Jump to content


Photo

Gay cats; Whiskas


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
18 replies to this topic

#1 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 08 July 2007 - 17:18

QUOTE
Imam dva pitanja koja me "kopkaju", ali na koja sam od nasih (inace odlicnih) veterinara dobila ili polovican ili nikakav odgovor.

Imam macke, ali, kao sto to obicno biva, u dvoristu se skupljaju i "nicije" macke koje se "grebu" za hranu, vodu i "mirno spavanje".

Problem je jedan sada vec desetomesecni macak koji je prezimio zimu u nasoj supi, zajedno sa svojom mamom i starijom sestrom. U februaru je imao oko 6 meseci i tada su poceli da ga "spopadaju" (=uhvate za vrat i opkorace) mackovi. Svi redom. Nikad nisam videla da li nesto i uspeju da mu ucine (jacnicku) jer sam ih svaki put terala kad vidim da ga muce. Dugo smo mislili da je rec o zenki, ali spoljasnja morfologija ne laze - macak je.

Problem mi je i sto su ga spopadala i moja dva macka. sad.gif To jos uvek cine sad.gif (jedan malo cesce), iako jure i za komsijskim mackama.

Mene zanima: sta fali tom jadnicku, tj. zasto ga spopadaju mackovi? sad.gif( Da li je to normalno, tj. da li se povremeno i desava? DA LI SU MOJI MACKOVI NORMALNI, s obzirom da jure i zenke? Da li je problem "u njemu" ili mojim i komsijskim mackovima? sad.gif
Njega, inace, nista ne zanima (zenke najmanje) osim da jede, da se igra ili spava sa sada tromesecnim macicima svoje sestre (da ih "cuva")... Da li je normalno da odrasli mackovi spopadaju i tromesecne macice, prvenstveno muzjake?? sad.gif Da li ce mojim mackovima nesto faliti??
sad.gif

Drugo pitanje se odnosi na "granule" Whiskas.

U startu mi se nije svidelo kako moji mackovi "kidisu" na njih, cak se desilo da pocepaju (dosta jaku) ambalazu kako bi ih se dokopali. Nas veterinar tvrdi da one i slicni proizvodi izazivaju "zavisnost", i da ih treba izbegavati. Izbacila sam iz macje ishrane, ali me muci nesto drugo.

Prvi duzi kontakt sa njima se poklopio sa opadanjem dlake, odn. dijagnostikovana je mikoza koja se lecila cak 11 nedelja (krema Triderm i tablete Mikoseb)!

Drugi kontakt (posto tada jos uvek nisam dovodila u vezu opadanje dlake sa Whiskasom) se isto poklopio sa opadanjem dlake, ali sam na vreme prekinula, sve je proslo bez posledica, i od tad je Whiskas "proslost".

Do asociranja Whiskasa sa opadanjem dlake doslo je nakon sto je u "drugom pokusaju davanja" granule dobijala i jedna od onih "nicijih" macaka - i ona je prosla isto, zapravo i gore, bas kao i moji mackovi u "prvom pokusaju davanja". sad.gif

Da li granule Whiskas stvarno mogu da izazovu nekakvu alergiju??


Zna li neko odgovor? sad.gif

Edited by FranziskaKafka, 08 July 2007 - 22:24.


#2 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 11 July 2007 - 21:52

Svi samo citaju, a niko ni da gukne...
sad.gif sad.gif

#3 queeria

queeria
  • Members
  • 1,429 posts

Posted 11 July 2007 - 22:22

Elektrošokovi pomažu, a ako ga to ne unormali... onda ga uspavaj...

#4 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 11 July 2007 - 23:40

Razumem tvoju ironiju smile.gif, ali pitanje je ozbiljno.

