Jump to content


Photo
- - - - -

Maltretiranje štićenika


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
59 replies to this topic

#46 moshe

moshe
  • Banned
  • 432 posts

Posted 17 November 2007 - 10:31

Koliko dodje sestara i osoblja na 1 takvog bolesnika u svetu a koliko kod nas. Ne mozete stalno drzati ljude i decu hendikepirane u razvoju na sedativima i ostalim lekovima, vezivanje je nekad neophodno a kod nas cesto neophodno. Stavite se malo u ulogu sestre,koja ima 50 toro dece recimo, od kojih su vecina potencijalno opasni za sebe i okolinu. I treba da ih sve sama drzi pod kontrolom? I dogovorna je za sve njih. A ako se bilo sta desi nju ce da krive, ona ide na robiju. Nije vezivanje lepo. Ali je u uslovima u kojima radi osoblje u slicnim ustanovama kod nas NEOPHODNO zbog manjka osoblja. Tim ljudima tamo svaka cast. Neko bi 100X do sada dao otkaz.


pa lako je amerima da ih kljukaju konstantno lekovima i tako drze LEKOVIMA VEZANIM za krevet....a i VEZANIM ZA LEKOVE....!

#47 vladobk

vladobk
  • Members
  • 3 posts

Posted 17 November 2007 - 16:21

Ja bih se slozio sa ministrima LJajicem i Milosavljevicem. Neko nam spolja nesto zlonamerno smesta. Ja sam osoba koja sedi vezana u kolicima kod svoje kuce a zbog prirode bolesti inace bih ispao iz kolica.

#48 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 18 November 2007 - 18:44

Onako za razmisliti. Vidim, da nevladine organizacije rade samo u Rusiji i Srbiji.

I onda odes ovde i vidis da su ovi bili u Rumuniji, Turskoj, Peruu, Paragvaju, Argentini, pa odes u cosak i pokrijes se usima sto pricas stvari o kojima pojma nemas.

Ja bih se slozio sa ministrima LJajicem i Milosavljevicem. Neko nam spolja nesto zlonamerno smesta.

Aha, pokazuje slike nasih ustanova, snimljene ove godine. A tek ovi roditelji sto se javljaju da kazu kako su im deca dobila polne bolesti u tim ustanovama, sto "nam" tek oni smestaju. :rolleyes:

edit:link

Edited by Artur Dent, 18 November 2007 - 18:44.


#49 vladobk

vladobk
  • Members
  • 3 posts

Posted 20 November 2007 - 15:52

Ko garantuje da su to nase ustanove

#50 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 21 November 2007 - 09:20

Ko garantuje da su to nase ustanove

Nadlezni ministar koji ih ovih dana obilazi? Mislim mozemo da idemo i korak dalje, ko ti garantuje da si budan, mozda sve ovo samo sanjas? :rolleyes:

#51 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 21 November 2007 - 09:32

Ko garantuje da su to nase ustanove


A sto bi ti garantovao bilo ko? Pazi, ima dve mogucnosti:

1) nezavisna internacionalna organizacija je otkrila da zbog nesposobonosti vlade i bahatosti i korumpiranosti ugradjenim u sistem najslabiji i najnezasticeniji medju nama izuzetno pate
2) zla internacionalna zavera srbiji podmece neke lazi da bi ispalo da su srbi pokvareni i da bi nam oteli kosovo

I tebi stvarno prvo pada na pamet ovo drugo? Ne padne ti na pamet da mozda treba vrlo detaljno proveriti 1) i doci do dna toga, pre nego sto se bilo sta uradi jer ako je to tacno onda neke jako nevine i nesretne duse uzasno pate? Ili mislis da ih vredi zrtvovati zarad nacionalnih interesa (a jos nam niko ni ne garantuje da su ti na slikama uopste srbi)?

Muka mi je od takve bezumne bezocnosti pravo da ti kazem.

