Jump to content


Photo

Hologram i DS


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
3 replies to this topic

#1 Drosophilia

Drosophilia
  • Members
  • 858 posts

Posted 30 July 2007 - 11:27

Prije određenog vremena pročitao sam Feynmanov članak u kojem on opisuje double slit experiment, rezultate/nalaze i standardnu interpretaciju rezultata eksperimenta. A jedan od zaključaka koje je Feynman iznio u tom članku je tvrdnja da je nemoguće opažati što se događa sa česticama/valovima dok prolaze kroz prorez/proreze, a da se ne naruši interferencija.

Možda nije moguće opažati ali je moguće zabilježiti? Evo predloga eksperimenta, na kurdijevu radost i oduševljenje. : =)



Imamo izvor fotona koji je emitirao dva koherentna fotona, foton A i B.

Foton A odlazi u pravcu proreza, prolazi prorez/e i nastavlja prema detektoru.

Foton B odlazi u drugom pravcu zaobilazeći pregradu sa prorezima, da bi se reflektirao i promjenio svoju putanju također u pravcu detektora, da bi interferirao sa fotonom A, a ta interferencija bila zabilježena na detektoru.

Oba fotona prije interferencije su prešla jednaku udaljenost.

Samo detektor nije uobičajna "ploča" koja registrira i absorbira foton koji je pogodi. Detektor je film koji se upotrebljava u snimanju holografskih fotografija.


Ključna pretpostavka. Foton A koji je prošao kroz prorez/e analogan je fotonima koji se raspršuju na nekom objektu pri snimanju holografske fotografije.



Ako je to tako, onda ako bi foton A koji je prošao kroz prorez/e interferirali sa fotonom B na holografskom filmu-detektoru bi dobili interferenciju između
raspršenog fotona A i koherentnog fotona B. Dobili bi holografsku informaciju o objektu na kojem se je foton A raspršio. A to je prorez/i kroz koji/e je foton A prošao.

Kopenhagenska interpretacija kvantne mehanike zastupa gledište da foton u double slit eksperimentu prolazi kroz oba proreza da bi interferirao sa sobom.

Moja je pretpostavka da bi u slučaju da ovaj predlog eksperimenta uspije ( ili neka varijacija osnovnog koncepta ) da bi mogli utvrditi iz holografske informacije da li je Kopenhagenska interpretacija valjana. Iz holografske informacije bi se moglo očitati što se stvarno događa dok foton prolazi kroz prorez ili kroz proreze s obzirom da, pretpostavljam, foton A može sa sobom "nositi" samo informaciju o objektu na kojem se je stvarno raspršio, bilo informaciju o jednom prorezu ako je prošao kroz jedan prorez, bilo informaciju o oba proreza ako je prošao kroz oba proreza.

I da se sve to može očitati sa holografske informacije neovisno o tome da li je interferencija (u klasičnom smislu uzorka rasporeda pogodaka na filmu/detektoru ) narušena ili nije.

Možda i putanju samog A fotona u odnosu na prorez ili proreze.

Anton

PS. Da li je ovo moguće izvesti samo sa po jednim fotonom to neznam.

Edited by Drosophilia, 30 July 2007 - 11:30.


#2 betty

betty
  • Members
  • 1,130 posts

Posted 30 July 2007 - 11:32

Mozda.

#3 BGhost

BGhost
  • Banned
  • 1,978 posts

Posted 30 July 2007 - 14:47

Mislim da kurdi zna odgovor.

#4 betty

betty
  • Members
  • 1,130 posts

Posted 30 July 2007 - 14:49

Onda ce sigurno biti raspolozen za dolazenje do zajednickog zakljucka.