Jump to content

Photo
- - - - -

Kraj Dolara!?

• This topic is locked This topic is locked
3824 replies to this topic

Poll: Koja je buduca svetska valuta? (535 member(s) have cast votes)

Koja je buduca svetska valuta?

1. Dolar (95 votes [21.02%])

Percentage of vote: 21.02%

2. Evro (196 votes [43.36%])

Percentage of vote: 43.36%

3. Juan (67 votes [14.82%])

Percentage of vote: 14.82%

4. Nesto cetvrto (94 votes [20.80%])

Percentage of vote: 20.80%

Vote

#271 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,582 posts

Posted 18 March 2008 - 15:30

@Anduril

jedno kontrapitanje apriori tvoje tvrdnje, od kada je politika fed-a da pomaze investicionim bankama, a po svim najavama ista
stvar se moze ocekivati i sa hedge fondovima. Neko je jako fino napisao da imamo individualizaciju profita i socijalizaciju
dugova, pa kome se svidja.

Inace, jedan visoki kineski politicar je prije par godina izjavio da je liberalna trzisna utakmica liberalna samo do trenutka
dok EU i USA pobjedjuju u toj utakmici. Mozda sam malo parafrazirao ali to je sustina.

Pa naravno. Sta te tu cudi? Ali ja kazem da to nema veze sa slobodnim trzistem, kao sto Fed nema veze sa slobodnim trzistem od svog nastanka. Radi se o tome da ljudi ovde pricaju o slobodnom trzistu, a pri tome misle na SAD koje sa slobodnim trzistem nemaju nikakve veze, sto se upravo sada moze videti.
To sto bankari i politicari zloupotrebljavaju sam pojam slobodnog trzista, ne znaci da su principi koje je definisala Austrijska Skola pogresni. Naprotiv. Sve ovo su predvideli. Sto duze odlazes recesiju kreditnom ekspanzijom, to ce kasnije biti gore. Recesija je vec trebala da bude posle 2000., pa smo je preskocili ludackom politikom Fed-a i Busha, a sada, cini mi se, nam nema vise spasa i bice gore nego sto je trebalo biti 2001.

#272 SoS

SoS
  • Members
  • 348 posts

Posted 18 March 2008 - 18:34

Možda vam nije jasno ili ne znate...

Gde god da se odvija trgovina naftom, u Londonu, Njujorku ili Dubaiju, obavlja se u dolarima. Nismo mi još zaboravili da je pre invazije SAD na Irak, Sadam Husein prešao sa dolara na evro. OPEC sve više razmišlja o prelasku na korpu valuta, a ne na evro. Ako želimo multipolaran svet - to je dobar korak.

Elem, pre mesec dana desila se jako bitna stvar - napokon je proradila Iranska berza nafte na ostrvu Kiš na kojoj se ne plaća dolarima. Pogledajte samo koliko se od sredine februara promenio odnos dolara prema korpi valuta i sve će vam biti jasno. Za samo četiri nedelje!

Sve ovo što radi FED samo pogoršava stanje i produžuje agoniju...

Attached Files

Edited by SoS, 18 March 2008 - 19:24.

#273 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 19 March 2008 - 13:11

http://www.guardian....il.creditcrunch

procitajte ovaj tekst, zanimljivo je da panika drma i stare berzanske vukove i ne nazire se
rjesenje ove krize. Ni ja ne znam, a razmisljao sam o tome, sta bi fed mogao da uradi a da
sacuva finansijski sektor. Sa ovakvim deficitom kakav jeste i sa Kinom, Rusijom i EU koje duvaju
u vrat cini mi se nemogucom misijom.
sta vi mislite?

Izvor cijele krize vjerovatno i jeste negativna platna bilanca od preko 800 miljardi $ godisnje koju USA ima sa ostatkom svijeta. Medjutim teorija kaze da ako dolar padne dovoljno nisko americko gospodarstvo postaje jako konkurentno i trgovinski bi se deficit mogao poceti polako topiti.

Pitanje je samo koliko to dolar mora nisko pasti da bi se stvari izjednacile!!?.

Edited by josip, 19 March 2008 - 13:13.

#274 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 19 March 2008 - 14:10

Izvor cijele krize vjerovatno i jeste negativna platna bilanca od preko 800 miljardi $ godisnje koju USA ima sa ostatkom svijeta. Medjutim teorija kaze da ako dolar padne dovoljno nisko americko gospodarstvo postaje jako konkurentno i trgovinski bi se deficit mogao poceti polako topiti.

