Evo ovo sam danas na brzaka [slika od prosle nedelje]. Imam obicaj da slikam klopu jer mi to dobro dodje kao podsetnik sta da kuvam. Niko [3 zene + me] nikada nema nikavu ideju sta bi da klopaju, a kada je to obaveza onda mi se 'veze' mozak u cvor. Slikice dobro dodju kao podsetnik.
Dakle: Tagliatelle sa svezim lososom.
Ovako: 400g mesanog [zamrznutog
povrca] tzv Italian mix [paprika, boranija, sargarepa ...] + moj mladi luk crni i beli iz [staklenika] samo zelena pera, prodinstam sa malo maslinovog ulja da ispari sva voda i da bude 'al dente' spremljeno. Ovo zacinim svezim tymusom, persunom i korijanderom. U medjuvremenu rastopim u 2 dl slatke pavlake 50g Roqueforta. To ostavim sa strane.
Dok se kuvaju Tagliatelle [7-8 min] (Tagliatelle treba da budu dobre, cesto pravim sam domace, ali ako su kupovne onda neka budu stvrno kvalitetne recimo Barilla ili De Cecco) na rebrastom [grill] teflon tiganju proprzim dva fileta lososa [400g]. Bez ulja ! Kada je losos isprzen zacinim ga sa crvenim biberom i malo sveze mirodjije a onda ga iseckam na komadice 2 x 2.
U medjuvremenu su tagliatelle gotove; procedjene zalivene sa malo maslinovogh ulja.
Na vrlo laganoj vatri u veliki wok [wan] podgrejem ono povrce, iskljucim i dodam tagliatelle, naspem sos od sira i pavlake i to polako promesam. Pred kraj dodam komadice lososa i lagano promesam.
Ovo je poprilicno jako zbog pavlake i Roqueforta. Da bi dobio svezinu dodam sveze male cherry tomatos iseckane na 4 dela, jedno 200g i tako sveze pomesam sa pastom. Ovi mali paradajzcici izvanredno osvezavaju klopicu.
Ova travica nije samo dekoracija. To je
Watercress takodje iz moje baste. Ko nije probao must!
Vrlo intresantna klopica koja se vrlo brzo pravi [dosta sudova se uplja] Ono sto je intresantno kod ove klope svaki ukus se posebno oseti. Komadici lososa sa mirodjijom i crvenim biberom, povrce u kome se oseti tymus & svezi korijander, cherry tomatos sa svojim specificnim ukusom i same tagliatelle u kremu.