Jump to content


Photo
- - - - -

da li dovoljno pažnje posvećujemo svojoj deci?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
23 replies to this topic

#16 forumname

forumname
  • Members
  • 164 posts

Posted 13 November 2007 - 22:07

sve više počinjem da razmišljam o sunovratu društva iz perspektive zaposlene majke... :rolleyes:
nekada mi stvarno ujutru tužno kada ih ispratim sa po 50 dinara u džepu za užinu i poželim da im u salvetu zamotam nešto što sam svojom rukom naređala preko hleba ;) kada ih vidim na povratku iz škole, padne mi mrak na oči šta su obukle i koje su to kombinacije. da im ja ostavim spremu, bilo bi bolje. :huh: nekada sa žice pokupe omiljenu majicu, onako nepeglanu, pa onda razmišljam šta će učiteljka pomisliti o meni kao majci, kad mi deca idu neopeglana!!! doduše, i muže mi često ode neopeglan, ali on je umetnik, pa mi valjda njegove koleginice praštaju...
"šta ima novo" skoro da pitam kao mašina. one brbljaju neprestano, nezaustavljivo, prepričavaju mi crtane filmove i glume do detalja kikotom. ponekad u pauzi između prostiranja veša i ribanja rerne sednem i zagledam se u crtani film. poželim da se raširim po podu sa njima i zaboravim na sve, ali to nije moguće!
s posla se vraćam često previše umorna i pretrčim preko njihovih života. uveče mi muž kaže "decu nisam pogledao ceo dan", a nekada nije bilo tako...
ali, ako bolje razmislim, mislim da nisu nesrećne. trudimo se da imaju zdravu "kuću" u svakom pogledu i valjda je to dovoljno za neku bazu. sa mnom se niko nije igrao. nisu mi priređivali senzacije koje bi pamtila. samo neku elementarnu egzistenciju. barem to meni sad tako izgleda. moja deca imaju senzacije. možda ja mislim da je sve ok, da je dovoljno ovoliko koliko dajemo? preispitujem prijatelje - čini mi se mi dajemo više. ali verovatno se i njima to čini kad preispituju sebe...

a kad ne bi morala da radim? znam, znam, bilo je treša i kada su majke sedele kući. ali nekako manje. ja bi volela da sedim kući. ne bi mi bilo dosadno, kao što mi neki kažu. bila bi odmornija i imala više živaca za sve one male stvari... imala bi toliko toga da pričam i pokažem. možda bi usvojila 1 siroče. ili psa? šminkala bi se. učila bi decu da slikaju i sviraju. ja bi učila da šijem. čitala bi (sramota me da vam kažem kada sam čitala zadnji put).
i na kraju se moja dilema svede na najobičniji novac. sve ovo iz poslednjeg pasusa nemam jer to vreme idem i zarađujem novac, da bi život bio lakši.
nije pitanje organizacije vremena, imamo puno prijatelja i muvamo se svuda. ali počinje da me polako grize i grize to malo vremena koje posvetimo sebi, mogli smo ga još malo posvetiti deci! ako nedajbože 1 dana nešto krene naopako, savest će me obesiti za prvu gredu ili gurnuti pod prvi auto što nisam bila bolja majka...


uz to sto nisi uz decu, radis nesto fenomenalnije za njih nego da im svaki dan pakujes sendvice, preglas majce, i bojis sa njima - dajes im odlican uzor - ucis ih da treba da rade, same za sebe, pa svoju decu i kucu. ucis ih da ne zavise ni od koga, da u zivotu postoji jos nesto osim kucnih poslova.

iskreno, svo moji prijatelji koji imaju majke domacice su manje snalazljivi i cak kvalitetni od onih koji su ipak bili malo usmereniji sami na sebe pre nego na nekog od roditelja. u danasnjem svetu, osim u savrsenom braku gde dvoje ljudi perfekto funkcionise i komunicira (sto je retko) brak koji se sastoji od jednog "izdrzavanog" i jednog "radnog" lica nikako ne funkcionise. kada bi ostajala kuci da im spremas rucak i peglas majce, takodje bi ih i indirekto ucila da je OK od nekog u potpunosti ekonomski i svakako drugacije zavisiti, da je to arrangement koji je sasvim OK i prirodan. ako bi to funcionisalo izmedju tebe i tvog muza - ko ti garantuje da ce one imati srecu da za zivotnog saputnika nadju nekog ko im nikada nece reci " to su moje pare" ili ih izabcivati iz stana sa koferima, ucenjivati i kontrolisati? nije lepo tako razmisljati i trebalo bi imati vise vere u ljude - ali tako je sigurnije. tvoja plata je tvoja plata, kao i tvoj posao, kolege i sve sto ide uz to (i lepo i ruzno). imas jos nesto u zivotu osim svoje dece i stan koji ce ostati prazan kada se one jednom odesele. a kvantitet i kvalitet vremena koje im posvecujes nikako nisu iste stvari. ideja da si losa majka jer nisi tu 24/7 je budalastina koja se vuce iz nekog ranijeg vremena kada su zene i trebale da budu samo "majke". moje iskreno misljene je da im mnogo vecu uslugu cinis sto im dajes primer nekog ko se i sam bori da sebe, svoju porodicu i kucu i ne ceka da to neko drugi uradi za nju.

