@Anduril
jedno kontrapitanje apriori tvoje tvrdnje, od kada je politika fed-a da pomaze investicionim bankama, a po svim najavama ista
stvar se moze ocekivati i sa hedge fondovima. Neko je jako fino napisao da imamo individualizaciju profita i socijalizaciju
dugova, pa kome se svidja.
Inace, jedan visoki kineski politicar je prije par godina izjavio da je liberalna trzisna utakmica liberalna samo do trenutka
dok EU i USA pobjedjuju u toj utakmici. Mozda sam malo parafrazirao ali to je sustina.
Pa naravno. Sta te tu cudi? Ali ja kazem da to nema veze sa slobodnim trzistem, kao sto Fed nema veze sa slobodnim trzistem od svog nastanka. Radi se o tome da ljudi ovde pricaju o slobodnom trzistu, a pri tome misle na SAD koje sa slobodnim trzistem nemaju nikakve veze, sto se upravo sada moze videti.
To sto bankari i politicari zloupotrebljavaju sam pojam slobodnog trzista, ne znaci da su principi koje je definisala Austrijska Skola pogresni. Naprotiv. Sve ovo su predvideli. Sto duze odlazes recesiju kreditnom ekspanzijom, to ce kasnije biti gore. Recesija je vec trebala da bude posle 2000., pa smo je preskocili ludackom politikom Fed-a i Busha, a sada, cini mi se, nam nema vise spasa i bice gore nego sto je trebalo biti 2001.

This topic is locked