...
Ziveli!
...
Posted 09 October 2017 - 20:52
...
Ziveli!
...
Posted 09 October 2017 - 21:16
Iduci puta kad budes spremao krilca, tu marinadu sa rus el hanout i medom nanesi cetkicom kad krilca budu gotova da ti ne gori u rerni.
ček malkic, ne shvaćam. razumijem problem s medom / karmelizacijom, razumijem i npr. ovu priču o (be)smislu mariniranja (Welcome to the Post-Marinade Era), međutim, ovdje govorimo o rerni i relativno niskoj temperaturi pečenja, i govorimo o marokanskoj mješavini faktički prijesnih začina (mljevena kurkuma, korijandar, čili, komorač, češnjak, kim, pjeskavica, papar, đumbir, sol) + prijesnoj rajčici (polpa di pomodoro), dodatnom prijesnom češnjaku i dodatnoj prijesnoj čili papričici i papru, koje bi sa medom i soja umakom napackali na gotovu pečenu piletinu, i onda ih tako jeli?
rajčica (koja sa sojinom umakom nosi svoju funkciju kiseline kod pečenja mesa) ne bi bila prokuhana, začini ne bi pustili svoju aromu, a sve zajedno bi bio lagani atak na probavni sustav. primjera radi, moja supruga (tj. njena probava) ne podnosi termički neobrađen, dakle sirovi češnjak. zar ne bi bilo pametnije, i bolje, ako već govorimo o "marinade after", takvu marinadu lagano prokrčkati u tavi na šporetu, da se začini razbašure i prožmu sa sojinim umakom, rajčicom i medom, pa onda tu na minut-dva ubaciti gotova pečena krilca, ispečena onako kako ih predlažeš (ulje, sol, biber, prašak za pecivo)? btw. umak je sam po sebi dosta slan, pa mi se čini da bi bilo preslano ako bi krilca solili posebno.
Posted 09 October 2017 - 22:17
...
U kuvanju / kuhanju jedno je pravilo - nema pravila!
Jedne godina kcera spremana socivo / lecu - to smo uvek voleli i u zurbi, ne gledajuci, sune zacin iz neke bocice.
Zabodem ja nos u tanjir i kazem - anis!
Ona ode u kuhinju do police za zacinima i kaze - presla sam se, htela sam korijander.
Otada smo uvek spremali sa anisom.
Tj. po onom taljanskom - 'canta che ti passa'.
Danas malo rasterecenje - cuspajz od sargarepe.
Naleteo na neke tanje, male sargarepe, pa kazem - e, ovo cu danas, ali sa mileramom!
...
Posted 09 October 2017 - 22:30
Edited by Honey Badger, 09 October 2017 - 22:39.
Posted 10 October 2017 - 13:56
Evo, moja večerašnja rustikalna kombinacija:
Boršč po ukrainski...
Urekoh ih sinoć onom večerom!
No, već počinjem raditi tijesto za блины с икрой.
To će biti moj prvi, nakon skoro 2 mjeseca, eksperiment s netekućom hranom.
Tijesto za bline se može raditi na 100 načina: sa ili bez jaja (ovisno o tome da li je post ) s maslacem, mašću ili uljem, dizano s kvascem, čak sa krumpirom.
Ovako ga ja radim za današnju večeru:
pola i pola heljdinog i integralnog brašna (šalice/šolje za čaj)
2 žličice šećera
2 žličice soli
paketić praška za pecivo
čaša toplog mlijeka
1 mali paketić putra
2 jaja
malo tople vode
Pomiješam malo brašna, mlijeko, šećer i prašak za pecivo, pa pustim da odstoji dok se ne zapjeni.
Pomiješam brašno, ostatak mlijeka, toplu vodu, razmutim jaja i dodam sol; u to umiješam smjesu za dizanje.
Pustim da odstoji sat - sat i pol u frižideru.
.........................................................................................................................................................
Rezultati sa slikama slijede večeras.
P.S. Šteta što ne igramo s Rusima
Posted 10 October 2017 - 16:02
Urekoh ih sinoć onom večerom!
No, već počinjem raditi tijesto za блины с икрой.
To će biti moj prvi, nakon skoro 2 mjeseca, eksperiment s netekućom hranom.
Tijesto za bline se može raditi na 100 načina: sa ili bez jaja (ovisno o tome da li je post ) s maslacem, mašću ili uljem, dizano s kvascem, čak sa krumpirom.
