Jump to content


Photo
- - - - -

Slušalice


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
24 replies to this topic

#16 scepa

scepa
  • Members
  • 480 posts

Posted 25 October 2007 - 15:58

Izašle su i Bose QuietComfort3 za 350. :rolleyes:



thanks for update.... :huh:

#17 KaspeR

KaspeR
  • Members
  • 356 posts

Posted 25 October 2007 - 16:03

A što se tiče eventualnih posledica po sluh/čekić i nakovanj, da li ima neke razlike izmedju bubica i ovih drugih (ne znam koje im je generičko ime) ?

#18 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 26 October 2007 - 01:26

Ja inace toplo preporucujem Sennheiser RS-140. Sluze me vec vise od godinu a da nisu krenule ni da krckaju, ni da se deformisu, imaju kristalan zvuk, gotovo ni malo hiss-a (ipak nisu digitalne tako da zvuk stize analogno iz izvora - ako nema izvora il' ne moze da ga nadje il' je preterano udaljen javlja se sistanje), zatvorene su i blokiraju bar za 50% outside noise posto pokrivaju celo uvo, rade kroz zidove i instalacije, u zavisnosti od konfiguracije od 10m do 30m daljine, baterije drze i po ceo dan, ne zamaraju... Jednom recju stavis i skines posle 12 sati a da nisi ni primetio da su ti na glavi. Pritom su basovi vrlo solidni, srednji tonovi odlicni a visoki iznad proseka.

Naravno, mana je sto su gabaritne i sto nisu bas budget sluske. Bar ne moras da mislis na najvecu od svih nocnih mora sa slusalicama - kablove. Ja sam u tako working environment-ima pokidao nebrojeno mnogo kablova sluski - zaglavi se ispod stolice, zaboravim da su mi na glavi... milion varijanti i podvarijanti...

#19 autsajder

autsajder
  • Members
  • 3,607 posts

Posted 26 October 2007 - 08:32

Al opet, nije ovo bas toliko komplikovana stvar, ako meni ove slushke emituju kompletan spektar, ja zaista ne vidim sta to vise mogu da dobijem od tih skupljih. Mozda da mi masiraju ushi? :huh:

Hehe. Skoro svake slušalice mogu da emituju zvuke iz većeg dijela frekventnog opsega, ali je pitanje da li su izbalansirane (neutralne), kakva im je zvučna slika (da li muziku čuješ kao da si pred zvučnicima ili u petom redu publike ili na sceni, među muzičarima), kako razdvajaju zvuke pojedinih instrumenata i vokala sa snimka, a, opet, i kako uh uklapaju jedne s drugima, koliko detalja mogu da predstave (što dosta zavisi od plejera i kvaliteta snimka), da li su analitične, muzikalne, tople ili hladne, kakav im je komfor, kvalitet izrade.. faktora je stvarno mnogo.

Sav audio je veoma komplikovana stvar, pa tako i svijet slušalica. Kad bi maksimum bilo moguće dostići slušalicama cijene 20-ak EUR planeta bi bila mnogo ljepše mjesto za život, ali, avaj, nije tako. Kao i u svakom drugom segmentu hi-fi opreme, kvalitet itekako raste sa cijenom, mada u slučaju nekih treba uračunati i faktor naplate "marke". Uglavnom, kada budžetom pređeš 150-200-300 EUR možeš biti siguran da ćeš od uglednih firmi (Sennheiser, Beyerdynamic, AKG, Grado, Audio-Technica... od novijih Shure, Ultimate Ears, Ultrasone..) dobiti Vrhunski Kvalitet i tu se već izbor svodi na stvar ličnog ukusa, jer svaka od ovih firmi godinama razvija svoj prepoznatljiv zvuk.

Zaista se ne zna dok se ne čuje, a kad se jednom čuje kako muzika može da zvuči, nekima je veoma, veoma, dakle veoma teško da se vrate na staro. Nekima je svejedno i to je sasvim u redu i blago njima. :rolleyes:

Ako te ova tematika zanima, preporučujem Head-fi. Ja ih pratim od 2001. godine, kada je to bio skup od nekoliko zaljubljenika u headphone hi-fi. Danas je to planetarna zajednica sa hiljadama korisnika. Oni znaju sve i ja sam tamo pokupio gomilu korisnih savjeta iz prve ruke kada sam birao svoje sluške. Preporučujem da se počne od sekcije recenzija koje su pisali entuzijasti sa velikim praktičnim iskustvom, a arhiva je dalje skoro beskrajna..

