Jump to content


Photo
- - - - -

Rostilj


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
12 replies to this topic

#1 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 20 May 2007 - 02:00

Iskljucivo na cumur i 4 cigle da pridrze skaru...
Oni skroz celicni, savremeni, sa tockicima i slicnim glupostima, to nikako...

A na rostilju, svinjski vrat... Uvalja se u vegetu i lepo ispece na srednjoj vatri sa obe strane...
Ili raznjici... Svinjski sol se isece na kockice, izmarinira preko noci (beli luk, maslinovo ulje, muskatni orascic, vegeta i majcina dusica), ujutru se nabode na stapice i pece...
Rostiljsko meso se umesi sa kackavaljem i sunkom, naprave se pljeskavice i uviju u skramu i tako pece dok ne bude gotovo rolleyes.gif
Ili se jednostavno piletina ocisti od kostiju, uvalja u vegetu i baci na srednju vatru 10 minuta sa svake strane....

#2 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 20 May 2007 - 04:47

...

Qq! - martinj-e!
Pa ti malo-malo pa: "uvaljano u vegetu / uvaljano u vegetu"!
Pa to je, uz svo ono meso - samubistvo!

Doduse, - pozdravio te moj brat, - taj, jest, da zivi 30 godina u Italiji, - ali je ostao "surovi mesozder".

Prosle godine je, za rastanak posle porodicnog / drugarskog letovanja, kod nekog Italijana na Siciliji porucio prasence da ga baci na razanj. Mislim, sve je bio super - drustvo se odusevilo. Doduse posle mi je rekao: uf, platio sam ga, - ko' da sam kupio vola! Kazem mu, za te pare - mogao si ovde da kupis gudu velicine troseda!
Smejali smo se do suza.

Njegov specijalitet je uvek bio:

- Povece tanje svinjske snicle
- Domaca tanja sveza italijanska svinjska kobasica (narucena prethodnog dana)
- Vrlo tanki prutic (kao boranija) nekog "zutog" slatkastog sira (Provolone)
- Tanji, vrlo siroki komadi (mogu i dva jedan do drugog) mesnate slanine
- Tanja grancica ruzmarina + 2-3 grancice persuna, listic zalfije i grancica timjana (majcine dusice)
- So, biber, maslinovo ulje

- Svinjska snicla se veoma nezno ulupa, u sredinu se stavi kobaja, pored nje citavom duzinom stapic sira
- Malo krupne morske soli, malo belog bibera
- Kobaja se urola u sniclu, - pa u slaninu
- Stavi tanji, mladji izdanak ruzmarina i ostali mirisljavi zacini
- Sve lepo ("komotno") veze kuvarskim prirodnim (niposto sintetickim!) koncem
(sve to onoliko komada koliko ima gostiju x 2-3.
- Premaze se smesom maslinovog ulja u kome je zgnjecen beli luk i stavi na 1/2 - 1h u frizider.
- Raspali se taj tvoj rostilj

Piredi se, secne konac (uklone grancice / listici zacina) - i uziva.
On bi pred kraj na rostilju malo preprzio i mladi zeleni luk poprskan maslinovim uljem i limunom, ili jos neko sezonsko povrce. Polutke povecih raznobonjih babura, ponekad spargle, ili sitnije cvetove broccolija, - umesa sve u ciniju - zacini lajt soja sosom sa nekoliko kapi prosheka ili sherija.

M-da, - i vino. Barolo.
Da se toci.

Posto zna da nisam ljubitelj "prasecine", - za mene snicla od lososa, Vinho Verde i lisicarke.

...

#3 kiklop

kiklop
  • Members
  • 847 posts

Posted 20 May 2007 - 15:07

QUOTE(martinj @ 19 May 2007, 22:00) <{POST_SNAPBACK}>
Iskljucivo na cumur i 4 cigle da pridrze skaru...
Oni skroz celicni, savremeni, sa tockicima i slicnim glupostima, to nikako...

A na rostilju, svinjski vrat... Uvalja se u vegetu i lepo ispece na srednjoj vatri sa obe strane...
Ili raznjici... Svinjski sol se isece na kockice, izmarinira preko noci (beli luk, maslinovo ulje, muskatni orascic, vegeta i majcina dusica), ujutru se nabode na stapice i pece...
Rostiljsko meso se umesi sa kackavaljem i sunkom, naprave se pljeskavice i uviju u skramu i tako pece dok ne bude gotovo rolleyes.gif
Ili se jednostavno piletina ocisti od kostiju, uvalja u vegetu i baci na srednju vatru 10 minuta sa svake strane....

Sve je to cool, samo je problem kad si negde gde ne mozes da kupis nigde svinjski vrat.... ili ga je jako tesko naci a o vegeti i da ne pricam...

#4 martinj

martinj
  • Members
  • 1,540 posts

Posted 20 May 2007 - 20:19

@Kinik
Valjanje u vegeti je onako... malo ga pospes vegetom da dobije ukus... mnogo bolje nego da se samo posoli...
@kiklop
gde to nema svinjskog vrata?
gde ima svinja, tu ima i svinjskog vrata!!!


p.s. evo jos jedan...

lignje... repovi se sitno iseckaju, izmesaju sa sitno seckanim kackavaljem, sitno seckanom slaninom i sitno seckanim suvim vratom....
od zacina, maslinovo ulje, vegeta, majcina dusica i persun...

lignje se napune, zatvore cackalicom i peku oko 15 minuta na srednjoj vatri (naravno, iskljucivo cumur)....

#5 kiklop

kiklop
  • Members
  • 847 posts

Posted 20 May 2007 - 20:49

QUOTE(martinj @ 20 May 2007, 16:19) <{POST_SNAPBACK}>
@kiklop
gde to nema svinjskog vrata?
gde ima svinja, tu ima i svinjskog vrata!!!


E pa vidis nije tako. U Argentini se uglavnom jede govedina (99% mesa) a ono sto se prodaje od svinje iskljucuje vrat, butke, glavu itd. Te stvari mogu eventualno da se pronadju samo u pojedinim mesarama. U supermarketu i dobrom delu mesara se prodaju samo "centralni" delovi svinje - kare, krmenadle, eventualno neka rebarca itd. Sve ostalo uglavnom ide na preradjevine i shunke.

Ovde kad se kaze rostilj misli se na govedinu...

#6 KishiRobert

KishiRobert
  • Members
  • 125 posts

Posted 20 May 2007 - 21:39

sta fali ovom mom rostilju smile.gif
u jednom mahu se pece 10kg snicli,za svatove ako ustreba!


#7 gazza

gazza
  • Members
  • 1,084 posts

Posted 20 May 2007 - 23:26

zahrdjao, dobar. moze!

#8 leira

leira
  • Members
  • 301 posts

Posted 21 May 2007 - 12:24

najbolje volim iskoscene pilece batake i karabatake, prethodno marinirane mixom maslinovog i suncokretovog ulja, malo vegete ili samo soli, malo bibera, ruzmarina i soja sosa.

#9 paculla

paculla
  • Members
  • 4,099 posts

Posted 21 May 2007 - 12:33

rostilj sa talandare piggy.gif

#10 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 21 May 2007 - 16:16

QUOTE(martinj @ 20 May 2007, 03:00) <{POST_SNAPBACK}>
A na rostilju, svinjski vrat... Uvalja se u vegetu i lepo ispece na srednjoj vatri sa obe strane...


QUOTE(martinj @ 20 May 2007, 03:00) <{POST_SNAPBACK}>
to nikako...


iliti: cemu dodavanje glutaminata mesu???

normalni zacini su ok.

#11 burekdzija

burekdzija
  • Members
  • 530 posts

Posted 21 May 2007 - 19:14

A kad se pravi urbani rostilj (BG, 20. sprat na terasi), onda se rostilj raspaljuje: fenom. ph34r.gif
Ko ne veruje, saljem film cool.gif

#12 Mister No

Mister No
  • Members
  • 423 posts

Posted 28 May 2007 - 08:38

Ja bez Vegete teško da bi uopće zapalio vatru na roštilju.
Navika.

U zadnje vrijeme koristim i "Argentinski kotlet", začin od Kotanya.

#13 1234

1234
  • Members
  • 204 posts

Posted 29 May 2007 - 15:13

Strogo na gas na terasi, u dvoristu cumur wink.gif