Jump to content


Photo

Vuče, Vuče...šta će reći pokolenja!?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 katarinadimedici

katarinadimedici
  • Members
  • 59 posts

Posted 21 August 2007 - 07:29

Vuk Bojović je bio pravi izbor za mesto direktora Zoo vrta čak i po imenu! Malo smo zaboravili da su naši stari davali deci imena kao što su "Vuk", "Nebojša", "Spasoje"...da bi ih sačuvali od zlih sila. Ovaj naš Vuk je tako postao silan! Njemu niko ništa ne može, on nikome ne polaže račune...Medved nije kriv što je pojeo momka. Ne znamo još uvek pravog krivca, za sada je kriv mladić koji je pio na festivalu piva...Krivi su mediji koji su objavili fotografije nesretnika... Kriva je gradska vlast, ne da pare za krov. Proglasili delove Zoo vrta spomenikom kulture! Doveli mlade, organizovali festivale, trešti muzika , ometaju oazu "Mira i nade", ometaju spokojan san zatočenika, među kojima ima i ubica kako sad prvi put saznajemo! Pitanje je koga treba proterati?! Životinje ili ljude?
Vuk se nikoga ne plaši! "Ko se boji Vuka još...tri za groš"
Gospodin Bojović je napravio od vrta srpski superbrand u kategoriji "Kultura i zabava"! Dobili nagradu, uručio je Srđan Šaper lično! Zna on šta je kultura,a i šta je zabava! Kultura je valjda taj istorijsko-kulturni spomenik zbog kojeg gradska vlada ne da pare za krov, zabava su festivali. Za smrt nesretnog mladića niko nije kriv. On izgleda nije bio kulturan a nije znao ni da se zabavlja!

#2 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 21 August 2007 - 08:43

QUOTE
Za smrt nesretnog mladića niko nije kriv.

Истрага још није завршена.

Успут, овај део вести са сајта није баш до краја истинит:
QUOTE
Dnevni listovi Kurir i Pres objavili su fotografije unakaženog tela mladića koji je poginuo u kavezu s medvedima.

Naime, iako su svi štampani mediji u Srbiji danas pisali o pogibiji mladića u kavezu sa medvedima beogradskog Zoološkog vrta, jedino su ti listovi objavili slike unakaženog tela.

пошто је неправедно изостављен Мањин таригуз, где је такође објављена фотографија. Величине 22 x 17 центиметара, ако неког занима.

Edited by ..., 21 August 2007 - 10:13.


#3 djordje geprat

djordje geprat
  • Members
  • 1,455 posts

Posted 21 August 2007 - 21:47

Gradska vlast treba da promptno ukloni Vuka Bojovića sa mesta direktora Vrta i krene sa procedurom izmeštanja životinja iz, za Beograd, najznačajnijeg (a njima nepodnošljivo teskobnog) prostora,

#4 katarinadimedici

katarinadimedici
  • Members
  • 59 posts

Posted 22 August 2007 - 02:18

Užasnuta sam licemernim bacanjem "vrućeg krompira" u ruke medija! Ko je za sve kriv? Naravno :"Kurir" i "Press"! Zanemarimo tragičnu smrt, zanemarimo nemoć gradske vlasti pred samovoljom Vuka Bojovića! Umesto ozbiljnih komentara, najbezbolnije je pljuvati novine!
"Za smrt nesretnog mladića niko nije kriv"- napisala sam sa dozom cinizma! Po Vuku je to istina! Još će se potvrditi kao osvedočeni zaštitnik životinja, jer on NE DOZVOLJAVA DA MU UBIJU MEDVEDA! twak.gif BRAVO VUČE!
Naravno da tom jadnom zoo vrtu mesto nije u strogom centru grada i to na sred istorijskog spomenika, jedinstvenog po mnogo čemu, ali i uništenog kao što nam je većina u istom stanju! Druge zemlje i gradovi od mnogo manje vrednih mesta napraviše turističku atrakciju, mi po našoj istoriji bljujemo! Beograd, Novi Sad...
<vuk se postavio iznad gradske vlasti. Vuk je izgleda iznad svih! Rešio čovek da bude doživotni direktor zoo vrta, odgovara mu položaj, jer za pet minuta stiže na posao,a čini mi se da ume lepo finansijski da brine o "svojoj firmi"!


