Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3374 replies to this topic

#3361 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 26,362 posts

Posted 13 October 2017 - 20:16

 

...

 

 

Ko kaze?

Pa mi se stalno sigramo sa rusima / rusijom!

;)

 

>> ... Postoje dve kategorije 'palacinci' - blinciki (palacinke) i blini / 'оладьи' oladJi, iliti 'pancakes'.

 

* Blini (bliny) se OBAVEZNO jedu topli.

 
E, sad dolazi najinteresantnije. Prilog za bliny (bliny).
 
U stara vremena (pre posta) u skromnijim uslovima blini (bliny) su jeli sa ogromnom kolicinom putera, preliveni tecnim mileramom. Kasnije sa delikatesima.
 
a/ blini (bliny) sa kavijarom crni / crveni. Staviti jedan blini na tanjir, blago namazati puterom i naneti nekoliko zrnaca / sloj / SANTIMETAR kavijara. Casica ledene votke. Previti blini preko pola i iz dva zalogaja potrositi. 
Mljac!
 
b/ blini (bliny) sa ribom.
Dimljena moruna, jesetra, keciga; dimljeni losos, dimljena pastrmka, slana haringa i druge ribe te vrste ... komadic incuna, komadic limuna. Casica ledene votke. Mljac!
 
c/ blini (bliny) sa mileramom.
Namazati debelim slojem kisele pavlake, ili politi tecnim mileramom. Mljac! (Votku preskocite).
 
Od svih priloga koje sam probao, redjam po opadajucem kvalitetu: kavijar, dimljena / slana riba, mileram, pasteta / puter / nesto slatko.   
 
Sta se pije uz blini (bliny): ledena votka, votka i votka!  
Takodje, moze - sta ko voli. Vino belo (hladno), moze neki blagi liker, moze ruski caj. Nemojte nista gazirano (!).
 
Koliko blini (bliny) za svaku osobu? To se nikad ne zna. Mozda pravite i drugu turu!
 
Za pravi ugodjaj - neka (ruska) ciganska muzika; ako ste u severnoj hemisferi, gde je prava zima - otvorite malo prozor (da vidite kako se trosi votka!), ako ste u juznoj - stavite erkondisn na 16'C!
 
---------------------------------
 
O PROLAZNOSTI 
Anton Cehov.
 
Dvorski savetnik Anton Petrovic Podtikin seo je za sto, prekrio grudi blistavom belom salvetom, sa nestrpljenjem ocekujuci trenutak kad ce na sto izneti blini...
Ispred njega, kao pred vojskovodjom koji nadgleda bojno polje -  pruzao se prizor ... 
Nasred stola poredjane u besprekornoj liniji stajale su boce ... 
Tu si bile tri vrste votke, kijevska visnjevaca, boce sa "Shato la rozom"* i Rajnskim vinima, i cak, bokaste boce sa divnim proizvodima otaca benediktinaca. Unaokolo, u umetnickom neredu, stajale su posude sa slanom haringom u sosu od senfa, slani incuni, mileram, kavijar, dimljeni losos i td. 
Podtikin je pogledao na sve to i progutao knedlu.
 
- Pa koliko jos da cekam, - namrstio se, pogledavsi zenu.
- Kaca, - brze!
 
I evo, konacno se pojavila kuvarica noseci blini. ...
Semjon Petrovic, plaseci se da ne opece prste, zgrabi dva vrela blini sa vrha i sa zadovoljstvom ih pljesnu u svoj tanjir. Blini su bili meko-hrskavi, rumeni, rupicasti, jedri kao ... seoska udavaca ...
Podtikin se nasmesio, sitno stucnuo od srece i polio blini rastopljenim puterom. Nakon toga, nasladjujuci se divnim mirisom i zamisljajuci ukus, lagano ih je premazao kavijarom. Ona mesta koja nije prekrio kavijar polio je mileramom ...
Sad je preostalo samo - da se jede, jel' te? 
Ali, ne! ... Podtikin je nezadovoljno pogledao delo svojih ruku ...
Posto je malo razmislio, stavio je na blini najsocniji komad lososa, haringu i komadic incuna, i tek nakon toga, sav van sebe od zadovoljstva, skoro bez daha, savio je oba blini, ispio casicu votke, nakasljao se, otvorio usta ...
 