Ovako ga ja radim za današnju večeru:
pola i pola heljdinog i integralnog brašna (šalice/šolje za čaj)
2 žličice šećera
2 žličice soli
paketić praška za pecivo
čaša toplog mlijeka
1 mali paketić putra
2 jaja
malo tople vode
Pomiješam malo brašna, mlijeko, šećer i prašak za pecivo, pa pustim da odstoji dok se ne zapjeni.
Pomiješam brašno, ostatak mlijeka, toplu vodu, razmutim jaja i dodam sol; u to umiješam smjesu za dizanje.
Pustim da odstoji sat - sat i pol u frižideru.
.........................................................................................................................................................
Rezultati sa slikama slijede večeras.
P.S. Šteta što ne igramo s Rusima
Ovo je OK ali sta ces jesti uz ovo? Nemoj samo reci kavijar i vrhnje.
Mislim da bi janjeca pleckica ili teleca rozbratna sa krompiricima bili jako dobar prilog blinima od heljde, ne?
Kod mene ce biti Mexican Picadillo. Mislio sam na brzinu napraviti ragu Bolognese ali mi je to jos odavno dodijalo i odlucio sam da isprobam picadillo pa sta bude.
Posted 10 October 2017 - 16:25
...
...
P.S. Šteta što ne igramo s Rusima
Ko kaze?
Pa mi se stalno sigramo sa rusima / rusijom!
>> ... Postoje dve kategorije 'palacinci' - blinciki (palacinke) i blini / 'оладьи' oladJi, iliti 'pancakes'.
* Blini (bliny) se OBAVEZNO jedu topli.
Posted 10 October 2017 - 17:24
Ovo je OK ali sta ces jesti uz ovo? Nemoj samo reci kavijar i vrhnje.
Mislim da bi janjeca pleckica ili teleca rozbratna sa krompiricima bili jako dobar prilog blinima od heljde, ne?
Kod mene ce biti Mexican Picadillo. Mislio sam na brzinu napraviti ragu Bolognese ali mi je to jos odavno dodijalo i odlucio sam da isprobam picadillo pa sta bude.
Naravno da će biti kavijar i vrhnje, a imam i jutros kupljenoga svežeg vlasca.
Još ne mogu jesti čvrstu hranu, pa su mi ovo prvi bojažljivi koraci. Osim toga, imam rusko - ukrajinski tjedan supa/juha/čorbuljaka, a comp mi vrrti posao dok ja čekam honorare (XE XE).
Svejedno, valjalo bi malo stati na loptu*;
kad se jutros vraćah (zapravo, poslijepodne i ne iz topla hamama nego sa terapije)
svratih do dućana mladog Ukrajčana.
Izrazih mu sućut, jes' tako mi dina, nešće ni da čuje ukrajinska ekipa.
već u srebren ibrik zahvatili robe
a iz moga džepa puno ojra ode.
*valja biti pažljiviji s novcem-skupo ovdje u HR, a još skuplje u BE; skončat ću kao Apicius
Edited by ironside, 10 October 2017 - 17:26.
Posted 10 October 2017 - 18:06
...
Pa sigurno si citao onu epizodu sa Lucius Licinius Lucullus-om, kad pred veceru dodje kuvar i kaze da nista nije spremio jer nema gostiju.
Na sta Lukul uzvikne: veceras je Lukul na gozbi kod Lukula!
Pa ako moze na nekom mikro-nivou, cak i skupom - to je super.
Kako ono bese - ne jede covek da zivi, vec zivi da jede.
...
Posted 10 October 2017 - 19:40
Za Lukula
Nego, evo slike od večere; Blini s ikrom od kete, s vrhnjem, obilato posute vlascem, oeufs bénédicte i pola čaše kvasa.
blini_veceras.jpg 837.76KB 0 downloads
Posted 10 October 2017 - 21:51
...
morao sam ga malo 'prosvetliti / doterati'
Btw, mogao je da radi i jedan dobar caj!
Kako rece jedna tatarska baka: 'ako caj ne pijes, otkud ce ti snaga?'
...
Posted 10 October 2017 - 21:56
Samo ovo da ostavim ovdje, kao nesto sto ne bih ni najgorem neprijatelju preporucio:
maggie thatchers shite food.jpg 108.8KB 1 downloads
Margaret Thatcher's recept za neki shit sto je ona spremala i voljela da jede. To je strasno.
Kad se scrolla do kraja clanka ima kako su nasli, a ima i recept.
Prijatno.
Posted 11 October 2017 - 01:04
...