#5 jesenja

jesenja
  • Members
  • 1,428 posts

Posted 12 July 2007 - 12:33

QUOTE(FranziskaKafka @ 8 Jul 2007, 18:18) <{POST_SNAPBACK}>
Zna li neko odgovor? sad.gif

Poznanica pričala o tom problemu. Kaže da joj je vet rekao za dve mogućnosti: Da je taj mačkić bio u kontaktu sa ženkom u estrusu, pa da je "pokupio" miris koji "vabi" mužjake, a druga, i po njemu verovatnija je da drugi macani njemu pokazuju gde mu je mesto u njihovoj hijerarhiji. U njihovom svetu, kad hoće da izbegnu sukob sa protivnikom kojeg smatraju jačim od sebe, životinje im "ponude" sebe. A i ako nisu "ponuđeni", jači mužjaci se ponašaju mužjački, da održe svoj status. Ako bi se napadnuti mačkić branio, došlo bi do tuče, pa kako se prođe, od toga bi zavisilo buduće ponašanje ostalih mačora.
Za klopu ne znam, dajem je povremeno pomešanu sa drugim granulama, nismo imali problema. Inače, verujem da u svaku vrstu hrane dodaju neke "narkomanske" sastojke, naš macan otkida na Friskiz, zato ga ne dobija baš često, prepadnem se kako krizira kad oseti miris.

#6 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 12 July 2007 - 16:27

Hvala. Prenecu odgovor.
Moguce je i jedno i drugo (u vezi sa maltretiranjem). sad.gif
Ali mi se ipak cini da taj macak nema onaj karakteristican miris (smrad biggrin.gif ) koji odbija muzjake (tj. stavlja im do znanja da je rec o jos jednom muzjaku). Zapravo, verovatno je rec o nekom hormonskom poremecaju. Jer, eto, skoro godinu dana, a macke "pipnuo" nije... Jadnicak. A prelep je, osoba koja je postavila pitanje rado bi da ga udomi, ali se on ne da uhvatiti. smile.gif

Edited by FranziskaKafka, 12 July 2007 - 16:31.


#7 beatgoeson

beatgoeson
  • Members
  • 136 posts

Posted 12 July 2007 - 19:20

Mačor od deset meseci ne mora još da bude polno zreo. Kod persijskih mačaka to se nekad dešava tek posle godinu ipo (ili više). Mužjaci dosta često napadaju sve što mrda, a dlakavo je. To više zavisi od napadača, žrtva nije kriva. Odnosno, osumnjičeni verovatno nije "poremećen".

Što se hrane tiče, ne znam da li ima nekih sastojaka u njoj, koji izazivaju alergiju. Ako je mikoza ustanovljena mikrobiološki, ona sasvim sigurno nema veze sa hranom. U svakom slučaju, odgajivači mačaka ne koriste spomenute vrste mačje hrane, koje su popularne i mačke ih vole, već neke druge.

#8 Isis

Isis
  • Members
  • 513 posts

Posted 12 July 2007 - 19:47

QUOTE(Udu Wudu @ 12 Jul 2007, 14:20) <{POST_SNAPBACK}>
U svakom slučaju, odgajivači mačaka ne koriste spomenute vrste mačje hrane, koje su popularne i mačke ih vole, već neke druge.

znas li koju macju hranu oni koriste? da li oni sa namerom izbegavaju ovu hranu ili je ne koriste iz nekog drugog razloga ? moja macka samo povremeno dobija neki od tih popularnih specijaliteta i svaki put sam primetila njeno poprilicno cudno, od radosti gotovo histericno reagovanje na samu najavu da ce joj se ta hrana servirati. buduci da takvo ponasanje izlazi iz okvira njenog karaktera i uobicajneog ponasanja, bila sam zbunjena takvom reakcijom.

#9 beatgoeson

beatgoeson
  • Members
  • 136 posts

Posted 12 July 2007 - 22:01

QUOTE
znas li koju macju hranu oni koriste?

