Jump to content


Photo
* * * * * 2 votes

Problemi homoseksualaca u Srbiji


  • Please log in to reply
11577 replies to this topic

#16 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 17 October 2005 - 04:37

Jos nije empirijski skupljeno dovoljno podataka o tome da li je uzgajanje dece u homoseksulnoj zajednici dobro ili lose po razvoj deteta.

<{POST_SNAPBACK}>


Pa zato sto se takvi slucajevi broje na prste.

Procedura za usvajanje dece i kod strait parova je duga i neizvesna.

A sta deca o tome misle? Mala pa ne misle .... sta ima da misle ... jel to?
Deca se nista ne pitaju, ni kada se radjaju ni kada ih usvajaju.

Buduci roditelji, u kakvim god kombinacijama
keep in mind!
  • 0

#17 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 17 October 2005 - 07:03

a kako da se to empirijski pokaze ako se empirijski onemogucava?

ako neko uvodi empirijski argument onda bi morao da dozvoli i empirijski eksperiment.

sigurna sam da su mnogi govorili pre nego sto je postalo uobicajeno za zene da same zaradjuju za zivot da empirijski nije dokazano da zene treba da imaju karijeru.
  • 0

#18 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 17 October 2005 - 10:59

U Francuskoj je prije 3-4 godine istrazivana podobnost homoseksualaca za usvajanje djece.
Rezultat:liberalni sklop licnosti i motivacija (osnivanje porodice zbog zelje da se ima dijete, a ne zbog drustvenih skrupula ili nemogucnosti izvrsenja abortusa) cini ih jako dobrim roditeljima ili starateljima.
  • 0

#19 makaveli

makaveli
  • Banned
  • 727 posts

Posted 17 October 2005 - 11:26

Protiv sam legalizacije homoseksualnih brakova,jer će zatim uslediti zahtevi za usvajanjem dece.Inače u Americi (i to u urbanim sredinama) vlada veća homofobija nego u Srbiji.
  • 0

#20 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 17 October 2005 - 12:48

Truc-buc argumenti protiv usvajanja dece od strane homoseksualnih parova su smesni svakome ko iole poseduje vise od 2 sive celije a evo i zasto.
Homoseksualnost nije bolest i nije drustvena devijacija te ocekivati da ce se dete 'zaraziti' homoseksualnoscu je smesno. Naravno, pod uslovom da ga podencijalni roditelji ne ubedjuju kako je homoseksualnost way to go i da mu ne zabranjuju ostvarivanje njegovih heteroseksualnih sklonosti, no opet ne verujem da bi takvu indoktrinaciju sproveo ijedan iole normalan roditelj kakvog god seksualnog opredeljenja bio.
Jednostavno, homoseksualnost nastaje jos u stomaku i kako ce to dete kasnije odrastati uopste ne utice na njegovo seksualno opredeljenje (sem, kao sto rekoh, ako mu roditelji brane a to je cest slucaj kod heteroseksualnih porodica gde neko dete ispoljava homoseksualne afinitete).

Jedini problem tu vidim je da li je trenutno drustvo spremno na tako nesto. Pre svega mislim na sikaniranje doticnog deteta od strane drustva (a i drugih roditelja) a svi znamo kako deca mogu da budu surova. Tako da bih, sto se usvajanja dece tice, prvo poradio na svesti drustva (pa i zakonskoj zabrani diskriminisanja koja ce se zaista primenjivati a ne biti samo mrtvo slovo na papiru), a tek onda dozvolio takvu mogucnost.

Niko me nece ubediti da je detetu bolje u domu nego kod normalnih, vrednih i postenih ljudi koji su eto homoseksualci...
  • 0

#21 queeria

queeria
  • Members
  • 1,429 posts

Posted 17 October 2005 - 14:13

Pa zato sto se takvi slucajevi broje na prste.

<{POST_SNAPBACK}>


To ti mislis...
U Holandiji usvajanje dece od strane gej parova postoji vec 10 godina, mozda i vise...
U zemljama gde je dozvoljena vestacka oplodnja lezbejski parovi imaju decu...
Gej parovi takodje imaju decu ako su nasli surogat majku...