#5 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 22 August 2007 - 07:34

QUOTE(katarinadimedici @ 22 Aug 2007, 03:18) <{POST_SNAPBACK}>
Užasnuta sam licemernim bacanjem "vrućeg krompira" u ruke medija! Ko je za sve kriv? Naravno :"Kurir" i "Press"!

da si malo manje užasnuta verovatno bi razumela da su qurir i press krivi za objavljivanje fotografija rastrgnutog ljudskog bića, što je potpuno različita priča od problema bezbednosti zoo vrta i odgovornosti grada/uprave itd


Spoiler! --Click here to view--

Edited by Mioba, 22 August 2007 - 07:35.


#6 Aleksa

Aleksa
  • Members
  • 1,344 posts

Posted 22 August 2007 - 14:10

QUOTE(katarinadimedici @ 22 Aug 2007, 01:18) <{POST_SNAPBACK}>
Još će se potvrditi kao osvedočeni zaštitnik životinja, jer on NE DOZVOLJAVA DA MU UBIJU MEDVEDA! twak.gif BRAVO VUČE!
[/b]


nemam pojma kakav je on zastitnik zivotinja ali zasto bi dozvolio da se ubiju medvedi?!
da ne podlezu (medvedi) mozda krivicnom gonjenju & kapitalnoj kazni, a?

#7 Cica83

Cica83
  • Members
  • 242 posts

Posted 22 August 2007 - 16:30

Mislim da je ovo bio cist cinizam od starne katerinemedici jer je jako dobro poznata cinjenica medju ljubiteljima i zastitarima zivoinja da je Vuk jedna od najgorih osoba koje pod hitno treba skloniti sa pozicije na kojoj je.Ne da Zoo vrt ni po koju cenu niti hoce da pregovara o njegovom izmestanju dok zivotinje tamo zive u nepodnosljivo losim uslovima.Mali kavezi za velike zveri koje nikada ne dodirnu travu.Psihicki izmucene provode ceo zivot na gomili betona u preuskom prostoru.Vrt cak nema ni svog veterinara koji bi po logici trebao da bude tu 24 casa dnevno.Gomila mladunaca umire zbog neadekvatne nege.Bila sam tamo volonter nekih 6 meseci pre nekoliko godina i videla tu tugu.A Vuk je uspeo da ubedi javnost da je neka vrsta heroja koja se bori protiv vlasti jer je sredio vrt kako tako.Nazalost samo za ljude.Ne postoji nijedan razlog da se vrt ne izmesti na neku drugu adekvatnu lokaciju van centra.Mozda ce ova jeziva tragedija doneti makar nesto dobro.

#8 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 23 August 2007 - 19:00

Mislim da će gospoda iz vlasti kad saberu dva i dva shvatiti da je jedini rešenje koje ih neće skupo koštati jeste smena Vuka Bojovića.

On mnogo toga nije učinio kako treba ali u ovom slučaju definitivno nije učinio ništa na adekvatnom obezbeđenju.

Standard u civilizovanom svetu je da posetioci Zoo vrtova, neovlašćeno osoblje ili treća lica ne mogu doći u kontakt sa potencijalno opasnim životinjama po njih pa sve i da padnu sa neba.

#9 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 23 August 2007 - 21:22

QUOTE(Mioba @ 22 Aug 2007, 08:34) <{POST_SNAPBACK}>
da si malo manje užasnuta verovatno bi razumela da su qurir i press krivi za objavljivanje fotografija rastrgnutog ljudskog bića, što je potpuno različita priča od problema bezbednosti zoo vrta i odgovornosti grada/uprave itd


mislim da to zasluzuje poseban topic, i da je sramota sto se oko tako neceg nije digla mnogo veca frka.