iz svog blizeg i daljeg kruga - uporedi ljude sa majkama koje su sedele kuci i onima koji su ziveli sa oba zaposlena roditelja. ne verujem da ces videti bilo kakve drasticne razlike, ako ikakve na strani ovih koji su imali mummy on call 24/7. videces muskarce koji svakako uglavnom traze svoje mame - ali ovaj ce traziti nezaposlenu i neostvarenu domacicu a devojcice ce traziti nekog (i morace i da ga nadju) ko zaradjuje dovoljno za dvoje, ukoliko ne zele da zive upola dobro.

razumem da imas potrebu da budes sa njima stalno, ali i to postaje kontra produktivno od puberteta na dalje jer bi bila isuvise fokusarana na njih a nedovoljno na dobijanje zadovoljstva na nekoj drugoj strani koja je zavisna samo od tebe (kao sto je tvoj posao). da ne pricam o tome da nijedno dete posle 13. godine nije srecno sto mu je jedan roditelj non stop kuci.

idu izguzvane? odlicno! ranije ce nauciti da same peglaju, oblace, prave sendvice, i da se brinu same o sebi. onda ce i one uciti svoju decu tako - tako se i dobija "loza" sposobnih i samostalnih ljudi, en tako sto ide mama za njima i popravlja im kragnu.

opet, ako ne mislis da im posvetis svaki trenutak svog vremena (sto je tesko izvodljivo i kada bi zelela) : u cemu je poenta sedenja kuci? one su u skoli par sati krace nego sto si ti na poslu. ako vide mamu i tatu koji (najbolje bi bilo) zajedno spremaju kucu, peru sudove, kuvaju posle posla - koja je bolja lekcija od toga?

nista ti nemoj da se brines. you're doing a great job! :)

#17 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 13 November 2007 - 22:57

jebem ti, sto mi lepo kad sam ovo procitala... :rolleyes:

#18 TinkerBell

TinkerBell
  • Members
  • 18 posts

Posted 14 November 2007 - 05:56

Znas kako jako je tesko u ovom vremenu pronaci tu zlatnu sredinu, a kako god okrenes nesto fali. Ovo kazem iz potpuno obrnute perspektive majke koja je karijeru stavila privremeno na drugo mesto dok su deca mala, i koja jedva ceka da ponovo pocne da ozbiljno radi :rolleyes:

Nije sve u potrebama dece iako nekada kao majke znamo da sopstvene potrebe podredimo njima (sto je i normalno dok su mali). Pitanje je onoga sta nekog ispunjava ili ne. Zadovoljna majka koja radi je bolji primer od nezadovoljne majke koja mozda i ima vremena da bude sa decom, mozda ga i provodi kreativno i uz dosta paznje, ali na kraju se to nezadovoljstvo uvek na onaj ili ovaj nacin oseti ....

#19 trapava

trapava
  • Members
  • 2 posts

Posted 02 December 2007 - 17:07

Probala sam i da radim pa da imamo vise love,ali su deca bila u vrticu gde im nije lepo kao sa mamom.Odustala sam i sebi mu zu uskratila sitna zadovoljstva pa smo dosli na isto,ali su deca bila veselija.Sto se kuce tiche,ne podnosim nered i zao mi je sto to ne mogu da preokrenem,pa ribam kao blesava i dalje,i cini mi se da time bezim od necega,ali jos uvek ne znam cega.Super su deca,ali meni se cini da je njima dovoljno da smo tu i da pokazemo interesovanje za ono sto je njima bitno.Mislim da im u igri samo smetamo.Nisu ni svi isti nekom je detetu potrebno samo malo paznje,a nekom neprekidno,otkud znam,ne postoji formula za savrsenog roditelja,a za grizu savesti potpuno se slazem da se rodi zajedno sa bebom.Koliko je mi stvaramo deci ocekujuci od njih da oni ocekuju nesto od nas?

#20 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 27 December 2007 - 17:34

Članak/teorija o uzaludnosti vaspitanja dece

Dobro dođe kao jedan od alibija, kad dobijete napade griže savesti... :huh:

Inače se definitivno ne slažem sa rečenim... :rolleyes:

#21 ohbabyw

ohbabyw
  • Members
  • 2,208 posts

Posted 28 December 2007 - 09:07

mnogo toga rekosmo, pa ako može preciznije "sa čim se ne slažeš" :rolleyes:

#22 Blue Lady

Blue Lady
  • Members
  • 684 posts

Posted 19 February 2008 - 14:55

Imam bebu od godinu dana i stalno me grize savest gde god i s kim god da ga ostavim. Pocela sam da radim jos pre 3 meseca, jer sam vec krenula da ujedam sve oko sebe. A on je posebna prica, pojma nema s kim je i gde i ide kod svakog. Pocela da me hvata panika da stvarno moze svako bilo gde i da ga odvede. :rolleyes: Imam vikend za njega...samo...mislim meni je uvek samo....ne znam ni koliko je dovoljno. Cuva ga moja mama, al nekako mislim da je takvo dete da mu je bitno samo da nije na jednom mestu....al se ja pitam kako i to malo vremena sa tako malim detetom da bude kreativno za njega i korisno?! Valjda bih ja sve i pre vremena! :huh:

#23 BUBI VW

BUBI VW
  • Members
  • 108 posts

Posted 11 September 2008 - 08:16


:ph34r:
Verujem da je jako tesko posvecivati se deci kada je vremena i snage-malo.
Moracu,ovom prilikom ,da se usprotivim jednom od predhodnih misljenja da se bolji primer daje ako je mama van kuce i malo vremena posvecuje deci.

