoj svake zemlje potrebna je stabilna i moćna energetika i da je realizacija sporazuma mogućnost da se Srbija energetski obezbedi.
Aleksejev je kazao da "Rusija radi aktivno i sa vladom i sa predsednikom Srbije da se postignu zacrtani ciljevi" i naglasio da su, prema njegovom mišljenu, prve ocene te saradnje pozitivne i ohrabrujuće.

Ruski diplomata je ocenio da je reč o veoma ozbiljnom nacrtu dokumenta koji će dodirnuti energetsku bezbednost celog regiona.

"U slučaju realizacije naših planova, Srbija će preći iz statusa zemlje potrošača u tranzitnu zemlju. Osnova za odnose Rusije i Srbije je uzajamna korist. Ovo jeste primer te obostrane uzajamne koristi", rekao je Aleksejev.

Prema njegovim rečima, sve je spremno da se što pre počne sa realizacijom ovih projekata uključujući i materijalne, ekspertske mogućnosti.

"Imamo na raspolaganju sve što je neophodno. Svaki najsitniji detalj svih tih projekata biće najotvorenije i najjasnije usklađen sa našim srpksim partnerima. Radi se o tri najveća zajednička projekta čija realizacija će biti predmet dogovora između nas", naglasio je Aleksjev.

“Opasnost ’vezane trgovine’ ostaje“

''Ovo se može protumačiti kao da je Srbija dala NIS, da bi dobila Južni potok'', kaže Zorana Z. Mihajlović Milanović

Savetnica bivšeg potpredsednika Vlade za energetiku Zorana Z. Mihajlović Milanović kaže za B92 da će „država Srbija imati ogromne koristi od prolaska gasovoda Južni potok kroz zemlju ne samo od taksi od tranzita, već je to strateški važno za gasni sektor regiona“.

„Korist će imati i od toga što će steći određenu energetsku sigurnost u gasnom sektoru sa ozbiljnijim investiranjem u podzemno skladište gasa. Međutim, ono što brine jeste ’vezana trgovina’ odnosno ulazak strateškog partnera na mala vrata u naftni sektor“, dodaje ona.

Ona objašnjava da nije sporno da su sve kompanije dobro došle u privatizaciji NIS-a, „ali to bi trebalo da zaista znači ’sve zaintresovane’. Na ovaj način, pomenutim Nacrtom, ispada da je Gazprom vec kupio NIS“.

„Takođe se može protumačiti i kao da je država Srbija dala NIS, da bi dobila Južni potok. To otvara pitanje dalje privatizacije i budućnosti NIS-a, koji može dobiti najbolje samo i jedino putem otvorenog takmičenja, odnosno tenderom“, smatra Zorana Z. Mihajlović Milanović. Ona navodi i „da je privatizacija NIS-a izvršena, odnosno da je ministarstvo ekonomije napravilo tender kad je trebalo, do ovoga ne bi došlo“.



#5 IO

IO
  • Members
  • 780 posts

Posted 11 December 2007 - 21:48

Super topic.

Indikativno je da je pre dva dana web sajt Energyobserver pisao da gasovod gotovo sigurno ne ide kroz Srbiju. Taj Energyobserver mi se cini nepouzdan jer je vec nekoliko puta objavljivao neke dezinformacije. Postoje misljenja da je to glasilo nekog do ovdasnjih energetskih tajkuna. Licno nemam pojma ali nije mi nezamislivo. Danas se pojavljuje ova nova vest i sporazum po kojem ipak jedan krak treba da ide kroz Srbiju, ali kao kontra uslugu Rusima moramo prepustiti NIS i skladiste Banatski Dvor. Nadam se da ce ovo biti ekonomska a ne politicka trgovina, i da ce se gledati dugorocna a ne kratkorocna dobit. Recimo sa rudnikom bakra mi se nije dopalo sto se gledala najvisa cena a ne ukupno najbolja ponuda. Ipak ni u tom ni u ovom slucaju nemam dovoljno informacija da bih prosudio ali laicki mi deluje da je taj gasovod dobar posao i da bi bilo jako bitno da prodje kroz Srbiji po svaku cenu.

#6 miloos

miloos
  • Members
  • 628 posts

Posted 12 December 2007 - 08:38

pa onome čiji je sajt (znate već) uopšte ne ide u prilog da taj Južni Potpok prođe kroz Srbiju.

#7 samonapred

samonapred
  • Members
  • 206 posts

Posted 12 December 2007 - 10:43

Meni jedino nije jasno kako neko ko drži do sebe, kao taj Energyobserver može da objavi tako nešto, tvrdi da je u pravu, a samo nekoliko dana kasnije bude očigledno demantovan. To definitivno nisu čista posla i radi se o nekim interesima. Nadam se da će se ova vest od juče ispostaviti kao tačna i da će gasovod proći kroz Srbiju.

#8 IO

IO
  • Members
  • 780 posts

Posted 12 December 2007 - 14:59

Mene vise brine to sto B92 cesto objavljuje vesti pozivajuci se na taj web sajt. Od svih srpskih medija najvise poverenja imam u B92 i Danas tako da ako objavljuju ovako nesto moraju jos vise da se ograde od vesti. Ali to je tema za drugi blog