Edited by Baka Staka, 23 August 2007 - 21:23.


#10 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 26 August 2007 - 00:21

...

Pretpostavljam da je vecina 4umasha mladjeg uzrasta.

Medjutim, sredinom nekih 70-ih / pocetkom 80-ih godina dogodilo se da se neki pijani gost strmeknuo iz kafane / restorana na zidinama - direct u kavez medju mrke medvede.

Spasili su ga na taj nacin, sto su kafanski gosti bacali u kavez metalne stolove i stolice - a posle ga izvukli, valjda, uvezanim stolnjacima.
Mogu zamisliti kakav je to "stres" bio za medjede.
No, to su bili obicni / domajski mrki medjedi.

O tome su pisale i novine. Doduse, sitnim slogom i na poslednjim stranama.
Valjda, u rubrici - "kuriozum".

Apsolutna je cinjenica da je mesto za Bgd Zoo totalno neprimereno.
Da njime rukovode neuke i neobrazovane spodobe.
Da se te jadne zivujlke muce u onom betonu i fensi crepovima.
Da je to jednostavno - sramota i beda ovoga grada.

No, tu postoji neki politicki / ini dil, - gde se jednom neukom kafanskom majmunu i tupadziji dozvoljava da sprovodi neku primitivnu politiku kupovine zivotinjskog otpada iz evropskih Zoo vrtova (zivotinje koje ubijaju "hranioce"), nekih bednih eksperimenata, sumnjivog razmnozavanja, drzanja domacih zivotinja i pasa u minijaturnim i zardjalim kavezima.

Gde karte kostaju kao odlazak u Diznilend, a deca se posle posete bude u nocnim morama.

Tzv. "Bgd Zoo" treba pod hitno izmestiti na odgovarajuse mesto; taj deo Kalemegdana vratiti gradu Beogradu / Zavodu za zastitu spomenika / izmeniti mu namenu / organizovati dugacije, kulturne sadrzaje: letnja / zimska pozorista, galerije, mikro muzeje / izlozbe i sl.

Smrdljivi, nehumani, anticivilizacijski privid nekog, tzv. "Beo Zoo"-a - treba pod hitno skloniti sa donjeg Kalemegdana.

A tzv. "direktora" poslati na TV, - pa neka radi neke "kafanske emisije".
Zamisli samo koliko bi me zaboleo qrtz!

Odlazak sa detetom / unucetom u taj kupleraj - pa to je zlocin prema detetu / unucetu.

Ranijih godina, kad mi je kcerka imala, - pa do nekih 12-13 godina, vodio sam je tamo sa polu-bratom (8 god.), ali bismo se propisno natovarili: pingvinima i fokama srdele, kamerunskim kozama / lamama (jedna je bila kljakava zarasla joj noga ukrivo posle loma) stari suvi hleb; slonu, zirafi i bizonima jabuke; pticama - kukuruz "kokicar".
Cuvarima smo propisno privavljivali hranivo.

Posto sam imao neki porodicni raspored vidjenja (bio sam razveden) foke smo toliko naucili da bi se na nasu pojavu uzmuvale i glasno "lajale", kako se to kaze. Imam vise fotki kako kcerka hrani foku, a ona mrda glavom levo-desno i glasno arlauce - hoce ribicu.

Normalno, - kamerunske koze bi pojele "Smoki" sve sa kesicom.

Neki moj poznanik (iz uprave grada Beograda) je jednom prilikom dobio dva jareta kamerunske koze. Njegovi sinovi su bili van sebe od srece. A njegova "sreca" je prosla kad su mu jarad pojela starinsku / predratnu (pre rata '41.) garnituru bastenskih stolica za vreme jednog vikenda. Gde ih je momentalno vratio u Zoo.
A kamerunska koza, - to je jedno svezdersko cudoviste koje jede sve: od starih novina do sedista "Dijane".

Bili su iznenadjeni - pa sto si ih vracao: trebao si da ih ugojis i ... na razanj!
Znas li ti koliko ih imamo - pojma nemamo sta cemo sa njima!
On je dobro znao sta bi mu rekla deca.