Mame koje vec imaju "dobar" posao i mogucnost da deci pruze vise su potpuno ok.
Deca razumeju,deca ne ocekuju vise nego sto im se moze dati.
Deca vole postavljene granice i definisane odnose.To ih hrabri i daje im smernice cak i kad mama nije tu.

Ja sam mama "domacica"-silom prilika nemam stalan posao,ni odgovarajuci posao,koji bi mi "nadoknadio" odsustvo od kuce i porodice.
OK,pomirena sam sa tim.Sa suprugom nemam odnos izdrzavalac-izdrzavani.
To sto on radi u firmi za novac a ja kod kuce za "dzabe",ne deli nas.On postuje moj rad i zalaganje.

Deca...Svako dete diktira svoj odnos i tempo igre i komunikacije.
Iako sam kod kuce oni idu u vrtic,odnosno sada sin ide u skolu...
Socijalizacija sa vrsnjacima je od veceg znacaja nego da smrde uz maminu suknju ceo dan.Mama ima dosta toga da uradi dok su oni van,posao domacice je kud i kamo tezi nego neki drugi rad.Ja bi se sad zaposlila da se malo "odmorim".

Moja je majka bila zaposlena a ja sam bila "dete sa kljucem oko vrata".
Vecno sam ostala zeljna mame....i danas kad pricamo ona kaze da je zeljna svoje dece i zato je prema unucicima jako dobra i posvecuje im se maksimalno.

Nisam nervozna i nezadovoljna,nemam komplekse jer ne radim i nemam "modernu" karijeru.
Zivim zivot onakav kakav jeste danas i ovde i imam ljubav od svoje porodice istu im pruzam najvise moguce i svaki dan se trudim da zivim kvalitetno kao covek i licnost.Novac-ili manjak novca nije prepreka za srecu ako je covek ili zena skroman-a,ako se prioriteti razaznaju.
Nisam neobrazovana,niti u kecelji.Veoma sam lepo i obucena i nasminkana i mirisljava,citam,druzim se.Deca me imaju koliko im treba,supruga docekujem nasmejana i odmorna.
Porodica dise.
Jedino sto rutina posla domacice ume da smara i tu se ev. pojavljuje potreba za nekim "poslom"-to je sve.
Ali i svaki drugi posao ulazi u rutinu i ljudi koje sreces postaju i vise dosadni nego muz i deca i za neko vreme si podjednako smoren.Pa i vise,jer iako radis,kod kuce cekaju oni isti rutinski poslovi.

Svako ima zivot onakav kakvu mu je sudbina porucila,a kovac si svoje srece onoliko koliko se trudis u datim okolnostima.Ne otvaramo mi svojim naporom vrata svoje srece,to je zabluda.
Ako ti se otvore tu se mozes zalagati za bolje rezultate.

Deci treba sigurna ruka i smernica,puno poljubaca i mazenja i poneka zajednicka igra.
Iako sam domacica,svi kod kuce imaju svoj deo posla i obavezu da se ne ponasaju kao u stali,ja radim ali nisam niciji rob.
:)

#24 Blue Lady

Blue Lady
  • Members
  • 684 posts

Posted 11 September 2008 - 15:11

Istina je negde izmedju verovatno. I svako treba da radi onako kako oseca da je dobro za sebe i za svoju decu. Mislim, ili sam bar ja takva, da svako ponavljanje jedne te iste stvari na kraju pomalo prelazi u dosadu, rutinu. Meni je zanimljivo na novom poslu, ali kad vec prodje odredjeni period, ja zelim opet neki novi posao, nesto gde jos mogu ponesto i da naucim. Isto tako, kada sam bila sa detetom 24 sata zelela sam promenu, i svaki put kad bih pomislila na promenu grizla me je savest. Konsultovala sam se i sa strucnim ljudima. I uglavnom ostaje na tome, da je kvalitetno provedeno vreme bitnije od gomile nekvalitetnog.
Radim u yubc. Ovde kako vidim zive malo imucnije porodice. Vidjam majke sa decom, kao i zene koje cuvaju, jedna pre podne, druga popodne. I cuvaju ih ovde, na betonu a kej im je dva minuta odavde. Toliko parkova i igralista. Sta vredi toj deci sto su majke sa njima kad te majke vise interesuje da sednu u kafic dok im se deca zabavljaju ,nego da ih odvedu u park.