Jump to content


Photo

Bread-maker


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 10 May 2007 - 12:21

već duže vreme razmišljao sam o ovom kućnom aparatu marke Clatronic i strepeo da ne bacim uludo novac (4.600din).
bez razloga. vekna je ispala savršena. homogena, mekana, sa mirisnom koricom. ukućani se oduševili i smazali je smile.gif



pored običnog hleba postoji program i za slatke hlebove (sa suvim i koštunjavim voćem), francuski hleb, integralni hleb... a ima i program koji sam umesi testo za pizzu ili kiflice.
tu je i timer koji omogućava da vas ujutru probudi miris svežeg hleba.

evo slike prve vekne (presek):


važno je samo poštovati količine i redosled namirnica. voda i rastvorljive stvari na dnu, brašno i na kraju kvasac.

QUOTE
Osnovni recept za hleb:

voda ili mleko - 300ml,
margarin ili puter - 1 supena kašika,
so - 1 supena kašika,
šećer - 1 mala kašika,
brašno tip 500/550 - 540g,
kvasac - 1/2 kocke svežeg ili 3/4 kesice suvog

Program: NORMAL


nema više ranog ustajanja u nedelju ujutru!
oduševljen thumbup.gif

#2 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 10 May 2007 - 16:00

Dobra [odlicna] spravica. Sada ih ima bas jeftinih. Ovako; ja sam vec jedno dva kom. rashodovao tako sto sam ga koristio da mi mesi testo za pastu [jaja brasno nista voda] jako tvrdo testo. Ok, tu sam shvatio da je to isnogod, pa sam drugi skenjao ovako; Hol imaju jedan mnoooogo dobar spice [cimet, mahlepi] kolac koga zovu suikerbrood [secerni kolac]. Testo sa mlekom i kvascem ali se, preklapa maze buterom a izmedju pospe bastard secerom. Well, taj teflon nesto i nije voleo zapecen secer. Posle jedno 10 x i on je caput.

Znaci nista sto treba da mesi jako tesko [tvrda testa] za rezance i te munje, i nista lepljivo smile.gif
Dakle mozes da experimentises sa raznim brasnima, predtestom [za ciabate], orahe, suvo grozdje ... to sve moze.

tip: malo sirceta u testu drzi hleb duze svezim. So ubija kvasac ....

Odavno nisam pravio tako da nemam recepte iz glave, ali experimentisi ali se drzi onog gore ako hoces da ti masina potraje.

edit:

Setio sam se. To je odlicna spravica da umesi testo [ima i taj program] bez da ga pece. Ona ga umesi, ostavis da se digne negde na toplom prkriven, premesis i ostavis ponovo da se podigne. Premazes zumancetom pospes susamom, makom ... i peces u rerni. Dobije fantastican hleb bez tih sitnih mehurica od kvasca [kao sto bude kada ga masina pece].

Testo koje umesi masina posle prvog dizanja [van masine] podelis na tri lopte, razvijes u tri podjednaka cilindra, premazes buterom i pravis pletenicu. Premazes zumancetom ...

U testo mozes da dodas malo maslinovog ulja i seckane masline [prva liga] ....
2 much varijanti

Edited by Hefestus, 10 May 2007 - 16:09.


#3 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 10 May 2007 - 16:11

prvo, hvala na savetima.

QUOTE(Hefestus @ 10 May 2007, 17:00) <{POST_SNAPBACK}>
Well, taj teflon nesto i nije voleo zapecen secer. Posle jedno 10 x i on je caput.

u nekim modelima može da se pravi džem ali ne sa običnim šećerom već sa nekim šećerom "za želiranje". to u mom marketu nema smile.gif

QUOTE(Hefestus @ 10 May 2007, 17:00) <{POST_SNAPBACK}>
Dakle mozes da experimentises sa raznim brasnima, predtestom [za ciabate], orahe, suvo grozdje ... to sve moze.

već sam smislio nešto nalik na panetone. nešto sa kratkim programom (1.5h).
a danas sam probao sa mešavinom brašna (3 mere običnog belog i 1.5 kukuruznog) + 1 izgnječen kuvani krompir.
ukus i korica su odlični ali se pri vrhu malo ulegao što sa klot belim brašnom nije slučaj. zbog glutena u belom, naravno.

