Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3510 replies to this topic

#16 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 07 June 2007 - 17:21

QUOTE(eleni @ 7 Jun 2007, 16:52) <{POST_SNAPBACK}>
Sta je crveno socivo? unsure.gif

socivo koje je crveno biggrin.gif

izuzetno ukusno, lako se sprema (raskuva se za 15 minuta) lako se vari, bogato vitaminima, mineralima i sporim secerima - recepata milion - od corbi do galeta, preliva za pastu...
  • 0

#17 darling

darling
  • Members
  • 284 posts

Posted 07 June 2007 - 18:00

QUOTE(msmodesty @ 7 Jun 2007, 07:59) <{POST_SNAPBACK}>
da, zaboravih, kumin u prahu, naravno smile.gif
samo napred, javljaj kako je bilo



Epilog.
Leblebije su se fino skuvale, samlela sam ih u blenderu i umesila sve kako si rekla. Smesa je veoma ukusna, unapred sam trljala ruke - sto je zgodno kad se prave kuglice:) A onda, naravno, zez: nije trebalo da ih pecem u rerni, vec bas da im uzmem dusu u vrelom ulju. Ovako su bile nedovoljno tople, raspadale su se kao da nisu dovoljno pecene, a jesu, i nisu bile ukusne koliko sam je zelela i ocekivala. Svejedno, rucali smo ih, a ostatak sam bacila. Lepo je bilo videti da pas voli falafel laugh.gif
Hvala za recept. Kad se odmorim od leblebija, pravicu ponovo. Necu se smiriti dok ih ne dovedem do savrsenstva. Hvala.
  • 0

#18 Rastko

Rastko
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 07 June 2007 - 21:27

Bruschette. Nisam znao za topik, zaboravio da slikam.. i sad je sve u stomaku innocent.gif

Bački hleb, pojačano masl.ulje, mladi beli luk i venetti paradajz.
  • 0

#19 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 08 June 2007 - 14:38

hm možda ipak nije bila najbolja ideja to sa slikama huh.gif

:žderžderalsamogladnelaialmisejedesvetoštostekačili:
  • 0

#20 beowl

beowl
  • Members
  • 2,789 posts

Posted 08 June 2007 - 14:42

Danas, tj. juče: piletina sa medom i ananasom smile.gif

2 pileća batka i 1 belo meso iseckati na zalogaje, uvaljati u Gustin i kratko ispržiti na ulju, tek da pobele. (ulje od kikirikija ili koštica grožđa ovde veoma lepo uskače kao opcija). Meso ocediti i izvaditi iz tiganja, a na istom ulju izdinstati sitno iseckana 2 čena belog luka i oko 2 cm đumbira. Pred kraj dodati 1 veću svežu papriku isečenu na trake (opciono može i jedna veća šargarepa, isto na trake), i komadiće ananasa (3 koluta iz konzerve su dovoljna). Kada sok ispari, vratiti meso i dodati 1dl vode u koju je prethodno dobro umešana 1 kašika Gustina, 1 kašika soja sosa, pola kocke pileće supe i 1 kašika meda. Mešati još 5-6 minuta, dok se sve to lepo zgusne. Na kraju ukrasiti peršunom ili vlašcem. Potrebno vreme: oko pola sata.

Attached File  8.jpg   83.01KB   110 downloads
  • 0

#21 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 11 June 2007 - 10:22

kuvala sam za vikend punjene paprike hehehe
i pravila proju

al ode sve pre neg što je slikanje došlo na red innocent.gif
  • 0

#22 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 12 June 2007 - 01:48

Soya Pilence, teriyaki povrce i nudle!



Pile se otvori od ledja! Da bi se lakse i bolje ispeklo.



Premaze se smesom meda & gustog sweet soya sosa u kome je narendan mali komad djumbira i kim u prahu.



Evo ga, nije izgorela taman je kako treba. Boja je od soya sosa.

Nudle, potope se u vrucu vodu da odstoje jedno 1/2 sata.

