Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3760 replies to this topic

#3676 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 April 2018 - 14:34

...

Svako meso ima karakteristican miris.
Nikada mi nije bilo jasno to 'ne volem jagnjetinu - daj jos parce praseceg pecenja'!
:blink:
Izmedju jagnjetine i svinjecine - uvek biram jagnjetinu (i ovcetinu - pa neka neko osetljiv padne u nesvest!).

Neke godine na moru (Ulcinj) nemaju 'odgovarajuce meso' - prodali teletinu i junetinu, samo ostala ovcetina, tj. malo starija jagnjetina.

I da mi gazda na snizenje jedno 2 kg. Samo sam ga zamolio da isecka na kockice - 5x5 cm (kosti odvojeno). Pita on sta ce mi - pa za neku dobru janiju sa povrcem! A hoce li drustvo da jede? Svejedno mi je, ko ne voli ima sardine / pastetu. Kako cu da je spremam? Prvo meso preko noci mora u 'pac'. Marinadu? Da. Od cega? Od nara, crnog vina i zacinskih trava. Uf, kaze gazda to ce biti dobro! Tako je i bilo. Posto je marinada bila pola / pola, meso normalno potamni, pa sam ga poturio za junetinu / govedinu. Ko da prepozna ukus uz gomilu zacina o travki! Samo neka zhemska kaze posle rucka - nesto se ovi tanjiri tesko peru, pa sam morao da joj dajem znak ocima. Posle doda - videla sam po vlaknima mesa da nije junetina.
Cuti i uzivaj!

Ovo je sporo kuhanje na najjednostavniji način. Najmanje 2-2,5h u pecnici na maloj temperaturi (zavisi od mesa)

 

Attached File  janija 2.jpg   22.45KB   2 downloads

Sastojci: 1.2 kg mesa jagnjece plecke / 50 ml maslinovog ulja / 6-8 cena belog luka / 2 glavice crvenog luka u kolutovima / 6 fileta slanih incuna, seckanih / 3-4 oljuštena paradajza / 1 kasicica grubo mlevenog crnog bibera / 3-4 karanfilića / 2 lista lovora / 2 grancice ruzmarina / malo timjana / majcine dusice / 250 ml crnog vina / 250 ml vode / so

Ja sam sat pred kraj kuvanja dodao povrce seckano na kockice - sargarepu, babure dve boje, jedan patlidzan, koren celera, koren persuna i obavezno bamije!

Pred sluzenje - parmezan u liskama ili naribani parmezan
2 kasike peršuna

Mali trik, ako je meso masno odvaditi masnocu kutlacom / kasikom.

Jos jednom sam im spremao tzv. 'kavkaski shashlik', on mora od jagnjetine, ali opet meso u marinadi.
To se vec trosilo kao egzotika.

 

Attached File  kavkaski shashlik.jpg   95.97KB   2 downloads

Vec sam pisao na 'krmenadle' se gadim.
:piggy:

...


  • 1

#3677 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 29 April 2018 - 15:18

Ni ja ne preferiram jagnjetinu. Samo jednom sam pojeo ovde kebab sa jagnjetinom i zarekao se da se to više neće uneti u moj organizam. Inače, vili, sve to lepo izgleda. Može li se poručiti i manja porcija? :D Šta se, inače, pije uz to? Imaju li neko njihovo osvežavajuće piće?

 

Mozda tela. Neka vrsta piva od sirka.  Etiopljani uglavnom piju kafu ili caj. 

 

Iako nije pice, za "osvezenje" se najvise koristi, isto kao i u okolnim zemljama, kat, koga Etiopljani zovu cat. :-)

 

Jebena je inace naziv za tradicionalnu posudu iz koje se sipa kafa.