I tu ga je strefio slog. ... <<
-------------------------------
 
Chateau Larose Trintaudon, Haut-MedocBordeaux
 
Pazljivo sa blini (bliny)!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...

 

 

Jeo u Skandinaviji, sa ribom u N i S, jaaaaako dobro!


  • 2

#3362 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 14 October 2017 - 10:16

...

 

 

Ma ja sam najvise voleo kad posle nekog 'praznika' ostane curece pecenje koje niko nece.

Pa jos ranije, tek kad bi se curka donela, obavezno bih odvojio 'nusproizvode' i zamrznuo. Onda bih to dobro skuvao sa kostima od pecenja (i njih sam stavljao u zamrzivac), procedio, dodao malo povrca, pripremio 1-2 barena jaja i persina, dodao zelatin i onda sve sunuo u jednu posudu i ohladio.

 

Uz komade bageta, dijon senf, neko ledeno belo - pa onda kasikom!

To niko nije hteo, na cemu sam im bio veoma zahvalan!

 

Nisam bas ukrasavao rezbarenim povrcem, no sam seckao na kolutice, vadio kostice iz maslina i redao unaokolo, dodao malo aspika - pa u frizider / friz - samo na par minuta, da se stegne, a onda nalio sa mlakim aspikom, da se se ne skupi na jednu gomilu :ajme:  - i uzivao.

 

Inace tenologija pripreme istinskog, svecanog apsika je bas chefy - tu se povrce recka umetnicki, pa se jepi jakim rastvorom aspika - pa brzo ohladi, pa doda meso / povrce, pa se nalije mlakim apsikom - pa brzo ohladi. Ume da bude zahtevno. Tim pre jer se pravi u kalupu 'naopacke' - pa ce ono sa dna kalupa biti na vrhu i mora se postovati visoka estetika. Ovako, za domacu upotrebu moze i nesto jednostavnije.

 

attachicon.gifimage-722.jpg

 

 

PS.

Setih se.

Kad sam se zenio drugi put napravio sam dve povece cinije aspika. Jedan 'timbal od ribe' (fileti smudja i kecige seckani na duge trake pa umotani u kolutice) i 'sareni aspik' od kockica govedjeg jezika i piletine. Tamni slojevi - jezik sa belim i crnim mlevenim biberom i 'najkvircom', a svetli - piletina sa karijem i djumbirom. Tu sam se petljao citavo popodne.

Buduca Darling # 2 je brinula o kolacima, vocu i grickalicama, vino se hladilo, a ona bi mi svaki cas zabrinuto rekla - sta to radis, jesi lud!?

Seretski sam odgovarao - jesam, cim se zenim!

 

Timbal (Pallaprat)

 

attachicon.giftimbal sa ribom 003.jpg

 

klasican aspik

 

attachicon.gifAspic-de-legumes.jpg

 

Ne znam da li neko video ove sprave za pravljenje ukrasa za timbal (moze i od testa / sladoleda ili cega vec), a sumnjam da ih imao / ima

 

attachicon.giftimbale rosette.jpg

 

Nazalost, neka 'moda' na klasicne aspike je prosla. Malo ko zeli da trosi vreme na chefy stvari, a vredno je i zbog estetike, i, bogami, izvanrednog ukusa.

 

...

 

Ah, Kiniče. Pravi aspik se nikad ne radi sa kupovnom želatinom. Radi se sa hladetinom od svinjskih nogica. U BXL-u, u boljim mesnicama prodaju kuhane svinjske papke (naravno, ne kod moga Mustafe) posebno pripremljene za pihtije.