Za to vreme pripremim povrce za nudle, pera mladog crnog luka, sragatrepa narendana sa onom spravicom za struganje kore, stabljike celera 1 x 1 ... [to sam imao u frizideru], i djubir takodje na tanke listice.

da nacrtamo smile.gif



Ostatak povrca, brokoli, sargarepa, rotkva, buranija mlada, paxoi [kineski kupus] se stimuju u bain-marie [takodje opdpadci iz frizidera] [nema slika]

Povrce koje se stimovalo je gotovo, dodam japanski teriyaki sos [gusti black soya + sake + ksika meda] mulj mulj u vanu u malu rernicu koja je na 80c da se ne ohladi. [samo da drzi toplotu]

U tom istom 'prljavom vanu' u kome sam smuljao teryaki i povrce ubijem dva jaja, i njih ispecem 'na smrt' razbijem ih na sitne komadice drvenom spahtlom.
U to dodam naseckano povrce sa slike [luk, sargarepa, celer] & bitno malo susamovog ulja.

da nacrtamo:



U kljucavoj vodi koja je ostala od kuvanja povrca [baine marie] obarim nudle ne vise od minut dva.
Prebacim ih u van i kome su povrce, jaja + suvi crni luk [kao cvarci od crnog luka] to je kupljeno gotovo i kinezi to jako koriste. To se sada przi [prsti na sve strane] jedno 3-4 minuta. Dodam malo soya sosa u nudle da promene boju i dobiju malo drugaciji ukus

ovako:



Well, to je to! Relativno brzo vrlo jednostavno. Klopa ala 'smuti pa prospi" pokupis sta imas po frizideru. Jako ukusan orijentalni mix - Japan - Kina - Indonezija. Ne valja sto van mora da bude vreo, sve mora da bude pri ruci i generalno je zbog brzine jako aljkavo kuvanje [tipicno kinesko] Nudle lete na sve strane, dim vatra ... i te munje.

ali nemu nije smetalo a ni nama:


Edited by Hefestus, 12 June 2007 - 01:53.

  • 0

#23 dare...

dare...
  • Members
  • 2,005 posts

Posted 12 June 2007 - 07:32

QUOTE(Hefestus @ 12 Jun 2007, 02:48) <{POST_SNAPBACK}>
Soya Pilence, teriyaki povrce i nudle!

[ali nemu nije smetalo a ni nama:



Wooow...

Ti si mu ga baš dao... Oblizivao sam se kao mačor sa sličice... rolleyes.gif

Eh, za nas u zemlji Srbiji preporučujem piggy.gif piggy.gif piggy.gif

Znači krmetina sve načine... innocent.gif

piggy.gif nikada nije bila jeftinija 270-299din. kg. za but bez koske (šol, kapak, ruža...). Stvarno šteta ne iskoristiti.(uvek gladni sirotinjsko/proleterski sindrom je proradio kod mene). Ako vas mrzi da se zezate sa kojekavim punjenim, pohovanim, uvijeno/zavijenim šniclama. E onda brate samo roknite celu komadešku u potaman šerpiče i stavite na ringlu da se par sati dinsta na laganoj vatrici (Nikako u rernu da se upropasti i osuši mad.gif ). Znači dinstano na ringli uz puno moče koja isparava, dok se deca i kuče oblizuju. (kada postanu nesnosni (deca i kuče) uvališ im po moču da ćute... rolleyes.gif

Bočni obrok je nebitan. Može biti krompir na razne načine (pomfrit, pekarski, kuvan sa puterom, kajmakom, blitvom...) ili je dovoljna i kesica zlatne mešavine iz zamrzivača koja se ukuva za 5 min.

Salata šopska, ili ti srpska sa sirom. Bogata... innocent.gif

Decu udarati po prstima da ne kradu , ili ih poslati da prošetaju kuče koje je u krizi od mirisa krmetine... Da se vrate za pola sata-sat kad sve bude gotovo.

Suprugu ne puštati u kuhinju. (čak ni sudove da pere...), jel non stop ronda kako ću i sebe i decu ubiti sa masnoćom i holesterolom na ovijeh 30C, jerbo meso uvek spremam na najnezdravije načine...

Neka...

"Hedonizam jača organizam!" piggy.gif s_d.gif heart.gif piggy.gif

Da zaboravih. Maline i trešnje pre i posle klope... heart.gif
  • 0

#24 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 12 June 2007 - 11:24

QUOTE(dare... @ 12 Jun 2007, 08:32) <{POST_SNAPBACK}>
Eh, za nas u zemlji Srbiji preporučujem piggy.gif piggy.gif piggy.gif
Znači krmetina sve načine... innocent.gif
....
Bočni obrok je nebitan....