  • 0

#3678 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 30 April 2018 - 11:24

@ vilhelmina: iz nekih nedokučivih razloga simpatiziram Etiopsku kuhinju; zapravo najviše kulturu kave (100 x sam pisao kako znam naručiti kavu iz Caffe Axum). Etiopljani više od janjetine preferiraju kozletinu, no argument there. Zašto Etiopija, najgladnija zemlja na planetu ima jednu od najsofisticranijih cuisines, čudim se. Ta inače, po mnogo čemu bizarna zemlja, stara demokracija koja je prošla kroz razdoblja krvavih komunističkih diktatura, jedina afrička zemlja koja nije (barem u dužem periodu) bila kolonija, čiji su vojnici bosonogi s kopljima jurišali na Regio Esercito (otud u Splitu izraz, možda već zaboravljen, "bosi kao abesinska vojska")*. Interesantno je da mi je u etiopskom restoranu u Londonu chef ispričao anegdotu o posjetu Ras Tafarija (Haile Selassie, born Tafari Makonnen Woldemikael, kao nekakav Finac-Šved iz skandinavskih krimića, u Splitu je bio poznat kao silesija) Jamajci, kad su se tamošnji rastafarijanci razočarali, jer da nije bio dovoljno crn.

 

Personalno ne preferiram janjetinu (osim kotleta). Animozitet sam razvio još kao klinac, nakon toga u JNA kad smo 'dužili' konzerve ovčetine preostale od rata u Koreji, a potom kad sam, kao projektant u Ini morao biti prisutan prilikom otvaranja benzinskih stanica koje sam ili projektirao ili renovirao. Nesrećom, takvi vernisaži su uvijek bili sredinom ljeta, pa bi se Janko ili Peppa Pig okretali na ražnju na +38°C, how very appetizing. Dakle, uz janjeće kotlete ostaje moj omiljeni Schweinshaxe s kupusom i Brotnudel. Sve ostalo ide u kategoriju mesnih prerađevina tipa pršut, slanina, tirolski Speck**, kulin et al.

 

Danas, kasnije kad svršim s poslom priuštit ću prjestolonasljednici i sebi (First Lady je na nekakvom službenom putu) odlične hamburgere: kupio sam buns od crnog tijesta, salatu, beefhart paradajz, krastavce, ementaler, sam ću napraviti majonezu***, a Mustafa, moj omiljeni mesar će mi 2 x samljeti 25 dag fine govedine.

Enjoy!

 

*Splićani su, prilikom posjeta Haile Silasija govorili da će 'lagumirati grad' umjesto iluminirati, tj.osvjetliti isti.

 

** Attached File  Speck.jpg   67.23KB   2 downloads

 

*** Dvije velike žlice dižonskog senfa, dvije velike žlice ulja i jedna žlica maslinovog ulja, kašika jabučnog octa, obilato soli i papra, malo naribanog muškatnog oraščića i prstovet bijelog vina. Sve dobro izmješati.


Edited by ironside, 30 April 2018 - 11:40.

  • 1

#3679 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 30 April 2018 - 12:19

...

 

... animozitet sam razvio još kao klinac, nakon toga u JNA kad smo 'dužili' konzerve ovčetine preostale od rata u Koreji ...

 

 

Preterujes - pravilo ih je 'Sljeme'.

Ja sam u je-ne-a konzervu 'mesnog narezka' :-1: menjao za dve konzerve 'ovcetine, a 'pasulj' - za tri. :+1:

 

Nema tog mesa koje se moze porediti sa paškom jagnjetinom!

Osim jesetre i njene ikre.

B-)

 

...


  • 1

#3680 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 30 April 2018 - 14:17

 

*** Dvije velike žlice dižonskog senfa, dvije velike žlice ulja i jedna žlica maslinovog ulja, kašika jabučnog octa, obilato soli i papra, malo naribanog muškatnog oraščića i prstovet bijelog vina. Sve dobro izmješati.

 

Fale jaja, odnosno zumanci za majonezu mada i omjer ostalih sastojaka mi ne djeluje ispravno. Premalo je ulja, a previse sirceta i vina. 

