Jump to content


Photo

Zivotinjsko carstvo Dan Kornjaca


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
5 replies to this topic

#1 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 23 May 2007 - 07:04

kornjacice

Kornjace imaju net



#2 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 23 May 2007 - 07:07

Ugroženost zbog promjene okoliša
Životni prostor mnogih vrsta kornjača je ugrožen. Kopnene kornjače na njihovim prastarim područjima mnogi poljoprivrednici smatraju štetnicima i često ih ubijaju. Mnoge ceste presijecaju njihova staništa pa veliki broj kornjača strada od prometa. Pritom, često je riječ skotnim ženkama koje traže odgovarajuće mjesto za polaganje jaja. Industrija ispušta otpadne vode u vode nastanjene slatkovodnim kornjačama čime se taj biotop mijenja. Na taj način vodene kornjače vrlo često gube prehrambenu podlogu. Izravnavanje i utvrđivanje riječnih obala rezultira gubitkom mjesta na kojima se kornjače mogu sunčati i polagati jaja. Morskim kornjačama turizam otežava pristup plažama pogodnim za polaganje jaja. Tek izležene kornjačice koje se noću iskapaju iz legla na površinu, orijentiraju se svjetlucanjem vode da dođu do relativne sigurnosti mora. Zbog umjetne svjetlosti gube orijentaciju. Morske kornjače se često upletu u lutajuće ribarske mreže i utope se ili progutaju plastiku vjerujući da se radi o meduzi.
Ugroženost od strane čovjeka
Kornjačina jaja se na plažama često tako intenzivno pljačkaju, da je bez ozbiljnih mjera zaštite opstanak nekih vrsta jako ugrožen. Neke kornjače se smatraju delikatesom pa ih ljudi intenzivno love.

Kriza kornjača u Aziji
Zadnjih godina se sa zabrinutošću promatra, kako se velike količine kornjača (uglavnom slatkovodne nude na tržnicama Jugoistočne Azije. Smatra se, da su neke vrste u prirodi neposredno pred izumiranjem. Zadnjih desetak godina se u Kini osnivaju farme za uzgoj kornjača radi pokrivanja potreba tržišta kako bi se prekinuo ili bar značajno smanjio njihov izlov iz prirodnih staništa. S druge strane, te su farme otvorile jedan sasvim novi problem. Egzotičan izgled kornjače povećava cijenu na tržištu, pa se zbog toga pokušava ciljano uzgojiti hibridne kornjače. To, s jedne strane ugrožava očuvanje vrste. S druge strane, to potpuno dovodi u pitanje sistematiku kornjača Jugoistočne Azije. Za mnoge vrste koje su pronađene na tržnicama i naučno opisane a da im nije bilo poznato stanište, sad se otvara pitanje o kakvim je kornjačama zapravo riječ, jer se za neke od njih pouzdano utvrdilo da je riječ o hibridima .
Mjere zaštite kornjača
Kako bi se pružila pomoć u nevolji Jugoistočnoj Aziji, koordinirano se u mnogim zoološkim vrtovima provodi vrlo zapažen projekt uzgoja kornjača s tog područja u zatočeništvu.
Također, kako bi se skrenula pažnja na ugroženost te vrste, koju se inače kolokvijalno naziva još i živim fosilima , 23. svibanj je proglašen Međunarodnim danom kornjača.


#3 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 24 May 2007 - 18:44



#4 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 24 May 2007 - 18:56

kornjace, dabome

The Galapagos tortoises are endangered. The males way from 115 (51 kg) to as much as 600 pounds (270 kg). The females are somewhat smaller. Their natural habitat is the Galapagos Islands because anywhere else in the world they have either been wiped out altogether or reduced to near extinction. Their population is 15,000 from 250,000 because of humans.







smile.gif

#5 elle

elle
  • Members
  • 4,479 posts

Posted 24 May 2007 - 19:01



#6 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 26 May 2007 - 21:58

Lepe fotke. Još lepše životinje!

Ne zaslužuju da životare u terarijumima.

Attached Files