Kada bih napisao koje vrste hrane koristimo mi, odgajivači mačaka, to bi moglo da se shvati kao reklamiranje. Ako tvoja mačka voli određenu vrstu krekera, nema ničeg lošeg u tome. Ako ga ne dobija svakog dana, utoliko pre će biti nestrpljiva da se osladi. Možda joj se kreker čak više sviđa od mesa? Proizvođači se trude da hrani daju miris i ukus koji je mačkama po volji. Dakle, kao dopuna ishrane, svaki kreker može biti u redu.

Odgajivači skoro isključivo hrane mačke krekerima, jer je to praktično rešenje, kada ima više primeraka. Zato je bitno da ta hrana bude zaista kvalitetna. Ona je znatno skuplja od ovih "popularnih" firmi, ali je hranljivija, organizam je efikasnije koristi, pa kada se izračuna odnos cena-utrošena količina, razlika i nije tako velika. Osim toga, ove skuplje firme mnogo ulažu u istraživanje, pa njihovi proizvodi sadrže jedinjenja koja sprečavaju neke dosta česte zdravstvene probleme, ili makar smanjuju verovatnoću njihovog nastanka. Recimo, začepljenje mokraćnih puteva, začepljenje probavnog trakta lopticama dlake i slično. Hrana sadrži dodatke za poboljšanje kvaliteta dlake, za sprečavanje nastanka kamenca na zubima itd. Takođe imaju paletu proizvoda za mlade, stare, one koje su u zatvorenom prostoru, koje su slobodne... Zatim posebna hrana za pojedine rase, jer jedne treba da budu snažne i zdepaste, druge vitke i izdužene...

Uskoro će se pojaviti sajt FDB (Felinološko Društvo Beograd), pa ću ovde objaviti link. Tamo će biti dosta informacija o mačkama.

#10 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 12 July 2007 - 23:00

Mikoza je ustanovljena "odokativno"... sad.gif S tim sto je kod nekih izgleda mogla da prodje i bez lekova, dok je kod drugih trebalo da protekne i nekoliko meseci nakon jedanaestonedeljne terapije da bi se dlaka sasvim oporavila (duzina, boja)...

Edited by FranziskaKafka, 12 July 2007 - 23:02.


#11 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 13 July 2007 - 09:14

QUOTE(FranziskaKafka @ 13 Jul 2007, 00:00) <{POST_SNAPBACK}>
Mikoza je ustanovljena "odokativno"... sad.gif S tim sto je kod nekih izgleda mogla da prodje i bez lekova, dok je kod drugih trebalo da protekne i nekoliko meseci nakon jedanaestonedeljne terapije da bi se dlaka sasvim oporavila (duzina, boja)...


Iz mog iskustva potrebno je utvrditi o cemu se radi pomocu brisa i mikroskopa...

#12 beatgoeson

beatgoeson
  • Members
  • 136 posts

Posted 13 July 2007 - 11:04

Najsigurnija dijagnoza je kada i vlasnik zaradi gljivice. rolleyes.gif

Znam za slučaj kada laboratorija nije ustanovila mikozu, a bila je potpuno evidentna. Kada mačka ima promene na koži, opada joj dlaka i sl., prva asocijacija je - mikoza. Može da bude alergija na ujed buve, može biti bakterijska infekcija, ali mikoza... Posebno kod dugodlakih mačaka.

Samoizlečenje od mikoze je moguće, posebno ako mačka nije u bliskom kontaktu sa drugarima, ali nije baš često. Gljivice su napast, mikrospore mogu da opstanu u okolini i godinu-dve. Dakle, nema spoljnih manifestacija, a u pogodnom momentu, eto mikoze.

Umesto mikoseba, bolje je koristiti flukonazol, koji je, doduše, znatno skuplji (oko 700 din. sedam kapsula po 50 mg.), ali je mnogo manje štetno dejstvo na jetru, a efikasniji je (ovo, verovatno, važi i za ljude). Daje se 10 mg po kilogramu telesne mase, jednom dnevno.

