Jump to content

Photo
- - - - -

ADSL

• Please log in to reply
356 replies to this topic

#16 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 16 November 2007 - 11:23

Verovatno si video reklamu za Laptop koji kupis na kredit i uz njega dobijes 512 Flat i placas ga 2 godine 3299 dinara, ako se ne varam, a dobijes i neke pogodnosti tog tipa. Imas reklame na telekom sajtu i po novinama, a sustina je ovo sto sam napisao. Ali ako imas "srece" da si na centrali gde nema portova, dzab ti laptop i "jeftin" net

Nisam video reklamu nego sam juce samo nesto nacuo. Ovo kako si rekao za laptop nisam znao. Tek sad pronadjoh na njihovom sajtu info o tome.

„Paket 3 PLUS notebook“

* ADSL priključak protoka 512/64 Kb/s, bez ograničenja u protoku
* 3 e-mail naloga
* Pozive u okviru 1 zone nacionalnog saobraćaja sa postojećeg fiksnog analognog ili baznog ISDN telefonskog priključka (lokalni razgovori) – Pozivi su neograničeni!!!
* Pozive prema 5 (pet) pretplatničkih brojeva Mobilne telefonije Srbije, po izboru Korisnika, sa postojećeg fiksnog analognog ili baznog ISDN telefonskog priključka, u iznosu od 4.00 din.
* Jedan notebook računar ACER Aspire 5310-300508

A konfiguracija ovog ACER Aspire je jad i beda. (pa to se i dalo ocekivati)

Intel Celeron M520 (1.6GHz/1MB/533FSB)
Intel 943GM chipset, 512MB DDRII
80GB HDD (5400rpm)
DVD-RW
15.4" WXGA 1280x800 CrystalBrite
Intel GMA950 shared
LAN, Modem, WLAN 802.11b/g, TV out, FireWire
5-in-1 card reader, 6 cell battery
Microsoft Windows Vista Home Basic
1 godina garancije
Link

A da. Na tih 3299 mesecno treba dodati i PDV
Dakle jos jedna prevara u nizu!!!

#17 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 16 November 2007 - 11:43

Sad svi provajderi stavljaju cene bez PDV jer se ocekuje smanjenje PDV sa 18 na 8%. A ako gledas bolje, za laptop ti ne treba bolja konfiguracija, jer neces igrati igrice na njemu nego raditi neki posao, a za posao ti ne treba bog zna sta, naravno zavisi i od posla dosta. A sto se tice cene... pa dobro i nije tako mnogo 3299 sa PDV je 3892 din, ako odbijes oko 1500 za ADSL ostaje ti oko 2400 za laptop.. 2 godine.... pa vidi da li ti se isplati. Reklama je tako napravljena da se ljudi pomame... ali da li se isplati, zavisi od potreba. A i cene padaju...

Edited by milosh76, 16 November 2007 - 11:48.

#18 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 16 November 2007 - 12:58

Jeste ali cena ovog laptopa je u prodavnici 34.000 din. A ako pomnozis tih 2400 x 24, taj isti laptop te izadje 57.600. Razlika 23.600.
Dolazimo do toga da u toj razlici dve godine mesecno telefoniras 1000 dinara lokalnog poziva. U to bas i nisam siguran, jer je cena lokalnog poziva zaista niska.

Slab saobraćaj od 15 do 17 h i od 21 do 07 h radnim danima, subotom od 21 h do ponedeljka do 07 h 2 min 0,152 din.
Jak saobracaj od 07 do15 h i od 17 do 21 h radnim danima i subotom, 1 min 0,304 din.

Znaci sat vremena razgovora u lokalu 5-6-7-8 din. Pa koliko treba da telefoniram do 1000 mesecno? Al' ajde.
Ja zaista ne vidim nikakvu povoljnost u ovome sto nude.

#19 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 16 November 2007 - 13:09

Pa eto, prati svoje interesovanje za tu vest. Prvo si je cuo, pa si poceo da je analiziras, pa si poceo da racunas. Sumnjam da ce neko ko uzme ovo sto se nudi da bude do kraja tako pedantan i da zaracuna sve to. Ali definitivno si u pravu, pogotovo sto cene laptopova padaju i sto ce za 6 meseci moci mnogo bolja konfiguracija da se nadje za manje pare. Ali opet, nekome i ovo odgovara. A ovce treba shishati :rolleyes:

#20 pachule

pachule
  • Members
  • 104 posts

Posted 23 November 2007 - 17:18

Zna li neko koliko vremena je potrebno dragim drugarima iz Telekoma da odgovore na zahtev za adsl? Kod drugih provajdera nemam tehnickih mogucnosti (dodali su mi dvojku tek pre par dana ispred starog broja) ali sam poslala i njima zahtev, testa radi.
E da, jos jedno pitanje... Postoji li nacin da saznam kada bih mogla da dobijem TE duuuuuugo cekane tehnicke mogucnosti?

#21 maksas

maksas
  • Members
  • 1,625 posts

Posted 23 November 2007 - 17:28

Zna li neko koliko vremena je potrebno dragim drugarima iz Telekoma da odgovore na zahtev za adsl? Kod drugih provajdera nemam tehnickih mogucnosti (dodali su mi dvojku tek pre par dana ispred starog broja) ali sam poslala i njima zahtev, testa radi.

