Jump to content


Photo

Neobicni recepti


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
14 replies to this topic

#1 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 23 July 2007 - 11:12

Evo, danas probah zute paprike sa breskvama (samo po jedan "griz") jer mi se ucinilo da se ukusi slazu. Kanda bi bio dobar dzem od toga. smile.gif
Sad zurim, imam negde recepte za dzem (ili nesto slicno) od crvene paprike i jagoda ili od jagoda sa kokosom. Pa cu ih iskuckati.

#2 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 23 July 2007 - 16:58

Marmelada od jagoda i paprika

400 gr cvrstih zutih paprika
500 gr jagoda
1,25 dl sveze iscedjenog soka od narandze
1 sipka vanile
500 gr secera
eventualno 4 kasike likera od narandze

Paprike ocistiti, oljustiti, iseci na stapice. Pomesati sa prepolovljenim jagodama, sokom od narandze, vanilom (srz) i secerom. Staviti na vatru i kuvati uz stalno mesanje dok ne provri. Ostaviti da vri tri minuta. Eventualno dodati liker od narandze i odmah sipati u teglu.

Marmelada od jagoda i bosiljka

1 kg sitnih jagoda
400 gr malina
2 vezice bosiljka
500 gr secera

Pomesati voce sa secerom i staviti na vatru, uz stalno mesanje sacekati da provri. Ostaviti da vri tri minuta. Na kraju dodati iseckan bosiljak. Sipati u teglu.

Marmelada od jagoda i sargarepe

350 gr sargarepe
600 gr jagoda
500 gr secera
1 vezica maticnjaka
½ kasicice mlevenog anisa

Oljustene sargarepe iseci na tanke stapice. Vece jagode prepoloviti. Staviti sargarepe i jagode u serpu i pomesati sa secerom. Ostaviti da stoji oko dva sata. Dodati anis i staviti na vatru, sacekati da provri, uz stalno mesanje. Ostaviti da vri tri minuta. Na kraju dodati listice maticnjaka. Sipati u teglu.

Ipak ne mogu da nadjem onu sa jagodama i kokosom ili sa jagodama i kivijem... ali valjda moze da se improvizuje.

Ima l' kogod ideju kako napraviti sokic od dinje (narandzaste, ne one tzv. ananas dinje), breskve, kajsije, manga, uz eventualni dodatak sargarepe i narandze? Narandzasti sokic! smile.gif Tj. kako se ponasa dinja kada se kuva? sad.gif

#3 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 23 July 2007 - 18:30

QUOTE(FranziskaKafka @ 23 Jul 2007, 17:58) <{POST_SNAPBACK}>
Ima l' kogod ideju kako napraviti sokic od dinje (narandzaste, ne one tzv. ananas dinje), breskve, kajsije, manga, uz eventualni dodatak sargarepe i narandze? Narandzasti sokic! smile.gif Tj. kako se ponasa dinja kada se kuva? sad.gif


Ja se secam da je moja baba kuvala neki pekmez od dinja i bogami ponasale se lepo. wink.gif
Kuvala taj pekmez svake godine. Valjda smo ga i jeli. Ali one lepe dinje, suve, sto lepo
mirisu i raspuknu se ( valjda se cerovache zovu, kora podseca na koru cera).

Lep pozdrav
Teja

#4 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 23 July 2007 - 19:38

Daj "recopis"! smile.gif

#5 Vasilij Zajcev

Vasilij Zajcev
  • Members
  • 1,365 posts

Posted 23 July 2007 - 22:05

Pikantno pecena bundeva: izrezu se kriske, ne sire od 2.5cm na korici (kao lubenaja), korijander, origano, komorac, 2 cili papricice, i ceno belog luka se isprste u avanu sa solju i biberom. Kriske stavljas na tanak sloj maslinovog ulja u plehu, korom na dole, pospes ovim zacinima odozgo, po "mesu" kriski i sve zapeces u rerni pola sata na 200C. Korica karamelizovana, "meso" na jeziku pikantno, na nepcima i niz grlo slatko...jebiga, bundeva je ipak smile.gif Boje do jaja.

Takodje, blazi kackavalji imaju super ukus sa ananasom ili suvim sljivama/visnjama...na cackalicu, po komad, za jedan zalogaj...

Imam neke dzigerice sa vocem ali za to planiram new topic, ne znam koliko je to drugima ovde "neobicno"...meni je bilo!