Moda na 'klasične' aspike nikad nije prošla, niti će proći!

U Dalmaciji postoji kult hladetina; od skuša, srdela, rakova, školjaka...

 

Evo jedan, luksuzni:


  • 0

#3363 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,313 posts

Posted 14 October 2017 - 15:09

Nisam ljubitelj tih zelea, preferiram da se istope pa ako budete dolazili ovamo, ponesite si toga, ja vam to necu pripremati. :)

 

Helem nejse, nego u slobodarskoj Tuzli napravili burek od 6 metara, najveci na svijetu. Ne pise gdje i kako su ga ispekli.

 

Jutros odem na farmer's market na West Hampstead da kupim nepasterizovani med, jaja i svjeze pilece dzigerice od koka koje nisu provele zivot u konc logoru, nego slobodno trckarale i ceprkale po dvoristu i naletim na zenu koja dijeli promo vietnamske zacine za koje je sama, veli, napravila recepturu. Kako sam pokazao entuzijazam, tako mi dade jos dva puta ovoliko koliko je na slici:

 

Attached File  22494937_10212428801707330_166465584_o.jpg   477.74KB   0 downloads

 

Danas sam vec isplanirao pilecu dzigericu sa kesten-sampinjonima, pire krompir i barene mrkvice i grasak ali cu isprobati prvom prilikom. Ako neko ima nekih ideja iz vijetnamske kuhinje, blagodario bih. Tu sam prilicna neznalica, moram da priznam.


  • 3

#3364 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 15 October 2017 - 10:50

Pho Bo (već sam postao) http://forum.b92.net...enci/?p=5726287

 

Kod Bourse u BXL-u ima par dobrih vijetnamskih restauranata, gdje serviraju odličan Pho Bo, a rade ga i za takeaway.

Svejedno, najbolji Pho Bo se izvan Vijetnama može pojesti u Parizu, te sigurno u Americi i/ili Australiji, vjerojatno i u Kanadi, a možebitno i u Češkoj Republici.

 

Kao i marokanska harira, i Pho Bo se najbolje spravlja od ostataka (prek)jučerašnjeg ručka, sa svježim povrćem, začinima i rezancima od rižinog tijesta (u hariru idu fidelini).

Slasno - vijetnamska kuhinja je odlična i meni puno draža od npr napuhane tajlandske.

 

Btw, nisam u petak izdržao, pa sam svratio do Ruskih delicija, uzeo porciju соля́нкe (koju spravljaju on the premises), bočicu ljutog ruskog senfa (manje je ljut od Dijona, iako mu na etiketi stoji: огненная!) i - sušenu jesetru.

Ostat ću bez gaća, nastavim li ovako. Uživam u svakom danu kad mogu progutati nešto čvrsto.


  • 1

#3365 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,843 posts

Posted 15 October 2017 - 11:31

...

 

Bilo bi lepo da okacis fotku tog ruskog senfa.

Ako je manje ljut nego dijon - to nije ruski senf, to je nesto prilagodjeno za nezne evropljane.

 

Od ruskog senfa se ostaje bez daha / pada u nesvest.

To je kao da te neka gvozdena saka scepa za grlo i nos.

 

Uvek smo opominjali goste - manje senfa, manje ...!

I onda se bacali u operaciju spasa.

Gde bi lik na kraju rekao - pa sto ne rekoste!? A onda zakljucio - sam sam kriv, trebao da skapiram kad sam video koliko je mala kasicica za senf.

