Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3378 replies to this topic

#3331 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 10,762 posts

Posted 03 October 2017 - 17:15

ovo je sad vise pitanje za sefove kuhinja, ali koja je uopce funkcija mlijeka u tom receptu? mlijeko, pretpostavljam, kao i voda, ispari.
  • 0

#3332 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,314 posts

Posted 03 October 2017 - 17:25

ovo je sad vise pitanje za sefove kuhinja, ali koja je uopce funkcija mlijeka u tom receptu? mlijeko, pretpostavljam, kao i voda, ispari.

 

Pa mlijeko ga jos vise 'obogati' masnocama. Sve sto ne ispari, uvuce se u krompir. Ja sam ispostovao recept samo zato sto sam htio da probam i ne vjerujem da cu opet praviti sa mlijekom. Voda ili bijelo vino bi po meni puno bolje bilo.

 

Negdje sam nacuo da je svinjetinu ponekad dobro potopiti u mlijeko da izvuce miris, otud mi je i da sam poslusao recept do kraja.


  • 2

#3333 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,314 posts

Posted 04 October 2017 - 17:31

hmmm... (njama njama)

 

el ima nesto (provjereno) na tu slatkastu "one pot" temu / rernu, ali sa govedjim "belijem" (potrbusinom)? kupio sam nekih kostiju za juhu, pa mi doslo u paketu. nemam bas prevelikog iskustva s tim stvarima.

 

pitam naravno i belgijskog sefa.

 

Ovo nikako da mi izadje iz glave, pa da te pitam: kako to da kupujes kosti, pa ti meso dodje u paketu?

 

Kod mene je obratno, kad kupujem meso i ako kupim vise, onda mesar ubaci i jednu suplju kost za supu, onako pride.

 

Kako to da je meso (skoro) dzabe kod vas?


Edited by Honey Badger, 04 October 2017 - 17:31.

  • 0

#3334 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,526 posts

Posted 04 October 2017 - 18:15

onaj dan sam rucala pohovane debele crvene paprike sa sirom i probala jedan tzv. paketic od tikvica sa mocarelom

 

 

ali ovo sam htela da kazem, secate se onih flekica?

 

proganjaju me! :lol+:

 

danas na rucku istrazujem jelovnik, citam ga kao novine...kad ono pise - dimljena zapecena butkica sa flekicama u sosu od hrena


  • 1

#3335 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,851 posts

Posted 04 October 2017 - 18:32

...

 

... kako to da je meso (skoro) dzabe kod vas? ...

 

 

Zato sto smo regiJon bogat stokom.

:lol+:

 

...


  • 0

#3336 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,851 posts

Posted 04 October 2017 - 18:58

...

 

... danas na rucku istrazujem jelovnik, citam ga kao novine...kad ono pise - dimljena zapecena butkica sa flekicama u sosu od hrena

 

Zaista cudan jelovnik!

 

Jedino sto meni pada kad je u pitanju zapecena butkica, to je na onaj nemacki nacin sa knedlama ili sa knedlama + kiseli kupus.

 

I pivo!

 

Attached File  pork-hock-with-dumpling.jpg   78.96KB   0 downloads

 

Attached File  pork hock dumplings 2.jpg   143.91KB   0 downloads

 

Kod nas je obicno posluzuju sa pecenim krompirom.

Da se uradis o kalorija i mastisa!

 

Attached File  kolenica s krompirom.jpg   62.48KB   0 downloads

 

Btw - nesto zeza software!

 

...


Edited by Kinik, 04 October 2017 - 19:01.

  • 1

#3337 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,851 posts

Posted 08 October 2017 - 00:19

...

 
Danas resio da se malo nagradim.
(Overlord 25 minuta razgovarao sa putljerom!)
:rotflmao:  B-)  :lol:
 
Da pripravim sebi 'отварную говядину с черносливом' / ukrajinsku kuvanu govedinu sa konfiturom od sljiva i luka i knedlama od testa.
Neka mala kinicka kombinacija.
 
Govedina od plecke / vrata (mora imati nesto malo masnog).
Suhe i sveze sljive, luk crveni, zacini. Testo za knedle.
:+1:  
 
Knedle.
Nista krompir - samo tvrdo testo sa jako malo kvasca - ne trebaju mi topovska djulad sa kalemegdana!
;)
(to kad je jedna moja tetka napravila knedle sa sljivama a u testo dodala kvasac! U povecoj serpi stale samo po 4 knedle! A teca, vojno lice /artiljerac/ - seirio!)
 