QUOTE(Hefestus @ 10 May 2007, 17:00) <{POST_SNAPBACK}>
tip: malo sirceta u testu drzi hleb duze svezim. So ubija kvasac ....

dobar savet.

kupio Graham brašno pa ću sutradan opet.
ali ponovo sa mešavinom (belo+Graham). možda dodam i kašiku dve mekinja.

sveži kvasac se pokazao kao odličan.

kad mi dosadi hleb mesiću testo za pizzu!

#4 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 10 May 2007 - 16:17

Probaj ovo; da deo testa sa kvascom ostavis sa strane 1/10 odvojis i ostavis u frizideru. Sutra sa tim testom bez novog kvasca [ovo pred testo ti je kvasac] umesis novu kolicinu. Ostavis u na hladnom do sutra, premesis ostavis da se podigne ...
Well, procedura smile.gif ali dobijes fantasticno testo kao za ciabate ili one nase lepinje sa veeeeelikim mehurovima [glatkim] ...

Probaj da nadje s negde domace brasno, ako je to uopste moguce jos. Ovo sa krompirom ti je intresantno, to nisam probao ali probacu. Mozda manje krompira? Ne znam dali tamo ima semola? To je malo krupnije mleveno brasno [psenica] to je kako dodatak jako intresantno.

smile.gif

Edited by Hefestus, 10 May 2007 - 16:19.


#5 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 10 May 2007 - 16:22

interesantno zvuči ovo za lepinje.
pročitao negde na netu da ga krompir (1 kom, skuvan i izgnječen) čini lakšim za varenje.
nisam još obišao neku bolje snabdevenu prodavnicu zdrave hrane. verovatno tamo ima i nekog brašna.

#6 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 10 May 2007 - 18:08

član domaćinsta mi je odnedavno pobenavio za ovom napravom
QUOTE(Hefestus @ 10 May 2007, 17:17) <{POST_SNAPBACK}>
Probaj da nadje s negde domace brasno, ako je to uopste moguce jos...

QUOTE(garcia @ 10 May 2007, 17:22) <{POST_SNAPBACK}>
verovatno tamo ima i nekog brašna.

svakako predlažem oprez sa domaćim crnim brašnom, jerbo kruh nakon 24 h dobije konzistenciju betonske blokete.
komad od takvog brašna mi je ispa na pod-odzvonilo je da sam mislila da se mogu pozdravit sa keramičnom pločicom na koju je sletio.

#7 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 10 May 2007 - 19:08

QUOTE(Nicol @ 10 May 2007, 19:08) <{POST_SNAPBACK}>
svakako predlažem oprez sa domaćim crnim brašnom, jerbo kruh nakon 24 h dobije konzistenciju betonske blokete.
komad od takvog brašna mi je ispa na pod-odzvonilo je da sam mislila da se mogu pozdravit sa keramičnom pločicom na koju je sletio.

ko tebe kamenom ti njega hlebom smile.gif

#8 Celt

Celt
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 10 May 2007 - 19:44

koliko kilovata trose ove sprave unsure.gif

#9 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 10 May 2007 - 23:53

QUOTE(_Pile_ @ 10 May 2007, 20:44) <{POST_SNAPBACK}>
koliko kilovata trose ove sprave unsure.gif

snaga je 600W.

#10 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 11 May 2007 - 03:38

QUOTE(garcia @ 10 May 2007, 17:11) <{POST_SNAPBACK}>
prvo, hvala na savetima.
u nekim modelima može da se pravi džem ali ne sa običnim šećerom već sa nekim šećerom "za želiranje". to u mom marketu nema smile.gif
već sam smislio nešto nalik na panetone. nešto sa kratkim programom (1.5h).
a danas sam probao sa mešavinom brašna (3 mere običnog belog i 1.5 kukuruznog) + 1 izgnječen kuvani krompir.
ukus i korica su odlični ali se pri vrhu malo ulegao što sa klot belim brašnom nije slučaj. zbog glutena u belom, naravno.
dobar savet.

kupio Graham brašno pa ću sutradan opet.
ali ponovo sa mešavinom (belo+Graham). možda dodam i kašiku dve mekinja.

sveži kvasac se pokazao kao odličan.

kad mi dosadi hleb mesiću testo za pizzu!

