...
Svako meso ima karakteristican miris.
Nikada mi nije bilo jasno to 'ne volem jagnjetinu - daj jos parce praseceg pecenja'!
Izmedju jagnjetine i svinjecine - uvek biram jagnjetinu (i ovcetinu - pa neka neko osetljiv padne u nesvest!).
Neke godine na moru (Ulcinj) nemaju 'odgovarajuce meso' - prodali teletinu i junetinu, samo ostala ovcetina, tj. malo starija jagnjetina.
I da mi gazda na snizenje jedno 2 kg. Samo sam ga zamolio da isecka na kockice - 5x5 cm (kosti odvojeno). Pita on sta ce mi - pa za neku dobru janiju sa povrcem! A hoce li drustvo da jede? Svejedno mi je, ko ne voli ima sardine / pastetu. Kako cu da je spremam? Prvo meso preko noci mora u 'pac'. Marinadu? Da. Od cega? Od nara, crnog vina i zacinskih trava. Uf, kaze gazda to ce biti dobro! Tako je i bilo. Posto je marinada bila pola / pola, meso normalno potamni, pa sam ga poturio za junetinu / govedinu. Ko da prepozna ukus uz gomilu zacina o travki! Samo neka zhemska kaze posle rucka - nesto se ovi tanjiri tesko peru, pa sam morao da joj dajem znak ocima. Posle doda - videla sam po vlaknima mesa da nije junetina.
Cuti i uzivaj!
Ovo je sporo kuhanje na najjednostavniji način. Najmanje 2-2,5h u pecnici na maloj temperaturi (zavisi od mesa)
janija 2.jpg 22.45KB 2 downloads
Sastojci: 1.2 kg mesa jagnjece plecke / 50 ml maslinovog ulja / 6-8 cena belog luka / 2 glavice crvenog luka u kolutovima / 6 fileta slanih incuna, seckanih / 3-4 oljuštena paradajza / 1 kasicica grubo mlevenog crnog bibera / 3-4 karanfilića / 2 lista lovora / 2 grancice ruzmarina / malo timjana / majcine dusice / 250 ml crnog vina / 250 ml vode / so
Ja sam sat pred kraj kuvanja dodao povrce seckano na kockice - sargarepu, babure dve boje, jedan patlidzan, koren celera, koren persuna i obavezno bamije!
Pred sluzenje - parmezan u liskama ili naribani parmezan
2 kasike peršuna
Mali trik, ako je meso masno odvaditi masnocu kutlacom / kasikom.
Jos jednom sam im spremao tzv. 'kavkaski shashlik', on mora od jagnjetine, ali opet meso u marinadi.
To se vec trosilo kao egzotika.
kavkaski shashlik.jpg 95.97KB 2 downloads
Vec sam pisao na 'krmenadle' se gadim.
...