Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3595 replies to this topic

#3586 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,449 posts

Posted 12 February 2018 - 21:01

Meni je dimljena skusa malo prejaka pa rijetko trosim ali taj limun sos izgleda intrigantno. Kako se spravlja, ako nije najstroze cuvana tajna?

 

 

Ovaj sos odlicno izbalansira skushu jer je blazi + hladan je (sa toplim bi bilo otuzno) i taman svemu da potrebnu svezinu; kad se to sve spoji bude fantazija. Veruj mi. Zacas se pravi levom rukom (ja volim jednostavnu hranu): u créme fraiche zamutim (po ukusu) lime morsku so, beli biber, mirodiju, narendam koru od limuna, iscedim limun.

Mozes tu nesto i da dodas i da oduzmees u zavisnosti kakvu ribu imas. Ako imas neku blazu ili grilovanu onda mozes malo da ubacis i neki chilli i sl. 

 

 

:+1:  za labneh. To mozes i sam da napravis, ti koji volis da se igras sa tim stvarima. Mozes da napravis labneh balls pa ih uvaljas u neke fine travke, ili da ih redjas u teglu sa nekim povrcem i zacinima. 


  • 2

#3587 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 12 February 2018 - 22:26

^ Hvala. :)


  • 0

#3588 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 13 February 2018 - 03:44

...

 

Attached File  smoked mackerel.jpg   62.75KB   1 downloads

>> ... Hot smoked mackerel sandwich
This sandwich apart, there are no end of uses for smoked mackerel – try it in pâtés, salads and savoury tarts, too. Serves two.

100g fine sea salt / 4 mackerel fillets / Coarsely ground or cracked black pepper / Good brown bread, thinly sliced / A little butter, for spreading / A squeeze of lemon juice

Scatter half the salt on a plate or tray. Place the mackerel on top. Scatter on the rest of the salt and leave for five minutes. Wash quickly and pat dry. Season well with cracked black pepper and smoke for five to 10 minutes, until the flesh is opaque and flakes when pressed with a knife. Butter four slices of bread and sandwich together with the warm mackerel, squeezing a little lemon juice over the top if you like.  ... <<

 

Attached File  gerookte-makreel.jpg   85.85KB   1 downloads

50-100 ml belog vina ili ko voli - vinsko sirce (1-2 kasike) / 50 ml maslinovog ulja / 3 cena belog luka
Zacini: ruzmarin, crni i beli biber, allspice, korijander, lovorov list, klincic.
1 - 1.5 kašike soli, 1 kasiku secera
Voda da pokrije skuse zbog mere, a skuse izvaditi. Voda se uzavri, dodaju zacini, zatim se marinada potpuno ohladi. Riba se stavi u marinadu i drzi 2-3 sata u kontejneru sa poklopcem.
Skuša ce biti spremna za dimljenje za 2 -3 sata. Što je marinada slabija, duže je potrebno da riba ostane u rastvoru, ali suviše jaka marinada će učiniti da meso bude kiselo, a aroma začina ce prevladati. Mnogi umesto smokera koriste aerogril ili rernu - u tom slucaju se u marinadu dodaje malo 'liquid smoke', ali smoker je prava stvar!

 

Attached File  smoked mackerel 2.jpg   90.69KB   1 downloads

Neko skusama cisti glave, neko ne. Utroba i skrge se obavezno vade zbog gorcine.

Attached File  ABU-roegovn-smoker.jpg   35.28KB   0 downloads

Ovo je moj swejski ABUsmoker preostao iz pecaroskih dana. Drvene strugotine uzmem od jednog stolarskog lika (on mi izabere hrastovu, orahovu, bukovu, od sljive, jabuke, tresnje / pravi nesto od 'umetnickog namestaja' - nista smolasto zbog gorkog ukusa terpentina!!!

Na dno smokera se stavi strugotina, pa posuda za skupljanje soka / ulja i i resetka na koju se slozi riba. Zatim se poklopi (poklopac je klizni), sipa se malo petroleja / alkohola 75% u posudicu da gori samo 10-15 minuta.

Riba se mora 'proventilirati' od dima, a najbolja je sutradan.

Normalno da skusa ima 'shmek'.
Ima ga i 'prasecina'.
;)

Zato nema omega-3 masne kiseline!

 

Moze se skusa praviti i u marinadi.

 

Attached File  skusa u marinadi.jpg   84.51KB   0 downloads

 

Skusa je dostupna, jeftina i vrlo izdasna riba. O koristi da ne govorim.

 

Attached File  Warm-potato-salad-with-smoked-mackerel.jpg   73.35KB   0 downloads

Attached File  mackerel fishcakes-with greens.jpg   83.46KB   0 downloads

 

Moj izbor

 

Attached File  skusa i vodka zakuska.jpg   47.54KB   0 downloads

 

...


  • 1

#3589 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,449 posts

Posted 13 February 2018 - 11:35

...

 

attachicon.gifsmoked mackerel.jpg

>> ... Hot smoked mackerel sandwich

 

 

...

 

Ja obozavam cold dimljenu skushu na najcrnjem razanom hlebu sa danskim puterom i kuvanim zumancem (belance ne volim). 

Imam odlicnu ribarnicu u blizini. Ali za svaki eventualni emergency uvek imam i zalihe fileta u konzervi. 

