Jump to content


Photo
* * * * * 2 votes

Koliko hrabrosti treba (ženi) da ostavi dete?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
59 replies to this topic

#1 Ana Denic

Ana Denic
  • Sleepers
  • 2,756 posts

Posted 21 October 2007 - 23:14

Na B92 upravo je počeo film "Kramer protiv Kramera". Sad su reklame.

Gledala sam ga odavno. Kad se prikazivao u bioskopima.
Maglovito se sećam da sam tada imala raspravu sa prijateljima koja je bila uzrokovana time što sam rekla, otprilike - ali muškarci to rade svaki dan?!

Da li muškarci to rade "svaki dan"?
Mislim da rade.

I, da li ženi treba više hrabrosti da ostavi dete nego muškarcu?

Ne znam.

Jednom sam to upotrebila kao "adut".


Odgledaću film.

#2 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 21 October 2007 - 23:50

Zeni koja zeli da ostavi dete trebaju batine!!!
mislim... protiv sam bilo kakve vrste nasilja, ali ko pri zdravoj pameti moze da napusti svoje dete?!?!?

#3 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 21 October 2007 - 23:52

Zeni koja zeli da ostavi dete trebaju batine!!!

A mushkarcu orden ?

#4 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 22 October 2007 - 00:09

A mushkarcu orden ?


Batine takodje!!!

rekoh, ko pri zdravoj pameti (musko ili zensko, nema veze) moze da napusti svoje dete?!?

#5 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 22 October 2007 - 01:57

Sećam se iz detinjstva jednog dečka koga je ostavila majka. Detalje i ne znam, jer je važio onaj običaj da se neke stvari pred decom ne pričaju. Samo znam da je bio tretiran kao siroče. Sažaljevan, na istovetan način kao da je majka mrtva. Sa druge strane, nekako je bio tabu nju i spomenuti. (btw sredina je bila izrazito patrijarhalna). Ponekad bih nju pokušavala da zamislim (nisam je se sećala), jer je na misterioznosti dobijala i samim tim što je bila predmet ćutanja, pa sam stvarala neku maglovitu sliku vrlo krive i zle osobe. Sa druge strane, mešalo mi se u stabilan pojam to što je žena, što bi povuklo to da je doživljavala veliki bol zbog toga što je uradila. Pa se to nametalo kao slika: kako plače, i kajući se, želela bi da bar može da dođe da vidi dete, ali to ipak ne može, jer greh je preveliki pa je jedan vid priznavanja krivice i prihvatanja kazne bio taj da se liši viđanja deteta ikad. Da li se ona zaista nije vraćala iz ovih razloga ili je imala neke potpuno druge, nisam ni znala, jer kao što rekoh, nije se moglo ni pitati.
Eto, to je bio pogled jednog deteta na drugo dete koje je napustila majka, gde je slika izgrađena delimično pod uplivom stvarnog tretiranja te majke od strane okoline, a delimično, pretpostavljam, kao predstava sopstvene majke kada bi nekim slučajem učinila isto.
U obrnutu ulogu ne mogu sasvim da se postavim, jer nemam to iskustvo (deteta). Ali kao (odrasli) posmatrač, mislim da ne može biti jednoznačne i sažete tvrdnje u odnosu na svaku majku koja učini tako nešto. Tu je i situacija trenutna i situacija prošla, tu je i otac (ili nije tu), tu su godine deteta, i najpre – ono što ju je motivisalo. Gledano ipak iz perspektive deteta, sigurno nema opravdanja, i činjenica da mu nedostaje mogućnost viđenja šta bi sve moglo biti hipotetički, sigurno ne nadoknađuje prazninu koju će mu to izvesno napraviti, ma kakav bio sled događaja koji će to pratiti kao i podrška i interpretacija sredine (što je vrlo značajno).


Da li muškarci to rade "svaki dan"?
Mislim da rade.


Kako misliš....?