Istrazivanja pokazuju da deca iz takvih porodica nisu homoseksualna u vecem procentu nego deca iz heteroseksualnih porodica...
  • 0

#22 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 17 October 2005 - 15:00

Argument da homoseksualci ne treba da usvajaju djecu, jer je takvoj djeci teze u primarno heteroseksualnom drustvu doveden do ekstrema (ili apsurda) moze da glasi i ovako:
djeca obavezno moraju da slusaju Karleusu, da bi bila dobro prilagodjena.
Socijalna prilagodjenost je u nekoj mjeri neophodna, ali konformizan nije zdrav.
  • 0

#23 isidor

isidor
  • Members
  • 652 posts

Posted 17 October 2005 - 15:04

]

Predlažem da zabranimo reproduktivni seks svim "bolesnim" ljudima... Zašto samo narkomanima i alkoholičarima... Zabranimo i dijabetičarima, hemofiličarima, slepima od rođenja i obolelim od svih genetskih bolesti... :lol:

Da, da... ta priča o stvaranju savršene ljudske populacije bila je aktuelna pre stotinak i kusur godina (Mengele je deo toga probao i u praksi...)



Ej ...sta si se primio.Mada ti nije losa ideja....I onda cemo najzad imati cistu rasu,oslobodjenu svih devijacija i prljave krvi.Ne kazem da bi trebalo da ih pobijemo,ali ne bi bilo lose da ih zatvorimo u rezervate,pa tamo nek rade sta hoce.I neka tamo ostvare sva svoja prava.Ne,ja bih cak da imaju i veca prava nego ja.ne...ne...neka ja nemam nikakva prava a oni neka budu carevi....Moze?
Ne evo ja nikad da se ne zenim a oni da moraju...E to mise ipak najvise svidja.Bas ste sasasvi,vi homeseksualci.
  • 0

#24 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 17 October 2005 - 15:55

To ti mislis...
U Holandiji usvajanje dece od strane gej parova postoji vec 10 godina, mozda i vise...
U zemljama gde je dozvoljena vestacka oplodnja lezbejski parovi imaju decu...
Gej parovi takodje imaju decu ako su nasli surogat majku...

Istrazivanja pokazuju da deca iz takvih porodica nisu homoseksualna u vecem procentu nego deca iz heteroseksualnih porodica...

<{POST_SNAPBACK}>


Ako bas hoces u Holandiji od 2002g pa sada racunaj. Generalno procedura za usvajanje dece je je vrlo striktna i dugotrajna, bez obzira na seksualno opredeljenje. I treba da bude. Deca nisu articles u samoposluzi pa podjes u soping. A tako deluje iz vaseg pisanja. Tamo negde na zapadu sve moze? Mozda i moze, pa i moze kada se ispune svi uslovi.
A uslovi? Pa nazalost prvi papir koji mora da bude ok je is Belastingdinsta, porez! Od cega zivis? I to za nekoliko godanina unazad? Pa onda razne psiho medicinske evaluacije .....

Kao holandjanin ne mozes ni zenu da dovedes iz USA, Japana..... recimo (van EU) ako nemas good papir od Belastingdinsta ...... etc ......

Oko istrazivanja, gde su ta istartazivanja, ako je Holandija prva na globusu 2002 donela zakon o guy marriage i child adop. by gay coupels? To je samo 3 godine!?

Zao mi je sto moram da vam kvarim ruzicastu sliku koju imate u glavi, a mozda je tako i bolje, ako je vec seksualno opredeljenje prva i jedina stvar koja vas legitimise.

Edited by Hefestus, 17 October 2005 - 19:04.

  • 0

#25 queeria

queeria
  • Members
  • 1,429 posts

Posted 17 October 2005 - 17:37

Onda nije u pitanju usvajanje vec su u pitanju deca koja odrastaju u istopolnoj zajednici.
Imam negde vest, kada iskopam postovacu ga...
  • 0