 

~~~

 

Pasji dan danas u Londonu, kisurina, hladnoca, ma fuj. Jednino neki dobar stew ce situaciju uciniti koliko toliko podnosljivom. Kupio sam maloprije i neki mix ljutih papricica pa cu dobro zaljutiti sta god budem pravio.


  • 1

#3681 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 30 April 2018 - 18:33

Zašto Etiopija, najgladnija zemlja na planetu ima jednu od najsofisticranijih cuisines, čudim se.

 

Etiopija nije oduvek bila gladna, naprotiv, pa odatle verovatno i sofisticirana kuhinja.

Prema jednoj teoriji (u koju sam btw sklona da verujem) katastrofalne suse su u Africi ucestale tek od sredine 19 veka. Ranije su bile sporadicna pojava, kao i drugde na ovoj nasoj planeti, ali nisu mogle da izazovu tolike demografske poremecaje kao sto se to desava u poslednjih vek-dva. Razlog ovome nije u promeni klime kao sto bi se povrsnom posmatracu moglo uciniti, nego u poremecaju rezima podzemnih voda u slivu Plavog Nila. U 19 veku je to podrucje postalo atraktivno za sadnju eukaliptusa kao veoma trazenog gradjevinskog drveta, a sve sto raste tako brzo kao on trajno, temeljito i nepopravljivo isusuje zemljiste. I eto ekoloskog belaja kojeg ce osecati generacije, nema tu vise pomoci.

Inace, Etiopija ima idealnu klimu i nije bila gladna sve do tih nesrecnih eukaliptusa kojima tu nikad nije bilo mesto. Trebalo je da ostanu u Australiji, ali sad je tako kako je. Vazi i za dobar deo istocne i juzne Afrike, ne samo za Etiopiju.

 

 

Sto se jagnjetine tice, izgleda da nas ima dosta koji zaziremo od njenog mirisa. Ali kao sto rece Honey, ono sto se danas prodaje u zapadnoj Evropi najcesce nema taj jaki miris loja, a i sve sto sam jela poslednjih godina od tog mesa bilo je s toliko mnogo zacina da jedino po onim vlaknima mozes da znas da je jagnjetina, a ne npr govedina. I uvek je meso narezano na vrlo sitne komadice, tako da lako poprimi ukuse svih tih zacina.

U mojoj prodavnici ga, naravno, stalno ima u ponudi. Doduse, samo prednja noga s pripadajucim rebrima, vrat i ponekad kotleti. Ostatak valjda ide u preradu, ne znam. Kupuje se tako da pokazes koji komad hoces (iako su svi isti) i izjasnis se da li hoces da ti ga narezu na velike, srednje ili male komade. Onda ga onaj mesar neverovatnom brzinom na tracnoj testeri isecka na zeljenu velicinu (sa sve kostima), a ja pri tome okrenem glavu jer samo cekam kad ce da si otfikari prste :lol+: .


  • 1

#3682 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 01 May 2018 - 08:21

...

 

 

 

Preterujes - pravilo ih je 'Sljeme'.

Ja sam u je-ne-a konzervu 'mesnog narezka' :-1: menjao za dve konzerve 'ovcetine, a 'pasulj' - za tri. :+1:

 

Nema tog mesa koje se moze porediti sa paškom jagnjetinom!

Osim jesetre i njene ikre.

B-)

 

...

 

Ono o Korejskom ratu se odnosi na vremensko razdoblje. Vražje konzerve je radilo uglavnom 'Sljeme', ali interesantno je da je 'PIK Vrbovec' proizvodio šunku za NATO u Njemačkoj. Bio sam prisutan nekim povodom ranih osamdesetih, kad je NATO inspekcija obavljala probe, da li je svinja hranjena isključivo kukuruzom. Lik je u šunke ubadao štapić od bjelokosti, ponjušio bi ga i dao potvrdu.

 

Paška janjetina (i creska) OK, ali kad joj je vrijeme, a ne u sred ljeta.

 

Za jesetru i njenu ikru, kapa dolje.

B-)


  • 0

#3683 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 01 May 2018 - 10:57