Naravno, sve je to mnogo lepse vec neko rekao:

na krivinama zadnji vagoni ludjacki tresu
i mnogi prazne crijeva zaboravljajuci stid
a oholost nekad sudjena da bude vrlinom
splasnjava na ocigled i smrdi nadaleko
i nitko nema snage da odagna propadanje
i nitko i ne pokusava da bude vise od hladne zelatine
koja laprda medju krajnostima kao rijetko govno

#52 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 21 November 2007 - 10:51

http://www.velikimali.org/

#53 vladobk

vladobk
  • Members
  • 3 posts

Posted 21 November 2007 - 17:30

stanje sigurno nije sjajno ali ja sam svedok vezivanja da se ljudi nebi povredilii a i ja sam sada vezan
- a te nevladine , medjunarodne ..... sve rade protiv Srba

#54 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 22 November 2007 - 10:40

- a te nevladine , medjunarodne ..... sve rade protiv Srba

:rolleyes:

#55 jeeves

jeeves
  • Members
  • 22 posts

Posted 22 November 2007 - 15:06

Veliki broj neprofitnih humanitarnih organizacija koje nisu na budzetu zavisi od donacija. Sto je NHO eksponiraniji, to su novcane donacije vece. Najbolje prolaze oni koji su radikalni, ali ne i ekstremni. Dakle, jedna radikalna NHO ima za cilj da obradi zadatak tako da pukne sto jace - svako nijansiranje problema u prelivima sive boje, i stvar prestaje da bude interesantna. Svako skandalazno crnjenje, i stvar je prodata. Kada se takvo skandalizovano crnjenje prenese preko sredstava javnog informisanja, cilj je postignut, NHO je eksponirana prema potencijalnim donorima, pare lezu na racun, bukiraju se intervjui i reportaze, ide eventualno izdavanje knjige, i sve redom. Dakle, iza mnogih slicnih akcija lezi licni, a ne opsti interes. To sto su se domaci nadlezni nasli u cudu, jer ih je zbunio razvoj dogadjaj samo svedoci o stepenu profesionalizma autora dokumentarca (cilj opravdava sredstva, a on ih je dobro razradio), i stepenu amaterizma na lokalnom nivou. Postoji nesto sto se zove afidavit koji ogranicava pravo iznosenja podataka pre nego sto ih druga strana ne odobri, i sto predstavnik medija ili NHO mora da potpise pre nego dobije pristup u instituciju.

Meni sve ovo lici na takvu akciju - ne verujem da ima organizovanih mracnih sila iza svega, bar ne na nekom drzavnom nivou (sto ne znaci da neko odatle nece iskoristiti i ovo za dodatni krose ili aperkat).

edit...uz sve navedeno, ne treba iz vida izgubiti činjenicu da stepen zaštite ugroženih grupa ne prati stepen razvoja društva u celini...neko je pogrešno procenio da to niko neće primetiti.


Pa vidi, BBC je uradio dokumentarac pre par meseci o istom problemu u Bugarskoj (videti ovde http://video.google....14173325307126). Da nisu i tu u pitanju donori? Ili mozda zavera?

#56 Treba_da_se_cisti

Treba_da_se_cisti
  • Members
  • 458 posts

Posted 22 November 2007 - 16:26

БЕОГРАД – Влада Србије ће инсистирати да се до краја расветле чињенице о стварном стању у установама социјалне заштите за особе са посебним потребама, саопштио је данас председник владе Србије Војислав Коштуница и најавио да ће, истовремено, бити покренуто питање одговорности за „исконструисане оптужбе” у извештају „Мучење као лечење”.

Коштуница је у саопштењу нагласио да ће Влада да оснује посебну комисију која ће одмах да направи извештај о постојећем стварном стању у установама социјалне заштите за особе са посебним потребама.

„Ресорни министри су ме обавестили да су многе оцене изнете у извештају Организације за заштиту права ометених у развоју лажне”, указао је Коштуница.