Pitanje je samo koliko to dolar mora nisko pasti da bi se stvari izjednacile!!?.

da u teoriji, ali sva americka proizvodnja je ionako u kini, a juan je vezan za dolar. tako da se to odnosi na ogranicen segment proizvodnje.

liberalizam je kao komunizam, sve je tacno u teoriji ali...

#275 SoS

SoS
  • Members
  • 348 posts

Posted 19 March 2008 - 14:19

Presdlažeš da prepakuju zaplenjene drvene kuće i dalje ih izvoze, na kredit? Dobijemo nove modele montažne kuće - subprime i CDO :rolleyes:

Većina GDP su usluge, hrana će im trebati za domaće tržište jer će im uvozna biti preskupa, padom dolara biće još skuplja nafta, od koje previše zavise. Automobilska industrija nije zanimljiva ostatku sveta. Danas su hibridi "u modi".
Šta bi oni mogli da izvoze, a da se pri tom ne nestane srednja klasa?

Edited by SoS, 19 March 2008 - 14:23.

#276 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 19 March 2008 - 16:35

da u teoriji, ali sva americka proizvodnja je ionako u kini, a juan je vezan za dolar. tako da se to odnosi na ogranicen segment proizvodnje.

liberalizam je kao komunizam, sve je tacno u teoriji ali...

Gle, i ovako nekonkurentna USA izvozi preko 1100 miljardi$ godisnje raznih industrijskih proizvoda.
To 'sva je proizvodnja u Kini' zvuci efektno ali u stvarnosti USA uveze ukupno oko 1900 miljardi$ od toga iz Kine mozda 300....dakle tek djelic. Zapravo im je puno veca 'rana' Kanada ...iz Kanade uvezu gotovo 400 miljardi $ a tu je i Mexiko sa svojih 200 miljardi.

Ja se zapravo ne brinem za amere, ovo nije ni prva ni posljednja recesija koja je zahvatila tu zemlju....svaki puta su se izvukli pa ce tako i ovaj puta. Jedina je razlika sto se umedjuvremenu dogodio uspon Kine i ameri ce polako morati razmisljati o predavanju palice prve gospodarske sile svijeta. To malo dira u ego ali nista vise od toga.

Sto se tice dolara, neznam moram priznati da nikada nisam mislio da ce dolar otici ovako nisko, vjerujem da ce tonuti jos neko vrijeme ali ne mogu predvidjeti gdje ce stati...mozda je dno negdje 2$ za 1 euro ali to su samo moje spekulacije i citanje iz dlana.

Edited by josip, 19 March 2008 - 16:48.

#277 revolucionar

revolucionar
  • Banned
  • 2,408 posts

Posted 19 March 2008 - 18:50

Gde god da se odvija trgovina naftom, u Londonu, Njujorku ili Dubaiju, obavlja se u dolarima. Nismo mi još zaboravili da je pre invazije SAD na Irak, Sadam Husein prešao sa dolara na evro. OPEC sve više razmišlja o prelasku na korpu valuta, a ne na evro. Ako želimo multipolaran svet - to je dobar korak.

Elem, pre mesec dana desila se jako bitna stvar - napokon je proradila Iranska berza nafte na ostrvu Kiš na kojoj se ne plaća dolarima. Pogledajte samo koliko se od sredine februara promenio odnos dolara prema korpi valuta i sve će vam biti jasno. Za samo četiri nedelje!

Sve ovo što radi FED samo pogoršava stanje i produžuje agoniju...

Secam se kada je Bus izjavljivao bisere tipa "stara i nova Evropa" a pogledajte rezultate. Koliko je jedna i bedna americka politika vidi se i po tome koju politiku vode u vezi Kosova. Medjutim, nisam siguran da ce evro zameniti dolar jer bez obzira koliko je evro jak EU ne deluje politicki mocno i ne uliva dovoljno sigurnost kao USA. Mozete pretpostaviti posledice koje mogu nastati ako se poremete odnosi izmedju EU i Rusije. S druge strane, evro i dolar ce biti u konkureniciji sa ostalim valutama i pre svega sa kineskom.

#278 Gonzo

Gonzo
  • Members
  • 3,133 posts

Posted 19 March 2008 - 20:55

Chajniz ikonomi

#279 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 19 March 2008 - 21:51

Nisam ekonomista nego matematicar, i volim lijepe brojeve

Nekako se poklapa da ako dodje do 120$za barel, a barel zadrzi istu cijenu u eurima, to euro ce biti 1.695$.. 1.7 i 120, vjerovatno ce to biti sledece psiholoske barijere na kojima ce se ustabiliti nekoliko sledecih mjeseci...

