Jump to content


Photo

BOR


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
60 replies to this topic

#61 Borrsky

Borrsky
  • Members
  • 197 posts

Posted 01 September 2007 - 09:02

Raspisan novi tender za prodaju RTB Bor
Mogu se prijaviti samo preduzeća koja u protekle dve godine imaju godišnji prihod viši od 250 miliona dolara

Agencija za privatizaciju Srbije raspisala je juče, kako je i najavljivano, drugi tender za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena „Bor”. Početna cena za „Bor” ovoga puta je 340 miliona dolara.
Međunarodni javni poziv za prodaju RTB Bor objavljen je juče i u britanskom dnevniku „Fajnenšel tajms”.
Rok za dostavljanje tenderske dokumentacije, uz naknadu od 10.000 američkih dolara, jeste 14. septembar, a za dostavljanje zahteva za učešće na tenderu 5. oktobar 2007. godine.

Konačna pisana ponuda za preuzimanje imovine mora da bude dostavljena do 31. oktobra u 17 časova po beogradskom vremenu, a licitaciona garancija, koja je preduslov za razmatranje ponuda, iznosi 10 miliona dolara.

Minimalna cena za RTB Bor je, kao što je najavljeno, za 80 miliona dolara viša nego na prethodnom tenderu. Pomenuta cifra je ona koju je ponudio drugoplasirani ponuđač konzorcijum „Ist point” i britanski investicioni fond ORN, čime se isključuje mogućnost da se na drugom tenderu postigne niža kupoprodajna cena nego na prvom. Ponuđači se obavezuju i na investicioni program od najmanje 180 miliona dolara i poštovanje minimalnog socijalnog programa.

Na tender se mogu prijaviti samo preduzeća koja se u poslednje dve godine bave proizvodnjom ili trgovinom bakra ili ostalih obojenih metala i u te dve godine imaju godišnji prihod viši od 250 miliona dolara ili upravljaju imovinom u vrednosti najmanje 600 miliona dolara. Ova odredba bi trebalo da onemogući da se na tenderu pojave mali igrači koji u finišu, kao što smo već imali iskustva sa rumunskim „Kupromom”, nemaju kapaciteta za tako veliki zalogaj kao što je „Bor”.

Savetnik u privatizaciji su CAIB „Korporejt fajnens” ,„Diloit end tuš” i „Harison solisitors”.

Prema dosadašnjim najavama izvesno je da će se u borbi za „Bor” nadmetati Drakulićev „Ist point”, kao i ruski „Bejzik element” koji je u vlasništvu biznismena Olega Deripaske.

Prvi tender za prodaju imovine RTB-a u celini raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća „Topionica i rafinacija” u Boru bila je 266,7 miliona dolara. Pobedila je rumunska kompanija „Kuprom” sa ponudom od 400 miliona dolara. Ugovor je potpisan 5. marta, a raskinut 25. aprila pošto „Kuprom” nije u produženom roku dostavio bankarsku garanciju.

J. Rabrenović
[objavljeno: 01.09.2007.]