Jump to content


Photo
- - - - -

Nada Knežević


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
10 replies to this topic

#1 AndiSam

AndiSam
  • Members
  • 635 posts

Posted 02 November 2007 - 15:56

Nada Knezevic je izvanredna pevacica, blago receno. Svojevremeno sam je slusao uzivo i ostavila me je bez daha, bukvalno. Pomislio sam kako bolje peva i od Elle i od Sarahe Vaughan. Mozda je to preterivanje, ali recimo da me niko nije oduvao s nogu kao ona na zivom nastupu. Ovih dana je se nesto ponovo prisecam, jer sam na njeno ime naisao listajuci jednu jazz enciklopediju, gde je pomenut njen album Cetiri lica jazza. Elem, na internetu sam uspeo da nadjem svega nekoliko pesama, CD-e ne mogu da pronadjem u radnjama. Usao sam juce u Hi-Fi centar i kada sam pitao za Nadu Knezevic, prodavacica me je pogledala blago teleci i pitala jel to narodna muzika.

Mora biti da jos neko ovde voli Nadu. Slobodni ste da iskazujete odusevljenje njenim vokalnim sposobnostima. :-)

#2 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 02 November 2007 - 19:22

Dobra je Nada.
Ako možda obiđeš neki buvljak, možda pronađeš njene ploče iz šezdesetih.

Na poslednjem niškom džez festivalu, ona je bila prvi dobitnik nacionalne penzije namenjene umetničkom stvaralaštvu, ili kako li se to već zove.

Zasada, nema ni jedan disk, ali će se možda to stanje promeniti - neke glasine o tome postoje da joj uskoro treba da izađe zvaničan disk.

#3 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 02 November 2007 - 19:56

Volim je jako :huh: a propo moja se devojCica tako zove :rolleyes:

#4 Grazia

Grazia
  • Members
  • 2,714 posts

Posted 02 November 2007 - 22:55

Nada je odlična. Ne baš kao Ella i Sarah, to jeste preterivanje, mada, kad uključimo i kategoriju "ukusi"...

Od naših, svakako među najboljim.

Ni ja, na žalost, nemam ništa od tog jazzerskog repertoara, i uzaludno tražim.

Šteta je velika, i zapravo neverovatan nemar ovog društva, da još uvek nema svoj CD.

A ovde, evo, makar, jedan novinski odlomak:

Prva dama srpskog džeza

"MISTER Paganini", kultna kompozicija za ženski vokal, jedna je od najsloženijih u istoriji izvođenja džez muzike. Bez greške, krajem šezdesetih godina, to je mogla da otpeva Ela Ficdžerald. U isto vreme, u zemlji siromašnoj, još uvek ranjivoj od ratova i stradanja, pevala je sa istom preciznošću i istom snagom prva dama jugoslovenskog džeza. Zove se Nada Knežević. Danas ima 67 godina. Prethodnih 12 odlučila je da ćuti i da ne peva. Za "Novosti" govori posle dobijanja nagrade za životno delo 24. internacionalnog džez festivala "Nišvil", koji je pokrenuo inicijativu da ova sjajna umetnica, čije se ime može pronaći u svim muzičkim enciklopedijama bez izuzetaka, dobije nacionalnu penziju istaknutog umetnika, jer ovo poslednje nije potrebno da se dokazuje. A sve to, dok u redu ispred komisije za dodelu strpljivo stoje na stotine muzičara, koji se grčevito trude da nakite svoje biografije kakvom plaketom, članskom kartom biblioteke u neznanoj mesnoj zajednici davno ugašenoj po padu komunizma...
- Za one koji me ne znaju, za one mlađe, koji su odrasli na lošoj folk-muzici, zovem se Nada Knežević - kaže jetko ova dama, koja se i dok razgovaramo ne odvaja od lepeze i šešira, stranih živahnim "štiklicama" na aktuelnoj estradi. -Počela sam da pevam sa nepunih 15 godina kod gospođe Zdenke Zikove. Usledile su najpoznatije beogradske igranke, a to je u moje-naše vreme nešto značilo. Sa igranke su me odvukli u Udruženje džez muzičara, a odatle u Radio Beograd, gde 1957. godine snimam prve pesme. Jugoslovenska radio-difuzija odlučuje da me pošalje kao svog predstavnika na najsprestižnije evropsko takmičenje u Baden Badenu gde me prati džez orkestar Rola Hansa Mulera. Donosim zlato. Tako sam počela. Dobar glas i danas imam, kao i uverenje da sam uvek bila na "dobrom glasu".
"Ciganska noć" (1958), "Fatima" (1959), koncerti u američkim džez klubovima u Zapadnoj Nemačkoj, "skok" preko Berlinskog zida do Sovjetskog Saveza cele tri i po godine, aplauzi dugi, biseva neizbroj... Čuveni magazin "Daun bit" ne štedi pohvalne kritike upućene njenom jakom glasu i upečatljivoj interpretaciji. Nada Knežević odlazi u Skandinaviju i stvara evropsku karijeru, nakratko zatihnulu zbog očeve bolesti. A potom, sjajan nastup u "Albert Fišer Holu", međunarodni džez festivali u Minhenu, Atini, Istanbulu, čak pet nastupa na "Nenj Por Jazz" festivalu, i sa zagrebačkim "Big bendom", jednom deleći koncert sa najpoznatijim džez pijanistom Čikom Koreom, koji joj nudi da pođe sa njim i bude njegov stalni vokal.
Lista nagrada i priznanja duga je za ova tekst. Uvrštena je u "džez reprezentaciju SFRJ" pored Bore Rokovića, Boška Petrovića, Jovana Mikovića, Damira Dičića, Ratka Divjaka. Nezaboravna dva koncerta u dvorani "Lisinski" i ljubljanskom bioskopu "Union" 1977. godine trajno su sačuvani na "Jugotonovom" tonskom zapisu "4 lica džeza". Srećom. Svedočanstvo o njenom pevanju poprima odlike usmenog predanja.Živi u pričama, "sa kolena na koleno".
- Dok se preko kolena nije prelomila odluka u misterioznim krugovima da moja pesma više nije važna, a na ekrane su vrtoglavo dospele našminkane lutke bez sluha - kaže za "Novosti" Nada Knežević. - Publika sa ukusom počela je da se bori za goli dinar. Za tu publiku poslednji put sam pevala 1995. godine na koncertu "Nada Beogradu", koji sam sama organizovala. Mediji su ocenili da je to bio najbolji koncert protekle decenije. Ne znam, za mene je to bio poslednji. Kada sam se u prošlu sredu popela na binu letnje pozornice u Tvrđavi da primim životno priznanje, sećanje je oživelo. Videla sam u publici koja nije moja, da to polako postaje. Ponovo taj strašan aplauz, koji me je začarao da pola veka držim mikrofon i pevam. U Beograd sam se vratila srećna. Moj glas je ostao sačuvan. Hvala svima, sada kažem. To je bilo sve od Nade Knežević...