#20 autsajder

autsajder
  • Members
  • 3,607 posts

Posted 26 October 2007 - 08:39

Bar ne moras da mislis na najvecu od svih nocnih mora sa slusalicama - kablove. Ja sam u tako working environment-ima pokidao nebrojeno mnogo kablova sluski - zaglavi se ispod stolice, zaboravim da su mi na glavi... milion varijanti i podvarijanti...


Mene eksperti ubijediše da bez dobrog kabla nema ni dobrog zvuka, pa tako postoje i aftermarket kablovi koji koštaju koliko i same slušalice i, navodno, unapređuju zvuk. Moje imaju žicu od 3m :rolleyes: (nije aftermarket, nego fabrička), ali ove slušalice koristim samo kod kuće, gdje mi je potrebna tolika autonomija.

Istina je da na poslu 3m kabla vjerovatno ne bi bilo praktično.

Edited by autsajder, 26 October 2007 - 12:07.


#21 autsajder

autsajder
  • Members
  • 3,607 posts

Posted 26 October 2007 - 09:12

A što se tiče eventualnih posledica po sluh/čekić i nakovanj, da li ima neke razlike izmedju bubica i ovih drugih (ne znam koje im je generičko ime) ?

Ovo je jako bitna tema.

Svake slušalice mogu da izazovu trajno oštećene sluha, ako se muzika sluša preglasno u dužim vremenskim periodima. Znači i one jeftine i one najskuplje, bez obzira na tip konstrukcije. In-ear slušalice su specifične po tome što emituju zvuk najbliže bubnoj opni od svih ostalih slušalica, a zbog gumiranog ili silikonskog dihtunga nema gubitka u snazi kojom zvučni talas vrši pritisak na opnu. S druge strane, ovakve sluške toliko dobro izoluju okolnu buku da nikakvo nerazumno pojačavanje muzike nije ni potrebno. Ovdje imaš neke korisne tabele.

Trajno oštećenje sluha zove se tinitus i za njega nema lijeka. Ne postoji pilula, ne postoji operacija. Oštećenje se manifestuje trajnom zvonjavom, šuštanjem ili pucketanjem u ušima. Vjerujem da smo ove sipmtome svi privremeno iskusili po povratku sa bučnog koncerta. U najgoroj varijanti konačan ishod je gubitak sluha, pa ovo zaista nije šala. Ali to su baš ekstremne situacije.

S druge strane, savršeno smo bezbjedni ukoliko ne pretjerujemo sa pojačavanjima i ušima povremeno damo pauzu. Ja koristim slušalice svih vrsta već 15-20 godina i srećom sam upozoren prije nego što je moglo biti kasno.

#22 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 26 October 2007 - 10:03

Yossarian je linkovala dobro poznat in-ear model Creative EP-630 slusalica koje su skoro identicne vrlo dobro poznatom modelu Sennheiser CX300.
Razlika je sto su CX300 malo vise bassy u odnosu na EP-630 ali i osetno skuplje.
Kod nas kostaju 56eur a njihov pandan EP630 su oko 3000din (ako mogu da se nadju).
CX300 se mnogo kopiraju i vecina slusalica na eBayu su upravo kopije.

Jos jednom, ako autor treda ne zeli bubice onda nek prihvati autsajderov predlog za Sennheiser PX100.

Jeste, linkovao ( :rolleyes: ) sam Creative EP-630, ali nisam naveo model jer nemam mnogo iskustva sa cenama i kvalitetom, cilj je bio da pokažem kako izgledaju. Imam ih oko pola godine (baš te, EP-630) i veoma sam zadovoljan. Muziku slušam sa glasnoćom podešenom na 25% manje u osdnosu na obične bubice i zadovoljan sam zvukom. Izgleda da su tačne tvrdnje da ove slučalice treba "razraditi", jer vremenom zvuče sve bolje.

Kao što sam već rekao, mislim da su opasne u saobraćaju, ne bih se usudio da ih koristim dok vozim bicikl ili prelazim prometne ulice.



