...
Dobro, ali ako 'rolas' vise komata - onda je OK.
Ja cu da srolam jedan paket ovog lisca, mozda ima 20-30ak listova sudeci po debljini paketa i nadam se nece trajati duze od dva-tri piva.
Posted 21 February 2018 - 17:56
...
Dobro, ali ako 'rolas' vise komata - onda je OK.
Ja cu da srolam jedan paket ovog lisca, mozda ima 20-30ak listova sudeci po debljini paketa i nadam se nece trajati duze od dva-tri piva.
Posted 25 February 2018 - 20:36
Ja cu da srolam jedan paket ovog lisca, mozda ima 20-30ak listova sudeci po debljini paketa i nadam se nece trajati duze od dva-tri piva.
Tek danas sam uspio i jedva sam. Muka ziva, prekratak je zivot za ovo.
japrak sarma.jpg 230.4KB 0 downloads
Posted 25 February 2018 - 22:32
Posted 26 February 2018 - 11:17
...
Najlakse je tako. Tako isto Homer Simpson savjetuje Barta pa mu veli - sine Barte, ako ti se nesto ucini tesko, najbolje odustani odmah, da se dzaba ne mucis.
Posted 26 February 2018 - 12:08
...
Nije svako raspolozen za prckanje po kuhinji i stalno pranje / glancanje svih kuhinjskih dzidza-bidza.
Ja to mogu da razumem.
Negde na Netu sam video escajg nezenje - otvorena fioka a u korpici - noz, viljuska i kasika.
...
Posted 26 February 2018 - 12:47
...
Nije svako raspolozen za prckanje po kuhinji i stalno pranje / glancanje svih kuhinjskih dzidza-bidza.
Ja to mogu da razumem.
Negde na Netu sam video escajg nezenje - otvorena fioka a u korpici - noz, viljuska i kasika.
...
Posted 26 February 2018 - 13:57
Danas cu napraviti njoke (gniocchi) s piletinom i sun-dried paradajzom:
- iseckam piletinu na kockice, pa kratko proprzim na kokosovom ulju ili ulju od repice
- izvadim proprzenu piletinu, pa na masnocu dodam seckani praziluk (odvikla sam se od luka, praziluk mi nesto vise prija zelucu)
- prodinstam praziluk da omeksa, vratim piletinu, dodam seckani suseni paradajz, biber, so, i zalijem pavlakom za kuvanje, da se jos malo dinsta/kuva
- u serpi obarim njoke, procedim, dodam ih u piletinu, izmesam, pospem persunom
- naspem u tanjir, pospem parmezanom i do daljnjeg se uklonim iz iz kuhinje/od sudopere/masine za pranje sudova
Posted 26 February 2018 - 14:30
...
... muzu i dan-danas nije jasno ...
'been there seen that'
Moje dve Ex_Darlinzi & Kcera.
Morao sam da cupam malu missy Kceru iz ruku Darling #1 i njenih 'virslica & instant pire krompira'. Pomislio sam - jedva mi je uspelo.
Wrong!
A i sebe, iz ruku Darling #2 i 'eksperimentalnih dijeta' a u biti - lakocemizma / stedljivosti.
(tacno sam znao kad je pastorak dolazio - po sudovima. Kasnije sam joj pomogao da ga otme od Exa).
No to je bio moj samoubilacki juris, jer je ispalo da joj je Sin - Idol. Zacudo sad njenu 'brigu' ... ignorise. Ljubazno, ali odlucno )
I taman kad sam pomislio kako sam neke stvari sredio - kad ono moja missy Kcera!
Nesto pocela da radi, pa bi jela lepe stvari, - 'dojadila joj pekara!'!
A sta bi htela? Pa neku sniclu, moze pohovanu!
Pa je odvedem u mesnicu i pokazem sta da izabere (junetina), i u prodavnicu po neko voce.
I onda - ubrzani kurs 'wiener schnitzel' / krompirici / salata (BLJAK!)
wiener-schnitzel-13600-1.jpeg 83.47KB 1 downloads
pa malo varijacije sa vocem
grilled-beef-steak-with-plums.jpg 77.83KB 1 downloads
I nesto bolje - fake 'steak au poivre' (bez zelenog bibera!) .
steak au poivre.jpg 72.55KB 1 downloads
Mislim, sve tri su vrlo brzo naucile da se nikada ne upecaju na stos - 'tako bih nesto lepo pojela!' gde ja kazem, ajde, pravi mi drustvo u kuhinji!
Ili dodjem kuci - 'one vec jele'.
Super!
Spremim nesto sebi i vrlo rezolutno odbijem svaki pokucaj moljakanja komadica i sl.
