Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3510 replies to this topic

#31 Sombra

Sombra
  • Members
  • 48 posts

Posted 14 June 2007 - 14:14

QUOTE(Publius @ 13 Jun 2007, 12:33) <{POST_SNAPBACK}>
<troll>

Jel ima neko možda informaciju da li cous cous može da se nabavi u Beogradu i gde?

</troll>



Ima da se kupi u Veru pakovanje od 500g, sa receptom za spremanje na kutiji.
  • 0

#32 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 15 June 2007 - 17:04

ovo sam zaboravila da prikacim, to sam spremala pre nekoliko dana.
pileci suflaki grilovan na zepter grill tiganju, tzatziki i domaci hleb (ne vidi se na slici)
mnjam.

Attached Files


  • 0

#33 beowl

beowl
  • Members
  • 2,789 posts

Posted 18 June 2007 - 20:22

Kad je već došlo do piletine, evo jedne zdravoseljačke varijante - sve zajedno u rernu, pa šta izađe... Doduše, uhvatio sam vremena za ovaj "dresing" odozgo (lagano izdinstani crni luk, beli luk i đumbir, umešani u maslinovo ulje, peršun, bosiljak i malo čilija).

Attached File  pk.jpg   109.39KB   120 downloads
  • 0

#34 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 19 June 2007 - 02:18

Attached File  00001_2_.jpg   93.51KB   121 downloads

Svinjski vrat i mladi krompirici... Posuti vegetom i gurnuti u rernu (200 stepeni) u vatrostalnoj posudi, 90min pokriveno i jos 15 bez poklopca (obavezno sipati malo (2 deci) vode)...

Slikano telefonom, ne vidi se bas dobro...
  • 0

#35 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 19 June 2007 - 20:11

QUOTE(martinj @ 19 Jun 2007, 03:18) <{POST_SNAPBACK}>
Attached File  00001_2_.jpg   93.51KB   121 downloads

Svinjski vrat i mladi krompirici... Posuti vegetom i gurnuti u rernu (200 stepeni) u vatrostalnoj posudi, 90min pokriveno i jos 15 bez poklopca (obavezno sipati malo (2 deci) vode)...

Slikano telefonom, ne vidi se bas dobro...


ja procitala: slikano teflonom i umrla od smeha laugh.gif
  • 0

#36 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 20 June 2007 - 03:26

QUOTE(wegga @ 19 Jun 2007, 21:11) <{POST_SNAPBACK}>
ja procitala: slikano teflonom i umrla od smeha laugh.gif


slikam ja tebe teflonom po glavi pa da vidis onda wink.gif
ne vezano za temu, bacio juce divan tefalov teflonski tiganj sa sve crvenom tackom...
izgoreo jadan i skroz se deformisao na starom sporetu sad.gif
  • 0

#37 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 20 June 2007 - 05:18

Kod mene se tradicionalno "kuva" KFC, Boston market, Dominos i ostala jela iz domace kuhinje.
  • 0

#38 beowl

beowl
  • Members
  • 2,789 posts

Posted 26 June 2007 - 14:52

Došao red i na rižoto smile.gif Jeste da ga treba malo paziti i maziti dok se pravi, ali isplati se. Osnovna varijanta za tri osobe:

- 1/2 lit. bujona (bilo koji radi posao, moj omiljeni je Maggijev pileći)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 veći crni luk, sitno iseckan
- malo celera (ja umesto ovoga koristim pola glavice morača)
- morska so, crni biber (mleveni)
- 1 čen belog luka
- 200 gr. dobrog pirinča (duguljasto zrno, A klasa; pošto vijetnamskog već duže vreme nema u Beogradu, egipatski nije loš kao rezerva)
- 50 ml. belog vermuta ili stonog belog vina
- 40 gr. putera (jednostavno otfikariti šestinu pakovanja od 250 grama)
- 50 gr. narendanog parmezana (ako je moguće, obavezno uzeti Grana Padano u komadu, pošto je narendani u kesici tek bleda kopija istog)

Zagrejati bujon. U drugoj posudi na maslinovom ulju lagano izdinstati crni luk, morač, biber i malo soli, oko 3 minuta. Zatim dodati beli luk i dinstati još 2 minuta, pa dodati pirinač i pojačati vatru. Pirinač ne sme da potamni i mora se konstantno mešati dok ne postane "staklast". Zatim lagano umešati vino, uduvaćete se skroz biggrin.gif Kada se svo vino ukuva, smanjiti vatru i početi sa bujonom. Dodavati po jednu kutlaču bujona i malo soli - dok ne bude slano po želji. Svaku narednu turu bujona sipati nakon što se prethodna kutlača lepo ukuva i ispari, bez žurbe. Bujon dodavati dok pirinač ne bude lepo kuvan, ali ne raskuvan.

Kada je pirinač gotov, skloniti ga sa vatre i dodati puter i parmezan (ostaviti malo za dekoraciju). Lagano umešati i odmah služiti, dok je toplo i sočno.

Na slici se vidi i poseban dodatak u vidu slaninice ss.gif, što nije baš zgodno ako ima nekog drugog mesa. Međutim, pošto je ovo običan rižoto uz koji je išla samo dobro ohlađena salata (paradajz, paprika, masline i feta sir), nije bilo naodmet.

