Sta ste / sta biste danas kuvali?
#646
Posted 15 May 2010 - 06:43
#647
Posted 15 May 2010 - 11:35
Mogu da se pohvalim da cufte pravim vrhunski, prema receptu moje pokojne babe.
Danas sam uzeo 650 gr mlevene govedine (skotski angus beef), kojoj sam dodao 80 gr sitno seckanog persunovog lista (iz Spanije), izgnjecena 3 veca cena belog luka (Spanija), 3 cela jajeta, oko 100 gr starog belog hleba, koji je prethodno odstojao desetak minuta potopljen u mleku, obilno krupno mlevenog crnog bibera, soli po ukusu i jednu kafenu soljicu mlake vode. Smesu sam dobro umesio rukama, dok se svi sastojci ne sjedine i ostavio da odstoji 1-2 sata.
Potom, u tiganju cije je dno potpuno prekriveno uljem, stavljam rukama oblikovane, ne prevelike cufte, prethodno ovlas uvaljane u brasno. Ne przim ih predugo, da bi ostale socne i przim na umerenoj vatri. Vadim ih na zdelu sa upijajucim papirom, da pokupi visak masnoce.
Paradajz sos pravim klasicno: Na malo ulja proprzim jednu varjacu brasna, a kad se razbiju grudvice, nalivam sok od paradajza i vodu i krckam istiha dok ne postignem gustinu koju zelim. Soli po ukusu, a kad je sos gotov i prestao da vri dodajem mu jednu vezu lista bosiljka (bosiljak i paradajz imaju tajnu ljubavnu vezu) krupnije secenog.
U gotov vruc sos spustam cufte i sluzim.
Edited by vladan, 15 May 2010 - 11:37.
#648
Posted 15 May 2010 - 14:28
Zvuci dobro. Slicno i ja pravim cufteta, osim sto ne stavljam jaja u smjesu i ponekad ih uvaljam u brasno prije przenja, ponekad ne.
U sos nikad ne stavljam brasno, a pravim ga ovako:
Lagano izdinstam sitno isjeckan luk i jedno-dva cehna bijelog. Na to istresem konzervu paradajza, malo vode, so, biber i to se krcka 20ak minuta. Skinem sos sa vatre i rucnim blenderom ga izblendam i onda vratim na vatru, dodam jednu kasiku paradajz pirea, promijesam i onda stavim proprzene cufte. To se krcka na lagano jos nekih 5 minuta i za kraj dodam svjez persun ili bosiljak ili sta vec imam. Kao prilog krompir pire ili riza.
Nije lose da se cufteta sa sosom prebace u vatrostalni sud i malo zapeku u rerni.
j ispred e
Edited by dogmatix, 15 May 2010 - 14:29.
#649
Posted 15 May 2010 - 16:38
...bio je big red snapper mf. Ispostavilo se da nemam tanjir za njega.
(pravljeno prema ranije postovanom rezeptu)
#650
Posted 16 May 2010 - 09:38
Kod mene atlantic cod na grilu uz grcki pasulj.File cod-a obicno zamrznut prelijem limunovim sokom , biberom i morskom solju i ostavim da se tako otopi.Gril dobro zagrejati a onda smanjiti temperaturu i peci oko 15 minuta svaku stranu posto su filei koje ja koristim deblji.Tokom pecenja premazivati maslinovim uljem u koji se prethodno stavi zdrobljen beli luk.
Pasulj iz konzerve podgrejan na grilu
Attached Files
Edited by MAGRIPA65, 16 May 2010 - 09:39.
#651
Posted 16 May 2010 - 13:39
izgleda da je danas bio riblji dan
Postish ?
#652
Posted 16 May 2010 - 15:16
Fil:
2 jajeta
100g feta
650g mladog sira (cottage)
2-3 kasike kajmaka (turski kaymak)
malo rastopljenog putera.
Ovo se sve izmijesa i onda kasikom reda i razmazuje po jufkama koje se prije slaganja cetkom za pastry namazu istopljenim puterom.
Zadnja jufka se namaze umucenim zumancetom i pece se na 180C oko 45min do 1h.
