...
Oko Maslenice.
BLINI (блины)
MASLENICA.
Maslenica je stari ruski obicaj vezan za zimski solsticij. Vodi poreklo od starih Slovena iz paganskog doba. Postoji u raznim oblicima i kod drugih slovenskih naroda. To je praznik veselog ispracanja zime i ocekivanja dolaska proleca.
Blini (bliny) neizostavni atribut maslenice imaju ritualno znacenje: okrugli, rumeni, debeljuskasti i vreli blini (bliny) / palacinke (velicine kafene tacne) su bili simbol sunca koje sve jace sija, dok je noc sve kraca. Moguce da su blini (bliny) bili deo obreda posvecenog precima, posto je maslenici prethodio "roditeljski dan", kad su se Sloveni secali dusa umrlih predaka.
Maslenica se slavi nedelju dana ("siroka maslenica") i svaki dan ima svoje ime. Interesantan je dan kad mlad bracni par odlazi kod roditelja / taste na blini (bliny). Posto je maslenica zimski praznik - obavezne su voznje zapreznim sankama, sankanje tokom dana i takozvano "osvajanje sneznog grada". Dok odbrana brani ukraseni nasip snezne tvrdjave, masuci stapovima, maramama, sarenim krpama, zveckama i raznim prirucnim sredstvim, jahaci na konjima, pokusavaju da preskoce snezni nasip i "osvoje grad". Imitirana bitka se zavrsava opstim veseljem. U starija vremena odrzavala su se i pesnicenja (u krznenim rukavicama), sto je kasnije bilo zaboravljeno (zabranjeno).
Uopste, atmosfera je bila vrlo vesela, cak razuzdana, o cemu postoje svedocenja mnogih putopisaca. Voznja ukrasenim zapreznim sankama (sto bogatije - to lepse) je bila omiljena zabava (ima opis kod Tolstoja "Rati i mir"). Posto se sve dogadjalo pred post, ljudi su sebi davali "oduska" - jelo se, pilo i veselilo preko svake mere. Stranci su cesto svedocili da se pilo - "kao da ce Sudnji dan". Obicaj je bio da se na kraju Maslenice spaljuje slamnato strasilo koje personifikuje Zimu.
===============
Blini (Bliny)
To su ruske "palacinke" od testa sa kvascom.
Manje su (velicine kafene tacne) i deblje (do 1 cm), za razliku od obicnih "blinchika" ili nasih palacinki.
Testo:
* 2 solje brasna i 3 solje mlakog mleka u koje je prethodno umesano 20 grama svezeg kvasca. Testo dobro izmesati, prekriti salvetom i staviti na toplo.
* Kad testo naraste, dodati solju mleka, 2 solje brasna, 3 zumanceta, soli, 100 grama rastopljenog putera i sneg od 3 belanceta. Sve to dobro umutiti varjacom! (nix mix) i staviti na toplo. Testo mora biti gusto kao tecna pavlaka.
* Kad testo naraste, peci kao palacinke.
* Uzeti tiganj sa teflonom, dodati vrlo malo ulja i kutlacom (vecom kasikom) umocenom u vodu uzeti kolicinu testa koja kad se razlije po tiganju nije veca od kafene tacne 10-12 cm, debljine do 1 cm. Obicno u tiganju stanu 3 blini.
Kad se ispece sa jedne strane, preokrenuti. Pazite da vatra ne bude isuvise jaka, da blini ne gore.
* U posebnoj posudi otopite puter i blini (bliny) premazite tim puterom pre slaganja na poseban tanjir / posudu, da ostanu topli.
* Blini (bliny) se OBAVEZNO jedu topli.
E, sad dolazi najinteresantnije. Prilog za bliny (bliny).
U stara vremena (pre posta) u skromnijim uslovima blini (bliny) su jeli sa ogromnom kolicinom putera, preliveni tecnim mileramom. Kasnije sa delikatesima.
a/ blini (bliny) sa kavijarom crni / crveni. Staviti jedan blini na tanjir, blago namazati puterom i naneti nekoliko zrnaca / sloj / SANTIMETAR kavijara. Casica ledene votke. Previti blini preko pola i iz dva zalogaja potrositi.
Mljac!
b/ blini (bliny) sa ribom.
Dimljena moruna, jesetra, keciga; dimljeni losos, dimljena pastrmka, slana haringa i druge ribe te vrste ... komadic incuna, komadic limuna. Casica ledene votke. Mljac!
c/ blini (bliny) sa mileramom.
Namazati debelim slojem kisele pavlake, ili politi tecnim mileramom. Mljac! (Votku preskocite).
Od svih priloga koje sam probao, redjam po opadajucem kvalitetu: kavijar, dimljena / slana riba, mileram, pasteta / puter / nesto slatko.
Sta se pije uz blini (bliny): ledena votka, votka i votka!
Takodje, moze - sta ko voli. Vino belo (hladno), moze neki blagi liker, moze ruski caj. Nemojte nista gazirano (!).
Koliko blini (bliny) za svaku osobu? To se nikad ne zna. Mozda pravite i drugu turu!
Za pravi ugodjaj - neka (ruska) ciganska muzika; ako ste u severnoj hemisferi, gde je prava zima - otvorite malo prozor (da vidite kako se trosi votka!), ako ste u juznoj - stavite erkondisn na 16'C!
---------------------------------
O PROLAZNOSTI
Anton Čehov.
Dvorski savetnik Anton Petrovič Podtikin seo je za sto, prekrio grudi blistavom belom salvetom, sa nestrpljenjem očekujući trenutak kad će na sto izneti blini...
Ispred njega, kao pred vojskovodjom koji nadgleda bojno polje - pružao se prizor ...
Nasred stola poredjane u besprekornoj liniji stajale su boce ...
Tu si bile tri vrste votke, kijevska visnjevaca, boce sa "Shato la rozom" i Rajnskim vinima, i čak, bokaste boce sa divnim proizvodima otaca benediktinaca. Unaokolo, u umetničkom neredu, stajale su posude sa slanom haringom u sosu od senfa, slani inćuni, mileram, kavijar, dimljeni losos i td.
Podtikin je pogledao na sve to i progutao knedlu.
- Pa koliko jos da čekam, - namrštio se, pogledavši zenu.
- Kaća, - brže!
I evo, konačno se pojavila kuvarica noseći blini. ...
Semjon Petrovic, plašeći se da ne opece prste, zgrabi dva vrela blini sa vrha i sa zadovoljstvom ih pljesnu u svoj tanjir. Blini su bili meko-hrskavi, rumeni, jedri kao ... seoska udavača ...
Podtikin se nasmešio, sitno štucnuo od zadovoljstva i polio blini rastopljenim puterom. Nakon toga, nasladjujući se divnim mirisom i zamišljajući ukus, lagano ih je premazao kavijarom. Ona mesta koja nije prekrio kavijar polio je mileramom ...
Sad je preostalo samo - da se jede, jel' te?
Ali, ne! ... Podtikin je nezadovoljno pogledao delo svojih ruku ...
Pošto je malo razmislio, stavio je na blini najsočniji komad lososa, haringu i komadić inćuna, i tek nakon toga, sav van sebe od zadovoljstva, skoro bez daha, savio je oba blini, ispio časicu votke, nakašljao se, otvorio usta ...
i tu ga je strefio šlog.
------------------------------
Pazljivo sa blini (bliny)!
preskocio sa jesetrom
...
Edited by Kinik, 28 February 2017 - 12:45.