#280 samuraj22

samuraj22
  • Members
  • 240 posts

Posted 19 March 2008 - 23:31

Presdlažeš da prepakuju zaplenjene drvene kuće i dalje ih izvoze, na kredit? Dobijemo nove modele montažne kuće - subprime i CDO :huh:

Većina GDP su usluge, hrana će im trebati za domaće tržište jer će im uvozna biti preskupa, padom dolara biće još skuplja nafta, od koje previše zavise. Automobilska industrija nije zanimljiva ostatku sveta. Danas su hibridi "u modi".
Šta bi oni mogli da izvoze, a da se pri tom ne nestane srednja klasa?

:rolleyes:
Amerika ce propasti, a njeni gradjani ce biti zalozeni. Jeftino ce raditi i otplacivati dug koji su svojom genijalnom politikom mesetari stvorili. Naravno, ti smradovi ce sjediti u EU i ubirati dugove od istih onih gradjana koje su prethodno zaduzili. Cudi me da niko za ovolike godine nije nikad skretao paznju na to da je FED privatna banka. Ej, centralna banka a privatna.

#281 bolence

bolence
  • Members
  • 26 posts

Posted 19 March 2008 - 23:57

Evo ja prvi nisam siguran da ce pad dolara dovesti do smanjenja deficita. Procitao sam neko predvidjanje fed-a iz 2004-te godine da
je u planu da tek 2012 bude prva godina suficita, i to u iznosu od nekih 70 mlrd. US $. Nakon toga se desilo sto se desilo.
Mozda sam u krivu, ali ovo mi lici ja deja vu od prije par godina kada je recesija ublazena dovoljno velikom unutrasnjom potrosnjom,
prostim silovanjem trzista i ubacivanjem ogromnih kolicina cache-a. Kejnz bi bio veoma zadovoljan :rolleyes: Ove trenutne mjere fed-a
su mi jako slicne, mozda grijesim, neka me neko ispravi.
Dalji pad dolara je dvosjekli mac. Koliko god neko mislio da je dolar neprikosnoven, sve vise vlada i organizacija nevoljko prima
isti. US roba hoce postati jeftinija, ali ce dodatno da im ode uvoz, pogotovo nafta koju nemaju. Ukoliko US pogodi recesija, depresija...
svi znamo da se to direktno odrazava na EU i Kinu - direktno i posredno, zbog toga i citava frka.

#282 Kalif

Kalif
  • Members
  • 74 posts

Posted 20 March 2008 - 01:23

Evo ja prvi nisam siguran da ce pad dolara dovesti do smanjenja deficita.

Dalji pad dolara je dvosjekli mac. Koliko god neko mislio da je dolar neprikosnoven, sve vise vlada i organizacija nevoljko prima
isti. US roba hoce postati jeftinija, ali ce dodatno da im ode uvoz, pogotovo nafta koju nemaju. Ukoliko US pogodi recesija, depresija...
svi znamo da se to direktno odrazava na EU i Kinu - direktno i posredno, zbog toga i citava frka.

Koliko jos dugo ce dolar "padati" niko nezna, ali nikako da vidim kombinaciju u kojoj bi dolar prestao biti vodeci, amerika "propala" (cesto pominjan koncept ovdje, samo ne i objasnjen; neznam kud da propadne-nemojmo o geologiji ovdje) a svima ostalima mirisale ruze.

Jednostavno, ostatak svijeta nece dozvoliti bilo sta takvo. Proslo ljeto je evropska banka upumpala oko 400milijardi $ u nas sistem. To je nevidjeno, nikad prije se nesto tako nije desilo. Zasto. Zato sto je US ekonomija od '30-ih konzumerska. Mi smo najveci potrosaci svega i svacega (ne da je bilo sta u tom dobro, ali tako je) iz cijelog svijeta.

Drugi razlog tog "jumpstart-a' je da niko ustvari nezna kud su se razni dugovi iz subprime-a i ostalih malverzacija rasirili. Pa nedavno procitah da u risk assesment-u koji se danas obavlja (soc. gener. na primjer) nije problem da su statisticki modeli koji se koriste previse komplikovani, nego previse jednostavni za danasnji sistem.
Tako da je moguce da ce ostatak svijeta finansirati US ne iz altruistickih motiva ali is vlastitog interesa. Sta im drugo preostaje.