 

Attached File  DSC_0098.JPG   121.97KB   0 downloads

 

Attached File  DSC_0100.JPG   137.68KB   0 downloads

 

Attached File  DSC_0064.JPG   98.77KB   0 downloads


  • 3

#3590 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 14 February 2018 - 23:09

Nesto sasvim drugacije:

 

Spoiler

Edited by Honey Badger, 14 February 2018 - 23:15.

  • 0

#3591 Kinik

Kinik
  • Members
  • 39,115 posts

Posted 15 February 2018 - 02:01

...

 

Nekome bi se slosilo kad vidi recepte od 'svetih krava' ili 'smrdljive svinjencine' - pa, opet nikom nista.

 

Attached File  cuy_guinea pig in ecuador.jpg   94.43KB   1 downloads

 

Attached File  fried_spiders.jpg   120.21KB   1 downloads

 

Ja bih ovo bez problema probao, dok, recimo, 'kremenadle' - apsolutno izbegavam.

Pogotovo 'res ogorene' na rostilju.

:ajme:

 

...


  • 1

#3592 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,449 posts

Posted 15 February 2018 - 16:48

...
 
Ja bih ovo bez problema probao, dok, recimo, 'kremenadle' - apsolutno izbegavam.
Pogotovo 'res ogorene' na rostilju.
:ajme:
 
...

 
Nisam neki autoritet za meso jer ne marim puno a i dosta toga ne volim ali ... te krEmenadle ne da ne volim nego, bez preterivanja, pre-zi-rem. Ne volim ni da ih vidim. U meni izazivaju neobjasniv otpor, neuporedivo veci od svih mojih ostalih mesnih antipatija. 
 
Od svinje trosim samo file. Uz karamelizovan luk, dosta povrca i sos od crnog vina. Topi se u ustima. 
 
Attached File  DSC_0170.JPG   89.01KB   1 downloadsAttached File  DSC_0171.JPG   97.51KB   1 downloads


  • 4

#3593 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 15 February 2018 - 19:29

Fakat, ima nesto u tim krmenadlama, ni ja ih nikad ne kupujem. Interesantno.

 

I ja ili kupim ovaj filet ili neki tvrdji joint za duze kuhanje. 


  • 0

#3594 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,782 posts

Posted 15 February 2018 - 20:55

Attached File  ribeye.jpg   286.45KB   1 downloads

 

Tanki ribeye. Jednostavan prilog od graha i spinata. Uz casu - dvije vina, taman 'ubije' jos jedno februarsko vece.

 

Grah i spinat su sasvim dovoljni za one koji bi da izbjegnu meso. Dobitna kombinacija.


  • 0

#3595 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,879 posts

Posted 17 February 2018 - 20:54

Ja sam danas pravila chicken sweetchili s nudlama:

Attached File  IMG_3301.JPG   154.17KB   0 downloads

Azijatska klasika, s mali milion mogucih varijacija. Poslednjih meseci sam se navukla na tu kuhinju, jer me odusevljava mogucnost kombinovanja i upotrebljivost tako spremljene hrane. Moze da bude dorucak, rucak, vecera, zgodno je za nosenje na posao, moze da se jede toplo ili hladno, moze da se se kombinuje s bilo cim, moze da bude prilog ili glavno jelo...

Osnova je djumbir, chili papricica i beli luk koji se proprze s onim sto ce biti "nosilac" svega. A to mogu da budu komadici piletine (svezi ili legendarni "ostaci od pecenja"), slaninica, morski plodovi ili riba, neko meso, komadici soje ili quorna, sta ko pozeli. Onda se to izvadi na tanjir, pa se na istu masnocu (najbolje maslinovo ulje, ali opet po zelji) doda povrce. Wok ili domaca kombinacija, ali bitno je da se ne dinsta s prvopomenutim, jer povrce pusti vodu, pa bi se onda sve zajedno kuvalo, a to ne treba. Na kraju se povrcu vrati ono sto se prethodno przilo i sve spoji soja sosom uz dodatke opet po zelji. U mom slucaju to je malo meda i nekog buljona, zavisno koji ukus mi treba, tj koji zelim da naglasim. Na samom kraju ide sok i kora od limuna ili limete.

Druga varijanta je da se piletina prvo marinira u mesavini djumbira, papricice, belog luka i meda, zatim proprzi, izvadi i doda povrce, a dalje sve kao gore. U marinadu moze i sambal oelek, ako nekome nisu dovoljni djumbir i chili papricica.

Na kraju sve to moze da se spoji s nudlama od jaja ili rize, s rizom bilo koje vrste, couscousom, bulgurom, ko sta voli i do cega mu je vec. U hladnu varijantu s couscousom ili bulgurom moze da se zamesa i ruccola ili neki neutralni sir.

Kako god, ne moze da se pogresi, a masta je granica. Tj nema granice. Azijati stvarno umeju dobro da jedu i pri tome ostanu vitki. To me fascinira, a i prija mi.

 

 

Edit: Bulgur i couscous nisu iz te price, ali posto idu kod moje drugarice iz Kirgistana, idu i kod mene.


Edited by vilhelmina, 17 February 2018 - 20:58.

  • 2

#3596 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 10,962 posts

Posted Yesterday, 05:41

brudet od bakalara. ne susenog (nije dakle komplikacija od nekoliko dana), vec od fileta. gotovo za 45 min. auf, sto je to fino, bas sam uzivao.
 
bb.jpg


  • 1