Mr Blafe, ne bi da ocenjujem tvoj komentar, ali deluje mi nekako možda malo naivno.
Nisu štediše krive za prekomernu potrošnju. Kriva je država, odnosno oni koje država najjače štiti i pokriva, čije interese zastupa. Dobro si primetio da su krediti izvitoperili ceo ekonomski sistem, kako ti kažeš, a i ja to tvrdim, ali malo se o tome govori. Teza da je neko gurnut u kredite ne pije vodu. Ako ti banka daje kredit, to znači da si poslovno sposoban (ne treba ti staratelj koji se o tebi brine i potpisuje sve umesto tebe) i kao takav u potpunosti svestan šta si potpisao.
Mozda tebi deluje malo naivno, svestan sam ja da su drzave prvi krivci jer su drzave deregulisale banke (ponistavanje Glass-Stigalovog akta), zmirile na to sto one rade i plus se jos zaduzivale kod tih istih banaka pri cemu su neke banke poput Goldman Saksa otvoreno pomagale pojedine drzave (Grcka) da friziraju stanje finansija.
Tvrditi medjutim da su oni koji su uzimali kredite je pogresno. Sve finansijske institucije imaju obavezu tzv. FIDUCIJARNE duznosti - one su duzne prema tudjim parama da se odnose tako da to ide u prilog vlasnika novca, a vecina banaka je 'spalila' pare svojih deponenata davajuci NENAPLATIVE kredite. Zasto? Zato sto su za svaki kredit uzimali proviziju, odmah knjizili celokupnu dobit kredita, kreirali fantasticne profite (npr. u jednom trenutku je dobit finansijskih institucija iznosila gotovo 20% ukupne dobiti najvecih americkih korporacija, dok je istorijski prosek oko 5%) i naravno, bankari su sebi dodeljivali ogromne bonuse za 'uspesan' rad.
Klasican 'take the money and run', 5-6 godina uzmes velike pare, onda kad sve pukne ti si vec na Bahamima sa svojim milionima....
To je najvise do izrazaja doslo u US i u zemljama poput UK, Irske i Spanije, ali i kod nas je napravljen kreditni balon, uzmimo primer, znam za kredit od 120.000 evra za stancic od 45m2 kod Arene, dat je depozit 24.000, supruznici su relativno dobro zaradjivali, zajedno oko 1.500e, tad je to sve izgledalo regularno ali sta je banka tu zabrljala?
1. Primanja supruznika nisu bila vezana deviznom klauzulom, tj. ostala su ista u dinarima i danas su oko 1000e.
2. Prosecna vrednost nekretnine se u normalnim uslovima krece oko vrednosti od 5-10 prosecnih godisnjih plata, u trenutku davanja kredita to je znacilo maksimum 50.000 evra, time je kredit 'obezbedjen' precenjenom hipotekom
Jeste da su ti supruznici uleteli grlom u jagode kod uzimanja kredita, ali ovo su bazicne ekonomske cinjenice koje trebaju da budu poznate svakom ko radi u banci i ovaj kredit nikad nije trebao da bude odobren da su banke ispostovale svoju fiducijarnu duznost prema ljudima koji su deponovali tih 120.000 evra u banci. Ali banka je na ovom kredita zaradila barem 20.000 u provizijama i unapred uknjizenom profitu. Sto veci kredit to veca provizija a to sto posle 5 godina vise nece moci da se vrati kredit i sto nece moci vise ni stan da se proda po pribliznim cenama, tja. to ovoga na Bahamima ne brine puno...
Drzava je mogla ovde kvalitetnom regulacijom da regulise stvar, ali svi znamo kako drzava brine o gradjanima... Sta ostaje nama kao pojedincima? Da kazemo NE bankama kao profitnim institucijama i da povucemo svoje pare iz banaka i nek onda bankari daju svoje licne pare u kredite kome hoce i kako hoce.
Utopisticka prica, od toga nema nista. A zamisli sledecu stvar sta bi se desilo da te svi poslusamo i povucemo novac iz banaka, banke bi sigurno pukle( ali i to je pitanje one mogu povuci sredstva iz inostranstva), i pocnemo kupovati sve i svasta. Sta mislis koliko bi to poteralo inflaciju? Da li bi bila trocifrena? A ljudi koji su prodali te stvari, sta oni da rade sa svojim parama, sta da kupe ili mozda da stave u banku? To vrzino kolo bi moralo stati jedamput i doslo bi do kraha, nesto slicno kao u americi sa nekretninama, i ko bi na kraju dobro prosao???
To je tacno da svi povuku novac iz banaka da bi doslo do velikog skoka cena kod mnogih stvari, to se najbolje moze videti po tome sto je vec dosta ljudi stavilo prst na celo i pocelo da kupuje zlato pa su cene zlata skocile 2.5 puta za 5 godina. I da, do inflacije moze da dodje ako je kolicina novca u opticaju konstantna ali se poveca brzina obrta, sto ti spominjes. Ali onog ko ima zlato, nekretnine i slicno inflacija mnogo i ne pogadja, pogodice one koji zadnji ostave novac u bankama... A na kraju krajeva, ako nekom treba bankarska usluga, neka koristi kreditnu uniju, ne znam da li si uopste procitao moj post do kraja i na osnovu cega mislis da su banke bolje resenje od kreditnih unija?
Edited by mrblaf, 23 June 2012 - 14:31.

This topic is locked