... samo ovo da ostavim ovdje, kao nesto sto ne bih ni najgorem neprijatelju preporucio:
maggie thatchers shite food.jpg
... Margaret Thatcher's recept za neki shit sto je ona spremala i voljela da jede. To je strasno.
... kad se scrolla do kraja clanka ima kako su nasli, a ima i recept.
... prijatno.
Posted 12 October 2017 - 14:30
...
To je iz mog kuvara, 'Prosveta', Bgd, 1971.No, evo i necega za tebe. Lepo ukusno, zasitno i sa malim 'twistom'....
Veliki za Pellaprata. To (uz Čehova i 'Samostanske zidine') je jedna od knjiga koje bih ponio na onaj svijet.
Jako volim hladetinu / drhtalicu / pihtije / gelée / aspik; znam četvrtkom, kad je na mom briselskom trgiću farmer's market naručiti porciju aspika od teleće glave.
U svojoj epskoj, pokajničkoj knjizi "Dok ljuštim luk", Grass piše kako su u američkom POW logoru organizirali razne kurseve (matematika, klasični jezici, filozofija), a on je odabrao kulinarstvo (bili su stalno gladni - uz obavezan rad samo 650 kcal dnevno). Predavao je 'osvojeni Njemac' iz Besarabije, koji je radio kao chef u Bukureštu, Pešti, Zagrebu, Pragu, Beču i ostalim Osteuropäische Metropolen.
Jedan od glavnih recepata (besarabijski Švabo je počinjao predavanja temama kako se kolju i tranširaju životinje - školovani kuhar) je bila hladetina od svinjske glave.
Kasnije večeras, kad izbunarim knjigu, postat ću čuveni recept o pihtiji od svinjske glave.
Posted 12 October 2017 - 16:52
...
Ma ja sam najvise voleo kad posle nekog 'praznika' ostane curece pecenje koje niko nece.
Pa jos ranije, tek kad bi se curka donela, obavezno bih odvojio 'nusproizvode' i zamrznuo. Onda bih to dobro skuvao sa kostima od pecenja (i njih sam stavljao u zamrzivac), procedio, dodao malo povrca, pripremio 1-2 barena jaja i persina, dodao zelatin i onda sve sunuo u jednu posudu i ohladio.
Uz komade bageta, dijon senf, neko ledeno belo - pa onda kasikom!
To niko nije hteo, na cemu sam im bio veoma zahvalan!
Nisam bas ukrasavao rezbarenim povrcem, no sam seckao na kolutice, vadio kostice iz maslina i redao unaokolo, dodao malo aspika - pa u frizider / friz - samo na par minuta, da se stegne, a onda nalio sa mlakim aspikom, da se se ne skupi na jednu gomilu - i uzivao.
Inace tenologija pripreme istinskog, svecanog apsika je bas chefy - tu se povrce recka umetnicki, pa se jepi jakim rastvorom aspika - pa brzo ohladi, pa doda meso / povrce, pa se nalije mlakim apsikom - pa brzo ohladi. Ume da bude zahtevno. Tim pre jer se pravi u kalupu 'naopacke' - pa ce ono sa dna kalupa biti na vrhu i mora se postovati visoka estetika. Ovako, za domacu upotrebu moze i nesto jednostavnije.
image-722.jpg 66.55KB 0 downloads
PS.
Setih se.
Kad sam se zenio drugi put napravio sam dve povece cinije aspika. Jedan 'timbal od ribe' (fileti smudja i kecige seckani na duge trake pa umotani u kolutice) i 'sareni aspik' od kockica govedjeg jezika i piletine. Tamni slojevi - jezik sa belim i crnim mlevenim biberom i 'najkvircom', a svetli - piletina sa karijem i djumbirom. Tu sam se petljao citavo popodne.
Buduca Darling # 2 je brinula o kolacima, vocu i grickalicama, vino se hladilo, a ona bi mi svaki cas zabrinuto rekla - sta to radis, jesi lud!?
Seretski sam odgovarao - jesam, cim se zenim!
Timbal (Pallaprat)
timbal sa ribom 003.jpg 122KB 0 downloads
klasican aspik
Aspic-de-legumes.jpg 74.52KB 0 downloads
Ne znam da li neko video ove sprave za pravljenje ukrasa za timbal (moze i od testa / sladoleda ili cega vec), a sumnjam da ih imao / ima
timbale rosette.jpg 17.34KB 0 downloads
Nazalost, neka 'moda' na klasicne aspike je prosla. Malo ko zeli da trosi vreme na chefy stvari, a vredno je i zbog estetike, i, bogami, izvanrednog ukusa.
...