Jump to content


Photo

Put u Italiju automobilom – kompletna prica


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
20 replies to this topic

#1 Pera Mitic

Pera Mitic
  • Members
  • 1 posts

Posted 01 March 2007 - 08:38

Planiram da zajedno sa suprugom u julu krenem automobilom na cetrnaestodnevni odmor, preko Hrvatske i Slovenije, do mesta Varese na severu Italije. Uz put zelimo da se zadrzimo jedan dan u Ljubljani, da posetimo postojinsku jamu, da provedemo u Veneciji dva dana. Kod sestre bi nam bio “bazni logor” odakle bismo posetili Lugano u Svajcarskoj, Milano, a takodje bismo organizovali trodnevni izlet do Azurne obale (Monte Carlo, Nica, Kan, St.Tropez).

Zvuci jednostavno ali ja imam mnogo nedoumica pa vas molim da mi pomognete. Molim vas odgovorite samo na ona pitanja za koja ste 100% sigurni da znate pravi odgovor.

Vize i granicni propisi i ostali propisi
1. Ako dobijem italijansku Sengen-vizu da li cu moci da prodjem u tranzitu kroz Sloveniju ili moram da vadim i slovenacku tranzitnu vizu?
2. Koliko, u slucaju da mi odobre tranzit, smem da se zadrzim u Sloveniji posto sam planirao da prenocim u Ljubljani?
3. Koliko za jednu osobu kosta italijanska turisticka Sengen-viza?
4. Da li u momentu podnosenja zahteva za vizu moram znati tacan datum dolaska u Italiju i datum odlaska ili je bitno da putovanje bude obavljeno bilo kad u periodu za koji je viza odobrena?
5. Ako ne navodim datum dolaska i odlaska, kako ce carinik na ulasku u Italiju znati koliko novca treba da pokazem?
6. Jedan od uslova za dobijanje vize je i potvrda o zdravstvenom osiguranju na 30000 EUR. Koja je procedura za vadjenje ovog osiguranja i koliko kosta?
7. Da li je Svajcarska u Sengen-zoni?
8. Koliko se ceka na izdavanje vize, odnosno koliko vremena pre putovanja treba zatraziti vizu? Ovo mi je bitno posto smo i supruga i ja u radnom odnosu (kod dva razlicita privatna poslodavca) pa se moze desiti da u zadnjem momentu dodje do pomeranja termina za koriscenje godisnjeg odmora.

Bezbednost
1. Da li je tranzit kroz Hrvatsku bezbedan ili je preporucljivo ici zaobilaznim putem preko Madjarske? Ako je neophodno ici preko Madjarske, da li za tranzit priznaju Sengen-vizu ili se posebno mora vaditi madjarska viza?
2. Da li na ulazu u Hrvatsku ima maltretiranja tipa “da li si u vreme domovinskog rata bio u sastavu JNA, da li si bio mobilisan u rezervni sastav, da li si rodom iz delova Hrvatske gde su nekada bile srpske krajine itd…” ?

Gorivo, putarine i pravila u saobracaju
1. Da li znate cene euro-dizela u Hrvatskoj, Madjarskoj, Sloveniji, Italiji i Francuskoj? Takodje me zanimaju cene putarina u navedenim zemljama. Cuo sam da se kod njih putarina placa npr. za 7 dana, mesec dana, godinu dana i slicno a ne kao kod nas po deonicama puta.
2. Posedujem automobil Opel Astra karavan star 10 godina koji trosi euro-dizel pa me zanima da li prilikom ulaska u neku od navedenih zemalja postoji kontrola izduvnih gasova i da li to moze biti smetnja za ulazak u zemlju?
3. Da li je u nekoj od navedenih zemalja obavezno koriscenje oborenih svetala i tokom dana i da li je obavezno posedovanje fluorescentnog prsluka za vozaca i suvozaca?
4. Da li je osim zelene karte potrebna i medjunarodna vozacka dozvola i eventualno jos nesto od dokumentacije?
5. Kolika je dozvoljena kolicina alkohola u krvi u pomenutim zemljama?

