...
Mali odmor od NG, pa hladna salata koju mnogo volim.
vinigret 4.jpg 87.71KB
0 downloads
vinigret 5.jpg 79.98KB
0 downloads
vinigret
1-2 srednje barene cvekle
1-2 srednja barena krompira
1-2 srednje barene sargarepe
limenka (manja) konzerviranog graška
1/2 tegle kiselih krastavaca
100-150 gr. kis. kupusa (ribanac)
glavica crnog luka vrlo sitno seckana (potopljena u mlaku vodu da otpusti sok / moze desetak sekundi u mikrotalasnu)
senf
ako neko voli - 1-2 kasicice rena
so
biber mleveni
biljno ulje (suncokretovo)
Kolicina je za 'praznik / slavlje' (smanjiti na pola po potrebi). Ne voli svako cveklu, slatkasta im je.
Povrce se obari i sitno isecka 5x5mm.
Cvekla se zapece u rerni / u mikrotalasnoj / skuva na pari - da bude meka (cackalica slobodno ulazi).
Ociscena i seckana na kockice se zaulji - da ne bi obojila skroz ostalo povrce. Obojice ga, ali nece sve biti purpourno-ljubicasto, sto je oku vecine neuobicajeno.
Sve se posoli po zelji - mada je i cvekla i sargarepa slatkasta.
Sluzi se hladno, uz neku soljenu ribu i, normalno, ledenu votku.
Riba soljena u pikantnoj marinadi
Sastojci: voda - 1,5 litara;
crni čaj - 1 žlica;
skuša (izdasna je) / haringa (neki joj ne vole ukus) / šarun (nalik na skusu) - sve je to plava riba - 2 kom.
ljuska - od 5 velikih glavica luka;
zacini: (po 2-3 zrna) - korijander, karanfilic, najkvirc (allspice) biber, zrno kleke.
lovorov list (manji)
so - 4 žlice;
šećer - 1,5 žlice.
Kuhanje:
Za marinadu: sipajte so, čaj, šećer, ljusku (koja je dobro isprana) i zacine u vodu.
Sačekajte da proključa.
Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Odseci ribama glavu, rep. Očistite od iznutrica, uklonite crnu opnu - gorka je!
Marinadu procedite kroz sito / gazu.
Stavite ribu u posudu, dodajte marinadu. U frizideru marinirajte tri dana, svaki dan okrenuti ribu.
Izvadite iz marinade, namažite je suncokretovim uljem, tako da riba ne presuši i lepse igleda.
Mozete je filetirati / ocistiti od koscica, a mozete ostaviti gostima da se malo zabave (ko ume).
...