Према његовој оцени, „посебно су тенденциозне и злонамерне оптужбе да се мучење користи под видом лечења деце, и да је реч о логорима за децу, а не о социјалним установама”.

„Сведоци смо да се систематски води пропаганда како је Србија захваћена фашизмом, иако сваки грађанин наше земље”, нагласио је Коштуница, „осећа најдубље огорчење и према фашизму и према фашистима који су побили стотине хиљада невиних припадника нашег народа”.

Сада су, по речима Коштунице, „дошли на ред логори за беспомоћну децу, а тренутак у коме се све то дешава није случајно изабран”.

„Влада Србије ће се тако мрачној пропаганди супротстављати свим дозвољеним демократским и правним средствима”, закључио је Коштуница.



Dati ovakav jedan komentar na cinjenicno stanje je sramota. Optuzbe uopste nisu zlonamerne vec ukazuju na probleme koji su relani i koji postoje u Srbiji. Negiranje ovih problema koji se ticu osnovnih ljudskih prava Srbiju nece dovesti nigde.
Zdravstvo i zavodi za socialnu zastitu u Srbiji ne funkcionisu kako treba i potrebna je hitna reforma. Srbija bi trebalo da trazi pomoc da ovaj problem resi , a ne da ovako sramno reaguje. Treba traziti resenje za postojeci problem i to hitno, o tome ko je kriv moze se naglabati kasnije.
Ono sto se trenutno po Srbiji desava je strasno. Jos jedan primer koji na to ukazuje
<a href="http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=23022" target="_blank">http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=23022</a>
<a href="http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=2...mp;sectionId=55" target="_blank">http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=2...mp;sectionId=55</a>

Edited by Treba_da_se_cisti, 22 November 2007 - 16:33.


#57 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 25 November 2007 - 15:17

VANREDNA KONTROLA U DOMU ZA DECU I OMLADINU OMETENU U RAZVOJU „VETERNIK”
Pažnju javnosti privukla je izjava ministra rada i socijalne politike Rasima LJajića u jednoj TV emisiji da je Ministarstvu stigla dojava od strane zaposlenog iz Doma za decu i omladinu ometenu u razviju u Veterniku u kojoj se kaže da rukovodstvo Doma nije ministru i novinarima prilikom prošlonedeljne posete pokazalo sve objekte u kojima su smešteni štićenici. U ovim objektima, kako je naveo, deca su izložena maltretiranju, totalnoj izolaciji i vezivanju.

Povodom ovakve izjave Ministarstvo rada i socijalne politike je odmah u Dom u Veterniku poslalo inspekciju. Tragom ove vesti otišli smo u Dom u Veterniku gde smo želeli da vidimo sporne objekte, ali i pored insistiranja nije nam omogućeno da uđemo u njih. Po rečima direktota Doma mr Nedeljka Bakića nije dobar trenutak za to. Kako kaže režim dana u Domu podrazumeva organizaciju dnevnog ritma aktivnosti kao i predviđene posete u toku radnog dana i vikendom, a i u cilju prevencije intrahospitalnih infekcija.

Šta je vanredna inspekcija Ministarstva utvrdila prilikom boravka u Domu u Veterniku javnost ne zna, a u Ministarstvu kažu da se radi o internom dokumentu. O rezultatima inspekcijske kontrole Bakić kaže:
- Inspekcija nije konstatovala nikakvo mučenje štićenika niti vezivanje dece, ali je konstatovala da nemamo protokol o fiksaciji i pozicioniranju .Priznajemo da ovakav pravilnik nismo napravili, jer nismo imali od koga da ga preuzmemo. Naime, Ministarstvo zdravlja za zdravstvene ustanove donosi protokol u kojim slučajevima se radi fiksacija, a u našoj oblasti ovakav protokol nije napravljen.


