...
http://receptiizmoje...omaci-fuzi.html
>> ... Istarski fuži - recept sa slikama postupka izrade
Konačno sam uzela vremena i odradila dugovanje prema onima koji su me pitali recept za domaće fuže. Recept je popraćen slikama izrade. Tijesto možete razvaljati na mašinu, a meni je draže dugačkim drvenim valjkom jer na taj način odjednom odrežem veću količinu kvadratića. Nadam se da će nekom poslužiti za isprobavanje i pripremu finog ručka.
Sastojci za 5-6 osoba:
600 g brašna / 3 jaja / 30 g soli / 3 žlice ulja / 180 ml vode
Priprema:
Glatko brašno prosijati na radnu površinu ili u posudu za miješanje. U brašnu napraviti udubinu u koju staviti jaja, sol i nešto više od pola količine vode. Zamijesiti tijesto uz dodavanje ostatka vode. Ulje dodati na samom kraju. Tijesto treba biti glatko i elastično, bolje da je malo mekše nego žilavo i tvrdo jer se tijesto može u hodu po potrebi malo posušiti.
Gotovo tijesto podijeliti na 3 dijela. Dva dijela maknuti sa strane i pokriti posudom da se ne napravi kora dok se radi prva tura fuži. Prvi dio oblikovati u kuglu pa razvaljati tanko što više u oblik velikog elipse ili kvadrata na debljinu od maksimalno 1 mm. Po želji mogu biti i tanji, važno je da je tijesto na svim dijelovima jednake debljine kako se kod kuhanja ne bi dogodilo da je dio fuži prekuhan, a dio još tvrd. Radnu površinu i tijesto konstantno lagano posipavati brašnom da se tijesto ne bi zalijepilo jer će se jedino tako kvadratići nakon rezanja lako odvajati.
Razvaljano tijesto (u slučaju da je mekano) ostaviti petnaestak minuta da se prosuši na zraku za koje vrijeme pripremiti poseban stolnjak za gotove fuže i čistu kuhinjsku krpu za odlaganje "krpica" - kvadratića tijesta.
Tijesto namotati na drveni valjak, odrezati oštrim nožem po sredini (kako je prikazano na slici), zatim dobiveno tijesto (nekoliko slojeva traka tijesta) odrezati na 3 trake pa svaku na manje rombove (cca 3x3 cm). Lagano ih prebaciti na kuhinjsku krpu. Odvajati po komad te uz pomoć štapića za ražnjiće obikovati fuže na način da se tijesto stavi na unutarnji dio prstiju jedne ruke, drugom rukom položi štapić za ražnjiće na jedan ugao tijesta te ga zarola prema suprotnom uglu (kao kiflicu) i prstom malo potisne da se zaljepi. Štapić se izvuće iz tijesta i gotov fuž odloži na stolnjak.
Osim sa štapićem fuže se može raditi tako da se dva suprotna ugla savinu prema sredini i pritisnu da se zalijepe.
Isto napraviti sa preostala dva komada tijesta.
Pripremljene fuže kuhati u vreloj slanoj vodi uz dodatak malo ulja. Kuhati oko 10-tak minuta, provjeriti da li su kuhani. Procijediti i poslužiti toplo uz neki umak.
U Istri se fuži tradicionalno poslužuju uz kokošji gulaš, a možete ih poslužiti i uz: goveđi gulaš, umak od: gljiva, šparoga i pršuta ili već po vlastitoj želji. ... <<
>> ... Šurlice - autohtoni krčki specijalitet
Ukusna tjestenina odlično se nadopunjuje s gotovo svim umacima
Šurlice ili šurle u krčkoj se kuhinji nalaze još od davnih dana, a do danas su stekle poseban gastronomski ugled i izvan otoka Krka. Nekada su se šurlice jele s janjećim i goveđim gulašom, a danas se poslužuju s najrazličitijim umacima. Na koje se sve načine mogu jesti šurlice, posjetitelji otoka Krka mogu se svakog ljeta uvjeriti kada svrate na Dane šurlica koji se u srpnju održavaju u Vrbniku. Na stolovima krčkih ugostitelja tada se nađu šurlice u gulašu od slasne krčke janjetine, u umaku od tikvica, šurlice bolognez, u umaku od divljih šparoga, u kombinaciji s domaćim pršutom i kvarnerskim škampima ili s dagnjama i janjećim žgvacetom.
Ovoj je krčkoj gastronomskoj manifestaciji cilj istaknuti vrijednost i kvalitetu autohtone otočne kuhinje te posjetiteljima ponuditi pravi gastronomski enološki užitak. Izvorno, šurlice su tjestenina poslužena s gulašem i ribanim sirom. Poput ribljih specijaliteta, pršuta i sira, maslinova ulja i vina i domaća tjestenina poput čuvenih krčkih šurlica i makaruna, postala je jedan od autentičnih, zaštitnih znakova otoka Krka. Specijalitete sa šurlicama u njihovoj domovini, na otoku Krku, svakako kušajte uz čašu autohtone mirisne 'Vrbničke žlahtine'.
Posebnost šurlica
Šurlice, komadić tijesta rukama oblikovan oko pletaće igle i janjeći žgvacet s dodatkom ribanog ovčjeg sira postali su neizostavni meni svih svadbi, krštenja i svečanih događaja u obiteljima hrvatskog primorja i otoka. Šurlice se pripravljaju od brašna, vruće vode, jaja, soli i maslinova ulja te su izvrstan primjer dosjetljivosti i spretnosti ruku krčkih domaćica. Iz ovoga jednostavnog recepta nastao je poznati krčki specijalitet koji se odlično nadopunjuje s nizom autohtonih namirnica pa su tako nastala nadaleko poznata jela poput šurlica sa škampima, šurlica u goveđem gulašu, sa šparogama, s „mrkačima” (šurlice s hobotnicom), te s raznim umacima. Prije su domaćice pripremale tjesteninu od biranih sorti pšenice te je ovisno o mogućnostima oplemenjivale jajima, a poslužila je za prilog poznatoj krčkoj janjetini ili plodovima mora, svježim ili sušenim. Posebnost šurlica ogleda se i u načinu oblikovanja tijesta oko drvenog štapića ili pletaće igle kako bi dobile svoj prepoznatljivi izgled. ... <<
Btw, nesto sam 'rovao' po Netu, kako bi nasao italijanske nazive za šurlice - fuži pa mi ove paste najblize po izgledu
...