...
... Cloudberries su kod nas poznate kao 'močvarne jagode'. U Skandinaviji su, kažu mi, delikatesa, posebno kao prilog pečenom hrbatu od soba, umjesto već poraubanog želea od brusnica ...
По-русски - 'морошка'.
Jedna od omiljenih bobica kod rusa, tzv. 'carska jagoda'.
Obozavao je A.S. Puskin, pa je i na samrti, posle dvoboja sa Dantesom, zamolio zenu da mu donese malo 'моченой морошки'.
/ Specifican nacin ruskog konzerviranja povrca / voca - ili u slankastom rastvoru (mlade lubenice) ili u slatkom (jabuke, kruske) - razne sumske i severne bobice.
Lakka (kasvi)
Mogla se u Msk. nabaviti smrznuta (doduse, retko)
Oko sobovog / losovog mesa.
Slucajno na nekom sajmu upoznam lika, onako 'lutajuci', vise bi da nesto trampi, malo se poprica uz picence, nego sto je 'privrednik'.
Odmah konstatujem da je 'nejtivni ruski indijanac'.
Pa, posto je neodlucno tumarao ovamo-onamo, pridjem mu i kazem - ako imate malo vremena, pa da vas upoznam sa nasom firmom. Malo se zbuni - no, ima.
Stand je bio poveci sa dva stola i vise stolica. Pa ga smestim za jedan i posluzim ga ... votkom.
('izlagaci' to dobijaju besplatno. Hoce on i cigaretu, a ja u neku cilibarsku mustiklu ubacim JPS (John Player Special / Navy Cut) bez filtera.
Hoce i on.
Hmm, kaze - kako fin duvan. Ali to mora sa pravom mustiklom.
Izvadi nesto iz torbe i kaze - nije skupo, ovo je kost od morza.
I kupim ja nekoliko komada.
Mislim, ostao je do zatvaranja sajma, gde sam ga lepo posluzio i picem i sendvicima, pa mi je rekao da je Jakut, i kad je neki sajam u Msk. dodje i valja zadruzne rezbarije na morzovoj kosti. Nije mi se petljalo sa milicijom, a i morzove kljove su poveci problem, no sam ga prosledio nekim nasim / italijanskim likovima koji su kupovali.
Kad, zadnjeg dana sajma, pred zatvaranje, eto ti ga opet on, sa nekom torbetinom. Opet isto posluzenje, ista prica. I nudi mi 'poklon' u torbi. Kaze - ovde ima mesa od soba i od losa, i jedan suseni losos. Danas stiglo avionom.
Gde ga, normalno, nagradim (pride litrenjak 'vinjaka'), i jos odvezem autom do metroa.
Paket je bio savrsen, a pogotovo losos.
Oni suse lososa (to su oni ogromni 'tajmenji') na promaji, tako da mu meso bude rubin boje, providno i poprilicno masno. Ko nije probao - ne zna sta je pravi losos!
A meso?
Pa, na razne nacine, sa velikim zadovoljstvom.
I sa dzemom od moroske.
...