Ociscene zivotinje, tj. ribe usoli spolja i iznutra, utrobu ispuni listovima zalfije (sage) i kolutovima limuna, isto naredjaj i odozgo, sve u aluminijumskoj foliji, nalij malo maslinovog ulja preko svega, zapakuj u foliju i peci u vreloj rerni dvadesetak minuta. Poslednjih nekoliko minuta raspakuj foliju i ostavi ribu da se zapece, a visak vode ispari.Krompir a la Lonaisse,opet. Plus mlada buranija, blansirana pa na puter sa malo bijelog luka. Zelena, puter salata.
Jos uvijek razmisljam kako da spravim ove lubine. Jutros upecani, na more mirisu. Zao mi ih maltretirati
Sta ste / sta biste danas kuvali?
#616
Posted 05 May 2010 - 20:15
#617
Posted 05 May 2010 - 23:13
Ociscene zivotinje, tj. ribe usoli spolja i iznutra, utrobu ispuni listovima zalfije (sage) i kolutovima limuna, isto naredjaj i odozgo, sve u aluminijumskoj foliji, nalij malo maslinovog ulja preko svega, zapakuj u foliju i peci u vreloj rerni dvadesetak minuta. Poslednjih nekoliko minuta raspakuj foliju i ostavi ribu da se zapece, a visak vode ispari.
Kasno Janko na Kosovo stize...
Usolio, namazo maslinovim, malo istucanog bibera i koje sjeme fennela o'zgo. Grudvice putera po tjelesima... Grill. Deset minuta po strani, dvije strane, dva'js minuta. Sest jakih poljaka (pivo iz Poljske) u sebe. Banja. Zaboravio napravit salatu. Moze i bez salate. I bolje. Salata je za curice.
Edited by dogmatix, 05 May 2010 - 23:18.
#618
Posted 06 May 2010 - 04:20
Cureci meatloaf.Iz zamrzivaca vec spremljen Jennie-O ubacis u rernu i podesis na dva sata.U medjuvremenu odes na dremku i kada se probudis meatloaf gotov.Dodatak krompir baren u vodi sa susenim povrcem i zacinima uz dodatak vegete.
#619
Posted 06 May 2010 - 13:13
Na malo masnoce proprzio sam jednu srednju glavicu seckanog crnog luka, kad je malo omeksao (ne i pozuteo), dodao sam piletinu i takodje je kratko proprzio, dok ne pocen da menja boju. Nalio sam vodom, dodao slatku alevu papriku, a posle desetak minuta i malo krompira. Soli po ukusu.
Na kraju, kad je sve kuvano, obilno seckan list persuna.
#620
Posted 06 May 2010 - 14:15
Danas kuvam obican pileci krompir paprikas.
Na malo masnoce proprzio sam jednu srednju glavicu seckanog crnog luka, kad je malo omeksao (ne i pozuteo), dodao sam piletinu i takodje je kratko proprzio, dok ne pocen da menja boju. Nalio sam vodom, dodao slatku alevu papriku, a posle desetak minuta i malo krompira. Soli po ukusu.
Na kraju, kad je sve kuvano, obilno seckan list persuna.
Moji ne vole paprikash, ne pamtim kad sam to poslednji put jela. Ja bih ga pravila sa noklicama i uz veeeliku ciniju zelene salate.Dok sam bila kod mame i tate, to mi je bio omiljeni majski rucak. Beshe nekad, odoh da podgrejem sarmice od zelja, ovaj put sa curetinom. Posle cu probati novi recept za sorbe od vishanja, sinoc prevodila sa italijanskog uz pomoc recnika.
Edited by highlanderka, 06 May 2010 - 14:16.
#621
Posted 06 May 2010 - 14:33
Moji ne vole paprikash, ne pamtim kad sam to poslednji put jela. Ja bih ga pravila sa noklicama i uz veeeliku ciniju zelene salate.Dok sam bila kod mame i tate, to mi je bio omiljeni majski rucak. Beshe nekad, odoh da podgrejem sarmice od zelja, ovaj put sa curetinom. Posle cu probati novi recept za sorbe od vishanja, sinoc prevodila sa italijanskog uz pomoc recnika.
noklice u paprikash!
#622
Posted 06 May 2010 - 15:52
#623
Posted 07 May 2010 - 07:03
#624
Posted 07 May 2010 - 17:35
Odlicno izgleda.
Hvala doktore.
Danas linguine bolonjez. Nemam snage za majstorije, danas samo brzo, jednostavno i kaloricno.
#625
Posted 07 May 2010 - 18:50
To, 'bolonjez' u italijanskim kuvarima ne postoji.Hvala doktore.
Danas linguine bolonjez. Nemam snage za majstorije, danas samo brzo, jednostavno i kaloricno.
To je sugo od govedine, a trebalo bi ga praviti ovako:
Na manjoj glavici crnog luka, koja je vrlo sitno iseckana, dinsta se 400 - 500 gr mlevene junetine (govedine), i jedna veca, na sitne kockice iseckana sargarepa. Naravno, soli po ukusu. Dodaju se 1-2 supene kasike pirea od paradajza.
Dok se dinsta, 'podliva' se suvim belim vinom.
Nikakve armaticne trave.
Ceo proces mora da traje 2-3 sata na tihoj vatri.
#626
Posted 07 May 2010 - 19:47
Poznato mi je to ali ja sam nekako navikao na ovu britansku verziju i tako sam i napravio sos. Jednom sam upratio i taj italijanski recept ali nije sazivio. Nekako, ovaj ovdasnji mi bolje lezi. Stvar navike, sta li.
Isprzio sam sitno isjeckani luk, mljeveno meso, nekoliko gljiva, cijelu konzervu paradajza + paradajz pire i malo nekog bbq sosa (nesto kao kecap sa smoky aromom). Kad se dobrano redukovalo, na to sam 'natrunio' malo suhog origana i na kraju cu, kad je vec servirano da narendam parmezan.
I to je to.
#627
Posted 07 May 2010 - 23:05
Attached Files
#628
Posted 07 May 2010 - 23:12
Sutra pada sarma sa suvim mesom.
sarma u maju? nadji zelje pa motaj sarmice, ostavi sarmu za novembar.
#629
Posted 07 May 2010 - 23:13
Sutra pada sarma sa suvim mesom.Materijal je tu ukljucujuci i kupus koji je prirodno ukiseljen pa onda vakumiran.Naravno iz Hrvatske posto u Srbiji ne umeju da kisele kupus
Kod vas počela zima?
#630
Posted 07 May 2010 - 23:32
Ma bi ja nego amelija zapretila da ce da banuje za sarmice a ja sam juce sanjao sarme.Nemam pojma koji mi djavo bio ali bukvalno cim sam uhvatio vreme izasao sa posla da kupim kupus i meso.sarma u maju? nadji zelje pa motaj sarmice, ostavi sarmu za novembar.
U Americi se sarme samo jedu na prolece.Kod vas počela zima?
Dodatak
Zavio je sinoc pa se krckala do jutros.Ustanem jutros a cela kuca mirise na sarmu
Attached Files
Edited by MAGRIPA65, 08 May 2010 - 16:53.