Neke godine na moru (Ulcinj) nemaju 'odgovarajuce meso' - prodali teletinu i junetinu, samo ostala ovcetina, tj. malo starija jagnjetina. I da mi gazda na snizenje jedno 2 kg. Samo sam ga zamolio da isecka na kockice - 5x5 cm (kosti odvojeno). Pita on sta ce mi - pa za neku dobru janiju sa povrcem! A hoce li drustvo da jede? Svejedno mi je, ko ne voli ima sardine / pastetu. Kako cu da je spremam? Prvo meso preko noci mora u 'pac'. Marinadu? Da. Od cega? Od nara, crnog vina i zacinskih trava. Uf, kaze gazda to ce biti dobro! Tako je i bilo. Posto je marinada bila pola / pola, meso normalno potamni, pa sam ga poturio za junetinu / govedinu. Ko da prepozna ukus uz gomilu zacina o travki!

 

tako mozes pripremit i koznu cipelu Charlesa Spencera Chaplina. samo ju dovoljno dugo mariniras i kuhas.
 
 

Nema tog mesa koje se moze porediti sa paškom jagnjetinom!

 
ojanjetini.jpeg
 
ma sta kazes...

 
...
 
 
naravno da ima. pa na samom otoku Pagu ima neuporedivo kvalitetnijeg mesa od te vusrane, smrdljive jaradi. no treba prvo nauciti plivati, a onda i roniti. i eto prstaca, ugora, skarpina, itd. itd.


  • 0

#3684 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 May 2018 - 11:58

...

 

... kad je NATO inspekcija obavljala probe, da li je svinja hranjena isključivo kukuruzom. Lik je u šunke ubadao štapić od bjelokosti, ponjušio bi ga i dao potvrdu ...

... paška janjetina (i creska) OK, ali kad joj je vrijeme, a ne u sred ljeta ...

 

Wrong.

Taj 'inspektor iz NATO' je bas 'inspektor'. Doduse, tamo ima svakakvih.

:wacko: 

 

>> ... i, najzad, dobija se meso dobrog kvaliteta. Za ishranu svinja u ovom tovu mogu se upotrebiti raznovrsna hraniva koja imamo, ali su najbolja: ječam, grašak, grahorica, proso, šećerna i stočna repa, cvekla, mrkva, bundeva, krompir, mlada lucerka, detelina, esparzeta, posno mleko, brašno od mesa, brašno od mesa i kostiju, industrijski nusproizvodi (i nesto zvano 'pomije'!)

manje su podesna: kukuruz (samo do 15% ukupne kolicine), mekinje, soja, ovas, uljane pogače itd. Razume se, u prvom redu treba koristiti ona hraniva koja imamo u gazdinstvu... <<

'Samo kukuruz' - to je za tovne slaninske / masne svinje i to je skupo. Na 3,5-4,5 kg kukuruza dobija se 300-400 gr. prirasta, sto proizvodnju cini skupom (problem u sVrBiji, pa i u 'rvackoj).

 

Sada malo humora - na temu 'spolni zivot ovaca'.

:lol+:

On je strogo 'sezonalni', mada se cine mapori da se to promeni ('glupe ovce'!). Spolni nagon dolazi sa skracenim danom (vole 'dame' mrak) krajem leta / s pocetka jeseni. Jagnje se u prolece kroz otprilike 150 dana. Od pamtiveka se znalo da je to tako. Sada, uz primenu hormona i vestackih uslova ('zamracenja') B-)  moze se dobiti jagnje kad mu nije vreme.

 

Mozes zamisliti sta se dogadjalo u planinckim bacijama kad krene masovno jagnjenje, u stadu od 5-6 stotina, nekada i do 2-3 hiljade ovaca, pa jos nedaj boze udari sneg ili mraz!

:ajme:

...


  • 0

#3685 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 01 May 2018 - 12:27

...

 

 

ali su najbolja:... brašno od mesa, brašno od mesa i kostiju, industrijski nusproizvodi (i nesto zvano 'pomije'!)

 

 

Wrong.

 

https://en.wikipedia...t_and_bone_meal


  • 0

#3686 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 May 2018 - 12:54

...

 

Ti znas da na tom wikiju mozes da napises sta god hoces, i da nije merodavan za mnoge stvari.

Pogotovo od kad se namnozilo zabrinutih travopasa / zastitara, pa i pristalica onog pomahnitalog Singera.

:yucky:

 

Ja sam podatke nasao na 'rvackom poljoprivrednom portalu, a pozivaju se na nemacko iskustvo u uzgoju svinja.

(btw. u Ger, Spa, Fra. i Den.) ima vise svinja nego stanovnistva u UK, a Fra i Ger imaju pojedinacno vise goveda nego UK! Sta su tupavi britanci radili sa svojim kravama - to je njihov problem. Uostalom, EU ih je banirao i imali su povece gubitke, dok su nemci prijavili pojedinacne slucajeve kod sebe naspram 180.000 obolelih i spaljenih britanskih goveda!)

 