#6 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 22 October 2007 - 02:53

Na temu majke koja ostavlja dete (doduše, ne dobrovoljno):

Posted Image

PRAG, 19. 10. 2007.
Fotografija fotoreportera dnevnika Mlada Fronta Dnes Dena Materne Egzekucija deteta koja je dobila glavnu nagradu Czech Press Photo 2007. Na fotografiji je Sara Baraova sa roditeljima koji su išli na sud da odluče ko će dobiti starateljstvo (FoNet)


Kad sam video ovu fotku, nisam mogao da prestanem da je gledam 10 minuta.

Ne kapiram žene koje mogu da ostave dete.

#7 palchica

palchica
  • Members
  • 1,120 posts

Posted 22 October 2007 - 12:07

ima ostavljanja i "ostavljanja"...
prvo, postoje zene koje dete daju na usvajanje. nisam sigurna koja osecanja gajim po tom pitanju - negde mi je sumanuto radjati ako vec ne zelis da zadrzis dete; s druge strane, bolje je dete dati na usvajanje nego ga ostaviti pored kontejnera ili pak mrzeti ga svaki dan.
drugo, postoje zene koje ostave citavu porodicu, child included, i ne mislim da je to cin kukavicluka ili hrabrosti. prosto, zavisi od situacije do situacije.
trece, postoje zene koje su 'primorane' da ostave dete (ctpaxov post).

e sad, nisam sigurna zasto je ana stavila hrabrost u naziv teme (ako je zbog filma, skruseno se vracam u cosak i ne progovaram vise, jerbo se filma ne secam)...

na samohrane majke se gleda sa simpatijama, narocito ako je otac odbio da ima ista sa detetom i majkom, no za oca se donekle 'ima razumevanja'. ono, verovatno nije bio spreman, htela je da ga uhvati na bebu itd itd. a i podrazumeva se da otac nije od presudnog znacaja za razvoj deteta, pa nije 'strasno' ako nije prisutan.
s druge strane, majka koja ostavi dete je otelotvorenje zla i sebicnosti, jer, kao sto svi dobro znamo, zena je pre svega majka, pa potom sve ostalo. :rolleyes: samohranom ocu se preporucuje da brze-bolje nadje nesto zensko, jer dete bez majke 'ne moze'.
(btw, nevezano za temu, ali mi pade ne pamet - postoji li porodiljsko odusustvo za oceve cije zene umru na porodjaju?)
takodje, razlicito se odnosimo prema ostavljanju u zavisnosti od uzrasta deteta.

za kraj (malo konfuznog) posta - mislim da razlika ne postoji, ili da se barem ne moze generalizovati. negde sam citala (a ne secam se gde i koliko je relevantan izvor) da je mit o tome kako se svaka majka po porodjaju vezuje za bebu upravo to - mit. navodno se ta veza izmedju majke (roditelja) i deteta razvija naknadno i odatle ja izvlacim zakljucak da 'lakoca' ostavljanja zavisi od stepena vezanosti za dete koje se razlikuje od osobe do osobe.

#8 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 22 October 2007 - 12:32

valjda se i ne moze dati konkretan odgovor na pitanje iz naslova jer sluchajevi i razlozi za ostavljanje variraju.
ali stoji da majke redje ostavljaju svoju decu i kao roditelji su daleko samostalnije, spremnije na zrtvu itd.


a glede ostavljanja dece, eve primera moje prabake, tatine bake.
sve se deshava neke 1915. godine ili mozda neposredno posle WWI.
moja baba-tetka je 1911. a baka 1913. godishte. ziveli u Adi, bila imucna porodica i sve tako...
onda jedan dan prababa se samo spakuje i ode, da l u Budimpeshtu il Sentandreju, ne secam se.
shta se desilo: upoznala choveka (ne znam gde tachno), Madjara, zaljubila se do neba, zabatalila sve, i decu i muza i kucu i sve, i jednostavno otishla (ne znam je l ostavila Dear John letter).
to je bome trajalo neko vreme jer je sa tim chovekom rodila devojchicu (moju tetka Nadu koja josh uvek zivi u Budimpeshti).
e sad, znam for sure da je pradeda dolazio po nju i kumio da se vrati, "misli na decu" i te fore, i mislim da je to presudilo i da se zbog toga vratila i eto, ostala s njim i decom do kraja zivota.
ali ih jeste u jednom momentu ostavila. pretpostavljam da je nekim zenama ljubav prema mushkarcu veca od ljubavi prema deci. tako da, indeed, postoje sluchajevi i sluchajevi.