Smestaj
1. Supruga i ja, u toku studija uvek kada smo putovali, koristili smo usluge smestaja u omladinskim hostelima. Sada imamo po 37 godina i zeleli bismo da koristimo istu vrstu smestaja. Da li je moguce da dobijemo karticu ferijalnog saveza i na koju adresu da se obratimo? Ukoliko ne postoji nacin za dobijanje pomenute kartice, da li je ipak moguce prenociti u hostelima bez povlastica koje kartica donosi? Konkretno mislimo na hostele u Ljubljani, Veneciji (ili Padovi), Milanu i na azurnoj obali (Fréjus-St-Raphaël). Ukoliko sve to nije moguce da li mozete da u pomenutim mestima preporucite neki jeftin smestaj tipa pansiona ili privatne sobe?
2. Primetio sam da u nekim hostelima postoje odvojene muske i zenske sobe. Da li i bracni parovi moraju spavati u posebnim sobama?

Preporuke
1. Voleo bih kada biste mi preporucili turisticke atrakcije u sledecim gradovima: Ljubljana, Venecija, Milano, Monte Carlo, Nica, Kan, St.Tropez.
2. Preporucite gde se moze dobro a jeftino jesti, koja su dobra mesta za vecernji izlazak, koji lokalni specijalitet ne treba propustiti, u kom delu grada su soping-zone, cega se treba cuvati i na sta treba paziti itd…

Ostale sugestije
1. Napisite sve sto mislite da ce biti od koristi a nije postavljeno pitanje.


Pozdrav ! cool.gif

#2 Anadion

Anadion
  • Members
  • 481 posts

Posted 01 March 2007 - 10:13

Idemo redom wink.gif

Vize i tehnikalije
1. Sa Shengenom mozes proci kroz Sloveniju bez dodatne tranzitne.
2. Mislim da mozes da se zadrzis vise od 24h.
3. Ne znam tacno, ali sigurno nije vise od 40E.
4. To najbolje pitaj ambasadu.
5. Niko ti to nece traziti na granici, opusti se.
6. Postoji nekoliko zdravstvenih osiguranja tog tipa. Mislim da je Evasan najcesci. U ulici gde je ambasada nalazi se puno firmi koje sa bave tim pitanjem, tako da to mozes videti na licu mesta...
7. Ne. Za Svicu vadis zasebnu vizu.
8. I to ti je bolje da pitas ambasadu, ali najbolje je da o vizi razmisljas bar mesec dana unapred, ako ne i 2.

Bezbednost
1. Put kroz Hrvatsku je siguran i brz. Nije preporucljivo da sa srpskim tablama zalazis u neka urbanija mesta pogotovu nocu, ali tokom dana si siguran. Takodje mozes da
koristis i sve pratece objekte tipa pumpe i restorane.
2. Nista od toga. Zapravo, hrvatski granicari drkaju manje nego nasi.

Gorivo...
Ne znam tacne cene goriva i putarine, ali sigurno su vise nego kod nas. Takodje moras voziti sa upaljenim svetlima bilo gde van Srbije.

Smestaj
Srecno sa dobijanjem kartica Ferijalnog saveza, no zar ne mislis da ste malo prerasli hostelsku varijantu wink.gif ? U Evropi postoji stvarno razlicit spektar hotela i motela, tako da cete sigurno naci nesto pristojno za relativno mali novac.

Preporuke
Nisam bio na Azurnoj obali, ali mogu reci par stvari za Sloveniju i Italiju.

Sto se Ljubljane tice, centar grada je simpatican i treba ga obici. Konkretno mislim na Tromostovlje, Preserna trg, Zmajski most... Ono sto nemoras ocekivati je neki vrhunski provod i nocni zivot posto je Ljubljana poznata kao grad koji na spavanje ide oko 8.

Ako nastavis autocestom ka Italiji, mozes da navratis do Kopra i obavezno obidji Trst. Venecija je sama po sebi jedno veliko cudo tako da je treba dobro protabanati wink.gif Najbolje je kad nema previse turista, jer onda covek moze da spozna pravu lepotu tog grada. Najbolje navrati u neki od mnogih turist-info biroa gde se mogu naci sve znamenitosti sa cenama posete i radnim vremenom.

