Neobicni recepti
#1
Posted 23 July 2007 - 11:12
Sad zurim, imam negde recepte za dzem (ili nesto slicno) od crvene paprike i jagoda ili od jagoda sa kokosom. Pa cu ih iskuckati.
#2
Posted 23 July 2007 - 16:58
400 gr cvrstih zutih paprika
500 gr jagoda
1,25 dl sveze iscedjenog soka od narandze
1 sipka vanile
500 gr secera
eventualno 4 kasike likera od narandze
Paprike ocistiti, oljustiti, iseci na stapice. Pomesati sa prepolovljenim jagodama, sokom od narandze, vanilom (srz) i secerom. Staviti na vatru i kuvati uz stalno mesanje dok ne provri. Ostaviti da vri tri minuta. Eventualno dodati liker od narandze i odmah sipati u teglu.
Marmelada od jagoda i bosiljka
1 kg sitnih jagoda
400 gr malina
2 vezice bosiljka
500 gr secera
Pomesati voce sa secerom i staviti na vatru, uz stalno mesanje sacekati da provri. Ostaviti da vri tri minuta. Na kraju dodati iseckan bosiljak. Sipati u teglu.
Marmelada od jagoda i sargarepe
350 gr sargarepe
600 gr jagoda
500 gr secera
1 vezica maticnjaka
½ kasicice mlevenog anisa
Oljustene sargarepe iseci na tanke stapice. Vece jagode prepoloviti. Staviti sargarepe i jagode u serpu i pomesati sa secerom. Ostaviti da stoji oko dva sata. Dodati anis i staviti na vatru, sacekati da provri, uz stalno mesanje. Ostaviti da vri tri minuta. Na kraju dodati listice maticnjaka. Sipati u teglu.
Ipak ne mogu da nadjem onu sa jagodama i kokosom ili sa jagodama i kivijem... ali valjda moze da se improvizuje.
Ima l' kogod ideju kako napraviti sokic od dinje (narandzaste, ne one tzv. ananas dinje), breskve, kajsije, manga, uz eventualni dodatak sargarepe i narandze? Narandzasti sokic! Tj. kako se ponasa dinja kada se kuva?
#3
Posted 23 July 2007 - 18:30
Ja se secam da je moja baba kuvala neki pekmez od dinja i bogami ponasale se lepo.
Kuvala taj pekmez svake godine. Valjda smo ga i jeli. Ali one lepe dinje, suve, sto lepo
mirisu i raspuknu se ( valjda se cerovache zovu, kora podseca na koru cera).
Lep pozdrav
Teja
#4
Posted 23 July 2007 - 19:38
#5
Posted 23 July 2007 - 22:05
Takodje, blazi kackavalji imaju super ukus sa ananasom ili suvim sljivama/visnjama...na cackalicu, po komad, za jedan zalogaj...
Imam neke dzigerice sa vocem ali za to planiram new topic, ne znam koliko je to drugima ovde "neobicno"...meni je bilo!
#6
Posted 24 July 2007 - 00:10
Krem sir i pavlaka, pa se pune suve sljive... jevrejska kuJna, mmmm. A moze i npr. trapist, pa kockicama napunis sljive (a sta fali i suvim kajsijama i sl.)
Falafel (loptice, ili cak pljeskavice od leblebija) vise ne racunam u neobicno.
Sad kad krenu recepti za slatke kolace (torte) od krompira, sargarepe, pasulja, graska, tikvica, crnog luka cak... pa od piva... ili "dzemovi" od cveca.
Corba od bundeve nije losa, secam se da ide kari, crni luk itd. (Slaninicu izostavih, iako je bila po receptu.)
Edited by FranziskaKafka, 24 July 2007 - 00:17.
#7
Posted 31 July 2007 - 10:59
ali nije nesto previse neobicno. Malo je redje ispalo, ali nije strasno, svidja mi se ideja sa
par minuta kuvanja.
Zanimljiva kombinacija je kobasica farinheira (http://pt.wikipedia....wiki/Farinheira) sa svezim jabukama. Od zacina samo
biber, jer je kobasica vec slana i ima u sebi crvenu papriku. U tri poteza dobije se zanimljiva smesa.
#8
Posted 02 August 2007 - 10:28
Posebno skuvati pirinac.
Suve sljive daju cudan slatkasti ton, ali vise ga daju onako po dimu. Meni strasno fino, mada jeste cudno.
#9
Posted 13 September 2007 - 18:03
Sastojci
1 malo prase (do 15 kg )
1 veća hobotnica (cca 2 kg )
krompir
Priprema
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.
P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.
Edited by Kartman, 13 September 2007 - 18:03.
#10
Posted 13 September 2007 - 18:46
Hobotnica na srpski nacin
Sastojci
1 malo prase (do 15 kg )
1 veća hobotnica (cca 2 kg )
krompir
Priprema
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.
P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.
restekpa
#11
Posted 13 September 2007 - 19:57
Hobotnica na srpski nacin
Sastojci
1 malo prase (do 15 kg )
1 veća hobotnica (cca 2 kg )
krompir
Priprema
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.
P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.
#12
Posted 13 September 2007 - 22:00
Hobotnica na srpski nacin
Sastojci
1 malo prase (do 15 kg )
1 veća hobotnica (cca 2 kg )
krompir
Priprema
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.
P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.
sa pravom postade minijatura
#13
Posted 14 September 2007 - 01:35
"Praseca srBsko / krompirska deponija"
...
Edited by Kinik, 14 September 2007 - 01:39.
#14
Posted 14 September 2007 - 04:16
...
"Praseca srBsko / krompirska deponija"
...
Zar nemaš ti neka preča posla? Možda da istranžiraš glavu nekog zeca?
#15
Posted 14 September 2007 - 06:17
...
"Praseca srBsko / krompirska deponija"
...
"Fuj!", reče grofica, podignu nos u vazduh i žurnim koracima napusti sobu besno udarajući potpeticama o parket.