Jump to content

Photo

Forum modding

• Please log in to reply
77 replies to this topic

#46 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 04 July 2007 - 17:08

QUOTE(Amélie @ 4 Jul 2007, 17:51) <{POST_SNAPBACK}>
не треба да буде све на латиници, српски користи оба писма и тако треба и да остане

а што се тиче предлога не видим зашто је лош, иако га ја лично не бих користила јер сам некако навикла да су компјутерске зезалице на енглеском па ми сваки други језик ми дође некако чудан

е да, занимљиво ми је што су готово сви компјутери у одређеној земљи намештени на тај језик па се редовно спетљавам са немачким, француским, шпанским, финским, чешким и којекаквим чудним функцијама
а кад неко само спомене функције на српском - е то је једна велика&огромна срамота rolleyes.gif

ma nije ovo nikakvo srBovanje nego mi je bezveze da gore vidim My Controls, View New Posts i to na engleskom. mislim, imamo mi svoj jezik. rolleyes.gif

#47 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 04 July 2007 - 18:18

Priznajem da ne znam mnogo o tome kako bi se lokalizacija sprovela, ali nagađam da bi administratori morali da urade nekoliko različitih stvari, koje uopšte nisu toliko proste kao što izgleda. Na prvi pogled izgleda da treba samo da se izmeni nekoliko ključnih forumskih izraza i rečenica na koje nalećemo najčešće, tj nazivi linkova gore, My Controls, View New Posts, itd. To bi možda bilo lako uraditi ali to je tek delić posla, osim ako nećemo da se uradi nešto ofrlje, na pola, što će izgledati ružno, nefunkcionalno i nit tamo - nit vamo.

Prema tome, bilo bi potrebno prevesti sve, bukvalno sve engleske reči u softveru foruma, što je mnogo više nego što se može i zamisliti odavde. Prvo forumske funkcionalnosti, pa periferalne stvari, oko postovanja, pa HELP opcije, pa ALT tekstove, čak i quick access, gde svaki link otvara prozorče gde dolaze nove i nove stvari za prevesti. Pa onda Member Blogs, pa Calendar, pa Members, pa Search, Profile, Komentare, Setovanja, posao je ogroman. Povrh toga, treba ponovo crtati većinu dugmića, jer dugmad su sličice, a ne tekst koji se lako može izmeniti.

Ogroman posao za vrlo mali, zanemarljiv, i ne toliko zahvalan cilj. Smem da se opkladim da bi bilo jako malo ljudi koji bi radije imali forum na srpskom nego na engleskom, a i od njih bismo onda slušali priče "A zašto ćirilica a ne latinica" (ili obratno), "E ala ste ovo preveli, svaka vam čast, zar niste mogli neku bolju reč" i o tome bi se pričalo mesecima.

Sve u svemu, jalov posao.

#48 Buum

Buum
  • Members
  • 1,946 posts

Posted 04 July 2007 - 21:15

Evo ja ću da uradim lokalizaciju for free. Imam profesionalnog iskustva na tom polju (Microsoft Office 2003 i Microsoft Office 2007) i narednih dana sam slobodan. Cenim da nema više od par dana posla za lokalizovanje svih forumskih opcija.

#49 Soulkeeper

Soulkeeper
  • Sleepers
  • 17 posts

Posted 04 July 2007 - 21:33

ja mislim da nema potrebe za bilo kakvim "teskim radom" ima ipb forum sa srpskim jezikom, samo se poskida par jezickih falova sa njihovog sajta www.invisionboard.com

ako nemaju, a sumljam, treba preci na phpbb2 forum

#50 Semjon_Levitan

Semjon_Levitan
  • Members
  • 18,389 posts

Posted 04 July 2007 - 22:01

QUOTE(loshmmee @ 4 Jul 2007, 14:16) <{POST_SNAPBACK}>
Čudi me da se neko već nije pojavio sa: "Ako se uvede srpski, zahtevam da se uvedu i mađarski, albanski, romski, rumunski, rusinski..."

Evo me.tongue.gif:

#51 Semjon_Levitan

Semjon_Levitan
  • Members
  • 18,389 posts

Posted 04 July 2007 - 22:04

QUOTE(CTPAX @ 4 Jul 2007, 17:48) <{POST_SNAPBACK}>
Nisu. Ćirilica je ravnopravnija. dry.gif

Nazalost. ph34r.gif dry.gif

#52 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 04 July 2007 - 23:50

QUOTE(Soulkeeper @ 4 Jul 2007, 22:33) <{POST_SNAPBACK}>
ako nemaju, a sumljam...

Ma nesumljivo imaju.

#53 Marvin (Paranoid Android)

• Banned
  • 5,617 posts

Posted 05 July 2007 - 08:49

QUOTE(Soulkeeper @ 4 Jul 2007, 21:33) <{POST_SNAPBACK}>

Zbog srpske lokalizacije treba i pomišljati na prelaz sa IPB-a na phpbb2? Živote...