Govedinu oprati, staviti u zip kesu, dodati zacine, pa u slow kuker na malu temperaturu.
Zacini: so, cimet, 2-3 zrna karanfilica, 5-6 zrna zdrobljenog korjandera, zdrobljeni crni biber, 3-4 grancice persuna, manja casa belog suhog vina.
 
Za 'konfituru od luka i sljiva'.
5 glavica crvenog luka, 300 grama suvih sljiva, 300 grama svezih sljiva, bujon od povrca (Knorr kocka! MPWhite - vidi me! :D), persun, kasika putera, kasika suncokretovog ulja, malo limunovog soka, so, crni mleveni biber.
 
Suve sljive potopiti u mlaku vodu, odvaditi kostice, sveze sljive raspolutiti, odvaditi kosticu i rascetvoriti.
Na ulju i puteru dinstati luk secen na rebarca, dodati sljive, bujon, zacine i tiho pirjati dok se ne zgusne. Confiture / chutney mora biti malo tecniji, kao neki dzem.
 
Uzeti brasno i malo griza, dodati malo soli / secera, kvasca i umutiti / umesiti do gustine za kiflice.
Ostaviti da odstoji, uvaljati u okrugle kobasice - 2-3 sm precnika, naseci ukoso, blago razvaljati prstom i staviti po strani. Pred sluzenje skuvati u blago posoljenoj vodi.
 
Meso ohladiti i narezati na ploskice, 'konfituru' posuziti u posebnoj posudi, a knedle u dubljem tanjiru, blago prelivene rastopljenim puterom.
 
Ja volim kad se posluzuje odvojeno.
 
Nesto otprilike ovako
 
Attached File  kuvana govedina.jpg   99.46KB   0 downloads
 
Attached File  red onion marmelade.jpg   26.64KB   0 downloads
(ovo moze i na hleb za 'zajutrak / marendu')
 
Attached File  lenivye-vareniki.jpg   63.61KB   0 downloads
 
Pred pripremu jednu 'percovku' a tokom posluzenja - crno vino!
:+1:
 
...

Edited by Kinik, 08 October 2017 - 00:23.

  • 3

#3338 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 10,762 posts

Posted 09 October 2017 - 00:43

trebalo je nesto (veceras) napraviti s pola kile pilecih krilaca, i to relativno brzo, jer draga je uskoro stizala (a ja potrosio cijeli dan na sasvim desete stvari). pao mi je na pamet curry, al posto doma nisam imao curryja, sjetih se nekih zacina koji stoje neotvoreni u plakaru.

image.jpg

i mlijeka se sjetih (odnosno price o mlijeku na ovom topicu). dakle ne kokosovog mlijeka (za kojeg nemam bianco dozvolu da ga otvorim ako ne mislim sve potrositi), vec obicnog kravljeg. i evo sto je ispalo. malkic sam se prekasno sjetio vas na ovom topicu (dvije ture su vec bile izgrabljane), tako da fotke nisu bas najreprezentativnije, al posto nikad nije kasno da se ljubi slasno... 
 
recept je moja supruga nazvala Odmjereni Russell.

image.jpg - image.jpg
 
image.jpg - image.jpg 
 
ovo crno nije zagoreno, to je samo glazura (koja se otopi pod jezikom)

...
 
dakle (recept za dvije osobe): pileca krilca (pola kile), krumpir (na kriskice), rass el hanout (1 zlicica), cesnjak (2 cesnja kroz "ono za ono" protisnuta), sojin umak (1 zlica), 1 razmrvljena chili (mini) suha papricica, maslinovo ulje, papar, med (bagrem, 3 zlice), polpa di pomodoro (3 zlice), 1 dl mlijeka. 30 + 30 minuta u papiru za pecenje na 180 stupnjeva. krumpir dodan u drugoj polovini nakon sto sam prevrnuo krilca, uz 1 dl mlijeka.
 
nije ispalo ljuto, nije ni bila intencija da bude ljuto, vec fino.
otud valjda i ono "Odmjereni".

 

200px-RussellCroweOct05.jpg


Edited by Vjekoslav, 09 October 2017 - 00:49.