 

Attached File  prasak gorcice.jpg   29.58KB   0 downloads

 

Attached File  domaca gorcica.jpg   100.7KB   1 downloads

 

Recept:
- gorčica u prahu 150g
- 3 supene kasike meda
- 1/3 kasicice soli
- voda / alkoholni ocat
 
Ugrejati vodu, dodati so, ocat i med. Naliti u posudu sa praskom gorcice, dobro umesati da nema gromuljica i da bude gusta kao mileram. Pazljivo naliti vode - 1-2 prsta iznad povrsine gorcice. staviti na mlako mesto. Sto duze stoji sve je jaca.
Pazljivo odliti vodu sa vrha, dodati malo ulja (suncokretovo) i sipati u teglice - pa u frizider.
 
...

  • 1

#3366 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 15 October 2017 - 11:35

...


Nazalost, neka 'moda' na klasicne aspike je prosla. Malo ko zeli da trosi vreme na chefy stvari, a vredno je i zbog estetike, i, bogami, izvanrednog ukusa.

 

...

 

Nije prošla, štoviše: već rekoh za dalmatinske riblje aspike.

No, glavni su, ipak ruski. Hladetina od jesetre, čuvena 3аливная осетрина je najčuveniji, najbolji riblji aspik.

 

Attached File  jesetra_hladetina.jpg   53.58KB   0 downloads

 

Recept za hladetinu od jesetre.


  • 0

#3367 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 15 October 2017 - 11:55

 

...

 

Bilo bi lepo da okacis fotku tog ruskog senfa.

Ako je manje ljut nego dijon - to nije ruski senf, to je nesto prilagodjeno za nezne evropljane.

 

Od ruskog senfa se ostaje bez daha / pada u nesvest.

To je kao da te neka gvozdena saka scepa za grlo i nos.

 

Uvek smo opominjali goste - manje senfa, manje ...!

I onda se bacali u operaciju spasa.

Gde bi lik na kraju rekao - pa sto ne rekoste!? A onda zakljucio - sam sam kriv, trebao da skapiram kad sam video koliko je mala kasicica za senf.

 

attachicon.gifprasak gorcice.jpg

 

attachicon.gifdomaca gorcica.jpg

 

Recept:
- gorčica u prahu 150g
- 3 supene kasike meda
- 1/3 kasicice soli
- voda / alkoholni ocat
 
Ugrejati vodu, dodati so, ocat i med. Naliti u posudu sa praskom gorcice, dobro umesati da nema gromuljica i da bude gusta kao mileram. Pazljivo naliti vode - 1-2 prsta iznad povrsine gorcice. staviti na mlako mesto. Sto duze stoji sve je jaca.
Pazljivo odliti vodu sa vrha, dodati malo ulja (suncokretovo) i sipati u teglice - pa u frizider.
 
...

 

 

 


Edited by ironside, 15 October 2017 - 12:00.

  • 1

#3368 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,843 posts

Posted 15 October 2017 - 12:04

...

 

... ah, Kiniče. Pravi aspik se nikad ne radi sa kupovnom želatinom ... radi se sa hladetinom od svinjskih nogica... 

 

 

Izvinjavam se - no 'kupovna zelatina' se pravi od otpadaka svinja, goveda i ostalih zivuljki, pa i od pilecih nozica.
(ova poslednja je najfinija posto daje skoro apsolutno prozirni temeljac. Uvek se secam kad Darling #2 kupuje vise kilograma / dzak pilecih nogica / krajeva krilca za voljenog Airedale terijera i kaze prodavaci - i jos jedan kilogram u posebnu kesu ... za mog muza. Ja stojim pored - da vucem kolica, a prodavacica ostala bez reci, siroko razrogacenih ociju!)
:lol+:
Umetnici koriste najkvalitetnije tutkalo od zecjih kozica i kostiju.
 