#54 Soulkeeper

Soulkeeper
  • Sleepers
  • 17 posts

Posted 05 July 2007 - 09:57

@Marvin (Paranoid Android)
ako malo bolje procitas i fokusiras se na reci koje sam napisao shvatices da tvoj post nema smisla.

btw:
Ukoliko nisu dosli do razvoja i drugih jezika na ipb-u sta mislis da jos nisu razvili, a sam phpbb2 je najrasprostranjeniji tip foruma, na njemu radi najvise ljudi i poptpuno je besplatan.

#55 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 05 July 2007 - 10:18

QUOTE(foto @ 4 Jul 2007, 15:50) <{POST_SNAPBACK}>
Daj, bre, Dunadan. smile.gif
Zaista ti je cudno sto ima ljudi kojima je prijatnije da imaju juzerfrendli softver? blink.gif
I cudno ti je da takvi 'jos uvek' postoje, da nisu izumrli ili prihvatili da je juzerfrendli nesto nakazno, zadrto i da je mucenje za kompjuterom prirodno stanje stvari?

ne znam odakle si izvukao da me ishta po pitanju toga chudi ili da smatram da je takav interfejs nakazan i zadrt.

Pa nisu svi vozaci Harlija koji uzivaju u voznji svojih masina. Neki voze i obicne skutere koji im sluze za transport iz tacke A u tacku B i nista vise. Ako im ti tockici koriste u tom prevozu oni se nece libiti da ih koriste i bolece ih uvce za misljenje vozaca Harlija o njihovim tockicima. Oni njima vrse posao.
laugh.gif

mmm, je l treba onu tako providnu metaforu da prevodim? nich ti nisi razumeo.

#56 Marvin (Paranoid Android)

• Banned
  • 5,617 posts

Posted 05 July 2007 - 10:37

QUOTE(Soulkeeper @ 5 Jul 2007, 09:57) <{POST_SNAPBACK}>
ako malo bolje procitas i fokusiras se na reci koje sam napisao shvatices da tvoj post nema smisla.

QUOTE(Soulkeeper @ 4 Jul 2007, 21:33) <{POST_SNAPBACK}>
ja mislim da nema potrebe za bilo kakvim "teskim radom" ima ipb forum sa srpskim jezikom, samo se poskida par jezickih falova sa njihovog sajta www.invisionboard.com

Sumljam da sam nešto nesmisleno rekao, jer ovde nesumljivo potenciraš da ako ipb nema jezičke fajlove, da treba preći na phpbb2 forum, iz razloga što ipb nema jezičke fajlove (reko' da podvučem to još jednom).

#57 Venom

Venom
  • Members
  • 3,447 posts

Posted 05 July 2007 - 10:47

QUOTE(gotivac @ 3 Jul 2007, 00:17) <{POST_SNAPBACK}>
I to je stav koji i ja podržavam potpuno.
Očekujem da ljudi sa kojima diskutujem o bilo čemu razumeju bar ove (u svetu informatike) toliko ponavljane izraze, ako već umeju da se uloguju na forum.

Ja sam uvek mislio da je software tu da sluzi choveku, a ne obrnuto.

Siguran sam da srpski language file postoji i to bi sa te strane bio posao od max 20 minuta (a u praksi verovatno i mnogo manje). Jedini problem, odnosno jedino shto bi zahtevalo malo vishe vremena bi bilo prevesti sve image fajlove, tipa new topic, add reply itd (ako ni to ne postoji). I pored toga mogu da ostave engleski da bude default, mada realno, zashto bi? Ceo forum je na srpskom, a nisam primetio da se stranci ubijaju da dolaze da diskutuju na engleskom.

#58 faramir

faramir
  • Banned
  • 208 posts

Posted 05 July 2007 - 13:53

QUOTE(Amélie @ 4 Jul 2007, 17:51) <{POST_SNAPBACK}>
а што се тиче предлога не видим зашто је лош, иако га ја лично не бих користила јер сам некако навикла да су компјутерске зезалице на енглеском па ми сваки други језик ми дође некако чудан

long live default

Pojma nemas...

ali najozbiljnije.

Uostalom ovo je tema sa predlozima a ne direktivama korisnika. Taj direktan govor "treba/mora" okaciti slobodno na neki svoj forum. wink.gif

#59 angelfish

angelfish
  • Members
  • 186 posts

Posted 05 July 2007 - 16:43

Iskreno, ok je da postoje opcije. Moja je ova postojeca, drugi neka imaju vecu slobodu izbora, ako im je do toga stalo.
Medjutim, pri kraju ovog topica vise nisam razmisljala o temi, nego o tome odakle potice rec sumlja?
Kako se i gde uvrezila i ukorenila i zasto je nekom bilo lakse i razumnije da je koristi od SUMNJE ?
Neverovatno je koliko je cesto srecem po raznim forumima i sajtovima, skoro kao i rec valda, sto je mnogo teze izgovoriti nego valjati lepo ono valjda.
No trolujem na moderaciji, izvinjavam se.Necu nikad vise.

Troll off

editovala po koji zarez, shame on me

Edited by angelfish, 05 July 2007 - 16:45.

#60 Celt

Celt
  • Members
  • 1,146 posts

Posted 05 July 2007 - 17:13

сва среца па се не писе на цирилици, сви смо навикли да писемо без дијакритицких знакова...

звуцало би мало смесно smile.gif

Edited by _Pile_, 05 July 2007 - 17:15.