Kad je pecena, namaze se kajmakom i vrati u ugasenu rernu jos nekih 15 minuta da se 'ististi'.
Salata od paradajza, krastavaca (mali, mediteranski), svjeza paprika i luk. So, biber i maslinovo ulje.
Edited by dogmatix, 16 May 2010 - 15:18.
#653
Posted 16 May 2010 - 16:58
250 gr jagoda
250 gr shvapskog sira
75 gr shecera u prahu
200 ml slatke pavlake
Oprati jagode, odstraniti peteljke pa 150 gr izblendirati sa 25 gr shecera. Preostale jagode iseci na komadice (ostaviti nekoliko komada za dekoraciju). Sir na kratko mikserom umutiti sa preostalim shecerom. Umutiti slatku pavlaku i nezno je umeshati u smesu od sira.Dobijeni krem rasporediti u 4 providne posude smenjujuci ga sa slojevima seckanih i blendiranih jagoda. Ukrasiti preostalim jagodama i po zelji posutu sa malo shecera u prahu.
U cemu je tajna dobro napravljene slike spremljenog jela? Pozelim da okacim slicicu, bilo da je napravljena foto aparatom ili telefonom, slika - nikakva! Sve ispadne nekako sivo, sparusheno. Prvi put sam danas napravila ovaj krem, jako se brzo sprema, lagan je i moji su ga stavili na prvo mesto pozeljnih poslastica za ovu sezonu.Od pomenutih sastojaka dobila sam 4 ovakve porcije. Ja bih smanjila kolicinu sira na 150 grama a moji predlazu da ga napravim sa cokoladom. I sad, budi pametan, stalno kukaju da ih tovim kao bozicne prasice a kad se bacim na preracunavanje kalorija, grama i dinara, oni hoce cokoladu!
Attached Files
Edited by highlanderka, 16 May 2010 - 17:09.
#654
Posted 16 May 2010 - 17:15
edit: slovca
Edited by Rotterdamac, 16 May 2010 - 17:17.
#655
Posted 16 May 2010 - 17:24
ja jedem maple syrup tako sto ga potegnem direktno iz flasice, ne trebaju mi ni palancinke, ni sladoled, a pogotovo ne lepi tanjiri i dekoracijaIma bas lijepih tanjira. Mislim lijepo aranziranih. Je li vi to stvarno gubite vrijeme na te stvari ili skidate odnekud? Jede li iko osim mene jos uvijek iz serpe i tepsije direktno?
edit: slovca
#656
Posted 16 May 2010 - 18:26
Ako ne mogu da promenim svet, mogu tanjire! Smucili su mi se razni rozentali, zolnai i ostali esterhaziji koje sam imala kod drage maman i zbog kojih sam dobijala shamar ili gadnu kaznu ako sam ih slucajno okrnjila ili, nadaj Boze, razbila. Kad sam se udala, odlucila sam: samo beli porcelan, dobar ali bez oreola (Bavarijo, ljubavi moja!). Poslednjih nekoliko godina, skupljam providno, neobojeno staklo. I drvene kashicice koje kupujem u kineskim radnjama, divne su. Mislim da je serviranje hrane vazno za decu, uverena sam da je to pocetak stvaranja nekog reda u decijim glavama i, mozda, zametak neke estetike koju ce deca ili nastaviti ili prevazici, Meni je jako drago sto su moja deca na studije u Bg, uvek nosila i svoje podmetace za tanjire, svoj escajg. Verujte, u vreme najvece nestasice tokom one enormne inflacije, dobar stolnjak, lep porcelan, lepa korpica za hleb, mogli su da nadoknade mnogo toga sto je nesdostajalo u nashim tanjirima. Za tako opremljenim stolom cuva se duh porodice a to je bilo najvaznije. Uzgred, najsladje mi je bilo da tati ukradem zalogaj tek spremljene popare, direktno iz plave sherpe na bele tufne.Ima bas lijepih tanjira. Mislim lijepo aranziranih. Je li vi to stvarno gubite vrijeme na te stvari ili skidate odnekud? Jede li iko osim mene jos uvijek iz serpe i tepsije direktno?