PRIZNANjA
POVELjU Udruženja muzičara džeza dobija kao istaknuti umetnik za doprinos razvoja muzičkog stvaralaštva, povelje publike i kritike na desetinama festivala, estradne nagrade Srbije, prva nagrada Jugoslovenske radio-difuzije za najbolje diskografsko ostvarenje za ploču "Četiri lica džeza" (ista ploča proglašena je za najbolju u godini), njoj najdraže priznanje kolega umetnika među kojima su Arsen Dedić, Leo Martin, Gabi Novak, Josipa Lisac, Tereza Kesovija...



#5 AndiSam

AndiSam
  • Members
  • 635 posts

Posted 03 November 2007 - 22:10

Nada je odlična. Ne baš kao Ella i Sarah, to jeste preterivanje, mada, kad uključimo i kategoriju "ukusi"...

Od naših, svakako među najboljim.

Ni ja, na žalost, nemam ništa od tog jazzerskog repertoara, i uzaludno tražim.

Šteta je velika, i zapravo neverovatan nemar ovog društva, da još uvek nema svoj CD.


Naravno da se u svemu ne moze meriti sa Elom ni iz daleka, ali ko moze? Kada Ela peva stvari poput Misty, to je fascinantno. Te emocije, taj glas, preciznost, osecaj... Ali sa druge strane imam utisak da bi je Nada oduvala u pesmam kao Mack the Knife i sl. Nada ima tu snagu u svom glasu, energiju, sigurnost. Drugacije su pevacice, to je sigurno.

#6 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 07 November 2007 - 11:28

Volim je jako :) a propo moja se devojCica tako zove :rolleyes:


;) mine, too


Niška letnja pozornica bila puna sredovečnih koji su je voleli pre, a sada nemaju prilike nigde da je vide
nego, da vas pitam, načuh... da li je Knez stvarno njen sin? :huh:

#7 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 07 November 2007 - 20:35

Ček, ček, zar ona nije sedamdesetih rodila blizance?

#8 Grazia

Grazia
  • Members
  • 2,714 posts

Posted 07 November 2007 - 20:53

Ček, ček, zar ona nije sedamdesetih rodila blizance?

Koliko se ja sećam, jeste.

Ali, ne znam ništa drugo o tome, i uopšte njenom privatnom životu.


P. S. Ko je Knez?

Edited by Grazia, 07 November 2007 - 20:55.


#9 AndiSam

AndiSam
  • Members
  • 635 posts

Posted 08 November 2007 - 00:11

Niška letnja pozornica bila puna sredovečnih koji su je voleli pre, a sada nemaju prilike nigde da je vide
nego, da vas pitam, načuh... da li je Knez stvarno njen sin? :rolleyes:

Knez? Ona bizarna kreatura sa dugom kosom?

PS
Da izvinete, a od cega Nada Knezevic zivi, kad vec 12 godina ne peva?
Posto su je tek ove godine predlozili za tu penziju...
(Banalno pitanje, ali sad mi je palo na pamet...)

#10 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 08 November 2007 - 01:33

Koliko mi je poznato ona se već desetak godina dobrovoljno povukla sa scene...

#11 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 08 November 2007 - 11:59

pa i ja se često pitam to za mnoge likove...
recimo Oliver Mandić... ne verujem da živi od autorskih prava?!
Nada isto...