Jump to content

Photo

Multifunkcionalni uredjaji

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 kikii

kikii
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 24 April 2007 - 16:23

Želela bih da kupim multifunkcionalan uređaj. Koristiće se samo i jedino u kućnoj radinosti. Osnovni razlog za kupovinu je skeniranje starih (uglavnom crno-belih) fotografija kako bi bile sačuvane i u digitalnom formatu pa bi bilo poželjno da skener ne bude krš. Zato je bitno da skener bude "ležeći"
Štampanje će se retko koristiti. Da budem potpuno precizna, verovatno će se često dešavati da pustim par strana čisto da ne zapeče unutra. Ipak, štampanje i kopiranje može zatrebati pa neka i to imam. Neću koristiti za štampanje fotografija.
E sad, koliko sam skapirala HP je najbolji na ovom polju pa sam odlučila da kupim jedan od njih. Zanima me par stvari:
1. Da li se kertridži mogu puniti kao i kod običnih štampača (ne bih punila sama, već nosila)?
2. Koliko se otprilike kreću cene za ove kertridže? Da li su skuplji/jeftinij nego kod običnih štampača ili je to sve isto? Znam da su kertridži za HP najskuplji, ali ja zaista neću puno štampati i mislim da će mi poprilično trajati sa jednim punjenjem (da ne spominjem da verovatno postoji mogućnost dopunjavanja mastila).

I na kraju najvažnije: dvoumim se između dva modela

HP Deskjet f 380
HP-3180 photo smart

Cena im je otprilike ista (6-7000). Gledajući one karakteristike, rekla bih da su tu negde. Jedinu bitnu razliku sam videla kod usb-a: f380 se kači na 1.1, a 3180 na 2.0. Ja mislim da imam 2.0 (kako se to uopšte proverava), pa me zanima da li se i f380 može kačiti na to (pretpostavljam da može).
Ako neko misli da postoji i bolja kupovina slodobno može da preporuči. Jedino je bitno da skener bude "ležeći"
Eto, to bi bilo to smile.gif .

#2 Born Too Loose

Born Too Loose
  • Members
  • 1,205 posts

Posted 24 April 2007 - 22:22

Ako ces da stampas samo da ne zapeknu dizne onda je bolje da ulozis sve pare u skener. U tom slucaju biraj Epson a ako ti se bas uzima multipraktik razmotri i Canon.

Kertridze niko ih ne kupuje nove ako bas ne mora, svi dopunjavaju.

Sto se tice USB 2.0, ako ti je racunar mladji od 3-4 godine onda je OK mada i 2.0 uredjaji rade sa starim plocama.

#3 Paris-Texas

Paris-Texas
  • Members
  • 244 posts

Posted 24 April 2007 - 22:39

Moj predlog je Epson DX4050
Ima bolje karakteristike od gore navedenih uredjaja i jeftiniji je za korscenje i odrzavanje. Cena ispod 6.000 dinara.

#4 kikii

kikii
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 25 April 2007 - 11:05

QUOTE(Born Too Loose @ 24 Apr 2007, 23:22)
Ako ces da stampas samo da ne zapeknu dizne onda je bolje da ulozis sve pare u skener.

Da nisam odlučila da skeniram fotke ne bih kupovala ovo. Međutim, kada završim sa skeniranjem fotografija mislim da će mi skener zaista retko biti potreban. I šta onda sa njim? Ovako, postoji mogućnost da će mi štampač i kopir koristiti - pogotovo što mi sestra od tetke kreće na faks (bar bi trebalo unsure.gif ), pa da ima dete biggrin.gif .
Komp mi je star nešto više od godinu dana, tako da verovatno imam usb 2.0.
Našla sam ovaj Epson za 5.000 dindži. Nadam se da dotični nije sklon kvarenju i crkavanju smile.gif . Verovatno ću da ga kupim.

#5 kikii

kikii
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 26 April 2007 - 18:24

Ipak sam na kraju kupila HP f380. Presudilo je to što kertridži kod Epsona ne mogu da dopunjuju, a kod HP-a čak ni novi nisu toliko skupi (15-20 evra). Da ne spominjem da mi drugar ima isti takav i spreman je da mi priskače u pomoć ako nešto zaškripi smile.gif .
Hvala svima na savetima.