s druge strane, deca koja su ostavljena ce uvek vuci taj osecaj odbachenosti i nevoljenosti chak i u svoje zrelo doba, i to je glavni razlog zbog kog bih takve roditelje streljala po kratkom postupku.

btw, ova slika je apoteoza horora.

#9 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 22 October 2007 - 12:39

interesantna tema, mada ni meni nije baš jasno zašto "hrabrost" i zašto "žena"

inače ne, ne razumem osobe bilo kog pola koje ostavljaju sopstvenu decu (pri čemu ja pod ostavljanjem ne podrazumevam razvod ili rastajanje pri čemu se ne živi sa decom nego se viđaju "za vikend" il kako već to ide, nego prekidanje svakog kontakta)

ovo me sad podsetilo i na jedan slučaj iz Švajcarske od pre par godina, naime novine su bile pune priča o nekoj ženi iz Afrike, zaboravih koja tačno zemlja. Sve u svemu, ona imala vanbračno dete sa nekim Švajcarcem, i u nekom trenutku nju hteli da izbace iz zemlje jer više nije imala boravak, a dete je moglo da ostane jer je polu-švajcarac, i ona probala da nekako i ona ostane da se ne bi razdvajala od deteta a nikako joj se nije vodilo i dete u tu neku već problematičnu i ratom zahvaćenu zemlju.
I bi mi baš žao nje.
Sve dok nisam videla deo priče kako ona u Africi ima već dvoje dece od ranije.

#10 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 22 October 2007 - 12:43

(btw, nevezano za temu, ali mi pade ne pamet - postoji li porodiljsko odusustvo za oceve cije zene umru na porodjaju?)


ne znam da li se baš zove porodiljsko ili odsustvo sa rada zbog nege deteta, ali svakako postoji.

#11 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 22 October 2007 - 13:14

(btw, nevezano za temu, ali mi pade ne pamet - postoji li porodiljsko odusustvo za oceve cije zene umru na porodjaju?)



Postoji porodiljsko odsustvo za očeve čija žena ne umre na porodjaju, ali ima na primer karijeru. Ili se jednostavno tako roditelji dogovore. Ili otac ima posao koji može da radi iz kuće. Sve sasvim normalno.

Na temu majke koja ostavlja dete (doduše, ne dobrovoljno):



Kad sam video ovu fotku, nisam mogao da prestanem da je gledam 10 minuta.

Ne kapiram žene koje mogu da ostave dete.



Ovo je bilo malo komplikovaniji slučaj, ako se ne varam, majka je optužena češkim sudom za otmicu sopstvenog deteta od portugalskog oca, i sud je doneo presudu u korist oca. Bilo je još par sličnih slučajeva u poslednje vrema, i sudije su dobile uputstvo da ne tumače rigidno zakon, ali da gledaju pre svega interes deteta (tj. mogućnost da dete ostane uz majku)

#12 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 22 October 2007 - 13:38

Postoji porodiljsko odsustvo za očeve čija žena ne umre na porodjaju, ali ima na primer karijeru. Ili se jednostavno tako roditelji dogovore. Ili otac ima posao koji može da radi iz kuće. Sve sasvim normalno.
Ovo je bilo malo komplikovaniji slučaj, ako se ne varam, majka je optužena češkim sudom za otmicu sopstvenog deteta od portugalskog oca, i sud je doneo presudu u korist oca. Bilo je još par sličnih slučajeva u poslednje vrema, i sudije su dobile uputstvo da ne tumače rigidno zakon, ali da gledaju pre svega interes deteta (tj. mogućnost da dete ostane uz majku)