I sam pospremim sve za sobom.
Ja nikada nisam rekao - a zasto niceg nema / gde su mi carape / kosulje / ves? Ili kukao oko peglanja. Posto sam video da peglam svoje - peglaj i ti svoje. Mislim, stavicu ja u masinu i okaciti da se susi. I nista vise.
Kao da sam im nametao / silom ih gurao u tzv. 'feminizam'.
PS.
Svaka se drzi svog principa.
Darling #1 i dalje vileni, Darling #2 trckara oko Sina. Sin porucuje 'delivery'.
Kcera mora da brine o troje dece i muzu. No, sve sto sprema - to je plain ( ).
Ona je freak za 'besprekorno cistu kuhinju' u kojoj ima sve, no se koristi 'o praznicima'.
Na kraju nesto o mojoj Late_Mother.
"Ma lepo ti ovo spremas - ali koliko sudova koristis!!!'
A ja joj kazem - sos iz pogresne serpe, nema potrebnu 'energiju', nije ukusan, a raspadnutu posiranu ribu iz nekog cuda - to ni ne jedem!
saucepan.jpg 13.75KB 1 downloads fish cookware.jpg 23.64KB 1 downloads
...
Posted 26 February 2018 - 14:47
Posted 26 February 2018 - 19:15
Ovo je vrlo ambicizno. Hats off!
Moje iskustvo je da su muskarci hrabriji kuvari od zena. Cesto i bolji. Muskarci pripremaju hranu za uzivanje, zene zgotove obroke da se napune stomaci (tako aljkav approach me strasno odbija). To sve generalno.
Svi muskarci sa kojima sam kohabitirala su znali da spremaju odlicnu hranu. A i da izaberu odlicne restorane. Meni je kuhinja postala meditativna terapija.
However, vazno je da odrasli ljudi umeju samostalno da se prehrane, Ko drzi do sebe, naravno. Jos uvek se desi da ponekad natrcim na nekog ko se hvali da ne zna da kuva. Samo uzdahnem diskretno.
Posted 26 February 2018 - 19:34
...
Uf, jednom kod nekih likova, pozvali me na 'pecenu patku'. Njih jedno desetak mesovitog drustva.
Pijuckaju koktele, a neka 'domacica' koja je pekla patku morala da ode kuci - hitan poziv.
Oni stoje zgranuti - sta sada?
hteli da seku pecenu patku kao voolgar piletinu, na osam komada!
Nemaju nozeve (posaljem ih kod komsija), jedva nasli tanjire koje godinama nisu koristili! Operu ih.
Izbunarim neke narandze, otmem drustvu 'Quantro' - pa neki 'orange chutney' & bareni celer.
Mislim bilo je zacina i zaliha u kuci - no likovi (otac-udovac i dva sina-siroceta ) ziveli na 'pljeskama, pizzi & bureku'.
Imali u frigiju dve povece tegle dagnji, a neko otrci po zuti sir.
Odmah - zapecene dagnje u povrcu sa sirom!
Posto 'mesa' nije bilo dovoljno - svakome u njegov tanjir. Uz malo garnirunga, prilog od povrca i pirinac.
Posle mi kaze domacin - spasao si nam vece (a bio je diplomatski lik, mada samo jednom).
Ispalo da tegla-dve dagnji, neka mala patkica, nekoliko narandzi, liker i malo povrca - prave cudo!
E, tu sam imao jedan od mojih boljih nastupa - kinichkog crog humora / sarkazma.
Bese u drustvu neki lik koji se bio petljao sa jednom likinjom, no stvar pukne a on ode za inostranstvo. Ona kasnije nadje nekog drugog tipa koji u nekom komsijskom koskanju zagine sa balkona. Mnogo tuzno.
I kaze on meni - daj mi nesto 'crno' znas da to volim!
Crno?
Moze. Secas se one XY?
Kako da ne!
Srecom - rastali ste se, a da niste, pao bi sa balkona i poginuo!
...
Edited by Kinik, 26 February 2018 - 19:41.
Posted 26 February 2018 - 20:34
Ovo je vrlo ambicizno. Hats off!
Moje iskustvo je da su muskarci hrabriji kuvari od zena. Cesto i bolji. Muskarci pripremaju hranu za uzivanje, zene zgotove obroke da se napune stomaci (tako aljkav approach me strasno odbija). To sve generalno.
Svi muskarci sa kojima sam kohabitirala su znali da spremaju odlicnu hranu. A i da izaberu odlicne restorane. Meni je kuhinja postala meditativna terapija.