Sto se klope tice, u svim turistickim mestima postoji jedno pravilo: Potrazi restorane koji se nalaze u neki zabacenim ulicicama, posto oni na glavnima deru kozu. Sto je kafana zavucenija, to su cene nize, a kvalitet hrane nije nista manji.

#3 vukad

vukad
  • Sleepers
  • 71 posts

Posted 01 March 2007 - 10:53

Viza kosta 35 eur. Ako trazis na 15 dana, dace ti vizu koja vazi mesec dana i u toku tih mesec dana mozes da udjes kad hoces i zadrzis se 15 dana. Svajcarska nije u Sengenu, ALI mozes da udjes u nju sa vazecom sengenskom vizom. Problem je sto posle ne mozes da udjes nazad u Sengen ako imas vizu koja vazi za jedan ulazak. Dakle treba ti multiple-entry viza ako ces u Svajcarsku, a ambasade nisu bas voljne da izdaju iste. Za hostele ti ne treba nikakva kartica, osim za mali broj njih koji su clanovi IYHF, ali i u njih mozes bez kartice uz doplatu od 2 eur. Hosteli su jeftina varijanta ako odsedate u dorm rooms (sobe sa tipicno 6-8 kreveta i kupatilom na spratu), ako uzimate zasebnu sobu samo za vas dvoje onda hostel ne ispada nista jeftiniji nego regularan hotel. Za rezervacije hostela pogledaj www.hostelbookers.com, za hotele www.booking.com, www.venere.com i www.easyhotel.com. Hoteli u samoj Veneciju su skupi pa bi vam preporucio da odsednete u Mestre-u (kopnenom delu venecije, odmah preko mosta). Ja idem sledece nedelje i rezervisao sam sobu ovde: http://www.hotelgiustizia.com, dvokrevetna soba izadje nekih 50-tak evra ako rezervises preko easyhotel.com. Savetujem vam da iz Venecije produzite do Verona, a odatle do Meran-a gde su odlicne (i jeftine) terme www.thermemeran.it. Blizu Merana je i Schnalstal (http://www.schnalstal.com) gde mozete da uzmete cable car do 3.200 m n.v. za upola cene koju bi ste platili za isti dozivljaj u Svajcarskoj. U Meranu imate jeftini i vrlo pristojan hostel za 20 eur po osobi (http://merano.jugendherberge.it), terme su 8.5 eur, a cable car 16 eur. Milano mozete da obidjete samo u proputovanju, nema potrebe da tamo nocite jer sve moze da se obidje za jedan dan. ako bas hocete da se zadrzite, nocite u Bergamu koji je prelepi gradic u blizini Milana.

Edited by vukad, 01 March 2007 - 11:14.


#4 ljtruba

ljtruba
  • Members
  • 104 posts

Posted 03 March 2007 - 01:53

Nema straha od prolaska kroz Hrvatsku.

Bio sam sa BG tablama, ili ne reaguju nista posebno ili su presrecni sto te vide.

Na grani su veoma fini, a treba i ti da budes fin.
Ali kad se budes vracao u Srbiju, ocekuj drkanje od nasih. To su goveda teska.
Pijani carinici, veliki redovi i bezobrazni panduri. yucky.gif

#5 ljtruba

ljtruba
  • Members
  • 104 posts

Posted 03 March 2007 - 01:55

I da, autoput od ulaska u HR do Zagreba je 15 evra, posle jos 5 cini mi se.
U Sloveniji je sve po 1.5-2 evra.

#6 Bahiana

Bahiana
  • Members
  • 53 posts

Posted 03 March 2007 - 13:20

Moras imati medjunardno priznato zdravstveno osiguranje za sve dane boravka, da bi dobio sengen. Evasan vise ne postoji kod nas. Mozes da uzemes Cepterovo, DDOR-ovo, Delta...proveri cene predhodno, jer se cesto dosta razlikuju.

Znam proslogodisnje cene benzina. Italija i Slovenija su bile jeftinije od Hrvatske i Francuske. Francuska je bila najskuplja i sto se tice goriva i sto se tice putarina. Cene sam znala unapred, pa mi je bilo lako da planiram gde da sipam gorivo. Saznala sam ih na googlu, malo provrti pa ces ih naci.

U EU mozes da "izbegavas" putarine tako sto ces koristiti nacionalne puteve, koji uopste nisu losi, cak i lokalni putevi su u vecini slucejeva dobri. Otprilike, njihov nacionalni put je kao nas autoput:). Prednost voznje van autoputa je da vidis neka mesta koja nisi planirao, koja su jako lepa...Meni je licno na autoputu prilicno monotono. Najbolje je da pri ulasku u svaku zemlju kupis njihovu autokartu, preporucujem Michelinove mape, i vidis gde je kakav put, i koji ti je put kraci. Na mapa takodje mozes da nadjes i gde su im postavljene kamere na putevima smile.gif.

Sto se tice juga Francuske, izbegavaj prvu nedelju avgusta, jer tada svi krecu na odmore i potpuni je haos, zastoj na ulasku u Francusku iz Italije je u proseku 4,5 sati na poslednjoj naplatnoj rampi. Nema sanse da se izbegne guzva jer je ludilo i na lokalnim putevima.


ps preporucujem boravak na Istri u povratku, po isteku sengena!

slobodno pitaj sta te jos zanima!

#7 Bahiana

Bahiana
  • Members
  • 53 posts

Posted 03 March 2007 - 13:36

Predlazem ti za smestaj da pogledas i hotele na : http://www.accorhote...tels/index.html

to sto je nesto studenski hostel ne znaci da je i najjefiniji. Posto si autom, nije ti preterano bitna lokacija hotela, tako da pogledaj one koji su na izlasku grada, npr. na putu ka aerodromu, tu su cene uvek nize.

Ne bi bilo lose da na jugu Francuske planiras i Menton, gradic je fantastican.
Nica, Kan i Monte Karlo su uglavnom zatrpani turistima, i previse izvikani. Plaze su u okolini lepse, tako da predlazem da uzmes neku knjizicu, npr. DK Azurna obala i vidis sta se sve krije izmedju ovih imena.
Za St. Tropez, moj predlog je kratka setnja kroz 'selo' smile.gif i odlazak na plazu 5km dalje Pampelonu.

Medjunarodna vozacka ti je potrebna vec za Hrvatsku, i ovlascenje ako auto nije u tvom vlasnistvu.

ps parking je kako gde 1-2e, uglavnom. U Monte Carlo slobodno 'usetaj' u sam centar, do Casina, tu je velika podzemna garaza Casino, nije preterano skupa, a prvi sat je besplatan smile.gif.

#8 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 03 March 2007 - 16:43

Sto se tice juga Francuske, well tesko a tamo ima nesto sto nije toliko izvikano. U svakom slucaju stari deo Nice. Pri ulazu u Nicu iz pravca MC prodjes luku i posle prve krivine parkiras negde. Stari market, restorani, ulicice ... Drzi se N98 koji ide uz more, posle Nice intresantan a blizu je Cagnes-sul mer, Od nejga ide put u podnozje Alpa za Vence (predivan) usput imas da vidis vodopade na reci Loup; Colle-sul Loup. mad.gif Platis 1 evro da bi gledao smile.gif To je recimo 1 sat od Nice. Mozes da se vratis u Cagnes, ali je bolje da produzis uz reku Loup i preko Valbona dodjes u Antibes. Nista nisi propustio uz vodu of Cagnes-sul mer da Antiba. Antibi, stari deo je jako zivopisan. Tu mozes rel. jeftino da klopas, gore na samom vrhu ima stara pijaca i pregrst pristupacnih restorana.
Samo da znas da je u Julu tamo ludilo, guzva ....

Od Antiba do Cannesa ides uz more. Mozes da obrnes kruig oko Cap d'antibes da vidis (ako ista vidis od zidova) kao zive siromasi wink.gif

Cannes, ok izvikan ja ga jako volim. Vecina onoga sto treba da vidis se samo namece, Carlton, Martinez, Festivalska Sala .... ali prema luci je takodje stari deo Cannesa. Popni se na tvrdjavu, pogled samo takav. Plage d'midi je odlicna plaza 7-10km do Napoule.


[attachment=33966:attachment]


Ovo je bitno od La Napoule imas dva puta za Saint Raphael, idi uz more N98, odmah posle le Napoule je Theoule cim se spustis u selo, skreni na prvom semaforu u staru luku. Kaficaaaaa sa samo takvim pogledom. Odatle prema Saint Raphael je vrlo zivopisan pejsaz ne toliko napucano. Odatle uz more do Saint Maxima i eto si u st' Tropezu. Celo to polustrvo je jako lepo. Ko sto rece Bahiana plaza Pampelonne ako imas vremena skoci i do Tournelsa, na juznom tipu polustrva.

Gen jug Francuske nije skup u poredjenju recimo sa Parizom! Kafa od 1.20 -2e (CroisetteCannes), avg 1.5e, soft drinks oko 2e. Veliki sendvic 4e. Probaj pain bagnat, okolina Cannesa ... menu u restoranu od 10- .... Pizze od 4 -9e ... Smestaj to je u julu drama. Najboljhe da rezervises negde centralno hotel, u Nici recimo, a odatle ti je sve do max 80km znaci day tour.

Ako imas vremena poseti Grasse heart.gif Grad parfema, arta ...

[attachment=33965:attachment]

Edited by Hefestus, 03 March 2007 - 16:44.


#9 John Keating

John Keating
  • Members
  • 988 posts

Posted 03 March 2007 - 20:25

Ajd da i ja dodam par predloga... U sklopu Accor hotelske grupacije koju je Bahiana pomenula, u Francuskoj se nalaye i Etap hoteli, skromni i veoma jeftini (noćenje i doručak za dve osobe oko 30 eura) ali i sasvim pristojni i čisti.

Predlažem ti da se što manje voziš autoputevima, ne samo zbog putarine koja je, naročito u Francuskoj, skupa, već i zato da što više uživaš u prirodnim lepotama. Kad već ideš na Azurnu obalu, nije ti ni Ligurija daleko. Tamo možeš da obiđeš Cinque Terre (http://www.cinqueterre.it/en/index.asp), ima se u čemu uživati.

Obzirom da ti za Švicu treba ekstra viza, što je dodatno drndanje i trošak, možda ti je bolje ad izlet u Lugano zameniš izletom u Alpe. Od Milana se može relativno bro stići do podnožja Mon Blana. Alpsko leto je neponovljiv doživljaj.

#10 partone

partone
  • Members
  • 111 posts

Posted 08 March 2007 - 10:29

Ja sam isla isto tako....kolima,20 dana....preko Hrvatske,Slovenije....i obisla celu Italiju uzduz i popreko.
Sada nemam vremena ( jer se i ovog momenta javljam iz jednog Hostela)...ali kada se vratim kuci za par dana napisacu ti svoje utiske.
Elem ,neko je pomenuo 5 Terre....
Stigla sam i tamo, i to jeste zaista prelepo...ali ni u kom slucaju nemoj da se zaznes pa zapucas tamo na slepo...Prethodno dobro prouci kuda ces tamo stici,i da li je ista otvoreno u tom periodu kaad ides....
Mi smo imali neverovatno iskustvo. Vozili smo 9 sati dond...da bi usao u jedno seoce,za svako sledece moras da se popnes na vrh "lanine" , kozijim stazicama"( barem su tako meni izgledale u to doba noci )spustis u sledeci
gradic"....Na kraju , kada smo dosli do poslednjeg, bilo je 3 nocu....sve zatvoreno....januar, pa ni jedan hotel ne radi....Morali smo nazad....
Nije mi zao, jer sam sa jednog od tih brdasceta videla
najveci Mesec na svetu....Luna Rossa...sto bi oni rekli....
Neverovatan prizor...
Odoh,
Pozzz

#11 grashoper

grashoper
  • Members
  • 1 posts

Posted 08 March 2007 - 13:49

Za cene goriva pogledaj sledeci link :www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US