edit: slovca
#657
Posted 16 May 2010 - 18:49
U potpunosti podrzavam iznesen stav.Ako ne mogu da promenim svet, mogu tanjire! Smucili su mi se razni rozentali, zolnai i ostali esterhaziji koje sam imala kod drage maman i zbog kojih sam dobijala shamar ili gadnu kaznu ako sam ih slucajno okrnjila ili, nadaj Boze, razbila. Kad sam se udala, odlucila sam: samo beli porcelan, dobar ali bez oreola (Bavarijo, ljubavi moja!). Poslednjih nekoliko godina, skupljam providno, neobojeno staklo. I drvene kashicice koje kupujem u kineskim radnjama, divne su. Mislim da je serviranje hrane vazno za decu, uverena sam da je to pocetak stvaranja nekog reda u decijim glavama i, mozda, zametak neke estetike koju ce deca ili nastaviti ili prevazici, Meni je jako drago sto su moja deca na studije u Bg, uvek nosila i svoje podmetace za tanjire, svoj escajg. Verujte, u vreme najvece nestasice tokom one enormne inflacije, dobar stolnjak, lep porcelan, lepa korpica za hleb, mogli su da nadoknade mnogo toga sto je nesdostajalo u nashim tanjirima. Za tako opremljenim stolom cuva se duh porodice a to je bilo najvaznije. Uzgred, najsladje mi je bilo da tati ukradem zalogaj tek spremljene popare, direktno iz plave sherpe na bele tufne.
Niti salamu jedem s papira, niti jelo iz serpe.
#658
Posted 16 May 2010 - 19:46
Super! Podrzavam apsolutno. Opet mi je najdraze sarmu zvaknut s noga u kuhinji. Iako sarmu bas i ne ljubim pretjerano. Nego primjer. Ili kutlacu supe posrkat. A da o kolacima i ne govorim. Ja sam jedno vrijeme, da bih zeni olaksao malo pomagao oko aranziranja. I onda skontam da je to rasipanje dragocjenog vremena. Ko voli, nek izvoli. Narocito kad neko dodje da se napijemo i najedemo. Sprema se nesto 2 sata i onda gledas kako nestaje ko da je tornado prosao. Da se ja pitam sluzio bih na onim jednokratnim izletnickim tanjirima, a salamu i sir iz pakovanja. A masline iz tegle. Ali ne da zena.Ako ne mogu da promenim svet, mogu tanjire! Smucili su mi se razni rozentali, zolnai i ostali esterhaziji koje sam imala kod drage maman i zbog kojih sam dobijala shamar ili gadnu kaznu ako sam ih slucajno okrnjila ili, nadaj Boze, razbila. Kad sam se udala, odlucila sam: samo beli porcelan, dobar ali bez oreola (Bavarijo, ljubavi moja!). Poslednjih nekoliko godina, skupljam providno, neobojeno staklo. I drvene kashicice koje kupujem u kineskim radnjama, divne su. Mislim da je serviranje hrane vazno za decu, uverena sam da je to pocetak stvaranja nekog reda u decijim glavama i, mozda, zametak neke estetike koju ce deca ili nastaviti ili prevazici, Meni je jako drago sto su moja deca na studije u Bg, uvek nosila i svoje podmetace za tanjire, svoj escajg. Verujte, u vreme najvece nestasice tokom one enormne inflacije, dobar stolnjak, lep porcelan, lepa korpica za hleb, mogli su da nadoknade mnogo toga sto je nesdostajalo u nashim tanjirima. Za tako opremljenim stolom cuva se duh porodice a to je bilo najvaznije. Uzgred, najsladje mi je bilo da tati ukradem zalogaj tek spremljene popare, direktno iz plave sherpe na bele tufne.
#659
Posted 16 May 2010 - 19:59
kuvani (bijeli) krompir sa blitvom. zacinjeno naravno maslinjakom i bijelim lukom uz malo mljevenog bibera.
mladi kravlji sir.
jagode...bez icega (svaka cast highlanderki, ali nikada ih ne kvarim dodacima).
...sto bi kod nas rekli, broji mi se kao da sam rucao.