Uvijek u kuhanju, te posipanju koristim flat-leaf peršin, jer ima jaču aromu.
Curly parsley koristim gotovo isključivo kao dekoraciju, prvenstveno kod hladnih jela i narezaka (rozbif), œufs Bénédicte, čak i nekih jušnih jela/složenaca poput pašticade.
Danas spremio goveđe šnicle u saftu, s domaćim njokima. Pomalo raskošno, hearty jelo koje se pripravlja oko 3.5 - 4 h.
Rp:
po jedan goveđi Schnitzel (ne steak, već odrezak od buta) cca 160 g, po osobi.
3 žlice suncokretovog ulja
1 veliki luk srebrenac
1 mrkva
3 češnja bijelog luka
1 veći (ili 2 manja) lovorov list
4-5 zrna crnog papra
2 klinčića/karanfilića
3 žlice slatke crvene mljevene paprike
2-3 žličice koncentrata paradajza
1 manja (250 g) kutija polpe (pasate) od paradajza
1 goveđa kocka
1 dl crvenog vina
voda, sol, mljeveni crni papar
Istući šnicle, posoliti, popapriti i pobrašniti. Pržiti na vrućem ulu po 2 min sa svake strane, pa dodati narezano povrće. Kad povrće omekša, podliti vinom, pa kad ispari dodati vodu paradajz i začine.
Pirjati i podlijevati kako tekućina ispari.
I tako 3.5 sati. Umaka mora biti obilato, a meso mekano.
Servirati uz domaće njoke (recept sam već postao gore).