Mozes ti da se otrujes hranom iz sopstvenog frizidera, pa to govori samo o tebi.

;)

 

 

PS.

I zamisli samo - ti likovi na tom portalu ne daju da se sadrzaj kopira, tupadzije 'rvacke.

Pa sam onda morao da primenim vanredne mere: neki 'capture' program, pa save as *.jpg, pa u editoru povecaj rezoluciju, pa ucitaj slicku u OCR program, pa snimi u *.doc forma i voila!

;)

 

...


  • 0

#3687 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 01 May 2018 - 13:23

...

 

Ti znas da na tom wikiju mozes da napises sta god hoces, i da nije merodavan za mnoge stvari.

Pogotovo od kad se namnozilo zabrinutih travopasa / zastitara, pa i pristalica onog pomahnitalog Singera.

:yucky:

 

Ja sam podatke nasao na 'rvackom poljoprivrednom portalu, a pozivaju se na nemacko iskustvo u uzgoju svinja.

(btw. u Ger, Spa, Fra. i Den.) ima vise svinja nego stanovnistva u UK, a Fra i Ger imaju pojedinacno vise goveda nego UK! Sta su tupavi britanci radili sa svojim kravama - to je njihov problem. Uostalom, EU ih je banirao i imali su povece gubitke, dok su nemci prijavili pojedinacne slucajeve kod sebe naspram 180.000 obolelih i spaljenih britanskih goveda!)

 

Mozes ti da se otrujes hranom iz sopstvenog frizidera, pa to govori samo o tebi.

;)

 

 

PS.

I zamisli samo - ti likovi na tom portalu ne daju da se sadrzaj kopira, tupadzije 'rvacke.

Pa sam onda morao da primenim vanredne mere: neki 'capture' program, pa save as *.jpg, pa u editoru povecaj rezoluciju, pa ucitaj slicku u OCR program, pa snimi u *.doc forma i voila!

;)

 

...

 

How yes no, how yes no.

 

 

Hraniti stoku 'brasnom' od mesa i kostiju, sasvim vjerovatno i od iste vrste, ne moze biti nista drugo nego pogresno. A pogotovo ne - najbolje.

 

Mislim, mozes ti i bilo ko da vjeruje da je to sasvim OK, mene takvo misljenje apsolutno ne zanima i ja meso zivotinja koje su uzgajane na taj nacin ne trosim, a ti i svi ostali, slobodno. Ako je jeftino zderilo, sto da ne.


Edited by Honey Badger, 01 May 2018 - 13:24.

  • 1

#3688 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 May 2018 - 14:18

...

 

De, de, nemoj se deranzirati!

 

Dok nisi pogledao u vagicu - slasno si trosio 'zderilo', iako si ga skupo placao (mnogo vise nego ovde), kao da ti imas neki specijalni telepatski uvid u to kako zivince hrane, i bas na tvoj sto isporucuju 'ekonomicne prime cuts'.

;)

Zamisli kakva je ovde junetina / govedina / bravetina koju po preporuci pazaris u radnji nekog sandzaklije / pesterca!

:+1:

 

Attached File  pester.jpg   164.48KB   3 downloads

 

Attached File  pester 2.jpg   111.45KB   2 downloads

 

Secam se epizode oko rumunske konjetine, koju su britanskim salabajzerima uvaljivali kao 'govedinu' - kakva je to bila vesela frka!

:lol+:

A tupsoni nisu mogli da shvate da je konjetina mnogo zdravija od te govedine!

Smesno.

 

Sad, potpuno se slazem da svako treba da bira po svojoj zelji, no da ne zanemari zivotnu pouku.

'Jer, ko igra za raju, i zanemari taktiku - zavrsice karijeru u nizerazrednom Vratniku!'

:rotflmao:

 

A oko 'misljenja' - pa to je, valjda, uzajamno.

;)

 

...


Edited by Kinik, 01 May 2018 - 14:36.

  • 0

#3689 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 01 May 2018 - 16:16

...

 

...

 

 

Nema potrebe za emotivnim izlivima, ni za Chaplinom.

A sto se tice 'kvalitetnijeg mesa, ucenja plivanja, ronjanja, te potrosnje prstaca, ugora, skarpina itd.' na 'puc' prsta - tu su, ocigledno, likovi iz miomirisnog slavonskog okruzja - poveci znalci.

