Houmus - gde ima u Beogradu?
#1
Posted 09 May 2007 - 09:24
Od onda vise i ne pokusavam nego stalno gnjavim prijateljicu da mi donosi iz Engleske da imam bar za nedelju dana pleasure.
Please, ako imate informaciju gde u Bgdu mogu da nadjem...divni humus
#2
Posted 09 May 2007 - 10:17
ne secam se cene, ali mislim da je bio oko 100 dinara, pakovanje od 200-tinak grama
(e sad, ovo je sve malo provizorno, ali kako nisam iz beograda u "prolazu" sam pazarila, jednom marta meseca i jednom aprila...dakle trebalo bi i sada da ima)
#3
Posted 09 May 2007 - 23:59
U gornjem postu je sve receno pa... uzivaj.
Edited by Sombra, 10 May 2007 - 00:00.
#4
Posted 10 May 2007 - 07:19
Pozdrav ljubiteljima hummusa!
#5
Posted 10 May 2007 - 08:46
#6
Posted 10 May 2007 - 09:44
Ono sto treba da znate je da na deklaraciji koja je zalepljena na poklopcu pakovanja pise da je humus salata od sociva, sto naravno nema veze sa zivotom. Mogla bi malo i inspekcija da se pozabavi ovim...a mozda su je do sada i promenili.
Humus je pakovan u providnu plasticnu posudicu pravougaonog oblika. Na poklopcu je slika cinije sa leblebijama (cini mi se, nemam vise zaliha da pogledam) i sve pise na grckom. Mislim da je ime proizvodjaca Le chef ili nesto slicno. Pisem po secanju, valjda nisam puno pogresila:-)
Edited by Sombra, 10 May 2007 - 09:50.
#7
Posted 10 May 2007 - 09:50
inace se to tako lako sprema i ima svih potrebnih namirnica kod nas da je glupo kupovati gotovo, mislim da za iste pare napravis 10x vecu kolicinu.
#8
Posted 11 May 2007 - 19:30
Od onda vise i ne pokusavam nego stalno gnjavim prijateljicu da mi donosi iz Engleske da imam bar za nedelju dana pleasure.
Ajde napisi ti taj recept pa da vidimo u cemu gresis, inace ima vise varijanti kako se pravi.
#9
Posted 14 May 2007 - 07:37
Ma, to u sustini nije uopste neka mudrost da se napravi jer umem ja i komplikovanije stvari da spremim (nije da se hvalim )evo ga recept:
Sastojci:
2 cena belog luka
Sok og ¼ limuna ili lajma
¼ case vode
400gr kuvanih leblebija
1 kasika morske soli
½ case tahinija
Svi sastojci se stave u blender i mute se dok ne postane glatka masa.
Ali ja znam u cemu sam pogresila koristila sam pecene leblebije jer samo takve ima da se kupe u mom gradu i onda sam ih kuvala sto je naravno smrdelo ko djavo. I jos nisam imala tahini. I tako ... Rezulta katastrofa.
Inace, bila sam sad u subotu u Beogradu i sva puna entuzijazma da cu naci hummus pohrlila u Vero, prvo onaj na N. Beogradu, pa u Vojislava Ilica i zamislite NE-MA! Nasla sam taj deo gde su grcki proizvodi, neka marka Chef Grec ili tako nesto, providne, pravougaone, cetvrtaste kutijice i ima i taramo salata, ali ne i hummus
#10
Posted 14 May 2007 - 09:42
... tacno...ovih dana ga nema u tom Veru...ali bilo je, znam jer sam licno kupila
...inace tamo su samo kasirke i zene koje rade na delikatesu, a ti si verovatno pitao neku od devojaka koje sredjuju rafove... ne znaju one ni sta je daleko poznatiji tzatziki a kamoli houmus ...
#11
Posted 14 May 2007 - 09:42
kad sledeci put odes u vero, kupi leblebije koje su upravo za ovo. znaci nisu pecene kao u bio spajzovima nego su samo susene. imas cak 2 vrste, oljustene (skuplje ali te su prave) i neoljustene.
natopi ih u vodi preko noci i skuvaj ih kao kada kuvas pasulj (baci vodu posle prvog kljuca itd). obavezno odstranjuj penu prilikom kljucanja u kojoj je prljavstina.
sve ostalo ti je OK u receptu, nedostaje ti maslinovo ulje koje ce spreciti isusivanje humusa i jos jedan bitan zacin koji mislim da ima da se kupi u veru medju grckim zacinima, a to je kumin u prahu. ne kim, nego kumin. izgleda skoro slicno kada se u zrnu ali se ukus razlikuje. i mozda malo vise limuna nego sto pise kod tebe ali to je pitanje ukusa.
#12
Posted 16 May 2007 - 18:48
Proprzis susam do zlatno braon nijanse, stavis u seckalicu ili blender sa izvesnom (po zelji ili ukusu, zavisi da li volis redji ili gushci) kolicinom ulja i seckas ili blendujes dok ne dobijes glatku pastu. Eto, jednostavno
#13
Posted 16 May 2007 - 23:10
1 supena kasika limunovog soka
1/2 malog luka (40gr) sitno iseckanog
1 cen belog luka
210 gr kuvanih leblebija (ovde ih ima na svakomk koraku, vec kuvane u tegli)
60ml mleka
1 kafena kasicica putera od kikirikija
1/4 kasicice ulja od susama
2 kasicice svezeg korijandera (moze i bez)
izdinsta se luk i beli luk u limunovom soku, da malo odmeknu, doda resto sastojaka i izmiksuje u blenderu
a uz to uvek pravim i baba ghanoush ili kavijar od plavog patlidzana.
i zaluchene paprike
#14
Posted 17 May 2007 - 12:30
1 supena kasika limunovog soka
1/2 malog luka (40gr) sitno iseckanog
1 cen belog luka
210 gr kuvanih leblebija (ovde ih ima na svakomk koraku, vec kuvane u tegli)
60ml mleka
1 kafena kasicica putera od kikirikija
1/4 kasicice ulja od susama
2 kasicice svezeg korijandera (moze i bez)
izdinsta se luk i beli luk u limunovom soku, da malo odmeknu, doda resto sastojaka i izmiksuje u blenderu
a uz to uvek pravim i baba ghanoush ili kavijar od plavog patlidzana.
i zaluchene paprike
ajd sad dodaj recepat za baba ghanoush ili kavijar od plavog patlidzana.
Edited by pcelica, 17 May 2007 - 12:30.