Kod tih mašina, uleganje hleba, obično znači previše vode. Generalno, kad koristiš i druga brašna, osim belog, treba staviti manje vode nego u recepturi, jer druga brašna(naročito tzv "crna") upijaju manje vode.

Znači, malo manje vode, i neće se ulegati.

#11 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 11 May 2007 - 09:17

^ hvala.

#12 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 11 May 2007 - 10:10

Masina za hleb je zakon!
Nasa je doduse crkla, ali posle dve ipo godine svakodnevne upotrebe.
Sigurno smo pravili tri puta nedeljno hleb, svakog petka (tradicionalno) testo za pizzu, i bar jednom nedeljno panetone (ko ne zna: italijanski kolac sa kandiranom pomorandzom).
To bi znacilo da je je mesila bar 500 puta i pekla bar 300 puta. Ja nisam za jeftine brendove tipa CIAtronic i slicno. Ja sam jednom u zivotu kupila nesto jeftino, i to mislim da je bio ciatronic mlin za kafu a taj je crkao kod prvog mlevenja. Moja "domaca pekara" je bila češka ETA, najveci model, veoma kvalitetan i nepretenciozna marka. Moja mama ima Moulinex a ta je opet savrseno precizna i recepti su joj bez greske. Njen komizbrot je fantastican.
Mislim da se mnogo moze nauciti davanjem saveta i ideja, ali davanje recepata nije bas neka siguracija. Svaka masina je razlicita, svaka ima svoju knjizicu sa receptima, a opet, svakoj treba uci u fazon i malo korigovati recepte.
Osim gore navedenih hlebova i kolaca smo cesto samo mesili u njoj a posle pekli u rerni. Lepinje, pletenice, pogace, puzeve sa sirom, mini pizza skoljkice, slatke puzeve sa cimetom i suvim grozdjem.... mogucnosti su neiscrpne smile.gif

#13 kovjanic

kovjanic
  • Members
  • 475 posts

Posted 14 May 2007 - 07:07

QUOTE(wegga @ 11 May 2007, 11:10) <{POST_SNAPBACK}>
Masina za hleb je zakon!
...
Sigurno smo pravili tri puta nedeljno hleb, svakog petka (tradicionalno) testo za pizzu, i bar jednom nedeljno panetone
... mogucnosti su neiscrpne smile.gif

Zarad ostanka u sadasnjim gabaritima, necu pazariti tu masinu smile.gif Znamo se... ja i ja!

#14 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 18 May 2007 - 15:34

QUOTE(kovjanic @ 14 May 2007, 08:07) <{POST_SNAPBACK}>
Zarad ostanka u sadasnjim gabaritima, necu pazariti tu masinu smile.gif Znamo se... ja i ja!

da znaš! odkad je naš crkao svi smo se malo zategli. kad "leba" nije svež, ne jede se toliko ni ono "na leba" smile.gif

#15 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 19 May 2007 - 09:35

evo jedan recept za kruv koji ima maksimalni udio integralnog brašna, a konzistencija mu je ipak prihvatljiva
(oće reć, vjerojatno ćete zadržat zube u čeljusti, a ako vam padne na nogu slomit će vam eventualno jednu falangu)

3 dl vode
1,5 žlica maslinovog ulja
2 žl- smeđeg cukra
1 mala žl. soli

2 šalice pšeničnog integralnog brašna
2/3 šalice tzv. mješano brašno (pšenica, raž, proso, heljda, kukuruz)
2/3 šalice bilog brašna (bez biloga će se kruv razvijat u smjeru cimenta)
2/3 šalice pšenične prekrupe
1 velika žlica kvasa
sjemenke koje volite (npr suncokret+lan+buča)- jedna šalica

program 1 (onaj od oko 3 ure)

uslikat ću pa se javim...