Hmmm... da se nadovežem na komšiju Alberta, od kada sam u Češkoj nisam toliko isključiva što se tiče te teme.
Naravno da nepodržavam trend koji dovodi do najnovijih statističkih podataka da se više od 60% čeških brakova završi razvodom, ali isto tako sam svedok gomile slučajeva da ima gomila normalne dece i normalnih ljudi iz razvedenih brakova.
Sve zavisi kakav je brak i kakvi su roditelji u pitanju. Ja još nisam upoznala živog čoveka u Češkoj kome nisu razvedeni ili roditelji, ili brat ili se on nije vec razveo. Moj kolega sa posla ima dva brata i jednu sestru, a u toku ove godine su se svo četvoro razveli posle samo par godina braka. Svi ljudi oko nas najnormalnije pričaju o polubraci, polusestrama, očuhu, macehi, i najčešce se svi vidjaju, koriste istu vikendicu, nekad i zajedno odlaze na odmor. Imam utisak da se se sve situacije (pa čak i ona da se majka zaljubi u drugog i ostavi dete) normalnije razrešavaju. Ne kažem da to podržavam, ovde se jako raspravljam o svemu tomu i mudrujem o vrednostima porodice itd, ali često mi se čini da svi ti drugi brakovi postanu uspešniji (možda čovek prvi put napravi gomilu grešaka koje u drugom braku ne ponovi) i često ti drugi brakovi ostanu harmonični do kraja. Možda ipak treba sve "pro" i "contra" argumente pažljivije odmeriti. I u slučaju onih koji se nikad ne bi razveli (iako ce svom detetu napraviti pakao druge vrste živeci u lošim odnosima i trujuci i njih i sebe) i u slučaju čeha koji na razvod mašu veoma lako. Istina je, kao što kažu: "negde izmedju".

#13 palchica

palchica
  • Members
  • 1,120 posts

Posted 22 October 2007 - 14:11

[josmalotrolujempanecuvise]

Postoji porodiljsko odsustvo za očeve čija žena ne umre na porodjaju, ali ima na primer karijeru. Ili se jednostavno tako roditelji dogovore. Ili otac ima posao koji može da radi iz kuće. Sve sasvim normalno.

nisam sigurna da je sve tako jednostavno. ovde. ovde = srbija.
koliko znam, samo majka moze da uzme porodiljsko, otac dobije (cini mi se) 3 slobodna dana posto se zena porodi :rolleyes:
valjda je to posledica onog da otac ne moze da nahrani dete bocicom, niti da ga okupa i sl.
[/josmalotrolujempanecuvise]

btw, zasto se najcesce uzima da je za dete bolje da ostane uz majku neg uz oca? :huh:

#14 zagor

zagor
  • Members
  • 6,113 posts

Posted 22 October 2007 - 14:29

[josmalotrolujempanecuvise]

nisam sigurna da je sve tako jednostavno. ovde. ovde = srbija.
koliko znam, samo majka moze da uzme porodiljsko, otac dobije (cini mi se) 3 slobodna dana posto se zena porodi :rolleyes:

Ako se supruznici dogovore, moguce je, da umesto zene, muskarac uzme porodiljsko. Bar su meni tako rekli ovi moji iz pravne sluzbe...

troll trolla :

Inache, kod mene u "preduzetye", daju soma eVra zaposlenom za svako (novo)rodjeno dete :huh:

#15 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 22 October 2007 - 14:29

[josmalotrolujempanecuvise]

nisam sigurna da je sve tako jednostavno. ovde. ovde = srbija.
koliko znam, samo majka moze da uzme porodiljsko, otac dobije (cini mi se) 3 slobodna dana posto se zena porodi :rolleyes:
valjda je to posledica onog da otac ne moze da nahrani dete bocicom, niti da ga okupa i sl.
[/josmalotrolujempanecuvise]

btw, zasto se najcesce uzima da je za dete bolje da ostane uz majku neg uz oca? :huh:


... ah da. ovde u češkoj porodiljko odsustvo traje 3 godine. a moj kolega sa posla je trenutno na porodiljskom odsustvu, uzima ga on, umesto svoje supruge koja ima bolji posao.