  • 3

#3339 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 09 October 2017 - 09:53

trebalo je nesto (veceras) napraviti s pola kile pilecih krilaca, i to relativno brzo, jer draga je uskoro stizala (a ja potrosio cijeli dan na sasvim desete stvari). pao mi je na pamet curry, al posto doma nisam imao curryja, sjetih se nekih zacina koji stoje neotvoreni u plakaru.

image.jpg

i mlijeka se sjetih (odnosno price o mlijeku na ovom topicu). dakle ne kokosovog mlijeka (za kojeg nemam bianco dozvolu da ga otvorim ako ne mislim sve potrositi), vec obicnog kravljeg. i evo sto je ispalo. malkic sam se prekasno sjetio vas na ovom topicu (dvije ture su vec bile izgrabljane), tako da fotke nisu bas najreprezentativnije, al posto nikad nije kasno da se ljubi slasno... 
 
recept je moja supruga nazvala Odmjereni Russell.

image.jpg - image.jpg
 
image.jpg - image.jpg 
 
ovo crno nije zagoreno, to je samo glazura (koja se otopi pod jezikom)

...
 
dakle (recept za dvije osobe): pileca krilca (pola kile), krumpir (na kriskice), rass el hanout (1 zlicica), cesnjak (2 cesnja kroz "ono za ono" protisnuta), sojin umak (1 zlica), 1 razmrvljena chili (mini) suha papricica, maslinovo ulje, papar, med (bagrem, 3 zlice), polpa di pomodoro (3 zlice), 1 dl mlijeka. 30 + 30 minuta u papiru za pecenje na 180 stupnjeva. krumpir dodan u drugoj polovini nakon sto sam prevrnuo krilca, uz 1 dl mlijeka.
 
nije ispalo ljuto, nije ni bila intencija da bude ljuto, vec fino.
otud valjda i ono "Odmjereni".

 

200px-RussellCroweOct05.jpg

 

To je u stvari (prema začinima sudeći), neka marokanska varijanta; savjetujem Harissu (u prahu ili još bolje u tubi).

 

I obavezni glineni lonac tajine:

 

Attached File  tajine.jpg   64.34KB   0 downloads


  • 1

#3340 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,314 posts

Posted 09 October 2017 - 10:48

trebalo je nesto (veceras) napraviti s pola kile pilecih krilaca, i to relativno brzo, jer draga je uskoro stizala (a ja potrosio cijeli dan na sasvim desete stvari). pao mi je na pamet curry, al posto doma nisam imao curryja, sjetih se nekih zacina koji stoje neotvoreni u plakaru.

image.jpg

i mlijeka se sjetih (odnosno price o mlijeku na ovom topicu). dakle ne kokosovog mlijeka (za kojeg nemam bianco dozvolu da ga otvorim ako ne mislim sve potrositi), vec obicnog kravljeg. i evo sto je ispalo. malkic sam se prekasno sjetio vas na ovom topicu (dvije ture su vec bile izgrabljane), tako da fotke nisu bas najreprezentativnije, al posto nikad nije kasno da se ljubi slasno... 
 
recept je moja supruga nazvala Odmjereni Russell.

image.jpg - image.jpg
 
image.jpg - image.jpg 
 
ovo crno nije zagoreno, to je samo glazura (koja se otopi pod jezikom)

...
 
dakle (recept za dvije osobe): pileca krilca (pola kile), krumpir (na kriskice), rass el hanout (1 zlicica), cesnjak (2 cesnja kroz "ono za ono" protisnuta), sojin umak (1 zlica), 1 razmrvljena chili (mini) suha papricica, maslinovo ulje, papar, med (bagrem, 3 zlice), polpa di pomodoro (3 zlice), 1 dl mlijeka. 30 + 30 minuta u papiru za pecenje na 180 stupnjeva. krumpir dodan u drugoj polovini nakon sto sam prevrnuo krilca, uz 1 dl mlijeka.
 
nije ispalo ljuto, nije ni bila intencija da bude ljuto, vec fino.
otud valjda i ono "Odmjereni".

 

200px-RussellCroweOct05.jpg

 

 

Iduci puta kad budes spremao krilca, tu marinadu sa rus el hanout i medom nanesi cetkicom kad krilca budu gotova da ti ne gori u rerni. Ako bas hoces da zarumeni, onda namazi marinadu zadnjih 15ak minuta dok se peku. Prije pecenja krilca samo malo naulji, stavi so, biber i dosta praska za pecivo i tako ih peci.

 

Prasak za pecivo napravi da je kozica hrskava i zategne se, fenomenalan trik. Inace, prasak za pecivo se ne osjeti uopste.


  • 1

#3341 Kinik

Kinik
  • Members
  • 37,851 posts

Posted 09 October 2017 - 13:09

...

 

... prasak za pecivo napravi da je kozica hrskava i zategne se, fenomenalan trik. Inace, prasak za pecivo se ne osjeti uopste.