Ko ce leti vise sati u vreloj kuhinji da se bakce sa svinjskim nozicama - mozda samo 'puristi'. A i ne trose svi svinjetinu.
;)
 
Malo odstupanje. 
(doduse, jedne godine Late_Mother i Late_Father me na NBg. posalju kod 'tece-Dalmatinca' da ga pozovem na rucak i gledanje TV fuzbaljskog prenosa (behu rane '60.) a porodica mu vec na moru u okolini Zadra. Kad, on kaze - e, ne moze bez rucka, sedi! A bio je oficir, doduse od onih najmeksih, 'na leb da ga mazes'. Izvadi tanjire, ode po lonac (znao sam po mirisu sta ce biti) i stavi na tanjir svakome po 2 kuhane svinjske nozice / nozurde! Jedes li ti ovo? Jedem, teco. Kod mene moje dame ne jedu, kaze on. Kad smo zavrsili - udarimo po lubenici! Jedva sam stigao kuci, a od rucka, normalno, nije bilo nista - tek uzina predvece! Sada, kad se setim tece-Dalmatinca smejem se. Vrlo interesantan / koloritan lik. Otac mu je bio privatni preduzimac, trgovao posle WW I peskom i kamenom - u Trstu! Gde su deca isla u srpsku skolu pri crkvi sv. Spiridona (svi mrzeli 'taljanstinu'). Pa neka trgla za Ameriku, a neka ostala i bili prvoborci u NOBu. No, to je druga i duga prica.)
 
Sada se siroko koristi agar-agar, iz algi - em je 'veganski', em je mnogo jaci.
 
Rekoh, aspik izasao iz mode jer je zahtevan za rad, a jela ulaze i izlaze iz 'mode', pa se nekima ne dopada 'prostota aspika'.
Jadnici, ne znaju cega se lisavaju!
 
Ko je jos, u Dalmaciji, negde 60-ih, 70-ih trosio 'junk food'?
Pihtije & aspik su ti kao narodna nosnja i gradsko odelo.
 
Cudno, retko se moze videti, ili procitati / sresti da je neko okacio recept sa 'hladetinom od zitarica / povrca'.
Recimo, letnja, 'posna' hladetina od ovsenih ili razanih pahuljica, hladetina od pasulja, graska, boba, pecuraka, paradajza, sargarepe / persina / celera / pastrnaka, spanaca, blitve (ameri to zovu 'jelly' - seti se 'Rain mana'). I, normalno, letnji vocni zelei za decu - nema kraja kulinarskoj masti!
Ako je veganska - onda sa agar-agarom. Mozda se nadje samo na njihovim sajtovima, no takva hladetina se u seljackoj kuhinji koristila vekovima. Ima o tome i kod Jovana Erdeljanovica.
 
Attached File  bob i posne piktije.jpg   65.55KB   0 downloads
 
Btw, hladetine od zitarica hoce same da se 'spihtijaju', to je onaj 'zli gluten'!
 
Attached File  hladetina_studenj od graska.JPG   132.57KB   0 downloads
 
ovseni ruski 'studenj' - 'hladetina'
 
Attached File  ovseni studenj.jpg   7.15KB   0 downloads
 
Nego secas li se 'belog sudzuka' iz poslasticarnica.
 
Attached File  sudzuk-kolac.jpg   72.29KB   0 downloads
 
...

  • 1

#3369 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 15 October 2017 - 13:19

Staromodni smo, i to mi se svidja.

To mi se dopada i očito je lagano time to die.

Još da se nešto fino skuha i pojede prije nego što se dođe na naplatnu stanicu...


  • 1

#3370 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,313 posts

Posted 15 October 2017 - 15:59

Ja se upravo vrsim psiholosku pripremu da se dam u spremanje ricotta-spinach lasagne. Originalno se to pravi sa canellonni pastom ali meni je to previse da se bakcem, a i lazanja odlicno odradi zadatak.

 

Imam i neki Dolcelate sir kao i nesto kozjeg sira da potrosim, pa ce mozda da ima ekstra smek u smjesi ricotte i spinata. U to cu obavezno da narendam muskatnog oraha i svjeze mljeveni biber.