Nema znakova vezivanja

Dom u Veterniku juče je obišao i predstavnik međunarodne socijalne organizacije Pat Donald. Na njegov zahtev, između ostalog, video i je lica koja sve vreme provode u krevetu, fizioterapeutsku salu, decu od 5 do 10 godina kao i decu najmlađeg uzrasta. Posle obilaska istakao je da je impresioniran radom zaposlenih. Ocenio je da su oprema i higijena na visokom nivou. Takođe je istakao da nije prepoznao nigde znakove vezivanja korisnika.

Inspekcija je zamerila nedostatak opreme u pojedinim smeštajnim objektima i to nedovoljan broj klupa i strunjača, dotrajale podove koji u pojedinim delovima treba zameniti, dva prokišnjavanja krova i u nekoliko soba naložilo obezbeđivanje armiranim staklom jer su česta oštećenja pa je korisnike potrebno zaštititi od eventualnih povreda. Pored pregleda prostora i opreme kontrolisan je i stručni rad u prostorima gde su smešteni teže, duboko i višestruko ometeni korisnici. Nalog dobijen od inspekcije nalaže da sve prostire treba oplemeniti onako kako je to učinjeno u učionicama gde se sprovodi vaspitno-obrazovni i radni tretman. U pojedinim paviljonima naložena je hitna zamena kreveta.

Po rečima Bakića tačno je da ministru LJajuću i novinarima nisu prikazani svi objekti Doma. Plan posete, a u skladu s planiranim vremenom. predložio je direktor Bakić.
- Gosta sam obavestio da je ovo veliki objekat za koji je potrebno daleko više vremena od planiranog, pogotovo kad delegaciju čini velika grupa gostiju. Za oko tri sata obišli smo tek trećinu objekata, a među njima nisu bili ni najbolji objekti kao ni oni u kojima je potrebna adaptacija. Prilikom vanredne inspekcije Ministarstva rada i socijalne politike i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i socijalnu politiku obišlo se sve ono što ministar nije imao priliku da vidi- kaže Bakić

Dnevnik

Nesto smrdi u drzavi Srbiji. Izvestaj se drzi u tajnosti a o njegovoj(navodnoj) sadrzini saznajemo od direktora Doma. Novinarima nije dozvoljeno da obicu "zabranjeni grad" posto "nije vreme". Treba proveriti da li je neko u poslednjih par dana popio otkaz ili nekakve disciplinske mere posto bi to mogao biti nas dojavljivac.

Edited by BlackDog, 25 November 2007 - 15:32.


#58 Mr.Smith

Mr.Smith
  • Members
  • 3,104 posts

Posted 26 November 2007 - 05:14

Pa vidi, BBC je uradio dokumentarac pre par meseci o istom problemu u Bugarskoj (videti ovde http://video.google....14173325307126). Da nisu i tu u pitanju donori? Ili mozda zavera?


Ne znam, ali, moraćeš malo da elaboriraš svoje mišljenje, primedbu ili poziciju, ja u principu ne odgovoram na retoricka pitanja.

#59 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 26 November 2007 - 08:59

Proslo je vise nedelja od kada je obelodanjeno kako stvari (ne) stoje na licu mesta. Interesuje me da li je nesto KONKRETNO ucinjeno da se situacija u takvim ustanovama poboljsa ili je sve jos uvek na nivou retorike o mracnim silama i razglabanja o teorijama zavere?

edit: Kad malo bolje razmislim, ja bih citavu tu ministarsku i slicnu bulumentu pozatvarala u sve te ustanove na bar jedno mesec dana. Valjda bi im im doslo iz necega u nesto.

Edited by cyberwor/L/d, 26 November 2007 - 09:19.


#60 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 28 November 2007 - 14:10

Proslo je vise nedelja od kada je obelodanjeno kako stvari (ne) stoje na licu mesta. Interesuje me da li je nesto KONKRETNO ucinjeno da se situacija u takvim ustanovama poboljsa ili je sve jos uvek na nivou retorike o mracnim silama i razglabanja o teorijama zavere?

Pa pravi se strategija. Koje ce mozda biti usvojena, kad na red dodju igranke, posto je operacija jos u toku. :rolleyes: