Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3760 replies to this topic

#3751 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 25 November 2018 - 01:17

...

 

Danas resio malo da se razonodim.

 

 

Uz dve precice - bila je dimljena slaninica i dve italijanske konzerve lece (zuta i tamna).

 

:+1:

 

Attached File  lentils soup.jpg   70.98KB   0 downloads

 

Attached File  lenticchie vari.jpg   166.53KB   0 downloads

 

Attached File  la palma lenticchie.jpg   44.63KB   0 downloads Attached File  la doria lenticchie.jpg   32.84KB   0 downloads

 

Da dodam na kraju - nekom prilikom je socivo spremala moja cera. Pa pobrka, umesto korijandera (u zrnu) doda anis. Kaze mi, cale, nesto sam pogresila. A meni se jako dopalo.

Od tada lecu spremamo samo tako!

 

Attached File  aniseseed_.jpg   36.1KB   0 downloads

 

...


  • 2

#3752 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 17 January 2019 - 00:43

...

 

Mali odmor od NG, pa hladna salata koju mnogo volim.

 

Attached File  vinigret 4.jpg   87.71KB   0 downloads

 

Attached File  vinigret 5.jpg   79.98KB   0 downloads

 

vinigret
 
1-2 srednje barene cvekle
1-2 srednja barena krompira
1-2 srednje barene sargarepe
limenka (manja) konzerviranog graška
1/2 tegle kiselih krastavaca
100-150 gr. kis. kupusa (ribanac)
glavica crnog luka vrlo sitno seckana (potopljena u mlaku vodu da otpusti sok / moze desetak sekundi u mikrotalasnu)
senf
ako neko voli - 1-2 kasicice rena
so
biber mleveni
biljno ulje (suncokretovo)
 
Kolicina je  za 'praznik / slavlje' (smanjiti na pola po potrebi). Ne voli svako cveklu, slatkasta im je.
Povrce se obari i sitno isecka 5x5mm.
Cvekla se zapece u rerni / u mikrotalasnoj / skuva na pari - da bude meka (cackalica slobodno ulazi).
Ociscena i seckana na kockice se zaulji - da ne bi obojila skroz ostalo povrce. Obojice ga, ali nece sve biti purpourno-ljubicasto, sto je oku vecine neuobicajeno.
Sve se posoli po zelji - mada je i cvekla i sargarepa slatkasta.
Sluzi se hladno, uz neku soljenu ribu i, normalno, ledenu votku.
 
Riba soljena u pikantnoj marinadi
Sastojci: voda - 1,5 litara;
crni čaj - 1 žlica;
skuša (izdasna je) / haringa (neki joj ne vole ukus) / šarun (nalik na skusu) - sve je to plava riba - 2 kom.
ljuska - od 5 velikih glavica luka;
zacini: (po 2-3 zrna) - korijander, karanfilic, najkvirc (allspice) biber, zrno kleke.
lovorov list (manji)
so - 4 žlice;
šećer - 1,5 žlice.
 
Kuhanje:
Za marinadu: sipajte so, čaj, šećer, ljusku (koja je dobro isprana) i zacine u vodu.
Sačekajte da proključa.
Pokrijte i ostavite da se ohladi.
Odseci ribama glavu, rep. Očistite od iznutrica, uklonite crnu opnu - gorka je!
Marinadu procedite kroz sito / gazu.
Stavite ribu u posudu, dodajte marinadu. U frizideru marinirajte tri dana, svaki dan okrenuti ribu.
Izvadite iz marinade, namažite je suncokretovim uljem, tako da riba ne presuši i lepse igleda.
Mozete je filetirati / ocistiti od koscica, a mozete ostaviti gostima da se malo zabave (ko ume).
 
Attached File  soljena riba 2.jpg   78.32KB   0 downloads
 
Attached File  soljena skusa.jpg   52.84KB   0 downloads
 
Attached File  votka.JPG   68.43KB   0 downloads
 
...

  • 1

#3753 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 22 February 2019 - 22:44

...

 

Danas, nesto popodne, izadjem do lokalne prodavnice da prikupim 'fidu' za supicu, malo povrca, malo sira i jos neku sitnicu.

Pivo.

;)

 

Kad, pogledam, u rashladnoj vitrini nesto sto mi trenutno privuklo paznju!

Pa sam zamolio da mi naseckaju na mesoreznici - malo su se gazde konsultovale sta je to :lol+:)  - i na kraju pazarim.

(dobro, ovde je skuplje nego preko grane)

 

Attached File  speck affumicato_m.jpg   145.47KB   0 downloads

 

ovo mu je rod

 

Attached File  speck-bonta di Parma.jpg   37.34KB   0 downloads

 

I onda, sta cu drugo, nego da napravim neke savijutke sa 'blue cheese', pola jezgra oraha o to u slast potrosim sa komadicima mandarine.