#26 queeria

queeria
  • Members
  • 1,429 posts

Posted 17 October 2005 - 17:44

USVAJANJE I ISTOPOLNI PAROVI

Pravno priznavanje istopolnog/e roditelja/ke je dobro za dete koliko i za roditelje 4. februar, 2002 - Istraživanja pokazuju da deca iz gej ili lezbejskih porodica imaju dobra detinjstva. Ipak, u Americi drugi roditelj ne može da usvoji dete svog/je partnera/ke. To bi moralo da se promeni, tvrde predstavnici Americke akademije pedijatarije (American Academy of Pediatrics - AAP). "Kada oba/e roditelja/ke ucestvuju u odgajanju deteta onda i oni i dete zaslužuju duševni mir koji dolazi sa pravnim uvažavanjem oba/e roditelja/ke", piše u izjavi AAP-ove komisije o psihološkim aspektima decijeg i porodicnog zdravlja. Cela izjava je objavljena u novom broju medicinskog žurnala Pediatrics. "Akademija podržava pravo drugog/e roditelja/ke da legalno usvoji dete", naveli su u izjavi predstavnici Akademije. "Nemogucnost pravnog uvažavanja drugog/e roditelja/ke... za njihovu decu znaci da ne mogu da uživaju u psihološkoj i pravnoj bezbednosti koja proizilazi iz znanja da imaju dva/e roditelja/ke koji/e su sposobni/e, voljni/e i koji/e ih vole."U izjavi komisija je navela da bi pravno uvažavanje bilo povoljno zato što:
1. garantuje da ce starateljska prava i obaveze drugog/e roditelja/ke biti poštovana ako bi prvi/a roditelj/ka umro ili postao/la onesposobljen/a. 2. štiti pravo prvog/e roditelja/ke na starateljstvo, i posete ako se par razdvoji. 3. garantuje da ce roditelj/ke placati alimentaciju u slucaju raskida. 4.garantuje da ce dete imati pravo ne zdravstveno osiguranje preko oba/e roditelja/ke. 5. daje pravo da bilo koji/a od roditelja/ki pristane na lecenje u ime deteta, ili da prave izbore po pitanju školstva, zdravstvenog osiguranja. pruža finansijsku bezbednost detetu u slucaju smrti bilo kojeg/e od roditelja/ki.
Vreme je da prestanemo da tražimo problema u vezama izmedu dece i njihovih gej ili lezbejskih roditelja/ki, kaže Elen C. Perin, MD, profesorka pedijatrije u Tufts New England medicinskom centru, u Bostonu. Perin je radila kao konsultantkinja u AAP komisiji. Njen tehnicki izveštaj je takode izašao u novom broju Pediatrics žurnala."Postoje istraživanja koja jasno pokazuju da se detinstva dece ciji/e su roditelji/ke gej ili lezbejke ne razlikuju od dece iz heteroseksualnih porodica", izjavila je Perinova za WebMD sajt. "Njihovo detinjstvo je isto kao i kod druge dece. Ne postoje informacije koje bi ukazale na to da oni imaju neke specijalne probleme. Mi mislimo da je to odlicno."Istraživanja takode pokazuju da istopolni i heteroseksualni roditelji imaju slicne stavove o roditeljstvu, kaže Perinova, i dodaje da svi roditelji žele da urade ono što je najbolje za dete.Deca iz porodica istopolnih partnera/ki imaju istovetan kognitivni razvoj (razvoj sposobnosti da dobro uce i dobro obavljaju posao) kao i druga deca. "Ni malo se na razlikuju. Nacin na koji se igraju, nacin na koji biraju prijatelje i interesi su u potpunosti dosledni njihovom anatomskom polu", rekla je Perinova.Deca koja odrastaju sa istopolnim roditeljima/kama su u stvari "tolerantnija na razlicitosti, što je sigurno znacajna vrlina u današnjem multikulturnom društvu", Perisova je izjavila za WebMB sajt. Takode razvijaju drugacije nacine suocavanja sa problemima. "Mislim da su ta deca manje agresivna, i saosecajnija u predškolskom uzrastu i tokom prvih godina osnovne škole. Lakše rešavaju konflikte na manje agresivan nacin nego druga deca."Ali postavlja se pitanje da li ta deca imaju vece šanse da budu gej? Perinova tvrdi da i okruženje i genetika igraju važnu ulogu u razvijanju seksualnosti. Ipak, dve dugorocne studije - u kojima su ucestvovala deca iz gej ili lezbejskih porodica koja sada imaju 30 godina - pokazuju da gej porodice ne stvaraju veci procenat gej dece. Iako rezultati nisu definitivni, "ukazuju na to da ne postoji razlika".Ipak, deca iz gej porodica su sklonija eksperimentisanju. Dugorocna istraživanja pokazuju da ce i decaci i devojcice bili voljniji da razmotre opciju istopolne veze, tvrdi Perinova."Od vitalnog je znacaja da drugom/oj roditelju/ki bude dozvoljeno da usvoji dete. Pravni problemi i emocionalna sigurnost - koja jedino proizilazi iz uverenje da ce dete imati stalan i brižan odnos sa svojim roditeljima - su jako bitne stavke koje bi se pokrile mogucnošcu usvajanja."
  • 0

#27 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 17 October 2005 - 17:54

Ako bas hoces u Holandiji od 2002g pa sada racunaj. Generalno procedura za usvajanje dece je je vrlo striktna i dugotrajna, bez obzira na seksualno opredeljenje. I treba da bude. Deca nisu articles u samoposluzi pa podjes u soping. A tako deluje iz vaseg pisanja. Tamo negde na zapadu sve moze? Mozda i moze, pa i moze kada se ispune svi uslovi.
A uslovi? Pa nazalost prvi papir koji mora da bude ok je is Belastingdinsta, porez! Od cega zivis? I to za nekoliko godanina unazad? Pa onda razne psiho medicinske evaluacije .....