A zakljucak je vrlo jednostavan: tzv. Bgd Zoo - nema sta da trazi na donjem Kalemegdanu.

PS.
Posto zivim na Dortjolu, i mostly se preko citave godine pokrivam samo carsavcetom, a zimi i jednim tanusnim cebencetom (mrzim, bre - jaru / toplotu; radijatori su mi preko zime na "0"), sve sa spustenom roletnom i otvorenim / poluotvorenim prozorom, - cesto bih u prolece cuo Lava koji rice!

I kako vodim neki "dnevnik" licnih, elementarnih, svakodnevnih dogadjaja, (to mi je kao bacanje mrvica Tome Palcica), - sledeceg jutra bih zapisao: Lav rice u Zoo!

Sad, bilo bi mi zao da ne cujem Lava, no - nema sta da traze te sirote zivotinje u onom zidarskom kupleraju.
Fuj!

...

#11 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 26 August 2007 - 08:15

Meni lično bilo bi veoma žao, da se Zoološki Vrt izmesti u Surčin (kako čujem da je planirano). Neka se većina ljudi zapita koliko je puta bila u Zoološkom vrtu, a koliko puta u recimo Muzeju Avijacije u Surčinu.

Ako me sećanje ne vara, a bio sam redovan posetilac ZOO vrta i pre Bojovića i za njegove vladavine, Zoološki vrt je pre dolaska Bojovića, bio u prilično zapuštenom stanju i on je svojim dolaskom, što sa sponzorskim parama, što sa povišenim cenama ulaznica sve to koliko toliko doveo u red. Znači negde koliko se može među beogradskim zidinama. Čak je i povećao površinu Zoo vrta na račun Kalemegana (deo sa mozaicima i jezercetom) uz zgražavanje gradskih vlasti.



Najbolje merilo rada, jedog Zoo vrta su posećenost i godišnji broj mladunaca, a u obe kategorije Beogradski Zoo Vrt je uspešan. Pre dolaska Vuka Bojovića mladunaca skoro da nije bilo, a životinje su umirale od hrane koje bi im davali posetioci (Smokija sa sve kesama), slonovi bi podivljali i padali od vinjaka iz plastičnih čaša koje bi im za opkladu davali polupijani novinari Beogradskih listova, a foke bi bile redom prežderane od sardina (ili možda kedera), koje je prodavao privatnik zajedno sa kokicama i smokijem pored bazena. Sećam se i da je cela garnitura pingvina jedne godine pocrkala, jal zbog hrane, jal zbog uslova...


Činjenica je da je Vuk prilično dobro dao po reklami (pogotovu kad su mladunci u pitanju), a pretpostavljam da se vremenom i ta priča sažvakala i pomalo isfušarila... Pretpostljavljam da je Cicin 83 sud objektivan (bar iz njenog ugla) posle 6 meseci volontiranja u Zoo vrtu i da se volonterima i studentima veterine, ne mogu nadomestiti pravi veterinari i prava radna snaga potrebna za bolju negu životinja...

E sada pitanje prostora. Ja lično bi pre ustupio Zoo Vrtu još prostora u donjem delu Kalemegdana ( iza već pomenutog dela- jezerceta sa mozaicima), nego što bi zoo vrt selio u Surčin ii Grocku. Ok je da je potreban veći prostor za divlje mesoždere, ali to ne znači da treba da pravimo Safari Klub, pa makar i u Surčinu. Što se tiče smrada životinja, on činjenica postoji i u najvećoj meri ugrožava učenike i profesore mašinsko vazduhoplovne škole Drapšin koja je tačno prekoputa. Onaj deo u Dušanovoj nije ugrožen smradom (ja sam ko klinac nekoiko godina živeo kod babe na ćošku Dušanove) i mnogo više mi je smetao noćni tranvaj, od koga se zgrada trese, nego Zoološki vrt u čiji smo obilazak svakodnevno išli prolazeći kroz žicu ili preskačući preko zida. Naravno niko nije predložio, da se zbog buke i vibracija šine i tranvaji presele u Surčin i Grocku.


