Iako kazu da ima puno masti I da nije dobar za one koji bi da omrsaju, sir ima sve kvalitete kojima se ne moze odoleti. Rokfor, Ementaler, Brie…nisu Vasi neprijatelji.
Sirevi imaju puno masti, ali….
Jeste, sirevi imaju dosta masnih materija, ali ako se jedu kao u Francuskoj, posle jela, tek par malih komada uz parcence hleba, unos masnih materija nece biti veliki. Bice da je pre nacin na koji ga jedemo I kada ga jedemo problem: ako grickamo izmedju jela, ispred televizora, uz pice – unosimo kalorije koje nam nisu potrebne = gojimo se…
Razliciti sirevi sadrze razliciti procenat masnih materija. Danasnja “nomenklatura” nalaze da proizvodjac jasno istakne procenat masnih materija racunato na suvu masu. Tako 40gr ementalera sadrzi 11gr lipida dok isth tih 40gr mekog kozijeg sira sadrzi samo 2.4 gr masnih materija. Sta god da vam je cilj – uvek mozete naci sir koji vam odgovara.
Sir je bogat kalcijumom
Sir je sampion kad je kalcijum u pitanju – nema ni jedne zivotne namirnice koja sadrzi vise kalcijuma! Kalcijum nam je potreban celog zivota: dok rastemo, u pubertetu ( Âľ adolscenata ne unosi dovoljno kalcijuma), u toku trudnoce, dojenja. Neophodan je u toku menopause kao najefikasnije oruzje za borbu protiv osteoporoze.
Sir je izuzetan izvor proteina
Proteini su neophodni za obnavljanje organizma. Proteini zivotinjskog porekla koje nalazimo u sirevima, jajima, mesu I ribi su najkompletniji, sadrze puno aminokiseline koje nam trebaju ali ne treba zaboraviti ni proteine biljnog porekla kojim unosimo aminokiseline koje sami ne mozemo da sintetisemo. Kao I obicno u zivotu, sve je stvar mere. Unosenjem 50% proteina zivotinjskog I 50% proteina biljnog porekla nase potrebe za proteinima bice zadovoljene.
Vitamini
Vitamin A, B2, D – sirevi su ih puni! I jos kad znamo da je vitamin A zasluzan za obnavljanje celija – pa tako radi kao antirid, ili da nam B2 treba za puno metabolickih procesa a da bez vitamina D obnavljanje kostane mase je malo teze… eto jos razloga za grickanje sira!
Jednostavno receno – sire je ukusan!
Hleb, sir I vino – eto trojke srece! Sir jeste ponos Francuske gastronomije, koja se “hvali” sa svojih 450 varijeteta, ali nije samo njihova prcija! Plavi (pershunasti), kremast, suv, mekan “pa se topi u ustima” mmmmm , ima sira za svaki ukus!
Sad kad smo nasli dovoljno razloga da se bacimo na sir da vidimo sta se nudi Treba jos dodati da ima sireva koji u Francuskoj imaju AOC "titulu" :
AOC "titula" garantuje da je vino, sir, puter proizveden postujuci stroga pravila, po tradicionalnim metodama i na strogo ogranicenoj teritoriji - te tako garantuje kvalitet.
Edited by msmodesty, 05 June 2007 - 10:20.