Što se kreme tiče, ona nije pogodna za tretiranje cele mačke, a najpoželjnije je tretiranje svakog dela tela, računajući i lice (paziti na oči, usta), korene noktiju... Tri antimikotička sredstva dolaze u obzir. Najefikasnije je ono što amerikanci zovu LIME SULFUR, a to je po sastavu kalcijum polisulfid, sredstvo za zaštitu bilja od pepelnice. Zvuči opasno, ali nije. Treba paziti na koncentraciju rastvora. Proizvodi se na jednom salašu kod Segedina.

Drugo sredstvo po efikasnosti je IMAVEROL i pojedini, napredniji, veterinari ga već imaju. Inače, kod nas se ne može nabaviti.

Treći šampon je MICONAZOLE, treba li reći da ga kod nas nema?

Ako imate jednu ili dve mačke, lakše je izlečenje, ako ih imate više, obavezno nabavite nešto od gore navedenog. Inače, jedanaest nedelja je minimalno neophodno vreme tretmana.

Uzgred, da li je nadriveterinarstvo kažnjivo? ph34r.gif

Edited by Udu Wudu, 13 July 2007 - 11:07.


#13 queeria

queeria
  • Members
  • 1,429 posts

Posted 13 July 2007 - 14:02

A možda ti je mačor peder i treba da se boriš za njegova prava na brak, usvajanje mačića, registrovano partnerstvo, da ne bude diskriminisan...
Imamo divne brošure za vlasnike gej životinja, pa ako želiš mogu da ti dam nekoliko... A imamo i majice "Ponosna na mog gej mačora"...

#14 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 13 July 2007 - 16:06

Heh, to nesto na racun ovih veterinara (zbog mikoze)? Ili je Udu Wudu mislila/mislio na sebe? smile.gif Jes' da nismo u Beogradu biggrin.gif, ali barem su nam veterinari strucnjaci. smile.gif Mislim... i ja svoje vodim kod istih, nemam zamerki. Eh, sad... nismo mi krivi sto se kod nas (ovde) ne rade brisevi, laboratorijska ispitivanja i sl. (to samo za najteze slucajeve... ili kad jednom nedeljno dodju profe iz Beograda). A i laboratorija ume da omane, kako sam(a) kazes.
I nemojte da me terate da kazem o kojoj zverolekarki (bas taj naziv koriste) je rec, time necu nista dokazati, a ispasce da sebi dopustam slobodu da je blate na nekom tamo forumu. smile.gif sad.gif

Za mikozu je karakteristicno opadanje dlaka u "pecatima". U ovom slucaju se (valjda) uzimalo po 1/4 tablete. Inace, nalazim podatke da lecenje traje 4 nedelje (pa se po potrebi produzi... prakticno do +beskonacno). Vlasnik nije dobio mikozu, iako je sva ta "pecatirana" mesta mazao golim rukama (i receno je da nema opasnosti). biggrin.gif

Sve u svemu, ni moje vise nece dobijati Whiskas, ma koliko da ga obozavaju.

Nije rec o mom macku, a i nije smesno sve to okretanje na "gay vodenicu". smile.gif Macak ocigledno ima problem, a i osoba koja to sve "mora" da posmatra. Otuda i pitanje.

#15 tiger

tiger
  • Members
  • 402 posts

Posted 01 August 2007 - 22:50

QUOTE(FranziskaKafka @ 13 Jul 2007, 17:06) <{POST_SNAPBACK}>
Sve u svemu, ni moje vise nece dobijati Whiskas, ma koliko da ga obozavaju.


Pametno. Taj Whiskas ko zna sta sadrzi kad ga mace tako obozavaju. I meni je cudno da maca jedne vlasnice koju znam npr. vise voli Whiskas, nego njenu omiljenu dzigericu. blink.gif Nekad jednostavno nece nista drugo da jede, ni dzigericu, vec samo Whiskas.

Edited by tiger, 01 August 2007 - 22:51.