Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3760 replies to this topic

#3706 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 30 May 2018 - 07:34

Nisam bas ljubitelj mesa, ali je drug predlozio da doprinesemo veceri sa glavnim jelom, pa sam pronasla ovaj jednostavan recept i svi su bili vrlo zadovoljni, neki cak i odusevljeni (mora da su bili gladni ;) ).

https://www.seasonsa...-marsala-sauce/

Jedino sto nisam mogla da nadjem persun (flat leaf) nego samo curly, pa sam to promenila od originalnog recepta. Ne znam samo zasto bi to igralo ulogu? Jel' zna neko? HB? :)


Sve je kako je Jashar napisao. Ne trosim curly jer ga skoro i nema kupiti, dok je flat leaf svuda i dosta jeftiniji.
  • 0

#3707 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 May 2018 - 09:01

...

 

...

 

>> ... In restaurant kitchens, Italian parsley is pretty much the standard. How much so? According to one of our chef instructors, if you phone a restaurant supplier and ask for two pounds of parsley, they’ll ship Italian parsley by default. While it’s a bit harder to find than curly parsley, it’s easy to wash and easy to chop on a cutting board, especially when cutting in a chiffonade style. This ease of use is part of the reason for its popularity in restaurants.
 
Curly Parsley
In home kitchens, curly parsley is king. You may know curly parsley best from its role as a garnish on countless diner breakfast platters, where it holds court next to a half-slice of orange. On the plus side, it’s widely available and it has a lovely fresh flavour. On the other hand, it’s a bit of a pain to wash thoroughly, and chopping something that springy isn’t always easy. The taste is strong with a very “dark green” flavour. Compared to Italian parsley, it’s tougher, heartier and grows readily in a backyard garden. ... <<

 

Ovo sa marsalom je OK, mada mi nekako svinjecina ne ide u ovo dobra godine..

 

...


  • 0

#3708 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 30 May 2018 - 13:02

Uvijek u kuhanju, te posipanju koristim flat-leaf peršin, jer ima jaču aromu.

Curly parsley koristim gotovo isključivo kao dekoraciju, prvenstveno kod hladnih jela i narezaka (rozbif), œufs Bénédicte, čak i nekih jušnih jela/složenaca poput pašticade.

 

Danas spremio goveđe šnicle u saftu, s domaćim njokima. Pomalo raskošno, hearty jelo koje se pripravlja oko 3.5 - 4 h.

 

Rp:

po jedan goveđi Schnitzel (ne steak, već odrezak od buta) cca 160 g, po osobi.

3 žlice suncokretovog ulja

1 veliki luk srebrenac

1 mrkva

3 češnja bijelog luka

1 veći (ili 2 manja) lovorov list

4-5 zrna crnog papra

2 klinčića/karanfilića

3 žlice slatke crvene mljevene paprike

2-3 žličice koncentrata paradajza

1 manja (250 g) kutija polpe (pasate) od paradajza

1 goveđa kocka

1 dl crvenog vina

voda, sol, mljeveni crni papar

 

Istući šnicle, posoliti, popapriti i pobrašniti. Pržiti na vrućem ulu po 2 min sa svake strane, pa dodati narezano povrće. Kad povrće omekša, podliti vinom, pa kad ispari dodati vodu paradajz i začine.

Pirjati i podlijevati kako tekućina ispari.

I tako 3.5 sati. Umaka mora biti obilato, a meso mekano.

 

Servirati uz domaće njoke (recept sam već postao gore).


  • 1

#3709 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 May 2018 - 13:59

...

 

 

...


  • 1

#3710 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 17 June 2018 - 20:51

Prvi put sam pravila ove knedle od marelica - tijesto je sa mladim sirom. Ispale su savrseno, malena je smazala 5 komada (od 12).

 

https://img1.picload...llenknoedel.jpg

 

 


  • 2

#3711 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 23 June 2018 - 01:14

...

 

 

...


  • 1

#3712 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 08 July 2018 - 15:11

Danas kuham melem od gaveza. :)

 

Pravio sam slicno prije 4 godine i razdijelo sve. Skoro sam sreo neke kojima sam dao po kutijicu i pitaju me kad cu opet praviti pa sam obecao da cu uskoro i danas je taj dan.

 

Prosli vikend sam nabrao nesto mladih listica i prostro preko novina na frizider da se prosusi. Juce sam iskopao korijenje, dobro oprao i prije kuhanja sitno isjeckao. Cvjetove nevena sam skupljao kako koji procvjeta i susio ih na prozoru. Vosak i kutijice sam nabavio jos prosle godine ali se nisam uspio nakaniti do sad.

 

Attached File  1.jpg   140.13KB   0 downloads

 

Attached File  2.jpg   130.93KB   0 downloads

 

Attached File  3.jpg   275.1KB   0 downloads

 

Attached File  4.jpg   119.06KB   0 downloads

 

Napravio sam i label, u stvari, modifikovao onaj od sira i mislim da ce biti ok. 

 

Attached File  05.png   85.75KB   0 downloads

 

 

Nisam ja malo dokon. :D


  • 2

#3713 Wook

Wook
  • Members
  • 23,143 posts

Posted 08 July 2018 - 17:14

sJv0cBz.jpgŠampinjoni (livadski) su preukusni.


  • 4

#3714 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 08 July 2018 - 18:51

Mani pecurke i kuvaj to pivo. :-) i deli utiske.


Edited by A sad, 08 July 2018 - 18:52.

  • 1

#3715 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 09 July 2018 - 06:41

Makina je upaljena, sezona pochinje, lagan ruchkic, piletina, povrce, salatica … pivo …

 

 

IMG_20180708_160305597.jpg?raw=1


  • 1

#3716 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 09 July 2018 - 09:39

Makina je upaljena, sezona pochinje, lagan ruchkic, piletina, povrce, salatica … pivo …

 

Opa, ovo izgleda prilicno zdravo i dijetalno.  :+1:

 

Za skidanje holesterola, a i viska kilograma. Ja sam vec nekoliko mjeseci na nekoj dijeti gdje sam smanjio masnoce i carbs i skinuo sam 5-6 kila vec. 


  • 0

#3717 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 09 July 2018 - 12:35

@Jashar

 

De malo opisi ovaj Weber, je li cemu? Traje li koliko boca plina ili je i ovo na cumur?

 

Slomih se svaki vikend vrecu cumura, a nije ni jeftino £7 za 5kg.


  • 0

#3718 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 09 July 2018 - 12:45

...

 

Attached File  weber grill.jpg   31.6KB   0 downloads

 

...


  • 0

#3719 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 09 July 2018 - 13:07

Ah, nije mi ni palo na pamet da ima ovo cudo i na struju. :D


  • 0

#3720 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 09 July 2018 - 13:45

Ah, nije mi ni palo na pamet da ima ovo cudo i na struju. :D


Da ima, samo ovaj moj je na gas. Koristim boce od litar, mrsko mi vuci one butan boce od 100 kila od garaze do stana, zajebi to. Moze se videti na slici, zelena boca ispod tanjira sa suvlakijem.
  • 0