Doduse kad pogledam 'rvacki zemljovid, pa pomislim kako su 'na obali konobari, a na kopnu tezaci' (uzprkos Francekovoj pretnji da ce 'rvacka biti 'regiJonalni faktor', a ne zemlja nabrojanih) - sumnjam da su se bas svi hranili djakonijama iz lopinskih fensi-shmensi restorana po obali (gde se neznalicama za skupe pere) uvaljuju 'taljanske / japanske / kineske / vijetnamske smrzotine', a nesto bogami ostalo samo kao uspomena davno proslih vremena - koje likovi na 10 km od obale, u 'brdima', nikada nisu ni probavali / voleli / trosili. A nemaju ni naviku. Pa ni za plivanje / ronjenje - jerbo su sa vodom, kao retkom pojavom u svom tezackom zivotu, uvek bili u civilizacijskom srazu - pa mi preostaje da se samo kinichki nasmejem.

Treba se prisetiti malo etnoloske literature, procitati o tom 'ribarsko-tezackom' tegobnom zivotu, vekovnoj sirotinji i teskom radu na minimalnom posedu u kamenjaru (da ne spominjem pratece endemske pojave!) sto bi svakome trebalo malo oboriti nos, jer nije sve u 'zimmerfrei', betonskom, nakaradnom zabetoniranom okolisu, 'arhitekturi skorojevica', kao i novokomponovanim 'restoraterima' - gde svi jos uvek vucaraju nesledjene boljke iz proslosti - to mahom sve hajduk / uskok / secikesa / mali prevarant & veliki lazov. Mislim, citam ja ponesto o turizmu u 'rvackoj.
:ajme:

A sto se tice 'smrdljive jaretine' pa na njoj je veci deo 'rvacke odrastao - kamo srece jos da je uvek bilo dovoljno!
Dok to nisam video sa tzv. 'prstacima' / 'skrpinama'.

Prstace sam sam (na Hvaru, kad se to dozvoljavalo) vadio do 15 komada dnevno (bez cekica), a škrpuncice / ugora kupio par puta na Visu, na ribariji. Ja sam sretao i dalmose koji nisu bili ljubitelji ribe / skoljki, no to sam samo konstatovao.
Dok su svi odreda, ali bas svi, bili ljubitelji 'vusrane, smrdljive jaradi'.
Ko se vozio 'jad. magistralom' u to se mogao uveriti. Sumnjam da se to promenilo.
B-)

Opet, razumem ja i 'kontinentalce' i njihov ekstaticni odnos prema moru.
Nazalost, to je nesto sto nikada nisu imali, niti ce ga imati.
Izmedju ostalih i mnogi likovi uz obalu.

 

Disclaimer: neko ce mi mozda prebaciti 'uvodjenje politike', pa cu ga morati uputiti na termin 'zoon politikon'

 

>> ... zoon politikon (grčki ζῷον πολιτιϰόν: društveno biće), u antičkoj filozofiji, pojam koji označava čovjeka kao biće određeno vlastitom društvenošću. Čovjek je društveno biće, koje oblikuje zajednicu i koje je na nju upućeno. Stoga je on nužno političko biće (ili politička životinja). Termin je skovao Aristotel, no i ranije je Platon shvaćao pojedinca kao političko biće. ... <<

 

...


Edited by Kinik, 01 May 2018 - 16:19.

  • 1

#3690 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 01 May 2018 - 16:56

...

 

De, de, nemoj se deranzirati!

 

Dok nisi pogledao u vagicu - slasno si trosio 'zderilo', iako si ga skupo placao (mnogo vise nego ovde), kao da ti imas neki specijalni telepatski uvid u to kako zivince hrane, i bas na tvoj sto isporucuju 'ekonomicne prime cuts'.

;)

Zamisli kakva je ovde junetina / govedina / bravetina koju po preporuci pazaris u radnji nekog sandzaklije / pesterca!

:+1:

 

 

 

Niko se ne deranzira, mozda ti malo uzimas sve previse emotivno ali valjda to dodje sa godinama pa ti ne zamjeram. ;)

 

Ja i dalje trosim 'zderilo' od zivotinja koje su uzgajane po nesto visim standardima, zasto imaju neke certifikate od ustanove zaduzene za provjeru pomenutih standarda i nema mi druge nego da vjerujem. I ti vjerujes da taj Pester bas tako izgleda, nigdje divlje deponije, samo romanticna idila (doduse, na tim slikama i bez igdje ista zivo).


  • 0