Kao holandjanin ne mozes ni zenu da dovedes iz USA, Japana..... recimo (van EU) ako nemas good papir od Belastingdinsta ...... etc ......

Oko istrazivanja, gde su ta istartazivanja, ako je Holandija prva na globusu 2002 donela zakon o guy marriage i child adop by gay coupels? To je samo 3 godine!?

Zao mi je sto moram da vam kvarim ruzicastu sliku koju imate u glavi, a mozda je tako i bolje, ako je vec seksualno opredeljenje prva i jedina stvar koja vas legitimise.

<{POST_SNAPBACK}>



kakve veze ima porez sa seksualnim opredeljenjem? i na koji nacin to kvari ruzicastu sliku?
gay parovi ne traze da imaju zakonsko pravo usvajanja dece koju nemaju cime da izdrzavaju nego jednaki tretman pred zakonom.
  • 0

#28 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 17 October 2005 - 18:20

Porez je opsti uslov pri usvajanju-kako za homoseksualne tako i za heteroseksualne parove.
  • 0

#29 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 17 October 2005 - 20:12

kakve veze ima porez sa seksualnim opredeljenjem? i na koji nacin to kvari ruzicastu sliku?
gay parovi ne traze da imaju zakonsko pravo usvajanja dece koju nemaju cime da izdrzavaju nego jednaki tretman pred zakonom.

<{POST_SNAPBACK}>


Mango ne sapunjaj mnogo, ili se pravis da ne razumes ili stvarno ne kapiras.
Vasu problematiku (seksualno opredeljenje) predstavljate u totalno pogresnom svetlu u odnosu na stvarnost, i taj zapad koji stalno citirate. Queeria mozda i nezna, a zna sta bi zeleo, ali ti bi trebala da znas kako stoje stvari.

Ako zelite ozbiljan ragovor (sumnjam), a ne jos jedan izgovor za pljuvanje po svemu i svacemu, a pogotovu zemlji odakle ste ili poticete. Naravno da crtate i ruzicasto i pogresno vasu problematiku, u odnosu na legalizaciski problem. Ako se bavite vec ovakvim temama vi koji ste na tom zapadu probajte da budete iskreni i helpfull prema onima koji su ovde (kako vi kazete u homofobicnoj sredini) i imaju apsolutno popgresnu predstavu o zivotu preko "grane".

A jos nesto oko homofobicne sredine, koja se generalizuje.
Jel Joca Cirilov ima problema u Srbiji zbog svoje seksualne orijentacija. Da ne nabrajam ostale. Vama smeta sto u nekm pickovcu sa problemom pijete brlju u lokalnoj birtiji. (slikovito)
Pa ne mozete brate ni u Hol koja je ultra otvorena, a tek ne u USA, Nemackoj ....
Da ne nabrajam. Postoje konzervativne sedine, postoje i homofobicne sredine (nezavisno od sexualne orijentacije). U Holadiji koliko hoces takvih. Malte ne svako selo (a u selu zive ne seljaci nego oni full loded, jer su nakretnie i do 4 x skuplje u gradu ..... etc. I ovde su svi pred zakonom isti (??? zavisi) ali u prakis cak ni ovde u NL to ne funkcionise naj.

Hocu da kazem da sredina ali ne samo geografska igra veliku ulogu. Gay prodavac voca na Zajpe(NL), Yvelot(fr) .... ili prijaci i na Zelenom Vencu, mogu da imaju vrlo slicene probleme, i imaju. Nije ni cudo styo su poijedine velike urbane sredine poznate kao gay friendly (Frisco, Amsterdam, Berlin....) dok druge isto tako urbane nisu.

Neverovatno koliko malo znate o problematic koja vas toliko zulja i intresuje.
Jebe mi se da ulazim u dikusiju oko ovih stvari. Ovaj foprum je inace iskrivljena slika svega i zvacega. Ovde vlada zakon sto upornioji i dosadniji to bolje.