#12 asprilla

asprilla
  • Members
  • 15 posts

Posted 23 April 2007 - 13:19

3. Koliko za jednu osobu kosta italijanska turisticka Sengen-viza?
35 EUR
4. Da li u momentu podnosenja zahteva za vizu moram znati tacan datum dolaska u Italiju i datum odlaska ili je bitno da putovanje bude obavljeno bilo kad u periodu za koji je viza odobrena?
Necete moci da udjete pre datuma od kada vazi viza.
5. Ako ne navodim datum dolaska i odlaska, kako ce carinik na ulasku u Italiju znati koliko novca treba da pokazem
Navesce oni u ambasadi, ne brinite.
6. Jedan od uslova za dobijanje vize je i potvrda o zdravstvenom osiguranju na 30000 EUR. Koja je procedura za vadjenje ovog osiguranja i koliko kosta?
Najbolje je otici u agenciju koja je najbliza ambasadi i tu kupiti jer mozda ima neka nepredviđena caka koju znaju oni sto su blizi vatri (ja sam na pr. kupio u NS osiguranje i kada sam dosao da jos jednom proverim da li je ok, rekli su mi da svajcarci ne priznaju to sto sam kupio) cca 20 EUR
7. Da li je Svajcarska u Sengen-zoni?
Nije, ja sam vadio posebno, ali je moja krajnja destinacija bila CH pa sam vadio tranzit za Sengen
8. Koliko se ceka na izdavanje vize, odnosno koliko vremena pre putovanja treba zatraziti vizu? Ovo mi je bitno posto smo i supruga i ja u radnom odnosu (kod dva razlicita privatna poslodavca) pa se moze desiti da u zadnjem momentu dodje do pomeranja termina za koriscenje godisnjeg odmora.
Nema nista od pomeranja u poslednjem momentu. Vizu cete najverovatnije dobiti na mesec dana sa 1 entry i to ce vam biti period za menevrisanje


1. Da li je tranzit kroz Hrvatsku bezbedan ili je preporucljivo ici zaobilaznim putem preko Madjarske? Ako je neophodno ici preko Madjarske, da li za tranzit priznaju Sengen-vizu ili se posebno mora vaditi madjarska viza?
Ne mora Madj viza.
2. Da li na ulazu u Hrvatsku ima maltretiranja tipa “da li si u vreme domovinskog rata bio u sastavu JNA, da li si bio mobilisan u rezervni sastav, da li si rodom iz delova Hrvatske gde su nekada bile srpske krajine itd…” ?
Bio sam pre 20 dana-samo Sretan put ( rođen u HR, ali sa NS tablicama)




3. Da li je u nekoj od navedenih zemalja obavezno koriscenje oborenih svetala i tokom dana i da li je obavezno posedovanje fluorescentnog prsluka za vozaca i suvozaca?
SVETLA i prsluci OBAVEZNO!!!



1. Voleo bih kada biste mi preporucili turisticke atrakcije u sledecim gradovima: Ljubljana, Venecija, Milano, Monte Carlo, Nica, Kan, St.Tropez.
Ako imate u Svajcarskoj vremena posetiti Montreux i Veve (Svajcarski Monte Carlo)



1. Napisite sve sto mislite da ce biti od koristi a nije postavljeno pitanje.

Stanje na bankovnom racunu mozete da "smuvate" tako sto cete da uplatite neku sumu (za x dana, mozda traze i 100 EUR/danu) na vas racun, uzmete potvrdu i zatim pokupite novac sa racuna. Neka sica kosta da se ovo uradi.

Ako ste vec na putu
SRECNO!!!

#13 madamov

madamov
  • Members
  • 127 posts

Posted 23 April 2007 - 14:12

QUOTE
7. Da li je Svajcarska u Sengen-zoni?

Švajcarci su na referendumu, čini mi se prošle godine, izglasali ulazak u Šengen (ali ne i u EU), a od kada će početi da se primenjuje nisam siguran, verovatno 2008. a možda i 2009.

Što se ostanka u Sloveniji tiče, šengenom možeš da ostaneš koliko hoćeš, uslov je da ti Šengen viza važi bar još pet dana ako izlaziš u Italiju ili Austriju.

