Jump to content


Photo
- - - - -

delo umetnosti u eri mehaničke reprodukcije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 23 October 2007 - 06:36

svašta može da se piše na temu istorije, teologije, pa i hibridne sfere istorije religije, a da to ne bude nužno propoved ili širenje nihilističnih i poražavajućih za inteligibilno biće ideja o realnosti i egzistenciji; pa nipošto ne ni nadvečno recikliranje priča o partizanima, nemcima, ustašama, četnicima, kaubojcima, indijancima ili guliverovim liliputancima.

delo umetnosti u eri mehaničke reprodukcije, the work of art in the age of mechanical reproduction ili, još bolje, the work of art in the age of its technological reproducibility, je esej koji je walter benjamin napisao kao svoju misaonu reakciju na nadirući fašizam, tridesetih godina prošlog stoleća. pored ostalih ideja koje je u tom eseju izložio, benjamin kaže i da sa uzdizanjem mehaničke reproducibilnosti aura umetnosti biva rastočena od svojih okvira vremena i rituala, i umesto toga privedena pod glazuru i kontrolu mase, omasovljena. na taj način aura (ovaj termin benjamin upotrebljava da označi ono uzvišeno oduševljenje i poštovanje koje pojedinac pretpostavno oseća kada se nađe pred delom unikatne umetnosti) biva razdvojena od svoje prvobitne suštine i rastočena pred navalom omasovljenja.

ako uzmem u obzir da se benjaminova ideja može shvatiti i teološki, i da se valter ne bi naljutio zbog toga - bio je pod snažnim uticajem prijateljstva sa profesorom geršomom šolemom (sam šolem je predavao na katedrama za nemačku i hebrejsku mističnu književnost, prvo u berlinu, a predosetivši Katastrofu 1938. godine, i na jerusalimskom univerzitetu); mogli bismo reći da na izvestan način počinjemo da živimo u periodu koji se može shvatiti kao post-istorijski, post-religijski takođe ako religiju shvatimo kao proces u istoriji civilizacije, dakle, period kada ne komuniciramo više prvobitnu auru dela umetnosti...

međutim, i dalje imamo nešto što nas održava na površini okeana omasovljenja, nešto što ipak može pronaći razlomljene deliće aure pod razvalinama istorije. na arheološkim iskopinama praistorije čovečanstva možemo možda pronaći polupanu paramparčad aure kakvom je bila pre razlomljenja u naletu mehanizacije... ta potraga je, u stvari, potraga za imidžom lepote ljudskosti. auru, tada, možemo shvatiti i kao vid mitološkog svetog grala.

linkovi:

valter
Geršom Šolem
delo umetnosti u eri njene tehnološke reproducibilnosti - tekst