Attached File  9.jpg   63.93KB   109 downloads
  • 0

#39 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 26 June 2007 - 16:08

QUOTE(beowl @ 26 Jun 2007, 13:52) <{POST_SNAPBACK}>
- 200 gr. dobrog pirinča (duguljasto zrno, A klasa; pošto vijetnamskog već duže vreme nema u Beogradu, egipatski nije loš kao rezerva)


Počeo je da se prodaje Arborio prinač, ekstra je za tu namenu (kupio u Veru).

Edited by Publius, 26 June 2007 - 16:09.

  • 0

#40 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 28 June 2007 - 18:55

manistru sa tikvicama

nabavite za 2 osobe:
1 veliku tikvicu
250 g integralne manistre
vrhnje od soje
maslinovo ulje, petrusimul, sol, papr, origano
bghostu ne otvaraj!
Spoiler! --Click here to view--

butelja zlatnog plavca

dobro operite, izgratajte tikvicu. na sitno nasickajte 4-5 režnjeva bilog luka, 2 grančice petrusimula
ulijte maslinovog ulja da pokrije dno od šire teće, dodajte na kratko bili luk, petrusimul
stavite tikvice (izgratanu na najveće rupe), poklopite teću da ne ispari voda koju će pustit tikvice, povemeno promišat
nakon cca 5 min popaprit, posolit, stavit malo origana
elektivno: dodat sojino vrhnje (oko kvarat onog npr. alpro tetrapaka od 250 g)
skuvat do kraja uz mišanje, povremeno probat (da vam tikvica ne ostane al dente biggrin.gif )
skuvat manistru i promišat sa prethodnim
ko voli, može dodat i parmezana

popijte plavac i ajte vanka, tijekom večeri provajte poljubit bg hosta biggrin.gif

izgleda ovako:
  • 0

#41 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 28 June 2007 - 18:57

QUOTE(beowl @ 18 Jun 2007, 21:22) <{POST_SNAPBACK}>
...lagano izdinstani crni luk..

koji je sad crni luk (taman naučim koji crveni, kad evo i afroameričkog)
  • 0

#42 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 28 June 2007 - 19:33

QUOTE(Nicol @ 28 Jun 2007, 19:57) <{POST_SNAPBACK}>
koji je sad crni luk (taman naučim koji crveni, kad evo i afroameričkog)


to ti je isto ko i crveni (tj. zwiebeln, onions)

kako se bese u dalmaciji zove crni luk?
pre par dana sam se objasnjavao s drugaricom sta je sta. na kraju smo prevodili na nemacki da bi definitivno potvrdili
a prvo mi nije verovala da ne znam sta je to, mislila da je zajebavam...
  • 0

#43 Irresistible

Irresistible
  • Members
  • 16 posts

Posted 28 June 2007 - 19:38

QUOTE(Zverilla @ 28 Jun 2007, 20:33) <{POST_SNAPBACK}>
to ti je isto ko i crveni (tj. zwiebeln, onions)

kako se bese u dalmaciji zove crni luk?
pre par dana sam se objasnjavao s drugaricom sta je sta. na kraju smo prevodili na nemacki da bi definitivno potvrdili
a prvo mi nije verovala da ne znam sta je to, mislila da je zajebavam...


Kapula? unsure.gif
  • 0

#44 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 28 June 2007 - 21:15

alles klar, herr komesar.
je, kapula. a kapulica je dok je u mladoj dobi i ima zeleni rep!
  • 0

#45 beowl

beowl
  • Members
  • 2,789 posts

Posted 02 July 2007 - 22:04

QUOTE(Nicol @ 28 Jun 2007, 19:57) <{POST_SNAPBACK}>
koji je sad crni luk (taman naučim koji crveni, kad evo i afroameričkog)

U pitanju je običan luk, mislim da ga samo u Srbiji zovu "crni" - valjda zato što ovdašnje pučanstvo od pamtiveka koristi isključivo dve vrste luka: crni (pacull... pardon, kapula) i beli (češnjak) smile.gif

Elem, pošto me prozivaju da sam se ulenjio i da držim jedno jelo po sedam dana u frižideru, evo nečega što zaista može da preživi toliko - sardele u rerni:

500 gr sardela (smrznutih, naravno)
2-3 kašike prezli
Biber (crni mleveni)
Peršun (1 struk)
3-4 čena belog luka
Maslinovo ulje (ako vam je suviše dominantno, odlična zamena je ulje od koštica grožđa)
2 cm đumbira

Sardele ostaviti 1 sat u slanoj vodi, zatim ih očistiti i oprati. U dublju posudu staviti prezle, biber, iseckane listove peršuna (ostaviti malo za posipanje na kraju) i sitno iscekan beli luk. Dobro izmešati. U posudu za pečenje sipati dve kašike ulja, naređati sardele i posuti ih pripremljenom mešavinom. Zatim složiti drugi red sardela i ponoviti posipanje. Kada je sve utrošeno, preliti sa još malo ulja i odozgo posuti sitno iseckani đumbir. Peći na 150 stepeni, pred kraj posuti preostalim peršunom. Konzumirati uz hladan Vranac.

edit: fotka je malo bangava, ali klopa je sasvim ok.

Attached File  3.jpg   103.2KB   105 downloads

Edited by beowl, 02 July 2007 - 22:12.

  • 0