I manim parcicima ljute paprike iz tursije!

 

Attached File  pears speck.png   509.1KB   0 downloads

 

Ovo je kruska u prosciuttu, no nema velike razlike.

 

Ledena vodka - rulez!

 

...


  • 2

#3754 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 11 March 2019 - 00:22

https://www.tasteatlas.com/search
  • 2

#3755 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 20 March 2019 - 14:01

Planiram slijedecih 2 - 3 tjedna proci azijskom kulinarskom turom.

Slijedom:

 

Viet - Nam - Annam (Pho Bo)

 

Kina - zemlja mandarina (Chow Mein)

Poslao sam prijestolonaslijednicu po provijante:

 

Attached File  azija.jpg   703.12KB   0 downloads

 

Indijski potkontinent ću preskočiti, ali ću svratiti na Selan - Dib, tj Ceylon, domovinu začina i zemllju otkud mi se nedavno vratila prijestolonaljednica.

Serendipity:
"The occurrence and development of events by chance in a happy or beneficial way.
a fortunate stroke of serendipity".
 
Slijedi Iran, sa šafranima, rižom i limunom te kaspijskim kavijarom.
 
Libanon, sa zelenom lećom, graškom i slanutkom, puno papra, lovora, mente i korijandera. Pileća juha. Usto tabouleh (تبولة).
 
Na kraju Cipar / Kipar / ostrrvo Vajar, koje spada pod Aziju, a ne pod EU; s puževima na mediteranski, sa puno bijelog luka, bijelog vina i mnogo začina.
 
Desno na pjatu je sumak, kiseli začin za salatu, s cvijeta ruja.

Edited by ironside, 20 March 2019 - 15:09.

  • 1

#3756 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 March 2019 - 15:24

...

 

>> ...

 

Trud i priljeznost - 5

Fotka - 2

-------------

Opsti utisak 4-

 

Steta, mnogo losa fotka!

 

...


  • 1

#3757 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 20 March 2019 - 15:26

Bit će puno bolje slijedeći put, I promise.


  • 1

#3758 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 21 April 2019 - 09:35

pastacacioepepeEVI.jpg

 

nije dijetalno, pa rekoh da podijelim u ove blagdansko-paganske dane posta i nemrsa. jednostavnije ne može, svega tri namirnice. mada, treba obratiti pažnju na detalje. allora, da ne dužim... (ima ko će)

 

 

p.s. umjesto s parmigianom reggianom ja sam pecorino kombinirao sa grana padanom, tako mi je ukusnije. pecorino romano sȃm po sebi, meni je prejak (i mirisom i okusom, no to je moja stara boljka sa ovcama i kozama). na koncu, ukrasio sam jelo listićima svježeg peršina. buon appetito! ups, ispričavam se, htjedoh reći bouon pranzo!  ;)

 

https://www.lagazzet...is-the-question


Edited by Vjekoslav, 21 April 2019 - 09:38.

  • 1

#3759 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 24 April 2019 - 17:15

Sinoć sam se zabarikadirao u kuhinju i napravio si (ja volim samo sebe, svog jedinog sebe) mlade zelene šparoge sa sauce Bearnaise, a uz to avokado punjen poširanim jajetom.

Imam sličku ali je ponovno neoštra i ne dočarava sve okuse u kojima sam uživao.

Attached File  vecera_1A.jpg   185.4KB   0 downloads

 

Sva tajna je u timingu: šparoge se moraju odlomiti na pravom mjestu (nipošto ne bacati drvenasti ostatak, kojeg u ovo doba godine ionako nema mnogo, iskoristiti ga za juhu), blanširati 3-4 min, pa u ledenu vodu.

 

Za Bearnaise - sami se snađite: to je jedan od 5 velikih soseva francuske kuhinje i kao ostali je pomalo zahtjevan za pripremu, tj zajeban je, a usto ima milion kalorija i loših kolesterola. Ja ga, na svoju ruku, modificiram dodavanjem malo estragona i prstovetom curcume (radi boje), radi čega ću vjerojatno (ako zbog ničeg drugog) na onom svijetu goriti u vječitom ognju.

Uostalom, možete kupiti i ready-made Bearnaise, proviđen svim mogućim emulgatorima i konzervansima.

 

Avokado + jaje, tu nema nikakve mudrosti - to je tek toliko, da izbjegnem baguette. Doduše na jaje sam dodao jednu vrstu belgijskog mekog sira, pa posuo nasjeckanim koprom.

 

...................................................................................................................................