 

 

>> ... Djelovanje praška za pecivo temelji se na otpuštanju plinovitog ugljikova dioksida što tijesto čini rastresitijim, šupljikavijim, mekšim. Ako uzmete vrećicu i pročitate sastojke vidjet ćete: E500, E450, kukuruzni škrob i slično. E500 je obična soda i bezopasna je. Problem je što soda ima lužnati ph, pa djeluje samo u kiselim sredinama. Zato kad radite kolače sa jogurtom, sirom, vrhnjem, limunom, octom ili nekom drugom kiselom namirnicom, u tom slučaju soda bikarbona je sasvim dovoljna da se tijesto podigne i bude mekano. Prašak za pecivo je proizveden tako da uvijek djeluje, bilo kisela sredina ili ne. Takvo svojstvo povezano je sa drugim njegovim aditivom E450, koji je malo problematičan. Aditiv E450 sadrži fosfate koji služe za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, stabilizatori i sekvestreni. Ti fosfati upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima, keksima, topljenom siru i pripravcima od topljenog sira, napitcima, proizvodima od mesa, krumpira (npr, pommes frites, čips), ribe i rakova, u koncentratima za juhe i umake, prašku za pecivo, slatkišima, bezalkoholnim osvježavajućim pićima. Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, no znanost o tome još nema konačno i jasno stajalište. Česta upotreba nije preporučljiva. Neki prašci za pecivo sadrže i aluminijske spojeve štetne po zdravlje. Ukratko, komercijalni prašak za pecivo je bolje izbjegavati.... <<

 

 

Ovo je za one koje se drze 'zdrave ishrane'.

Meni je svedjedno - sto taj prasak, sto bikarbona soda.

 

...


Edited by Kinik, 09 October 2017 - 13:13.

  • 1

#3342 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,314 posts

Posted 09 October 2017 - 13:48

...

 

 

 

>> ... Djelovanje praška za pecivo temelji se na otpuštanju plinovitog ugljikova dioksida što tijesto čini rastresitijim, šupljikavijim, mekšim. Ako uzmete vrećicu i pročitate sastojke vidjet ćete: E500, E450, kukuruzni škrob i slično. E500 je obična soda i bezopasna je. Problem je što soda ima lužnati ph, pa djeluje samo u kiselim sredinama. Zato kad radite kolače sa jogurtom, sirom, vrhnjem, limunom, octom ili nekom drugom kiselom namirnicom, u tom slučaju soda bikarbona je sasvim dovoljna da se tijesto podigne i bude mekano. Prašak za pecivo je proizveden tako da uvijek djeluje, bilo kisela sredina ili ne. Takvo svojstvo povezano je sa drugim njegovim aditivom E450, koji je malo problematičan. Aditiv E450 sadrži fosfate koji služe za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, stabilizatori i sekvestreni. Ti fosfati upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima, keksima, topljenom siru i pripravcima od topljenog sira, napitcima, proizvodima od mesa, krumpira (npr, pommes frites, čips), ribe i rakova, u koncentratima za juhe i umake, prašku za pecivo, slatkišima, bezalkoholnim osvježavajućim pićima. Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, no znanost o tome još nema konačno i jasno stajalište. Česta upotreba nije preporučljiva. Neki prašci za pecivo sadrže i aluminijske spojeve štetne po zdravlje. Ukratko, komercijalni prašak za pecivo je bolje izbjegavati.... <<

 

 

Ovo je za one koje se drze 'zdrave ishrane'.

Meni je svedjedno - sto taj prasak, sto bikarbona soda.

 

...

 

Interesantno.

 

Prvi puta sada gledam od cega se sastoji prasak za pecivo i pitam se da li je corn starch komponenta dovoljna da napravi hrskava pileca krilca ili su bas potrebne i ove druge - bicarb soda i kiseline?

 

Taman za jedan experiment za iduci put kad budem pravio krilca. :)


  • 0

#3343 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 09 October 2017 - 19:21

Evo, moja večerašnja rustikalna kombinacija:

 

Boršč po ukrainski s kiselim vrhnjem, za piće pola čaše kvasa, a za prismok dvije kisele gljivice iz moje domaće radinosti.

 

Attached File  Borsch.jpg   672.82KB   0 downloads

 

Bez mesa, bez kruha... :(


  • 5

#3344 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 6,314 posts

Posted 09 October 2017 - 19:48

 

 

Bez mesa, bez kruha... :(

 

Ni meni ne bi falilo tako, makar 2-3 dana sedmicno. :(


  • 0

#3345 ironside

ironside
  • Members
  • 3,162 posts

Posted 09 October 2017 - 20:47

Ni meni ne bi falilo tako, makar 2-3 dana sedmicno. :(

 

Vjeruj, falilo bi ti, a mijenjao bih se rado s tobom za onay pork belly.


Edited by ironside, 09 October 2017 - 20:49.

  • 2