Vuk mi kao ličnost ide na živce. Ne volim siledžije, glavonje i kafanske filozofe koji nemaju sluha da saslušaju suprotstavljeno im mišljenje. Onaj deo priče sa patriotski-duhovitim nazivima ulica i životinja, je krajnje degutantan svakom normalnom roditelju, koji dotičnu duhovitost treba da objasni svom detetu. Rečnik kojim se služi Vuk Bojović takođe je neprimeren jednom upravniku Zoo vrta, ali je verovatno rezultat vremena potrošenog u maliganskim diskusijama, sa istomišljenicima za kafanskim stolom i proporcionalan broju sprženih sivih ćelija, za istim stolovima sa istim ljudima u prepričavanju istih priča.


Mogu samo da zamislim kakvim je rečnikom nakitio Goricu Mojović... Verovatno se ni Madlen Olbrajt ne bi bolje provela... whistling.gif


Takođe je nedopustivo da Vuk Bojović iliti Zoo Vrt nemaju nadređenu strukturu. Znači oni moraju da odgovaraju ili Gradskoj ili Republičkoj Vladi. Prosto mi je neverovatno da Vuk Bojović nikome ne polaže račune, ukoliko je tvrdnja gradskih funkcionera istinita...


Slažem se da se rad, sadašnji položaj, kako Zoološkog Vrta, tako i Vuka Bojovića treba preispitati i objektivno analizirati. Ali bi se samo osvrnuo, da je sve (cela priča) izazvana jednim padom sa zidina, koje nisu zaštićene žicom ili zaštitnim zidom isljučivo zbog toga što su i Vuk i Gradske vlasti (Kalemegdan), terali inat jedni drugom u smislu ko je dužan da isfinasira cigle i žicu.


I tako se oni inate godinama udarivši tuk na luk... Te zidine su godinama bez zaštite iako ovaj dečko nije prvi koji je završio među medvedima. (o adolescentskom zezanju na tom zidu svedoče i dva mobilna bačena i nađena u kavezu ) Vuk je pri tom okrpio sve rupe na ogradi, da ne bi beogradska manguparija bez karata uazila u vrt, ali ga je bolelo uvo za zidine iznad zverinjeg kaveza. Oholost i jedne i druge strane u sporu je obostrana.

To je otprilike to... Odužio sam priču... innocent.gif

Edited by dare..., 26 August 2007 - 14:19.


#12 BBlue

BBlue
  • Members
  • 16 posts

Posted 30 August 2007 - 13:36

Neko sa ovog foruma je postavio lep link, pa da ga ponovim>

link

#13 Alex-vozd

Alex-vozd
  • Members
  • 1,910 posts

Posted 30 August 2007 - 18:07

Zooloski vrt je na ovom mestu od svog osnivanja 1936, nije ga Vuk tu smestio.
Ono sto nije jasno je po kom osnovu taj covek obavlja funkciju dozivotnog direktora, upravnika ili sta vec ZOO vrta?
Cinjenica je da je on napravio neki pomak, ali je vrlo brzo stao. Sada je to jedno otuzno mesto, u kojem se zivotinje zlopate, ljudi koji ih vole ne mogu da uzivaju, a sada vidimo i na kom je nivou bezbednost.
Mene licno uvek iznova sokira sebicni rezon mnogih, a po anketama vidimo da je oko 60% gradjana protiv izmestanja vrta...po sistemu-Jeste na mestu kulturno-istorijskog spomenika, jeste da su zivotinje na skucenom prostoru, jeste da se dogadjaju nesrece, ali meni je to blizu i zgodno da svratim, pa bolje neka bude tu. yucky.gif
Da ne pricam o mozgovima koji ovde predlazu osvetu nad medvedom-ubicom blink.gif
Katarina, da ga javno kamenujemo ili da zalozimo vatricu? dry.gif