#6 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 24 July 2007 - 00:10

QUOTE(Vasili Zajcev @ 23 Jul 2007, 23:05) <{POST_SNAPBACK}>
Takodje, blazi kackavalji imaju super ukus sa ananasom ili suvim sljivama/visnjama...na cackalicu, po komad, za jedan zalogaj...

Krem sir i pavlaka, pa se pune suve sljive... jevrejska kuJna, mmmm. smile.gif A moze i npr. trapist, pa kockicama napunis sljive (a sta fali i suvim kajsijama i sl.)
Falafel (loptice, ili cak pljeskavice od leblebija) vise ne racunam u neobicno.
smile.gif

Sad kad krenu recepti za slatke kolace (torte) od krompira, sargarepe, pasulja, graska, tikvica, crnog luka cak... pa od piva... ili "dzemovi" od cveca. smile.gif

Corba od bundeve nije losa, secam se da ide kari, crni luk itd. (Slaninicu izostavih, iako je bila po receptu.)

Edited by FranziskaKafka, 24 July 2007 - 00:17.


#7 tamarindajuice

tamarindajuice
  • Members
  • 223 posts

Posted 31 July 2007 - 10:59

Napravio sam pre neki dan marmeladu sa jagodama i bosiljkom. Lepo se slazu ukusi,
ali nije nesto previse neobicno. Malo je redje ispalo, ali nije strasno, svidja mi se ideja sa
par minuta kuvanja.
Zanimljiva kombinacija je kobasica farinheira (http://pt.wikipedia....wiki/Farinheira) sa svezim jabukama. Od zacina samo
biber, jer je kobasica vec slana i ima u sebi crvenu papriku. U tri poteza dobije se zanimljiva smesa.

#8 angelfish

angelfish
  • Members
  • 186 posts

Posted 02 August 2007 - 10:28

JUneci but iseci tanko na rezance ( kao za kinesku klopu), poprziti na ulju da malo porumeni i pusti svoj sok, dodati oko sto grama iseckanih suvih sljiva, malo, ali malo vode i dinstati jos par minuta, zaciniti obicno, vegetom ili soli .
Posebno skuvati pirinac.
Suve sljive daju cudan slatkasti ton, ali vise ga daju onako po dimu. Meni strasno fino, mada jeste cudno.

#9 Kartman

Kartman
  • Members
  • 236 posts

Posted 13 September 2007 - 18:03

Hobotnica na srpski nacin

Sastojci

1 malo prase (do 15 kg )

1 veća hobotnica (cca 2 kg )

krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.

P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.

Edited by Kartman, 13 September 2007 - 18:03.


#10 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 13 September 2007 - 18:46

Hobotnica na srpski nacin

Sastojci

1 malo prase (do 15 kg )

1 veća hobotnica (cca 2 kg )

krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.

P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.

:rolleyes:

restekpa

#11 Crveniautobus

Crveniautobus
  • Members
  • 4,131 posts

Posted 13 September 2007 - 19:57

Hobotnica na srpski nacin

Sastojci

1 malo prase (do 15 kg )

1 veća hobotnica (cca 2 kg )

krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.

P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.


:rolleyes:

#12 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 13 September 2007 - 22:00

Hobotnica na srpski nacin

Sastojci

1 malo prase (do 15 kg )

1 veća hobotnica (cca 2 kg )

krompir

Priprema

Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispečeno, izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mačkama i kerovima. Prase servirati uz hladno pivo.

P.S. : Varijanta 2 - umjesto praseta jako dobro kao zamenu mozete uzeti jedno manje jagnje, zavisno od godišnjeg doba. Jagnje bolje paše kad udari omorina, dok ostale namirnice ostaju iste po izvornom receptu.



:rolleyes: sa pravom postade minijatura

#13 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 September 2007 - 01:35

...


"Praseca srBsko / krompirska deponija"

...

Edited by Kinik, 14 September 2007 - 01:39.


#14 Crveniautobus

Crveniautobus
  • Members
  • 4,131 posts

Posted 14 September 2007 - 04:16

...
"Praseca srBsko / krompirska deponija"

...


Zar nemaš ti neka preča posla? Možda da istranžiraš glavu nekog zeca?

#15 Kartman

Kartman
  • Members
  • 236 posts

Posted 14 September 2007 - 06:17

...
"Praseca srBsko / krompirska deponija"

...


"Fuj!", reče grofica, podignu nos u vazduh i žurnim koracima napusti sobu besno udarajući potpeticama o parket.