Ovdje ni ne pominjati treba 'who's got the biggest gun around' i to nije ni bitno, cisto ekonomski ako gledamo mislim da je u interesu ostatka svijeta da i dalje zponzorira nasu glupu prekomjernu potrosnju. Jer ko ce drugi da trosi. Kini standart raste (ali kom segmentu populacije to je druga prica) ali ne trose nista vise nego prije. Nema veze sto ih je mali milion(mala milijarda, pardon).

Svi mi ovdje uglavnom diskutujemo samo jedan ili par aspekata ovog cijelog cirkusa, ali mnogo je to komplikovanije nego izgleda.

Edited by Kalif, 20 March 2008 - 01:25.

#283 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 20 March 2008 - 09:10

Chajniz ikonomi

Ja vise ne citam amere i njihova 'strucna misljenja' kada je rijec o Kinezima. Cim u nekom clanku o 'ekonomiji' procitam redak 'krsenje ljudskih prava' odmah ga zatvorim.

#284 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 20 March 2008 - 09:14

Evo ja prvi nisam siguran da ce pad dolara dovesti do smanjenja deficita. Procitao sam neko predvidjanje fed-a iz 2004-te godine da
je u planu da tek 2012 bude prva godina suficita, i to u iznosu od nekih 70 mlrd. US $. Nakon toga se desilo sto se desilo.
Mozda sam u krivu, ali ovo mi lici ja deja vu od prije par godina kada je recesija ublazena dovoljno velikom unutrasnjom potrosnjom,
prostim silovanjem trzista i ubacivanjem ogromnih kolicina cache-a. Kejnz bi bio veoma zadovoljan :rolleyes: Ove trenutne mjere fed-a
su mi jako slicne, mozda grijesim, neka me neko ispravi.

Slazem se sa tobom, medjutim ne zaboravi da se ove godine mijenja politicka vlast u USA, sumnjam da ce novi predsjednik i njegovi ljudi nastaviti stopama Busha. Ova godina je vjerovatno izgubljena za US i njen oporavak ce morati poceti sljedece.

Sto se tice 'dvosjeklog maca'...to je naravno istina...ako ameri stisnu kais, morati ce stisnuti i oni koji im prodaju tih 1900 miljardi$ dakle i Kina i EU i Japan i Kanada i Mexiko.

Edited by josip, 20 March 2008 - 09:17.

#285 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 20 March 2008 - 09:21

Koliko jos dugo ce dolar "padati" niko nezna, ali nikako da vidim kombinaciju u kojoj bi dolar prestao biti vodeci, amerika "propala" (cesto pominjan koncept ovdje, samo ne i objasnjen; neznam kud da propadne-nemojmo o geologiji ovdje) a svima ostalima mirisale ruze.

Jednostavno, ostatak svijeta nece dozvoliti bilo sta takvo. Proslo ljeto je evropska banka upumpala oko 400milijardi $ u nas sistem. To je nevidjeno, nikad prije se nesto tako nije desilo. Zasto. Zato sto je US ekonomija od '30-ih konzumerska. Mi smo najveci potrosaci svega i svacega (ne da je bilo sta u tom dobro, ali tako je) iz cijelog svijeta.

Drugi razlog tog "jumpstart-a' je da niko ustvari nezna kud su se razni dugovi iz subprime-a i ostalih malverzacija rasirili. Pa nedavno procitah da u risk assesment-u koji se danas obavlja (soc. gener. na primjer) nije problem da su statisticki modeli koji se koriste previse komplikovani, nego previse jednostavni za danasnji sistem.
Tako da je moguce da ce ostatak svijeta finansirati US ne iz altruistickih motiva ali is vlastitog interesa. Sta im drugo preostaje.

Ovdje ni ne pominjati treba 'who's got the biggest gun around' i to nije ni bitno, cisto ekonomski ako gledamo mislim da je u interesu ostatka svijeta da i dalje zponzorira nasu glupu prekomjernu potrosnju. Jer ko ce drugi da trosi. Kini standart raste (ali kom segmentu populacije to je druga prica) ali ne trose nista vise nego prije. Nema veze sto ih je mali milion(mala milijarda, pardon).

Svi mi ovdje uglavnom diskutujemo samo jedan ili par aspekata ovog cijelog cirkusa, ali mnogo je to komplikovanije nego izgleda.

Ne slazem se sa tobom. Novac nema ni naciju ni politiku ni emocije...ukoliko je neka valuta nestabilna i konstantno gubi vrijednost ona ne moze imati svijetlu buducnost. Ja ne tvrdim da se dolar nece kroz neko vrijeme stabilizirati i ponovno postati jaka valuta u koju se moze vjerovati, ali ako se to ne dogodi...bye, bye dolar!!

Edited by josip, 20 March 2008 - 09:22.