Pored ovih, imam i "velike" slušalice zatvorenog tipa sa aktivnim sistemom za redukciju spoljašnje buke, ali nisam zadovoljan zvukom, dinamika jako strada. Dobro, nije neki vrhunski model, možda je kod skupih modela to bolje rešeno. Šteta, vrlo su udobne za slušanje kod kuće, i bilo bi lepo kada bi taj sistem mogao da se isključi, jer kod kuće problem buke ne postoji.

#23 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 26 October 2007 - 12:30

Mene eksperti ubijediše da bez dobrog kabla nema ni dobrog zvuka, pa tako postoje i aftermarket kablovi koji koštaju koliko i same slušalice i, navodno, unapređuju zvuk. Moje imaju žicu od 3m :rolleyes: (nije aftermarket, nego fabrička), ali ove slušalice koristim samo kod kuće, gdje mi je potrebna tolika autonomija.

Istina je da na poslu 3m kabla vjerovatno ne bi bilo praktično.


Pa sad, ne mora da znaci - ako pojacivac/emiter razlaze samu zvucnu sliku na daleko siri spektar nego sto ista zauzima, a potom istu same slusalice re-modulisu, gubitka u kvalitetu gotovo i da nema (naravno da ima, svaka modulacija/demodulacija obavezno nosi gubitak, plus kod spektralnog razlaganja ume da se proturi i koji sum cisto zbog veceg frekventnog opsega). Normalno da je dobar shielded kabl uvek bolji od wireless-a - ne upada nikakav shum i kompletni frekventni opseg se transportuje untouched. No, nije to tolika razlika, bar ne kod kvalitetnijih bezicnih (poput gore navedenih) pa da se tera mak na konac. Normalno da nisu hi-fi, u pravom smislu te reci, al' u odnosu na trash na koji je vecina ljudi naviklo - ove su muzika za usi. Plus nemaju nikakvih aktivnih supresora zvuka te se ne distorzira zvuk.

Naravno, ovde govorim o analognim (ili ti striktno RF) sluskama. Kod digitalnih je stvar zahebanija - i ako iste omogucavaju da se totalno izbace svi vidovi shuma (i tzv. hiss) i teoretski mogu propustiti daleko siri spektar od bilo kojih analognih, zicnih il' RF, dolazi do problema A/D - D/A konvertera koji neminovno degradiraju zvuk. A dobri D/A i A/D konvertori kostaju boga-oca, pa tako da dobrih digitalnih bezicnih sluski nema ispod 1000 zelenih novcanica. Sto vec dolazi na nivo studijske opreme koja, sem najokorelijih audiofila, tesko da je ikome potrebna.

Ove sto ja navedoh predstavljaju odlican balans kvaliteta i cene, i pritom pruzaju zvuk kakav je retko ko cuo. Postoji i RS-130 varijanta koja je open back ali su nesto slabijeg kvaliteta. Doduse, daju cistiji zvuk cisto zbog direktnog intake vazduha (na membranu ne utice tzv. prigusivacki efekat) - no nije to za mild-bucne sredine.

#24 solar

solar
  • Members
  • 102 posts

Posted 28 October 2007 - 14:44

Ne znam gde bi mogao da kupis ove slusalice u BGu, ali...
znam za THOMSON sluske...
dobar je odnos cena-kvalitet...

Ako zelish bezicne, preporucujem ti ove za 2500din
WHP-265 LINK

A ako ne zelish bezicne, imash i takvih...
Imas ih u tehnomarketu. Idi i vidi... :rolleyes:


I, da.... Ako zelish kvalitetne slushke, koss ne moze da omane...

KOSS PORTA PRO 27042 - 3,999.00din
KOSS UR-40 27047 - 3,499.00din

Sve o njima mozes naci na LINK - koss hi-fi


Техномаркет - Фонтана
Париске комуне 18, Београд
инфо тел: 011 /2603 122

ili

Техномаркет - Баново брдо
Пожешка 156, Београд
инфо тел: 011/355 13 42

Edited by solar, 28 October 2007 - 14:59.


#25 solar

solar
  • Members
  • 102 posts

Posted 28 October 2007 - 15:26

I, da...

Sorry shto imam topic za topicom...
Toplo bih ti preporucio KOSS, a gde jos mozes da ih kupis kod nas, sem u technomarketu, mozes pogledati na
http://www.itsvet.co...es/producer/206