Znas svaka laz ponovljena xy puta ..... well, to smo gledali na Mitrovicevoj TV.
Tuzno mi to deluje btw. "Fasada" ne cini coveka, niti odredjuje njegovo mesto u drustvu. Vasa prava, koja i ja podrzavam se ne ostvaruju na forumu, a jos manje se ostavruju kroz ne selektivno pljuvanje i etiketiranje u poznatom maniru "kod nas ovako, a tamo tako"
  • 0

#30 mango

mango
  • Members
  • 11,607 posts

Posted 17 October 2005 - 20:18

Mango ne sapunjaj mnogo, ili se pravis da ne razumes ili stvarno ne kapiras.
Vasu problematiku (seksualno opredeljenje) predstavljate u totalno pogresnom svetlu u odnosu na stvarnost, i taj zapad koji stalno citirate. Queeria mozda i nezna, a zna sta bi zeleo, ali ti bi trebala da znas kako stoje stvari.

Ako zelite ozbiljan ragovor (sumnjam), a ne jos jedan izgovor za pljuvanje po svemu i svacemu, a pogotovu zemlji odakle ste ili poticete. Naravno da crtate i ruzicasto i pogresno vasu problematiku, u odnosu na legalizaciski problem. Ako se bavite vec ovakvim temama vi koji ste na tom zapadu probajte da budete iskreni i helpfull prema onima koji su ovde (kako vi kazete u homofobicnoj sredini) i imaju apsolutno popgresnu predstavu o zivotu preko "grane".

A jos nesto oko homofobicne sredine, koja se generalizuje.
Jel Joca Cirilov ima problema u Srbiji zbog svoje seksualne orijentacija. Da ne nabrajam ostale. Vama smeta sto u nekm pickovcu sa problemom  pijete brlju u lokalnoj birtiji. (slikovito)
Pa ne mozete brate ni u Hol koja je ultra otvorena, a tek ne u USA, Nemackoj ....
Da ne nabrajam. Postoje konzervativne sedine, postoje i homofobicne sredine (nezavisno od sexualne orijentacije). U Holadiji koliko hoces takvih. Malte ne svako selo (a u selu zive ne seljaci nego oni full loded, jer su nakretnie i do 4 x skuplje u gradu ..... etc. I ovde su svi pred zakonom isti (??? zavisi) ali u prakis cak ni ovde u NL to ne funkcionise naj.

Hocu da kazem da sredina ali ne samo geografska igra veliku ulogu. Gay prodavac voca na Zajpe(NL), Yvelot(fr) .... ili prijaci i na Zelenom Vencu, mogu da imaju vrlo slicene probleme, i imaju. Nije ni cudo styo su poijedine velike urbane sredine poznate kao gay friendly (Frisco, Amsterdam, Berlin....) dok druge isto tako urbane nisu.

Neverovatno koliko malo znate o problematic koja vas toliko zulja i intresuje.
Jebe mi se da ulazim u dikusiju oko ovih stvari. Ovaj foprum je inace iskrivljena slika svega i zvacega. Ovde vlada zakon sto upornioji i dosadniji to bolje.

Znas svaka laz ponovljena xy puta ..... well, to smo gledali na Mitrovicevoj TV.
Tuzno mi to deluje btw. "Fasada" ne cini coveka, niti odredjuje njegovo mesto u drustvu. Vasa prava, koja i ja podrzavam se ne ostvaruju na forumu, a jos manje se ostavruju kroz ne selektivno pljuvanje i etiketiranje u poznatom maniru "kod nas ovako, a tamo tako"

<{POST_SNAPBACK}>



nisi odgovorio na moje pitanje. kakve veze ima porez sa seksualnim opredeljenjem?

takodje, na zapadu je generalno (ovo ti empirijski potvrdjujem) mnogo lakse i lepse ziveti kao gay osoba no sto je to u srbiji. ti to ne mzoes znati jer nisi gay. ja sam ceo zivot gay i znam gdse mi je lakse i lepse ziveti kao gay osoba.

no to nije problematika. pitanje je kako u srbiji ostvariti civilizovaniji odnos ka gay populaciji, kao i njeno zakonsko priznanje na jednaka prava. naravno da iz prava proisticu odgovornosti.

tvoj komentar o porezu bi mogao da se shvati negativno: kao da gay ljudi ne placaju porez, i da traze nesto sto straight ljudi ne mogu da dobiju, maltene kao neplacen danak u krvi.

dok, je li, straight ljudi krvavo rade i placaju porez, gay ljudi sta? ne placaju porez? a sta? trpaju se da usvoje decu?

porez nema veze sa gay problematikom.

o tome kakvi smo mi i kako smo neobrazovani o sopstvenoj stvarnosti drugom prilikom. ja mislim, takodje, da ti nsiat ne znas o svojoj stvarnosti. tu namerno bezobraznu i netacnu izjavu ti dajem kao ilustraciju tvoje.
  • 0