Telekomovci obicno ne odgovaraju na zahtev za ADSL sve dok ne steknes mogucnosti za uvodjenje. Koliko vidim, tebi su vec rekli da nemas tehnickih mogucnosti, tako da ti ostaje da cekas i cekas i cekas i .....

E da, jos jedno pitanje... Postoji li nacin da saznam kada bih mogla da dobijem TE duuuuuugo cekane tehnicke mogucnosti?

Imas negde na Telekomovom sajtu ili na sajtu Verata spisak centrala na kojima bi trebalo da se omoguci upotreba ADSL-a do kraja 2007. godine. Ako tvoja centrala nije na tom spisku, onda to cekanje moze da se produzi i do kraja sledece godine, posto Telekom nema u planu prosirenje kapaciteta u skorije vreme.

edit: Jos jedan nacin kako da saznas je da pozoves broj 9813, pa da ih pitas kada ce tvoja centrala doci na red za instaliranje novih ADSL prikljucaka. Odgovor koji ces sigurno dobiti je "Vasa centrala nije u planu za ovu godinu" ili "Uskoro". Ovo uskoro u slucaju telekoma moze da znaci u narednih godinu - dve. :rolleyes:

Edited by maksas, 23 November 2007 - 17:32.

#22 pachule

pachule
  • Members
  • 104 posts

Posted 23 November 2007 - 17:44

9813 sam zvala pre par dana i dobila sledeci odgovor: "Odakle Vam ideja da ja mogu da znam kada cete imati tehnickih mogucnosti za adsl?!?!?!"

#23 maksas

maksas
  • Members
  • 1,625 posts

Posted 23 November 2007 - 17:56

Eto vidis, moze da se dobije i takav odgovor. :huh: & :rolleyes:

#24 rory

rory
  • Members
  • 2,989 posts

Posted 23 November 2007 - 18:25

Taj odgovor je ocekivan posto je to jedan mastodont od firme sa traljavom organizacijom. Ako te obaveste kad se mogucnost stvori mozes biti zadovoljna.

#25 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 24 November 2007 - 10:22

9813 sam zvala pre par dana i dobila sledeci odgovor: "Odakle Vam ideja da ja mogu da znam kada cete imati tehnickih mogucnosti za adsl?!?!?!"

Dve stvari su bitne sto se tice nemogucnosti za ADSL. Ili imas PCM ili dvojnika (ako imas 2 ispred broja dvojnik nije) ili nema mogucnosti u centrali. Ako nema mogucnosti u centrali to znaci ili nema opreme uopste ili nema slobodnih portova. U oba slucaja ces se nacekati ko crna zemlja jer ima centrala kojje cekaju na prosirenje vise od godinu dana, citaj Mirijevo.

Edited by milosh76, 24 November 2007 - 10:28.

#26 pachule

pachule
  • Members
  • 104 posts

Posted 24 November 2007 - 13:08

Ja sam na centrali Krunski Venac (ulica Molerova) i u prethodnom stanu (2 ulice odavde) sam imala adsl, a i na sajtu veratneta je ova centrala pobrojana medju one koje imaju mogucnosti za adsl. Mozda da se ipak nadam da se necu nacekati k'o crna zemlja :rolleyes:

#27 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 24 November 2007 - 15:52

Ja sam na centrali Krunski Venac (ulica Molerova) i u prethodnom stanu (2 ulice odavde) sam imala adsl, a i na sajtu veratneta je ova centrala pobrojana medju one koje imaju mogucnosti za adsl. Mozda da se ipak nadam da se necu nacekati k'o crna zemlja :rolleyes:

Mozda su sa 2 ispred broja ti dodelili i drugu centralu. Zovi 9813 pa pitaj na kojoj si centrali... ako si Krunski venac tu ima slobodnih portova, a ako nisi onda treba da cekas. U svakom slucaju 2 informacije da li si PCM i koja si centrala saznaj na 9813 pa cimaj provajdera da ti srede net :huh:

#28 bulaja

bulaja
  • Members
  • 8 posts

Posted 26 November 2007 - 11:47

Ne mozes jer su to povezali sa tvojim brojem telefona preko koga imas ADSL.

Možeš, jer nisu povezali :rolleyes:. Sad sam baš probao dial-up sa drugog broja od onoga na kome imam ADSL i radi bez problema.

#29 pachule

pachule
  • Members
  • 104 posts

Posted 26 November 2007 - 17:46

Poslala sam ima mail na koji sam :rolleyes: , gle cuda, dobila i odgovor koji glasi:

>>Наведени телефонски прикључак нема техничких препрека за реализацију услуге, што значи да није двојник и не ради преко PCM уређаја који не подржавају инсталацију услуге. Поред наведених услова потребни су и капацитети на централи.<<

Vredi li da i dalje pokusavam ili da osedim cekajuci? I kako nema kapaciteta na centrali? Nista mi nije jasno.

@ milosh76: je l' to sigurno da ima portova? ( mada i na veratovom sajtu pise da na krunskom vencu ima mogucnosti)

#30 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 26 November 2007 - 18:32

@ milosh76: je l' to sigurno da ima portova? ( mada i na veratovom sajtu pise da na krunskom vencu ima mogucnosti)

Opet kaze, ima portova na Krunskom vencu... zovi svog provajdera i vidi sa njima zasto nema mogucnosti, mozda su te ipak preselili na drugu centralu kad su ti dali 2 ispred broja. Desava se...