Nista nemoj da mi pricas, ja kad odem u Srbiju ne mogu da objasnim ljudima da ne jedem krmetinu a narocito ne samo sa krompirom.
Za mene je ozbiljan rucak kad na pari obarim francusko povrce (brokoli, sargarepa i karfiol) a jos ozbiljniji zelena boranija sa prsutom.
Kad jedem (narocito po onoj vrucini u beogradu) sniclu i pomfrit imam utisak da jedem kamenje.
Ja sam boga mi sve moje rodjake i komsije polako zarazila sa internacionalnom kuhinjom. Svaki put po nesto. Poslednjih godina su poludeli za Cezar salatom, a sad kad sam bila poslednji put za paellom. Sad sve ujne i tetke prave paelju biggrin.gif
Ovaj put planiram da ih zarazim sa cous cousom!
To sam kuvala u nedelju, i imala i juce da ponesem na posao, ali nisam slikala. Cous cous je zakon. Brzo se pravi a lagan je za letnje dane.
  • 0

#25 1234

1234
  • Members
  • 204 posts

Posted 12 June 2007 - 11:55

smile.gif tooo drago mi je sa si spomenula cous cous, daj par recepata, pre neku nedelju sam po prvi put probao da napravim i, sta znam, uspelo jeste ali ni blizu kako sluze u restoranima, svaki savet je dobrodosao wink.gif
  • 0

#26 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 12 June 2007 - 12:06

QUOTE(1234 @ 12 Jun 2007, 12:55) <{POST_SNAPBACK}>
smile.gif tooo drago mi je sa si spomenula cous cous, daj par recepata, pre neku nedelju sam po prvi put probao da napravim i, sta znam, uspelo jeste ali ni blizu kako sluze u restoranima, svaki savet je dobrodosao wink.gif

nemam bas neke napisane recepte, ja to onako, na osnovu sadrzaja frizidera smile.gif
cous cous sam skuvala posebno, kao sto je pisalo na samoj kesici. pola kile cous cousa sa litrom bujona i malo maslinovog ulja, pomesala da se ne zgrudva, ostavila 15 minuta da nadodje.
sa strane sam kao "grilovala" povrce - brzo na jakoj vatri u woku sam przila luk, papriku, patlidzan, zacinila nekim zacinima po trenutnoj inspiraciji (biber, zacinsko bilje sa terase) i sve to pomesala. imala sam od subote dva tri raznjica - pileci suvlaki, pa sam istresla i te kockice mesa. prste da polizes smile.gif))
  • 0

#27 aabb1973

aabb1973
  • Members
  • 46 posts

Posted 12 June 2007 - 16:01

QUOTE(wegga @ 3 Jun 2007, 21:10) <{POST_SNAPBACK}>
Ja kuvala punjene paprike, ovde u tudjini mi to pada na pamet mnogo češće nego dok sam bila u BG. Tamo su to kuvale mame, babe i tetke, a ovde nema ko nego ja.




Moja rodbina u Hrvatskoj kuva ovakve punjene paprike - čorbaste (kao tvoje na slici) a rodbina u Srbiji skroz zapečene, suve.
  • 0

#28 dare...

dare...
  • Members
  • 2,005 posts

Posted 12 June 2007 - 18:11

QUOTE(wegga @ 12 Jun 2007, 12:24) <{POST_SNAPBACK}>
...Za mene je ozbiljan rucak kad na pari obarim francusko povrce (brokoli, sargarepa i karfiol) a jos ozbiljniji zelena boranija sa prsutom.
Kad jedem (narocito po onoj vrucini u beogradu) sniclu i pomfrit imam utisak da jedem kamenje.
Ja sam boga mi sve moje rodjake i komsije polako zarazila sa internacionalnom kuhinjom. Svaki put po nesto...


Ma nema problema Dare jede sve...

Nego kad ko patkica popasem to povrće... E onda bih da pojedem nešto konkretno... Ne mora krmetina, može i biftek... Samo da je meso.

A onda obavezno neki slatkiš ili crno vino (ne zajedno, već ili & ili).
  • 0

#29 Guest_vinska musica_*

Guest_vinska musica_*
  • Guests

Posted 12 June 2007 - 19:52

Ja se zaletela. Mislim, dare stvarno nesto zgotvio, a on samo zaviruje u tudje lonce i serpe i oblizuje se. laugh.gif
  • 0

#30 Publius

Publius
  • Members
  • 401 posts

Posted 13 June 2007 - 11:33

<troll>

Jel ima neko možda informaciju da li cous cous može da se nabavi u Beogradu i gde?

</troll>
  • 0