Št ose Hrvata tiče, odlični putevi (ograničenje na autoputu je 130 Km/h), na granici mi nisu tražili ni zeleni karton. Ja im pokazivao, a pandur odmahnuo rukom uz reči: "To je Vama potrebno, na s ne zanima."

#14 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 23 April 2007 - 14:28

QUOTE(Pera Mitic @ 1 Mar 2007, 09:38)
Planiram da zajedno sa suprugom u julu krenem automobilom na cetrnaestodnevni odmor, preko Hrvatske i Slovenije, do mesta Varese na severu Italije. Uz put zelimo da se zadrzimo jedan dan u Ljubljani, da posetimo postojinsku jamu, da provedemo u Veneciji dva dana. Kod sestre bi nam bio “bazni logor” odakle bismo posetili Lugano u Svajcarskoj, Milano, a takodje bismo organizovali trodnevni izlet do Azurne obale (Monte Carlo, Nica, Kan, St.Tropez).

Zvuci jednostavno ali ja imam mnogo nedoumica pa vas molim da mi pomognete. Molim vas odgovorite samo na ona pitanja za koja ste 100% sigurni da znate pravi odgovor.

Vize i granicni propisi i ostali propisi
    1. Ako dobijem italijansku Sengen-vizu da li cu moci da prodjem u tranzitu kroz Sloveniju ili moram da vadim i slovenacku tranzitnu vizu?
    2. Koliko, u slucaju da mi odobre tranzit, smem da se zadrzim u Sloveniji posto sam planirao da prenocim u Ljubljani?
    3. Koliko za jednu osobu kosta italijanska turisticka Sengen-viza?
    4. Da li u momentu podnosenja zahteva za vizu moram znati tacan datum dolaska u Italiju i datum odlaska ili je bitno da putovanje bude obavljeno bilo kad u periodu za koji je viza odobrena?
    5. Ako ne navodim datum dolaska i odlaska, kako ce carinik na ulasku u Italiju znati koliko novca treba da pokazem?
    6. Jedan od uslova za dobijanje vize je i potvrda o zdravstvenom osiguranju na 30000 EUR. Koja je procedura za vadjenje ovog osiguranja i koliko kosta?
    7. Da li je Svajcarska u Sengen-zoni?
    8. Koliko se ceka na izdavanje vize, odnosno koliko vremena pre putovanja treba zatraziti vizu? Ovo mi je bitno posto smo i supruga i ja u radnom odnosu (kod dva razlicita privatna poslodavca) pa se moze desiti da u zadnjem momentu dodje do pomeranja termina za koriscenje godisnjeg odmora.

Bezbednost
    1. Da li je tranzit kroz Hrvatsku bezbedan ili je preporucljivo ici zaobilaznim putem preko Madjarske? Ako je neophodno ici preko Madjarske, da li za tranzit priznaju Sengen-vizu ili se posebno mora vaditi madjarska viza?
    2. Da li na ulazu u Hrvatsku ima maltretiranja tipa “da li si u vreme domovinskog rata bio u sastavu JNA, da li si bio mobilisan u rezervni sastav, da li si rodom iz delova Hrvatske gde su nekada bile srpske krajine itd…” ?

Gorivo, putarine i pravila u saobracaju
    1. Da li znate cene euro-dizela u Hrvatskoj, Madjarskoj, Sloveniji, Italiji i Francuskoj? Takodje me zanimaju cene putarina u navedenim zemljama. Cuo sam da se kod njih putarina placa npr. za 7 dana, mesec dana, godinu dana i slicno a ne kao kod nas po deonicama puta.
    2. Posedujem automobil Opel Astra karavan star 10 godina koji trosi euro-dizel pa me zanima da li prilikom ulaska u neku od navedenih zemalja postoji kontrola izduvnih gasova i da li to moze biti smetnja za ulazak u zemlju?
    3. Da li je u nekoj od navedenih zemalja obavezno koriscenje oborenih svetala i tokom dana i da li je obavezno posedovanje fluorescentnog prsluka za vozaca i suvozaca?
    4. Da li je osim zelene karte potrebna i medjunarodna vozacka dozvola i eventualno jos nesto od dokumentacije?
    5. Kolika je dozvoljena kolicina alkohola u krvi u pomenutim zemljama?

