Jump to content


Photo
- - - - -

Da li neko od vas ima iskustva sa trudničkim diabetesom?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 cdumember

cdumember
  • Members
  • 17 posts

Posted 12 November 2007 - 06:50

Pozdrav svima,

zanimalo bi me da li ste imali diabetis za vreme trudnoce. Ja sam ga nazalost dobila i iskreno receno se plasim rizika kao i posledica nakon trudnoce.

Bilo bi mi drago ako bi neko sa iskustvom napisao par reci o tome.

U napred se zahvaljujem!

#2 Glorfindel

Glorfindel
  • Members
  • 921 posts

Posted 12 November 2007 - 12:59

Pazii na ishranu (nema ono jedem za dvoje pa se ozderes i pretvoris se u malog hodajuceg dzina) i uzimaj lekove redovno (ako su ti dali).
Beba moze biti krupnija nego inace.
Kao i svaki dijabetes, lek je u setnji i brzom hodu (ne trcanju).
Probaj da dodjes do odeljenja za rizicne trudnoce na GAK-u (zove se VRT, nalazi se u podrumu, nikako ne ici na 2. sprat). AKo postanes njihov pacijent oni ce pratiti stanje redovno.
Nije to toliko tesko, samo moras da budes malo pazljivija sa hranom.

(Glorfindel nije majka jer je, gle cuda, muskarac. Svet rizicnih trudnoca upoznao je sa svojom suprugom koja je lezala 8 meseci u bolnici zbog defektnog grlica, mamu mu j...m i ko ga izmisli).

#3 supruga

supruga
  • Members
  • 26 posts

Posted 21 November 2007 - 15:39

Ja sam imala trudnicki dijabetes koji sam uspesno drzala pod kontrolom.Ali...
Stalna kontrola,kontrola secera pre i posle jela....nista slatko,npr.saka pirinca,crni hleb 1parce i 1/3 jos po obroku.
Isla sam na kontrole kod savetnika za ishranu i izbegla insulin.Beba bila 3010g.

#4 lulica73

lulica73
  • Members
  • 10 posts

Posted 09 January 2008 - 15:05

Ja sam imala isti problem od 7. meseca trudnoce,nalaz glukoze je nekoliko puta bio 5,7 (nikad iznad referentnih vrednosti), ali je doktorka htela da za svaki slucaj proverimo i poslala me je na oralni test glukozom.Posle dva sata od uzimanja rastvora rezultat je bio preko 11,sto je previse.Postala sam fanatik citajuci na internetu sve o tome, rekli su mi da ce beba biti velika,da mi sleduje verovatno carski rez drzala sam se njihovih saveta u vezi ishrane,ali se sve dobro zavrsilo:porodila sam se prirodno, beba je imala 2800 g na rodjenju skoro da je bila najmanja u odnosu na bebe rodjene tih dana. Posle prodjaja redovno kontrolisem glukozu u krvi i vec 4.godine je sve u redu. U principu trudnicki dijabetes traje do prodjaja i nestaje posle toga. Medjutim pokazuje sklonost da u kasnijim godinama obolimo od dijabetesa tipa II,narocito ako jos neko u porodici boluje od njega i cesto se ponavlja i u sledecim trudnocama.Rizici su jos i trudnoca posle 30. godina i visak kilograma.Moje iskustvo sa tim se zavrsilo dobro kao i svih zena koje sam tada upoznala a imale su isti problem.Samo treba kontrolisati ishranu do porodjaja, i baciti se na skidanje viska kilograma posle rodjenja bebe.