 

Danas: goveđi šnicli u saftu à la Bourguignon; prilog: njoki sa šafranom.

Vrijeme pripreme: oko 3 sata.

 

...................................................................................................................................

 

Večeras: lakša večera - Minestrone

 

P.S. Toliko i o dijeti. Ionako sam na kardiologiji bio već 15 puta ove godine.

Ili, što bi Kinik i Anton Pavlovič rekli: "I tu ga udari šlag"


  • 0

#3760 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 24 April 2019 - 23:09

...

 
Nesto odlucio da si udovoljim.
Pa, posto sam narucio neke kineske zezalice / kondimente, a imao neko meso, pomislim - da se malo zevzecim.
 
Attached File  chinese kondiments .jpg   75.05KB   0 downloads
 
(moze se uciniti mnogo - no to traje vise mesecu, a kosta 100 evritja. I donesu na kucu)
 
Ovo je neka osnova, a kako se kaze - 'bez alata - nema zanata'
 
Attached File  hot-pot-recipe-sauces-numbered.jpg   136.13KB   0 downloads
1.) Raw Egg 2.) Sriracha/Sambal Olek 3.) Oyster Sauce 4.) Sesame Oil 5.) Chinese BBQ Sauce (aka Shacha Sauce) 6.) Soy Sauce 7.) Green Onions 8.) Sesame Seeds 9.) Chinese Sesame Paste 10.) Chinese Black Vinegar 11.) Chili Flakes 12.) Rice Wine Vinegar 13.) Chinese Chili Oil 14.) Hoisin Sauce
 
Spremio nesto nalik na ovo, da ne pisem predugo.
 
 
S tim sto sam ja imao ovcetinu koju sam marinirao preko noci.
(1 Tbsp dark soy sauce / 1 Tbsp light soy sauce / 1 Tbsp vegetable oil / ½ tsp sesame oil / 1 tsp Chinese cooking wine
1 heaped tsp corn starch / ½ tsp sugar / ½ tsp salt / Dash of white pepper)
 
Nesto sam smanjiio, nesto dodao po mom izboru - komadic drvenastog kineskog cimeta (to je bas drvce!),
 
Attached File  CeylonVsCassia-600.jpg   50.32KB   0 downloads
 
 i '5 zacina' - 
(five Spice Powder is a blend of cinnamon, cloves, fennel, star anise, and Szechwan peppercorns. Some recipes also contain ginger, nutmeg, and licorice)
 
Normalno nije se moglo bez paste od fermentisane soje,
(Fermented bean paste is a category of fermented foods typically made from ground soybeans, which are indigenous to the cuisines of East and Southeast Asia.) 
 
i malo 'Lao gan ma'.
 
Attached File  lao gan ma crisp chilli sauce.jpg   78.96KB   0 downloads
 
I uz pirinac.
 
No mi bilo malo ljutine (2vrste suvih papricica - ljutih i ljutih chilli) pa uzeo malo ovog chilli sosa!
Mili bogo kako je to ljuto - neka kineska zuta habanero papricica!
 
Attached File  capsicum_chinense_-_hainan_yellow_lantern_chili_-_04.jpg   36.97KB   0 downloads Attached File  hainan yellow chilli sauce 700 gr.jpg   39.55KB   0 downloads
 
:furious:
 
Zeza me neki drugar - samo cekam da ti se ukose oci!
 
Kineska kuhinja je izdasna, jednostavna, brza, bogata ukusima - samo zahteva malo ucenja i, normalno, sastojke.
 
Attached File  sichuan hot pot ingredients.jpg   101.57KB   0 downloads
 
...

  • 2

#3761 KRAJ RADA FORUMA B92!

KRAJ RADA FORUMA B92!
  • Members
  • 1,316 posts

Posted 26 April 2019 - 15:59

Za sve one koji ne znaju, forum b92 prestaje sa radom.

 

https://forum.b92.ne...ada-foruma-b92/

 

To ne znaci i kraj naseg druzenja, posto se samo selimo na novu adresu.

 

https://forum.b92.ne...-za-novi-forum/

 

Forum smo mi i forum ostajemo mi. Za slucaj da nas ugase pre recenog roka, ostavite svoj kontakt (mejl, FB ili telefon) na PM

 

Zoe

Barakudi

Metalhedu

Zoltanu

i meni

 

da vam javimo novo mesto okupljanja, bez obzira na to da li ste u mogucnosti da pomognete novcano kreiranje novog foruma ili ne. Forum ostaje besplatan i ostaje nas.

Javite se svi.

 

Nadam se da ce svako bar jednom videti ovu poruku, a cilj je postignut ako se ona smuci svima posle 3 dana. :D


  • 0