Smestaj
    1. Supruga i ja, u toku studija uvek kada smo putovali, koristili smo usluge smestaja u omladinskim hostelima. Sada imamo po 37 godina i zeleli bismo da koristimo istu vrstu smestaja. Da li je moguce da dobijemo karticu ferijalnog saveza i na koju adresu da se obratimo? Ukoliko ne postoji nacin za dobijanje pomenute kartice, da li je ipak moguce prenociti u hostelima bez povlastica koje kartica donosi? Konkretno mislimo na hostele u Ljubljani, Veneciji (ili Padovi), Milanu i na azurnoj obali (Fréjus-St-Raphaël). Ukoliko sve to nije moguce da li mozete da u pomenutim mestima preporucite neki jeftin smestaj tipa pansiona ili privatne sobe?
    2. Primetio sam da u nekim hostelima postoje odvojene muske i zenske sobe. Da li i bracni parovi moraju spavati u posebnim sobama?

Preporuke
    1. Voleo bih kada biste mi preporucili turisticke atrakcije u sledecim gradovima: Ljubljana, Venecija, Milano, Monte Carlo, Nica, Kan, St.Tropez.
    2. Preporucite gde se moze dobro a jeftino jesti, koja su dobra mesta za vecernji izlazak, koji lokalni specijalitet ne treba propustiti, u kom delu grada su soping-zone, cega se treba cuvati i na sta treba paziti itd…

Ostale sugestije
    1. Napisite sve sto mislite da ce biti od koristi a nije postavljeno pitanje.
Pozdrav !  cool.gif

1. Možeš, ne treba ti SLO viza, možeš da se zadržiš do 5 dana(što se smatra tranzitom).

2. Do 5 dana.

3. 35 Euro

4. Obično ti izdaju vizu za tačan period boravka, tako da je verovatno da da.

5. Carinike(italijanske) obično zabole djoka za to koliko para nosiš. A pošto ulaziš iz Slovenije, tamo već par godina nema carinika. Tako, to bi te možda pitao policajac(malo verovatno).

6. Za Italiju ti je dovoljno da imaš važeće nacionalno osiguranje(po bilateralnom sporazumu).

7. Švajcarska nije u Šengen zoni. Glasali su na referendumu da udju, i možda će od 2008.

8. Ne znam.

1.a U Sloveniji je euro-dizel negde oko 0,80. U Italiji, uvek preko 1 Euro.

2.(kontrola izduvnih gasova na granici): Jel ti to zajebavaš?

3. Svetla: 0-24 u Sloveniji i u Hrvatskoj. U Italiji 0-24 van grada(naročito auto-put), u gradu kao i pre samo od sumraka do svitanja.

4. Prsluci: U Sloveniji obavezan za vozača i sve koji su u autu(1 po glavi). U Italiji obavezan za sve koji se nalaze van automobila(oko automobila prinudno zaustavljenog na putu).

5. Potrebna ti je zelena karta, medjunarodna vozačka i nacionalna vozačka.

6. Nivo alkohola: Italija 0,5-Slovenija 0,3-Hrvatska 0,0.

#15 miroslavg

miroslavg
  • Members
  • 27 posts

Posted 24 April 2007 - 08:23

Što se tiče hostela....bio sam u preko 20 u Zapadnoj Evropi. Tamo nije sramota otići u hostel ako imate više od 35 godina. Zapravo, mnogi tamo idu jer je mnogo življa i opuštenija atmosfera.(ne zbog cene) Gotovo svi hosteli imaju dvokrevetne sobe koje su malo skuplje ali u 99% slučajeva odlične (bez ekstra opreme).

Odličan sajt sa opisima i komentarima je www.bugeurope.com i www.hostelz.com
Uvek rezervišite iste na direktnom liknu a ne preko posrednika (hostelworlda ili gombia....)

Manimo se predrasuda, makar, kada su putovanja u pitanju!