However, vazno je da odrasli ljudi umeju samostalno da se prehrane, Ko drzi do sebe, naravno. Jos uvek se desi da ponekad natrcim na nekog ko se hvali da ne zna da kuva. Samo uzdahnem diskretno.
Posted 26 February 2018 - 21:08
...
Od malih nogu imao sam ideju / misao, pa sam je formulisao i izrazio tek kao mator lik:
Muskarci (neki) kuvaju jer uzivaju, zene (vecina) kuvaju zbog osecanja krivice / prinude.
Uvek mi je bilo mucno da to trosim, jer mi je bila jasna pozadina.
A opet cudilo me - pa kam se revlas, kad si taka?
Cak i moja Late_Mother, koja je tek u 'zlatnim godinama' popustila pa sam je cesto menjao.
Ali na moj, kinichki, nacin.
Tj. Late_Father / Little_Brother su mogli samo jednom da izraze primedbe kako to nije po njihovom, gde bi dobili moj odgovor: OK, sutra vi kuvate! Taman posla, momentalno bi ucutali.
Pa sam jednom pitao Late_Mother - ti si bila neki umetnicki tip, nesto kao slikala, pa sto si se udavala - ja ovo ne bih trpeo godinama!
A onda dodje Late_Father i ljutito me pita - sta si joj to rekao, eno je u sobi, dobila "napad cira'.
Bolje da ti nista ne kazem.
Posto me je znao - ostao bez komentara.
...
Posted 27 February 2018 - 10:43
Ovo je vrlo ambicizno. Hats off!
Moje iskustvo je da su muskarci hrabriji kuvari od zena. Cesto i bolji. Muskarci pripremaju hranu za uzivanje, zene zgotove obroke da se napune stomaci (tako aljkav approach me strasno odbija). To sve generalno.
Svi muskarci sa kojima sam kohabitirala su znali da spremaju odlicnu hranu. A i da izaberu odlicne restorane. Meni je kuhinja postala meditativna terapija.
However, vazno je da odrasli ljudi umeju samostalno da se prehrane, Ko drzi do sebe, naravno. Jos uvek se desi da ponekad natrcim na nekog ko se hvali da ne zna da kuva. Samo uzdahnem diskretno.
Nije bas toliko ambiciozno, vise zahtijeva volju i strpljenje, nego vicnost i znanje, ipak, hvala!
~~~
Za sve ima prvi put, za po nesto i drugi put. Ove sarmice bih ponovio jos jednom ali sa svjezim liscem, ne zato sto ovo koje sam kupio nije valjalo, jer jeste, nego cisto da uporedim ta dva. U medjuvremenu cu skoknuti do Grcke ili Kipra da probam original, tek da imam referencu sta pokusavam da napravim i tu ce se moje interesovanje za dolmade zavrsiti.
Toliko ima drugih sitnih eksperimentalnih projekata koje zelim da zapocnem da je predugo zadrzavanje na necemu poput ovih sarmica cisto gubljenje vremena.
Prosle godine sam kupio svinjska crijeva za kobasice i jos uvijek ih gledam u frizideru, ne znam ni jesu li upotrebljiva. Srecom, to nije ni skupo, lako se dolazi do njih. Masinu za mljevenje mesa sa nastavkom za kobaje (onu starinsku, na kurblu) sam kupio prije nekoliko godina i eno je neotpakovana u kutiji, pod krevetom. Nikako da nadjem vremena da se u to upustim, a volio bih napraviti nekoliko kilograma socnih kobasica, pa neke malo nadimiti i osusiti, a neke odmah na rostilj ili tavu...
Ove godine cu sigurno.
Posted 27 February 2018 - 21:11
...
Musaka od kupusa sa mlevenim mesom
musaka-kupus.jpg 56.92KB 1 downloads
Sastojci
1 kg kiselog kupusa / 1/2 kg mljevenog mesa / 15 dkg riže / 2 dcl kiselog vrhnja
1 jaje / 1 glavica crvenog luka / par kriški mesnate slanine
(prilagoditi prema broju osoba)
Priprema
1. Rižu skuhajte u slanoj vodi / 2. Luk sitno nasjeckajte, popržite i na luk stavite meso / 3. Malo začinite i pržite do kraja / 4. Kupus nasjeckajte na rezance i na malo ulja i njega popržite / 5. Kupus podijelite na tri dijela / 6. Složite kupus, rižu, meso pa opet kupus, rižu meso i završite kupusom / 7. Vrhnje i jaja umutite i prelijte po musaki / 8. Složite kriške slanine i zapecite 20-30 minuta
(bezmesna varijanta je sa sojom / pecurkama / tofuom)
Ugodan tek zelim!
...