 

Paradajz sos cu da slozim od mog paradajza od kojeg sam uspio sacuvati jednu manju teglicu ali imam i tetrapak passate ako zatreba. Na kraju cu zaliti sa bechamel sosom, posuti svjezim mrvicama i naribati parmezana i to bi trebalo da dobije divnu zlatnu boju kad bude gotovo i da mu da X factor.

 

 

Staromodni smo, i to mi se svidja.

To mi se dopada i očito je lagano time to die.

Još da se nešto fino skuha i pojede prije nego što se dođe na naplatnu stanicu...

 

Staromodni ili ne, samo bez zurbe, molio bih. :)


  • 1

#3371 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 26,362 posts

Posted 15 October 2017 - 18:37

Ja ništa, samo malo raspakovao i naseckao. ;)

 

IMG_20171015_1930054.jpg


  • 3

#3372 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,313 posts

Posted 15 October 2017 - 19:12

Attached File  1.jpg   80.97KB   0 downloads

 

Attached File  2.jpg   131.35KB   1 downloads

 

Attached File  3.jpg   74.73KB   1 downloads


  • 5

#3373 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,313 posts

Posted Yesterday, 22:16

Nisam ljubitelj tih zelea, preferiram da se istope pa ako budete dolazili ovamo, ponesite si toga, ja vam to necu pripremati. :)

 

Helem nejse, nego u slobodarskoj Tuzli napravili burek od 6 metara, najveci na svijetu. Ne pise gdje i kako su ga ispekli.

 

Jutros odem na farmer's market na West Hampstead da kupim nepasterizovani med, jaja i svjeze pilece dzigerice od koka koje nisu provele zivot u konc logoru, nego slobodno trckarale i ceprkale po dvoristu i naletim na zenu koja dijeli promo vietnamske zacine za koje je sama, veli, napravila recepturu. Kako sam pokazao entuzijazam, tako mi dade jos dva puta ovoliko koliko je na slici:

 

attachicon.gif22494937_10212428801707330_166465584_o.jpg

 

Danas sam vec isplanirao pilecu dzigericu sa kesten-sampinjonima, pire krompir i barene mrkvice i grasak ali cu isprobati prvom prilikom. Ako neko ima nekih ideja iz vijetnamske kuhinje, blagodario bih. Tu sam prilicna neznalica, moram da priznam.

 

Fantasticno. Divan balans zacina, jedva cekam opet da napravim. Moracu da napisem pozitivan review, totalno zasluzuje.

 

Attached File  2.jpg   476.01KB   1 downloads

 

Attached File  1.jpg   77.5KB   1 downloads

 

:+1:


  • 3

#3374 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,007 posts

Posted Today, 09:29

Honey, mozemo li mi nekad porodicno kod tebe doci na rucak? :D


  • 0

#3375 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted Today, 11:28

Klasična jela nikad nisu banalna. Oldies but goldies.

Danas, za objed juha od graška, poslije toga penne rigate sa šugom od pelata + najbolji parmigiano reggiano. Za piće: Donat, kisela voda sa zanimljivim digestivnim svojstvima.

Konzerva pelata, 2 češnja bijelog luka, list lovora, prstovet origana, žličica šećera, malo soli, peršin i bog te veselio.

Mladost - ludost, starost - žalost.

 

Pelati su Mutti, penne su Pasta Zara. Jest konfekcija, ali nije loše. Salatu još ne mogu, ali pripremam se, doći će vrijeme.

 

Kad sam dobio poziv za službu u džej-en-ej odmah sam novce potrošio za kartu do Firenze. Odsjedao sam u Pansionu Troiano, 3 min. do Duoma. Svake večeri smo jeli najbolju paštu na svijetu, dok sam tumarao po Toscani. Krasnoj vlasnici Emiliji bih donio iz dana u dan butelju Chianti Classica, kad sam se vratio, potrošivši novce, otišao sam na službu u grad Niš.

 

 


  • 0